

Italian senaatti 7.12.2016. / Lehtikuva
Talouslehden tyly arvio: “Italia on suurin uhka yhteisvaluutta eurolle, jonain päivänä maata johtaa eurovastainen hallitus”
Financial Timesin vakiokolumnisti Wolfgang Münchau kirjoittaa Italian olevan suurin uhka yhteisvaluutta eurolle ja koko EU:lle. Hänen mukaansa on erittäin todennäköistä, että maata tulee vielä johtamaan eurovastainen hallitus. Hän ei kuitenkaan ennusta tätä tapahtuvaksi ensi vaalien jälkeen. Sen sijaan hän kiinnittää huomionsa niihin tekijöihin, jotka tuskin saavat italialaiset kääntymään euromyönteisemmiksi.
Münchaun mukaan on vaarallista tuudittautua ajatukseen, etteikö Italia eräänä päivänä ottaisi lopputiliä eurosta. Tällä hetkellä maan perustuslaki ei anna myöden järjestää eurojäsenyyden jatkamisesta kansanäänestystä. Perustuslaki sanoo, ettei kansainvälisistä sopimuksista voi äänestystä järjestää. Tämä ei kuitenkaan estä Italiaa eroamasta eurosta.
Italia haavoittuvainen euroerolle, riskit astronomiset
Münchau muistuttaa Italian talouden junnanneen paikoillaan jääden samalle tasolle kuin mitä talous oli euroon liityttäessä. Tästä johtuu esimerkiksi suuret epätasapainot Saksan ja Italian keskuspankkien välisissä taseissa. Italian tase on tätä nykyä negatiivisempi kuin koskaan. Edes kesällä 2012 riehunut eurokriisin syvin tähän asti nähty vaihe ei johtanut Italiaa näin suuriin vajeisiin.
Saksan saldo on plussalla. Saksalla on saamisia muilta keskuspankeilta summattuna yli 750 miljardia euroa. Italialla on taas omassa piikissään lähes 360 miljardia euroa, Münchau kirjoittaa. Hän kertoo, että osa tästä potista johtuu Euroopan keskuspankin velkakirjaostoista, ja on siksi harmitonta. Iso osa selittyy kuitenkin “hiljaisella talletuspaolla”.
Münchaun mukaan tahmaava talous ei välttämättä merkitse euroeroa. Hän pitää teoriassa mahdollisena ajatusta, että poliittinen tahto voittaa talouselämän tarpeet tästä ikuisuuteen. Italian talous voi toki muuttua kestämättömästä polusta terveeksi. Mutta se vaatii suoranaisia ihmeitä, sekä rajua taipumista muilta jäsenmailta. Suomi kuuluu näihin taipujiin.
Viisi asiaa pielessä
Italian jaloilleen pääsy vaatii Münchaun mukaan vähintään yhden muuttujan korjaantumista. Kaikkiaan tällaisia muuttujia on viisi kappaletta.
Italiasta voisi kuoriutua Saksan kaltainen valtio. Maan tulisi tehdä tiukkoja uudistuksia taloudessa, ja siivota esimerkiksi oikeusjärjestelmänsä. Italian tulisi keventää verotusta, ja kanavoida verotulot tuottavuutta parantavaan teknologiaan. Saksan tulisi samalla auttaa Italiaa sallimalla suurempaa tuontia Italiasta. Se heikentäisi Saksan budjettitasapainoa.
Toinen tarvittava tekijä olisi pohjoisten euromaiden taipuminen mittaviin ja jatkuviin tulonsiirtoihin pohjoisesta etelään.
Kolmantena EU:sta pitäisi tehdä liittovaltio, jolla olisi verotusoikeus. Verotuksella kerättäisiin rahaa pohjoisista maista ja tuloja ojennettaisiin eteläisiin valtioihin, kuten Italiaan.
Neljäs oljenkorsi on EKP. Keskuspankin tulisi pystyä uusimaan Italian valtiovelkakirjat hamaan tappiin asti.
Viidentenä kikkana olisi italialaisten mentaliteetti: he haluavat pysyä eurossa ikuiset päivät.
Münchau arvelee, että vain yhden tällaisen tekijän muuttuminen voisi kenties riittää siihen, että Italia tulee pysymään euromaana. Ongelma hänen mielestään on se, ettei yksikään vaade ole toteutumassa.
Italialaisten tilanne tuskin kohenee
Münchau perustelee, miksi kaikki viisi asiaa jäävät retuperälle. Ja juuri siksi hänen mielestään Italian euroeroa ei voida siirtää loputtomasti tuonnemmaksi.
Uudistuksia luvannut ex-pääministeri Matteo Renzi ei toteuttanut uudistuksia kovinkaan ahkerasti. Hän keskittyi näpräämään poliittisia uudistuksia, eikä Italian talous reipastunut. Renzin seuraajalla ei ole juuri aikaa eikä mandaattia uudistusten tekoon.
Münchau ei usko, että Saksa jatkaa muiden maiden “bailouttia” – ei jatka ennen Saksan vaaleja, eikä sen jälkeen. Saksan perustuslaki vaatii tasapainoista budjettia, joten löyhempää budjettikuria ei nähdä Italian pelastamiseksi.
Italian tai muiden eteläisten euromaiden toistuva pelastaminen ei sovi muidenkaan pohjoisten euromaiden pirtaan. Liittovaltio on Münchaun mielestä vielä utopistisempi ajatus pohjautuen juuri pohjoisten maiden vastustukseen.
EKP päätti pidentää velkakirjojen osto-ohjelmaa, ja se on Münchaun mielestä kiistatta auttanut Italiaa. Tällainen ohjelma ei vain tule riittämään Italialle kovin pitkäksi aikaa. EKP:n tulisi saada ostettua italialaisten velkaa hamaan tulevaisuuteen asti.
Italian eurokannatus ei välttämättä ole pysyvää. Maan kolmesta suuresta puolueesta ainoastaan sosialidemokraatit kannattavat eurojäsenyyttä. Münchaun mukaan on epätodennäköistä, että he pysyvät vallassa joka ainoan vaalin jälkeen.
Italian tulee antaa selkeä viesti Saksalle
Italian tulisi kyetä ilmaisemaan riittävän selkeästi Saksalle, ettei maa voi jatkaa euromaana, jos muutoksia ei tule. Münchau kirjoittaa, että Saksa ei voi valita joko poliittisen unionin tai ei-poliittisen unionin väliltä. Valinta tulee tehdä joko poliittisen unionin tai Italian euroeron kesken.
Jälkimmäinen merkitsisi historian suurinta konkurssia. Se vaarantaisi myös koko Saksan pankkisektorin ja maan huolella rakennetun kilpailukyvyn.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Italian kansanäänestys lähestyy – sijoittajien spekulaatiot maan euroerosta ennätyskorkealla

Italian pääministeri tunnustaa vaalitappion, eroaa

Italian kansanäänestyksen murskaluvut voivat vaikuttaa maan pankkeihin

Italialaiselta kriisipankilta loppuu aika, kenen niskaan tappiot sysätään?

Euroopan pankkivalvoja toivoo EU-maille roskapankkia – lisäisi roimasti yhteisvastuuta
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää