LEHTIKUVA
Taksisuhailua, pitkiä poissaoloja, rahakohuja – jääkö Jani Toivolan äänestäjille käteen muuta kuin jättilasku?
Vihreiden kansanedustaja Jani Toivolaa nähdään vain harvoin eduskunnan täysistunnossa. Hän on kuitenkin ehtinyt tehdä edustajana ollessaan rahallisesti arvokkaita keikkatöitä ja maksanut taksimatkansa eduskunnan taksikortilla myös sairauslomansa aikana. Valtiopäivätoimia tai vastaavia saavutuksia on kertynyt vähänlaisesti.
Kansanedustaja Jani Toivola (vihr.) ei enää asetu ehdolle kevään eduskuntavaaleissa. Toivola kertoo, että päätös oli iso ja vaikea.
– Tärkeimpänä syynä päätökselle on pieni tyttäreni. Tässä hetkessä koen, että minulle on mahdotonta yhdistää pienen lapsen yksinhuoltajan arki ja vaativa työ eduskunnassa, Toivola kirjoitti Facebookissa.
Lapsiperheen isän arkea on varmasti hankalaa yhdistää vaativaan lainsäätäjän työhön, joten Toivolan päätös vetäytyä eduskunnasta on ymmärrettävä…ei kun…
Suomen Uutisten toimitus pahoittelee epätarkkuutta. Kansanedustaja Toivola on todellakin edellä mainituilla sanankäänteillä perustellut vetäytymistään eduskunnasta, mutta se tapahtui jo neljä vuotta sitten – lokakuussa 2014. Sen jälkeen Toivola pyörsi puheensa ja päätti asettua uudestaan ehdolle.
Nyt – lokakuussa 2018 – Toivola aikoo jälleen jäädä pois tulevan kevään eduskuntavaaleista.
Toivolan läpimeno olisi epävarmaa
Jani Toivola valittiin eduskuntaan jo vuoden 2011 vaaleissa. Hän siis ilmoitti keskiviikkona 3.10. jo toisen kerran urallaan vetäytyvänsä eduskunnasta. Päätös lienee kypsynyt pakon sanelemana, sillä Toivola on viime viikot ryvettynyt ollessaan erilaisten rahakohujen keskipisteessä. Vihreiden gallup-kannatus on myös pitkään ollut alavireinen, eikä läpimenoa voida pitää varmana.
Tällä kertaa mies myönsi itsekin, että on tullut töppäiltyä.
- Totta kai viime viikkojen asiat ovat osa sitä päätöstä olleet. Ja varmaan yleisellä tasolla sitä jokainen miettii, kun vaalit lähestyy, että haluaako jatkaa ja miten on vuodet mennyt. Monen asian summa ja tämä on ollut yksi niistä, Toivola kertoi Ilta-Sanomille.
Taksin ovet paukkuivat 1 039 kertaa
Toivolan skandaalinkäryinen syksy käynnistyi Iltalehden uutisesta, jossa kerrottiin Toivolan käyttäneen eduskunnan taksikorttia tällä vaalikaudella jo 1 039 kertaa. Veronmaksajille tämä tarkoitti 22 000 euron laskua.
Sen jälkeen otsikoihin nousivat Toivolan kulukorvaukset: Toivolalle oli maksettu korotettua 1 315 euron kulukorvausta tyhjillään olevasta kakkosasunnostaan Riihimäellä, vaikka Toivola oikeasti asuu Helsingissä.
Epäselvään tilanteeseen sopii hyvin se, että Toivola on valittu eduskuntaan Uudenmaan vaalipiiristä, jossa hän siis ei asu eikä ole kirjoilla. Toivola selitteli sekavaa asumisjärjestelyään ja korvauksien nostamista siten, että olisi muka juuri perheensä kanssa muuttamassa Helsinkiin.
Keikkatöitä sairauslomalla
Myöhemmin ilmeni, että Toivola oli höylännyt eduskunnan taksikorttia myös sairauslomiensa aikana sekä tehnyt rahallisesti arvokkaita keikkatöitä sairaana ollessaan. Sairauslomalla ollessaan Toivola teki puhujavierailuja kouluihin, joista vierailuista hänelle maksettiin myös palkkio. Ilta-Sanomien laskelmien mukaan kyse olisi ollut yhteensä jopa yli 30 000 euron summasta.
Toivolalle kouluvierailut ovat toki mukava lisä jo muutenkin korkeaan kansanedustajan palkkioon. Uusimpien verotietojen mukaan Toivolan vuositulot ovat 94 645 euroa.
Mukavaa eduskuntaelämää on siis jatkunut lähes kahdeksan vuotta eikä rahantuloa ole mitenkään voinut estää. Vähemmälle huomiolle on jäänyt, mitä Toivola on oikeasti saanut aikaan eduskunnassa.
Masentui ensimmäisellä kaudellaan
Aivan ensimmäiseksi huomio kiinnittyy pitkiin poissaolojaksoihin. Jo ensimmäisellä eduskuntakaudellaan Toivola masentui ja jäi pois eduskunnasta. Joulukuussa 2016 Toivola masentui jälleen sillä seurauksella, että hänet nähtiin eduskunnassa seuraavan kerran vasta syksyllä 2017, jolloin poissaolo oli kestänyt yhtäjaksoisesti jo seitsemän kuukautta.
Tässä kohden tarkennettakoon, että vaikka kansanedustajat yleensä toimittavat lääkärintodistuksen sairaudestaan eduskunnan hallinnolle, varsinaista sairauslomaa kansanedustajilla ei ole.
Kansanedustajan 6 510 euron palkkio maksetaan edustajalle täysin riippumatta siitä, onko kansanedustaja poissa sairauden tai minkä tahansa muun syyn vuoksi. Kuten Toivolan tapauksesta käy ilmi, myös taksikorttia on mahdollista vinguttaa vaikka sairastuisikin.
Valitti uupumustaan naistenlehdelle
Syksyllä 2016 Toivola tilitti raskasta arkielämäänsä Me Naiset -lehdelle ja tunnusti tuolloin käyneensä syvissä vesissä.
– Olin uupunut vaativasta työstä, jolle en löytänyt merkitystä ja pienen lapsen yksinhuoltajuudesta. Niiden yhdistelmä vaatii paljon, Toivola myönsi.
Samaan aikaan Toivola viimeisteli omaelämänkerrallista kirjaansa Musta tulee isona valkoinen, jossa hän kuvailee erilaisuuden kokemustaan Suomessa.
Eduskunnan poissaolotilastojen kuningas
Toivola on pitkään ollut kärjessä tilastoissa, jotka kuvaavat kansanedustajien poissaoloja eduskunnan täysistunnoista. Jo vaalikaudella 2011-2015 Toivola oli poissa peräti 123 täysistunnosta, mikä nosti hänet poissaolotilastojen kuninkaaksi. Tuolloin poissaoloihin tosin vaikutti vahvasti vanhempainvapaa 30.11.2013-31.8.2014, jona aika kysymys oli ”muista poissaoloista.”
Vuonna 2015 alkaneella eduskuntakaudella Toivolaa on nähty eduskunnan suuressa salissa entistäkin harvemmin. Tilastojen mukaan Toivola on ollut pois 140 kertaa, kun täysistuntoja on ollut yhteensä 455. Näin ollen suurin piirtein joka kolmas täysistunto on jäänyt väliin. Toki poissaolot osin selittyvät pitkällä sairauslomajaksolla.
Toivola ei ollut paikalla myöskään perjantaina 21. syyskuuta, jolloin eduskunta äänesti ulkoministeri Timo Soinin (sin.) luottamuksesta. Monet ovat arvelleet, että Toivolan käyttämä taksi juuttui tuolloin Helsingin keskustan iltapäiväruuhkaan, eikä Toivola sen vuoksi ehtinyt Arkadianmäelle äänestämään.
Oma ryhmyrikin arvosteli Taksi-Toivolan
Toivolan aktiivisuus taksinkäyttäjänä on siis ollut kääntäen verrannollista hänen aktiivisuuteensa kansanedustajana. Taksin takapenkillä on vierähtänyt todella pitkä aika, kun ottaa huomioon, että tällä vaalikaudella Toivola on ollut poissa joka kolmannesta täysistunnosta.
Koska Toivolaa ei eduskunnassa useinkaan nähdä, looginen seuraus on, ettei häntä myöskään siellä kuulla. Vuonna 2015 alkaneella vaalikaudella Toivola on käyttänyt vain 75 puheenvuoroa, eli vähiten koko vihreiden eduskuntaryhmässä.
Vertailun vuoksi: puheenjohtaja Touko Aalto on ollut äänessä 465 kertaa ja vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen 355 kertaa.
Sairauslomalla oleva Aalto ei ole julkisuudessa kommentoinut Toivolan taksi- ja rahaskandaaleja, mutta Mikkonen toimitti äskettäin julkisuuteen tiedotteen, jossa hän ilmoitti nuhdelleensa Toivolaa sen jälkeen kun oli perehtynyt Toivolan antamiin selityksiin.
– Koska kansanedustajan tehtävässä on kyse luottamuksesta, huolimattomuuteen ja leväperäisyyteen ei ole varaa kansanedustajan tehtäviin sisältyvien etujen käytössä. Siksi moitteet ovat tarpeen, Mikkonen totesi.
Mikkonen ilmoitti myös pitävänsä menettelyä paheksuttavana.
Vihreiden sekoilut näkyvät gallupeissa
Toivolan toilailujen paljastuminen sattui vihreille huonoon aikaan, sillä puheenjohtaja Aallon paluu sairauslomalta ei ole tiedossa. Vihreiden kannalta tilanne on ikävä, sillä puolueen gallup-kannatus on kääntynyt laskuun. Ylen tuoreen gallupin mukaan vihreitä kannattaisi tällä hetkellä 11,6 prosenttia. Syyskuun 2017 huippulukemasta kannatus on laskenut jo yli viiden prosenttiyksikön verran.
Toivolan ansiosta vihreiden tilanne tuskin on ainakaan paranemassa, mutta myös muiden puolueen toimijoiden töppäilyt näkyvät laskevassa kannatuksessa.
Sairauslomaansa ennen Touko Aalto nähtiin mediassa ilman paitaa piiskaamassa miesten takapuolia tukholmalaisessa yökerhossa. Tukholman-keikan jälkeen vihreiden laskeneen kannatuksen kommentointi osoittautui Aallolle liian raskaaksi. Seurauksena oli sairastuminen.
Valehtelua, lentokoneriehumista ja outoja insestiväitteitä
Vihreiden kansanedustaja Emma Kari jäi äskettäin kiinni valehtelusta, kun hän väitti pääministeri Juha Sipilän (kesk.) sanoneen, että naisten oikeuksista noussut keskustelu olisi muka Sipilän mielestä iljettävää. Karin väite oli omille kannattajille suunnattu vaalitemppu, joka oli keksitty juttu.
Vihreiden lainsäädäntösihteerin Aino Pennasen lentosabotaasi on parhaillaan syyteharkinnassa. Tapauksessa oli kyse siitä, että kesällä Pennanen riehui lentokoneessa yrittäen estää palautuslentoa. Pennasen temppu ei onnistunut ja poliisi poisti hänet lentokoneesta. Poliisi tutki välikohtausta rikosnimikkeillä ilmailurikkomus ja haitanteko virkamiehelle.
Vihreä kaupunginvaltuutettu Fatim Diarra puolestaan kirjoitti jo viime syksynä Facebook-tilillään näin: “Jos haluaa asua metsässä niin ole hyvä, mutta ihan turha odottaa samaa palvelutasoa ja metsässä on anketa, ainoa syy sinne on insesti ja se että kukaan ei kuule kun vaimo huutaa apua.”
Jälkikäteen Diarra selitti insestiväitteitään, että kyse oli hänen mielestään ”huonosta huumorista.”
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Fatim Diarra kansanedustajan palkkio poissaolot taksikohu asuntokohu kulukorvaus Aino Pennanen Touko Aalto Emma Kari Jani Toivola vihreät eduskunta gallup
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Tynkkynen kurmoottaa Jani “Taksi” Toivolaa: Kuinka alas voi mennä?
Touko Aallon yllytys lakien rikkomisesta alkaa kantaa hedelmää – palautusta vastustanut vihreiden lainsäädäntösihteeri riehui lentokoneessa
Halla-aho kysyy: Onko vihreät oikeusvaltioperiaatteeseen sitoutunut puolue?
Touko Aalto eroaa tehtävästään – nujersivatko vihreiden kohut puheenjohtajan?
Lehto: Miten varmistetaan vammaisten asiakkaiden taksimatkojen turvallisuus, jos kuljettajat eivät osaa suomen kieltä?
Vihreiden johtoon kerosiininkatkuinen sarjareissaaja – Atte Harjanteen lentolomailulle irvaillaan taas
Viikon suosituimmat
Tamponit poistetaan Facebookin konttoreiden miestenvessoista – DEI-ideologia tekee kuolemaa Amerikassa
DEI-ideologia jyllää vielä vahvasti Suomessa, varsinkin julkisella sektorilla, mutta synnyinmantereellaan DEI vetää viimeisiä henkäyksiään. Facebookin omistava Meta-konserni on liittynyt niiden suuryritysten joukkoon, jotka ovat ilmoittaneet lopettavansa DEI-hankkeensa. Käytännössä se näkyy muun muassa siten, että jatkossa Facebookin toimitilojen miestenvessoissa ei ole enää tarjolla ilmaisia tamponeja.
Jättimäinen grooming-skandaali lopulta julki: rasismisyytösten pelko ja väestösuhteiden vaaliminen tukkivat viranomaisten suut -“Suurin rauhan ajan rikos ja sen peittely Britannian historiassa”
Useamman vuosikymmenen ajan jatkunut tuhansien englantilaistyttöjen järjestelmällinen groomaus, ahdistelu ja sarjaraiskaukset ovat suurin rauhanajan rikos modernin Euroopan historiassa, kirjoittaa historioitsija ja kolumnisti Dominic Green amerikkalaisessa The Free Press -lehdessä. Nämä rikokset ovat enimmäkseen pakistanilaistaustaisten muslimimiesten tekemiä, ja valtaosa heistä ei ole joutunut vastuuseen. 2010-luvulla sekä oikeiston että vasemmiston johtamat hallitukset yrittivät hyssytellä vyyhtiä muutamien symbolisten oikeudenkäyntien jälkeen. Se näytti onnistuvan, kunnes Elon Musk perehtyi osaan oikeudenkäyntiasiakirjoista ja nosti asian esille omistamallaan X-alustalla. Nyt skandaali ravistelee Ison-Britannian yhteiskuntajärjestystä, eikä vyyhtiä voi enää hyssytellä.
Yliopistotutkimuksen karu tulos: Ulkomaalaistaustaisten yliedustus raiskauksissa jopa 7-kertainen – syrjäytyminen ei ole syynä
Suuri enemmistö kaikista Ruotsissa raiskaustuomion vuosina 2000-2020 saaneista oli maahanmuuttajataustaisia. Ero etnisesti ruotsalaisiin oli jopa 7-kertainen. Sosioekonomiset seikat ja syrjäytyminen eivät selitä rikoksia, selviää Lundin yliopiston tekemästä tutkimuksesta. Syyt on etsittävä muualta.
Sadistinen ja täysin mielenvikainen väkivalta yleistyy Ruotsissa – asialla saatananpalvojilta vaikutteita saaneet lapset
Tammikuun alussa koiraansa ulkoiluttanut 55-vuotias nainen yritettiin murhata veitseniskuilla Boråsissa. Kyseessä oli lyhyessä ajassa jo toinen törkeä väkivallanteko, joka on yhdistetty verkon pimeimmässä nurkassa majaansa pitämään natsihenkiseen saatananpalvojayhteisöön. Jäljet johtavat myös sylttytehtaisiin Venäjällä.
Espoon Miilukorven vastaanottokeskus lopettaa toimintansa perussuomalaisten esityksestä
Espoon ympäristö- ja rakennuslautakunta päätti kokouksessaan perussuomalaisten esityksestä määrätä Espoon Miilukorvessa toimivan vastaanottokeskuksen toiminnan lopetettavaksi uhkasakon uhalla äänin 8-5.
Europarlamentaarikko Tynkkynen lupaa edistää digitaalista sananvapautta EU:ssa – vihreiden Niinistö sen sijaan rajoittaisi lailla somekeskusteluja
Miljardööri Mark Zuckerberg on äskettäin luvannut vähentää sensuuria ja edistää sananvapautta omistamissaan sosiaalisen median sovelluksissa. A-studiossa keskiviikkona vieraana olleet europarlamentaarikot Sebastian Tynkkyen ja Ville Niinistö olivat täysin eri linjoilla sananvapauden käytöstä sähköisillä alustoilla. Tynkkynen huomauttikin Niinistölle, että vihervasemmistolaiset ovat kiivaasti puolustaneet sosiaalisen median faktantarkistajia, koska toimet eivät ole kajonneet vihervasemmiston sisältöihin.
Ruotsi valmistautuu muuttamaan perustuslakia: Passi pois kaksoiskansalaisilta, jotka ovat uhka kansalliselle turvallisuudelle
Ruotsi valmistautuu muuttamaan perustuslakia voidakseen ottaa passin pois niiltä kaksoiskansalaisilta, jotka ovat saaneet Ruotsin kansalaisuuden vilpillisin keinoin tai jotka ovat uhka kansalliselle turvallisuudelle.
Brittihallinto leimaa termin “aasialaiset raiskausringit” rasistiseksi – tilaston mukaan pakistanilaiset syyllistyvät neljä kertaa todennäköisemmin lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön
Paikallishallintojen alueet, joilla brittiläis-pakistanilaiset miehet raiskasivat nuoria vaaleaihoisia tyttöjä, ovat hyväksyneet Iso-Britannian työväenpuolue Labour Partyn virallisesti hyväksymän islamofobian määritelmän, joka pitää ilmausta "aasialaiset raiskausringit” rasistisena.
Valtion periaatepäätös kotoutumisen edistämiseksi: Maahanmuuttajien on kannettava vastuu kotoutumisestaan
Hallitus hyväksyi periaatepäätöksen valtion kotoutumisen edistämisohjelmasta 2024–2027. Perussuomalaiset korostaa, että kotoutumisen edistämisohjelman 2024–2027 keskeisen painopisteen tulee olla maahanmuuttajien vastuun ja velvollisuuksien lisäämisessä sekä rinnakkaisyhteiskuntien torjumisessa.
Ylen Jälkidigin raati kävi läpi Metan tulevia yhteisöhuomautuksia journalismin näkökulmasta – katsojille ei kerrottu journalististen sisältöjen olevan olennainen osa huomautuksia
Ylen Jälkidigissä keskusteltiin 8.1. Metan tuoreesta päätöksestä ottaa käyttöön X-viestipalvelusta tutut yhteisöhuomautukset. Koko keskustelun aikana ohjelmassa ei myöskään mainittu yhteisöhuomautus-termiä. Ylen Suomen Uutisille antaman kommentin mukaan kyseinen termi on julkisessa keskustelussa varsin uusi ja tästä johtuen kyseisessä keskustelussa siitä käytettiin hieman eri muotoja.