Hevosalan yrittäjä Saara Auvisen uuvuttava taistelu vakuutuslääkäreiden kanssa sai kansanedustaja Jari Ronkaisen toimimaan epäkohdan korjaamiseksi. / MATTI MATIKAINEN
Taistelun vakuutuslääkäreiden mielivaltaa vastaan aloittanut Ronkainen iloitsee kansalaisaloitteesta: Vääryys halutaan korjata
Vakuutuslääkäreitä koskeva kansalaisaloite sai keskiviikkona iltapäivällä vaaditut 50 000 allekirjoitusta ja se etenee eduskunnan käsittelyyn. Aloite on sisällöltään samansuuntainen kuin kansanedustaja Jari Ronkaisen viime vuoden marraskuussa jättämä lakialoite, niin kutsuttu “Lex Ronkainen”.
Niin kansalaisaloitteessa kuin Jari Ronkaisen lakialoitteessakin vaaditaan poistettavaksi vakuutus- ja eläkelaitosten lääkärien mielivaltaista oikeutta kumota potilasta hoitavien lääkärien lausuntoja edes potilasta näkemättä. Tämä epäkohta on kalvanut kansalaisten ja perussuomalaisten oikeustajua jo pitkään.
– Kansalaisaloite on valtava voimannäyttö suomalaisilta ja osoitus siitä, että vääryys halutaan korjata. Ei voi olla kuin tyytyväinen aloitteen etenemisestä eduskunnan käsittelyyn, kun itse olen toiminut eräänlaisena äänitorvena asian tiimoilta, Ronkainen toteaa.
Asia kaivanut mieltä jo pitkään
Kansalaisaloite pureutuu samaan ongelmaan kuin perussuomalaisten lakialoite, eli vakuutuslääkärien mielivaltaan. On käsittämätöntä, että vakuutuslääkäri voi evätä potilaan oikeuden korvauksiin, kuntoutukseen tai työkyvyttömyyseläkkeeseen vastoin hoitavan lääkärin diagnoosia ja potilasta näkemättä.
– Itse olen ollut tätä lakia vastaan jo kauan ennen kuin edes lähdin politiikkaan. Laki muuttui vuonna 2004, ja muistan jo vuonna 2005-2006 puhuneeni asiasta työpaikan kahvitunneilla, että eihän tämän näin pitäisi mennä. Valtakunnan tasolla olen kamppaillut tämän epäkohdan parissa siitä lähtien kun vuonna 2015 tulin valituksi eduskuntaan, Ronkainen muistelee.
Saara Auvisen tapaus oli viimeinen niitti
Lain epäoikeudenmukaisuus oli häirinnyt Ronkaista pitkään, ja asia palasi mieleen aina kun julkisuuteen vähän väliä nousi ikäviä esimerkkitapauksia vakuutuslääkärien mielivallan uhreiksi joutuneista kansalaisista, usein rakennusalan ihmisistä tai urheilijoista. Viimeinen sytyke oli pari vuotta sitten julkisuuteen noussut Saara Auvisen tapaus.
– Saara oli nuori hevosalan yrittäjä, joka putosi hevosen selästä ja vammautui vaikeasti, mutta ei saanut oikea-aikaista kuntoutusta vakuutusyhtiön lääkärin kiistettyä diagnoosit. Oli ikävä nähdä, että nuori ihminen, joka selvästi olisi halunnut päästä takaisin työelämään jäänee nyt pysyvästi työkyvyttömäksi vakuutuslääkärin mielivallan takia. Se oli minulle viimeinen niitti, että tähän asiaan on nyt puututtava ja rajulla kädellä, Ronkainen sanoo.
Kaikista puolueista löytynee tahtoa asioiden muuttamiseksi
Saara käy edelleen omaa taisteluaan vakuutusyhtiötä vastaan, eikä hänen tilanteensa ole millään lailla parantunut. Auvisen lisäksi Ronkaisen pöydällä on muitakin surullisia tapauksia, joissa ihmisten oikeus korvauksiin tai kuntoutukseen on mielivaltaisesti evätty, tai sitten heitä on roikotettu löysässä hirressä jopa kymmenen vuotta muka työkykyisenä. Kaikki he ovat joutuneet ottamaan käyttöön koko keinovalikoimansa miettiessään, miten saisi oikeuden omalta kohdaltaan toteutumaan.
– Kansalaisaloitteen eteneminen eduskunnan käsittelyyn on siinä mielessä mielenkiintoista, että omaa lakialoitettani ei vielä ole ehditty käsittelemään. Kun pöydällä lepää vielä muitakin samaa aihetta koskevia aloitteita, on kiinnostavaa nähdä, käsitelläänkö ne käsi kädessä.
– Minulla on sellainen tuntuma, että kaikista puolueista löytyy halukkuutta asian muuttamiseksi, vain keinoista on jonkin verran erimielisyyksiä. Sen vuoksi uskon, että juuri tämä kansalaisaloite voisi olla se sytyke, jonka avulla tämän prosessin saisi vietyä vauhdilla eteenpäin, Ronkainen arvelee.
MIKA MÄNNISTÖ
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Vakuutuslääkärien valtaa suitsivalla kansalaisaloitteella yli 30 000 allekirjoitusta
Ronkaisen lakialoitteelle tukea kaikista puolueista: Lääkäri ei saisi päättää vakuutetun loppuelämästä tapaamatta potilasta
Työssä vammautunut Saara nukkuu yli puolet vuorokaudesta, muisti ja tuntoaisti ovat osittain mennyttä – “Vakuutusyhtiön mukaan olen työkykyinen”
Ronkainen: Kansa on puhunut – vakuutuslääkäreiltä otettava valta pois!
Ryhmänjohtaja Leena Meri vakuutuslääkäriasiasta: ”Asiat jäävät silleen ja ihminen jää tyhjän päälle”, ratkaisuksi käännetty todistustaakka
Kansalaisaloite vakuutuslääkäritoiminnan suitsimiseksi luovutettiin – perussuomalaiset tukee
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta
Tietokirjailija-kouluttaja Katleena Kortesuon uutuuskirja "Tunteet tapissa" kertoo havainnollisesti, kuinka olemme siirtyneet tietopohjaisesta konsensusyhteiskunnasta tunneuskovaisuuden maailmaan, jonka perustukset valettiin 1980- ja 1990-luvuilla. Monelta osin yhteiskuntamme on kuin 13-vuotias teini, joka kokee tunteita vahvasti ja viskoutuu tunnemyrskyn mukana milloin mihinkin suuntaan. Pelkkä tunne on kuitenkin surkea kumppani silloin, jos edessä on vaikea ja kauaskantoinen päätös.
Kun transkiihkoilu tieteen jyräsi: woke-aktivistilääkäri salasi tutkimustulokset, joiden mukaan murrosiän siirtäminen ei paranna nuorten mielenterveyttä
Merkittävänä transoikeuksien puolestapuhujana tunnettu lääkäri myönsi estäneensä julkaisemasta tutkimustuloksia vuosikymmenen takaisesta hankkeesta, jonka tulokset eivät miellyttäneet häntä. Veronmaksajien rahoittaman, 10 miljoonaa dollaria maksaneen hankkeen tarkoituksena oli selvittää murrosikää jarruttavien hoitojen vaikutuksia amerikkalaislapsiin. Tutkimuksesta ei löytynyt näyttöä sille, että murrosiän lykkääminen parantaisi potilaiden mielenterveyttä. New York Timesin haastattelema kohutohtori Johanna Olson-Kennedy uskoo, että lapsille suunnattujen transhoitojen kriitikot saattaisivat hyödyntää tutkimustuloksia poliittisesti. Olson-Kennedyn toimintaa on arvosteltu tieteen vastaiseksi. Kriitikot huomauttavat, että tutkimustulosten panttaaminen estää kansaa saamasta tieteellistä tietoa aiheesta, joka jakaa amerikkalaisten mielipiteitä erittäin jyrkästi.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää