Euroopan keskuspankki EKP:n pääjohtaja Mario Draghi mainitsi mahdollisten epätavallisten keinojen saaneen yksimielisen hyväksynnän johtokunnalta. Tällaisiksi epätavallisiksi keinoiksi lasketaan esimerkiksi laajamittainen velkakirjojen ostaminen keskuspankin taseeseen. Myös Saksan keskuspankin johtaja Jens Weidmann on näiden toimien kannalla.
Uutistoimisto Reutersin analyysissä pureudutaan Weidmannin näkemykseen. Reuters on haastatellut useampia talousvaikuttajia, ja heidän mielestään Weidmannin uusi lähestymistapa on lempeämpi kuin mitä Saksan keskuspankilta on tavallisesti ollut lupa odottaa.
Jotkut näkevät Weidmannin voivan yrittää vaikuttaa siihen, ettei mahdollisista osto-ohjelmista tule liian leväperäisiä. EKP:ta on kritisoitu vuosien ajan siitä, että keskuspankki toimii mitättömillä liikkeillä ja silloinkin liian myöhään. Tämä on pitkälti johtunut pohjoisten euromaiden vastustuksesta ehdotettuihin toimiin. Eturistiriitojen vuoksi toimet ovat usein vesittyneet.
Täydellistä vastakohtaa tälle pehmenneelle linjalle tarjoaa EKP:n pääekonomistin paikalta eronnut Jürgen Stark. Starkin Financial Timesiin kirjoittamassaan mielipidekirjoituksessa käy selville, ettei hän pidä euroalueen matalaa inflaatiota vaarallisena, sillä inflaatio on matalampi maailmanlaajuisesti. Starkin eron syynä on pidetty EKP:n aiempia kriisimaiden velkakirjaostoja. Stark varoittaakin liian löysän rahapolitiikan tuottavan jatkossa vain odottamattomia sivuvaikutuksia.
Velkakirjaostot voivat tuudittaa europäättäjät hyvän olon tunteeseen. Näin kävi esimerkiksi Italiassa, jossa silloinen pääministeri Silvio Berlusconi peruutti lukuisat uudistukset, jotka hän oli luvannut toteuttaa EKP:n avun myötä.