Kamala Harris
Ruotsidemokraateilla ja republikaaneilla paljon yhteistä – Jimmie Åkesson inspiroitui MAGA-liikkeen vaalimenestyksestä
USA:n republikaanit on maailman vaikutusvaltaisin puolue, koska presidenttiyden lisäksi puolueella on värisuora kongressissa. Oikean suunnan poliittiset liikkeet kautta maailman etsivät nyt eväitä Amerikasta. Ruotsidemokraatitkin ovat republikaanien kanssa vahvasti samalla kartalla mutta suhtautumisessa Ukrainaan sukset saattavat mennä ristiin.
Demokraattimedia CNN:n katsojaluvut romahtivat – edessä henkilöstön vähennyksiä ja lomautuksia, satojen toimittajien työpaikat uhattuina
Presidentinvaalien jälkeisessä ajassa mediamarkkinoilla jytisee Yhdysvalloissa. Tuoreiden tietojen mukaan mediajätti CNN:n toimituksessa on lähiaikoina edessä suuria muutoksia ja uudelleenjärjestelyjä, joihin kuuluu myös irtisanomisia ja lomautuksia kaikilla osastoilla.
Trump teki harvinaisen comebackin, aivan kuten esikuvansa Richard Nixonkin
Marraskuun alun Yhdysvaltain presidentinvaalit muistuttivat asetelmaltaan vuoden 1968 vaaleja. Silloin Republikaanien Nixon voitti virassa olleen demokraattien varapresidentin Hubert Humpreyn. Donald Trump päihitti samoin varapresidentin asemassa kampanjoineen Kamala Harrisin. Comebackin tekeminen on Yhdysvaltain presidentille erittäin harvinainen tempaus. Yhdysvaltain ja Iso-Britannian poliittiseen historiaan erikoistunut vapaa artikkelitoimittaja Matti Hukari kirjoittaa.
Trump oli parempi ehdokas ja voitti – kohta koittaa vaalilupausten lunastamisen aika
Donald Trump voitti vaalit, koska amerikkalaiset halusivat presidentin, joka puhuu kaikkien ihmisten arkea koskettavista asioista, kuten hintojen noususta ja laittomasta siirtolaisuudesta. Vastoinkäymisistä ja salamurhayrityksistä huolimatta Trump veti ikimuistoisen vaalikampanjan, joka oli paljon hauskempi, ihmisläheisempi ja koskettavampi kuin hänen kilpailijansa kampanja. Trumpin voitto merkitsee myös itsenäisen kansalaisjournalismin voittoa suurten mediayhtiöiden määräysvallasta. Trumpin valinta on jo heikentänyt Yhdysvaltain houkuttavuutta laittomien siirtolaisten silmissä.
Kamala Harris tunnusti tappionsa ja toivotti valoa kansalle
Kamala Harris ei puhunut kannattajilleen heti vaalitappion käytyä selväksi. Itsensä kokoaminen otti aikansa. Harrisin kaivattu puhe sisälsikin sitten paljon kauniita ja rohkaisevia sanoja mutta niukalti pohdintaa häviön syistä.
Donald Trumpille jättipotti – myös senaatti ja edustajainhuone menossa republikaaneille
Donald Trump on Yhdysvaltain seuraava presidentti. Voitto varmistui, kun Trump sai tai on saamassa taakseen kaikki vaa’ankieliosavaltiot.
Kannattajat poistuvat vaitonaisina Kamala Harrisin vaalivalvojaisista – ehdokas itse vaikenee
Donald Trump on Yhdysvaltain seuraava presidentti jo 95 prosentin todennäköisyydellä. Kamala Harris ei suostu kommentoimaan tilannetta, ja väki on jo poistumassa hänen vaalivalvojaisistaan.
Selitykset alkavat Donald Trumpin ja republikaanien marssiessa kohti vaalivoittoa
Trump voitti itselleen Pohjois-Carolinan vaa’ankieliosavaltion ja on menossa voittoon myös Georgiassa. Harrisin oljenkorsi on voittaa Pennsylvaniassa, Michiganissa Wisconsinissa, mutta Trump on niskan päällä niissäkin.
Trumpin voiton todennäköisyys kasvaa ääntenlaskennan edetessä
Pohjoismainen valtamedia on klo 5.50 vaikean paikan edessä Yhdysvaltain presidentinvaalien ääntenlaskennan edetessä. Vaalien alla uumoiltiin supertasaista kisaa, joka päättyisi hiuksenhienosti Kamala Harrisin oikeutettuun voittoon.
New York Timesin ennuste: Trump voittamassa vaalit
Tilanne Yhdysvaltain presidentinvaaleissa on klo 4.59 kääntymässä republikaanien Donald J. Trumpin eduksi.
Rocklegenda USA:n vaaleista: Faneilleen äänestysohjeita jakavat muusikot käyttävät vaikutusvaltaansa väärin – ”Se ei edusta vapautta”
Rokkari Alice Cooper on yksi viihdemaailman suurnimistä, joka pidättäytyy ottamasta puolia Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa. Cooper totesi jo edellisten presidentinvaalien alla, että hän mielellään osallistuu erilaisiin hyväntekeväisyystempauksiin, mutta äänestysohjeita hän ei ryhdy jakamaan.
Kolumni: Poliittinen ilmiö nimeltä Trump
Alle viikon päästä järjestettävien Yhdysvaltain presidentinvaalien lopputulos on vielä täysin auki, sillä republikaanien Donald Trumpin ja demokraattien Kamala Harrisin kannatusluvut ovat mielipidekyselyissä tasalukemissa.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
Trumpin suosio kasvaa ja demokraattien epätoivo syvenee – on aika kaivaa taas esiin Hitler-kortti
Trumpin suosio on kasvussa ja demokraateilta alkavat asia-argumentit loppua, joten on tullut jälleen aika kaivaa esiin Hitler-kortti. Kamala Harris haukkuu vastaehdokastaan fasistiksi, joka on pakko pysäyttää, ja Suomen media liittyy kuoroon. Donald Trumpia fasistiksi ja Hitleriksi leimaavat ihmiset eivät ehkä tajua, että jatkuva vihapuhe saattaa yllyttää epätasapainoisia henkilöitä yrittämään jälleen kerran Trumpin salamurhaamista.
Trumpin mäkkärikeikka oli loistava kampanjatempaus – some räjähti
Donald Trump räjäytti sosiaalisen median menemällä mäkkäriin töihin. Some täyttyi hauskoista videoista ja kuvamuokkauksista, ja parin päivän ajan kaikki puhuivat vain Trumpin mäkkärikeikasta. Kukaan ei huomannut, että hänen vastaehdokkaansa vietti sunnuntaina syntymäpäivää Stevie Wonderin säestyksellä. Kamala Harris on jäänyt Trumpista pahasti jälkeen, mitä kampanjoinnin iloon ja hauskuuteen tulee.
Kamala Harris ei ottanut Foxin haastattelussa vastuuta yhdestäkään poliittisesta päätöksestään – kaikki paha johtuu Trumpista
Kamala Harris osoitti rohkeutta menemällä vastapuolen TV-kanavan haastatteluun. Hänen pääviestinsä Fox-kanavaa katsoville republikaaneille oli aggressiivinen Trumpin haukkuminen ja syyllistäminen. Itsestään ja omista poliittista tavoitteistaan hän puhui huomattavasti vähemmän. Harrisin maailmassa kaikki mahdollinen hänen ja Bidenin valtakaudella tapahtunut paha tuntuu johtuvan siitä, että Donald Trump on olemassa.
Tasaiset gallupit ennustavat Trumpin voittoa – jos vaalit ovat rehelliset
Yhdysvaltain presidenttiehdokkaat ovat gallupeissa suunnilleen tasoissa. Tämä on huono uutinen Kamala Harrisin kannalta, sillä jos nykyinen suunta jatkuu, Trump voittaa vaalit. Käytännössä vaalien lopputulos ratkeaa seitsemässä vaa'ankieliosavaltiossa hyvinkin pienillä eroilla. Siksi olisi äärimmäisen tärkeää, että vaalit olisivat rehelliset ainakin näissä osavaltioissa.
Kamala Harris lupaa mustille miehille etuoikeuksia vastineeksi heidän äänistään
Yhdysvaltain vaalikampanja jatkuu tiukkana ja repivänä. Kamala Harris pyrkii nyt vetoamaan erityisesti mustiin miehiin, joiden keskuudessa hänen kannatuksensa on selvästi alempi kuin aiemmilla demokraattiehdokkailla. Harris lupaa muun muassa laillistaa marihuanan ja luoda mustille miehillä "uusia mahdollisuuksia" mariahuanabisneksessä.
Kamala Harrisin vastaus meni “sanasalaatiksi” – TV-yhtiö julkaisi parannellun version haastattelusta
Kamala Harris oli vaalikampanjansa tiukimmassa haastattelussa "60 minuuttia" -ohjelmassa. Harrisin vastaus Yhdysvaltain ja Israelin suhteita koskien oli niin sekava ja sisällötön, että TV-kanava joutui editoimaan ennakkomainoksiaan uudestaan. Ukrainan mahdolliseen Nato-jäsenyyteen Harris kieltäytyi ottamasta kantaa.
USA:n varapresidenttiehdokkaiden väittelyssä puhuttiin Trumpista, joukkokarkotuksista ja Suomesta
Yhdysvaltain varapresidenttiehdokkaat kohtasivat vaaliväittelyssä, joka oli asiallisempi ja asiapitoisempi kuin varsinaisten ehdokkaiden väittely taannoin. Keskustelussa käsiteltiin Lähi-idän kriisiä ja hurrikaani Helenen tuhoja, taloutta, aborttioikeutta ja laittomien siirtolaisten joukkokarkotuksia. Suomikin nousi esille esimerkkinä turvallisesta maasta, jossa ei tapahdu kouluammuskeluja.
USA:ssa kysellään kuka maata oikein johtaa – Jill Biden näyttää ottaneen ohjat
Yhä useammat ihmettelevät, että kuka Yhdysvaltoja oikein johtaa. Jill Biden näyttää ohjailevan puolisoaan, joka usein unohtaa mitä hänen pitäisi seuraavaksi tehdä. Varapresidentti Kamala Harris sen sijaan yrittää ottaa etäisyyttä Bidenin hallintoon, jonka tärkeä osa hän on viimeiset kolme ja puoli vuotta ollut. Suuri kysymys on, uskaltaako Harris syrjäyttää Bidenin myös presidentin tehtävistä aivan viime metreillä.
Springfieldin asukas vetoaa: “Unohtakaa kissat – puhutaan ihmisistä”
Kissoja syövistä haitilaisista puhumalla Trump onnistui varmistamaan, että maahanmuutto nousi Yhdysvaltain presidentinvaalien tärkeimmäksi puheenaiheeksi. Huhut lemmikkien katoamisesta eivät kuitenkaan ole läheskään pahin ongelma, jonka haitilaisten tulva on ohiolaisessa pikkukaupungissa aiheuttanut. Ainakin kaksi paikallista asukasta on menettänyt henkensä haitilaisten aiheuttamissa auto-onnettomuuksissa.
Trump toisen salamurhayrityksen jälkeen: “Vain tärkeitä presidenttejä ammutaan”
Toistuvien murhayritysten jälkeenkin rauhallisena ja hyväntuulisena pysynyt Donald Trump vieraili keskusteluohjelmassa kertomassa tunnelmistaan. Trumpin mukaan golf on vaarallinen laji, ja erityisen vaarallista on olla presidentti, joka haluaa saada aikaan jotakin tärkeää, koska silloin joku yrittää ampua sinut. Samaan aikaan media jatkaa Trumpiin kohdistuvaa vihapuhettaan.
Media jatkaa Trumpin demonisointia toisen salamurhayrityksen jälkeenkin – Trump: “En luovuta ikinä!”
Donald Trump on joutunut jo toisen salamurhayrityksen kohteeksi parin kuukauden sisällä. Tapaus on herättänyt keskustelua siitä, ovatko Trumpin turvatoimet riittävällä tasolla. Media ja vastapuoli ovat toistuvista murhayrityksistä huolimatta jatkaneet Trumpin demonisointia.
Harrisin ja Trumpin suuri vaaliväittely: Valheita, vanhojen kaivelua ja kiertelyä
Nyt se vihdoinkin toteutui: Kamala Harris ja Donald Trump kohtasivat toisensa kasvokkain ensimmäistä kertaa elämässään. Philadelphiassa ilman yleisöä pidetty suuri vaaliväittely tulee jäämään ehdokkaiden ainoaksi kohtaamiseksi. Väittelyn aiheita olivat muun muassa talous, abortti, maahanmuutto, terveydenhuolto, sodat ja ilmastonmuutos.
Texas on poistanut yli miljoona epäkelpoa nimeä äänioikeusrekisteristä – mukana tuhansia ei-kansalaisia
Texas poisti yli miljoona epäkelpoa nimeä äänioikeusrekisteristä. Poistettujen joukossa oli tuhansia ei-kansalaisia. Samaan aikaan demokraattien hallitsemat osavaltiot kieltäytyvät siivoamasta äänioikeusrekistereitään ja helpottavat laittomasti maassa olevien rekisteröitymistä äänestäjiksi. Presidentti Biden on vannonut estävänsä veto-oikeudellaan kaikki lakiesitykset, joissa vaadittaisiin kuvallisen henkilötodistuksen esittämistä äänestämisen yhteydessä.
Harris väitti CNN:n haastattelussa: Inflaatio ja talousongelmat ovat Trumpin ja koronan vika
Kamala Harris suostui vihdoin antamaan haastattelun toimittajalle. Varapresidenttiehdokas Tim Walzin kanssa toteutettu yhteishaastattelu oli yllätyksetön. Harris syytti Trumpia inflaatiosta ja talouden huonosta tilasta, vaikka on itse ollut varapresidenttinä viimeiset kolme ja puoli vuotta päättämässä asioista. Walz kieltäytyi kommentoimasta, kun toimittaja otti esille Walzin sotilasurastaan esittämät valheelliset väitteet.
Brittipankkiirit haluavat Donald Trumpin takaisin Valkoiseen taloon – rahamaailma etsii yhteistyötä Atlantin ylitse
Lontoon finanssialueella ollaan pragmaattisia ja hiljaa innostutaan ajatuksesta, että vanha valta palaisi Valkoiseen taloon. Asiasta puhutaan hyvin pienillä kirjaimilla mutta selvää on, että Lontoon City haluaa Donald Trumpin takaisin, tietää Politico
Ministeri Purra suurlähettiläskokouksessa: Emme voi hiljaa hyväksyä kehitystä kohti vahvemman oikeutta maailmanpolitiikassa
Moninapaisemmaksi muuttuvassa maailmassa tarvitsemme välttämättä yhteistyöjärjestöjä ja mekanismeja, joilla tuetaan maailman kansojen rauhanomaista yhteiseloa. Emme voi hiljaa hyväksyä kehitystä kohti vahvemman oikeutta maailmanpolitiikassa, mikä olisi kuolemanvaarallista Suomen kaltaiselle sotaa käyvän ydinasevaltion rajanaapurille, totesi valtiovarainministeri Riikka Purra Helsingissä järjestetyssä suurlähettiläskokouksessa.
Uusimmat
Kolumni: Ensimmäinen puolitoistavuotinen ministerinä
Ronkainen: Ansaitsisiko metsästys virallisen roolin puolustuksessa?
Viikon suosituimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 3/2024
Lue lisää
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää