LEHTIKUVA
Taleban sulki yliopistot naisilta Afganistanissa – “Rikkoivat islamilaista pukukoodia”
Naispuoliset yliopisto-opiskelijat käännytettiin kampuksilta keskiviikkona. Talebanin hallinnoima korkeakouluministeriö ilmoitti, että heidän pääsynsä estetään toistaiseksi.
Talebanin johtama hallinto perusteli torstaina, että naisten sulkeminen johtui osittain siitä, että naisopiskelijat eivät noudattaneet sen tulkintaa islamilaisesta pukeutumiskoodista.
Virkaa toimittava korkeakouluministeri Nida Mohammad Nadim kertoi Afganistanin osavaltion yleisradioyhtiölle RTA:lle, että päätöksen taustalla ovat naisopiskelijat, jotka eivät käyttäneet asianmukaista islamilaista asua. Hänen mukaansa he olivat myös rikkoneet eri sukupuolten välistä erottelua.
Nadim sanoi lisäksi, että islamin opetus on yhä avointa naisopiskelijoille.
Talebanien valtaan noususta lähtien afganistanilaiset opiskelijat ja professorit ovat kertoneet, että yliopistoluokat on eroteltu sukupuolen mukaan ja että naisopiskelijat ovat mukauttaneet pukeutumistaan ohjeiden mukaisesti. He ovat esimerkiksi peittäneet kasvonsa ja käyttäneet vain tummia värejä vaatteissaan.
Protesteissa mukana myös miehiä
Päätöksen jälkeen pääkaupungin Kabulin yliopiston eteen kokoontui noin 50 naispuolista mielenosoittajaa. He pitelivät kylttejä ja huusivat: “Koulutus on oikeutemme, yliopistot pitäisi avata.”
Myös Itä-Afganistanissa sijaitsevan Nangaharin yliopiston opiskelijat osoittivat mieltään. Siellä miespuoliset lääketieteen opiskelijat poistuivat kokeista, koska heidän naisluokkatoverinsa olivat poissa.
Opiskelun estäminen tuomittiin voimakkaasti
Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken sanoi, että talebanit yrittävät tuomita afganistanilaiset naiset “pimeään tulevaisuuteen ilman mahdollisuuksia” estämällä heitä osallistumasta yliopisto-opintoihin.
Myös G7-maiden ryhmä antoi yhteisen lausunnon torstaina. Siinä todetaan, että sukupuoleen perustuva vaino on rikos ihmisyyttä vastaan.
Kantaa otti myös Yhdysvaltain entinen presidentti George W. Bush, joka määräsi Yhdysvaltain johtaman hyökkäyksen Afganistaniin vuonna 2001 al-Qaidan Yhdysvaltoihin tekemien hyökkäysten jälkeen. Hän tuomitsi vaimonsa Lauran kanssa Talebanin toimet voimakkaasti Twitterissä julkaistussa lausunnossaan.
Lausunnossa sanottiin, että naisten kohteleminen toisen luokan kansalaisina ja heidän ihmisoikeuksiensa riistäminen pitäisi herättää raivoa kaikkien keskuudessa.
Korkeakouluministeri Nadim totesi haastattelussaan torstaina, että Talebanit pyytävät maailmaa olemaan sekaantumatta Afganistanin asiohin. Hän myös sanoi, että Talebanin johtama hallinto kunnioittaa naisten oikeuksia islamilaisen lain mukaisesti.
(Lähde: Reuters)
HELI-MARIA WIIK
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Nida Mohammad Nadim opiskelivat Taleban Antony Blinken Yliopisto George W. Bush Afganistan Islam Yhdysvallat Naisten asema
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Turvapaikanhakija puukotti kahta koulutyttöä Saksassa – Suomen media vaikenee tekijän taustoista
Vihervasemmistosta jälleen järjetön vaatimus: Afganistanilaisten oleskelulupaprosesseja tulee helpottaa
Professori laski auttamiskertoimen: Afganistanista Suomeen tulleen pakolaisen kustannuksilla voitaisiin auttaa lähialueella 50 ihmistä, muista kriisimaista tulevilla luku vielä tätäkin suurempi
Talibanien medialinjaus: Naiset pois tv-sarjoista ja draamoista Afganistanissa
Onko suomalainen kulttuuri parempi kuin afganistanilainen kulttuuri? – Riikka Purra: ”En epäile hetkeäkään sanoa, että ehdottomasti on”
Kiistaa tappamisen oikeutuksesta – talibanjohtaja syyttää brittiprinssiä sotarikoksista
Laura julkaisi kuvan itsestään muslimihunnussa, ja siitäpä sitten raivo repesi
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Rydman: Helsingin väestökehitys on haitallista – ”Lähiöissä tikittää aikapommi”
Helsingin pormestariksi ensi kevään kuntavaaleissa pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman rohkaisee helsinkiläisäänestäjiä ja toteaa, että kehityssuunta, jossa suomalainen kantaväki on jäämässä vähemmistöksi omilla asuinalueillaan, voidaan vielä pysäyttää ja suunta voidaan kääntää. – Perussuomalaisilla on kaikki edellytykset tavoitella suurimman puolueen paikkaa kuntavaaleissa.
Yöllä nousevat piiloistaan Butšan noidat – naiset putsaavat Ukrainan taivasta vihollisen drooneista
Päivisin he ovat eläinlääkäreitä, opettajia, yrittäjiä. Yöllä heistä kuoriutuu aivan jotakin muuta. Butšan noidat puhdistavat ilmatilaa venäläisten drooneista rynnäkkö- ja konekivääreillä. Vuoden 2022 verilöyly ja kansanmurha eivät unohdu, oli sodan lopputulos mikä hyvänsä.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.