Donald Trump
Argentiinan rankka talousihme näyttäisi toimivan – inflaatio on hallinnassa eikä kansa ole noussut kapinaan
Argentiinasta kuuluu kummia. Hyperinflaatio on taitettu ja talous kasvaa. Presidentti Javier Milein anarkokapitalismi näyttäisi vuoden kokemuksella sittenkin toimivan. Milei on ankarasta vyönkiristyksestä huolimatta säilyttänyt kansan tuen, eikä sosiaalinen tahi taloudellinen katastrofi toteutunut. Ajatukset alkavat itää Suomessakin.
10. luetuin
Israelissa vieraillut Junnila: UNRWA:n osuus toimitetusta ruoka-avusta on vain 13 prosenttia – humanitaarinen apu voi olla mahdollista toteuttaa muutakin kautta
Kahden rintaman sotaa käyvässä Israelissa ilmaiskut ja pommisuojaan juokseminen ovat arkipäivää. Kansanedustaja Vilhelm Junnilan mukaan tilanne on siviilien kannalta osin samankaltainen kuin Ukrainassa.
Ruotsidemokraateilla ja republikaaneilla paljon yhteistä – Jimmie Åkesson inspiroitui MAGA-liikkeen vaalimenestyksestä
USA:n republikaanit on maailman vaikutusvaltaisin puolue, koska presidenttiyden lisäksi puolueella on värisuora kongressissa. Oikean suunnan poliittiset liikkeet kautta maailman etsivät nyt eväitä Amerikasta. Ruotsidemokraatitkin ovat republikaanien kanssa vahvasti samalla kartalla mutta suhtautumisessa Ukrainaan sukset saattavat mennä ristiin.
Sebastian Tynkkynen EU:ssa Suomen asialla: ”Rajalakimme on Europan tiukin ja toivon sen käyvän malliksi muillekin valtioille”
Europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen avaa The European Conservative -julkaisussa perussuomalaisen politiikan linjauksia. Tynkkysen mukaan asenne maahanmuuttoon on muuttunut nopeasti ja nyt Suomessakin kysytään, millaista maahanmuuttoa maassa oikeasti tarvitaan. Donald Trump on pakottanut Euroopan katsomaan peiliin. Tästä eteenpäin Euroopan on opittava seisomaan omilla jaloillaan.
Purra painottaa Suomen etua Ruotuväki-lehden haastattelussa: “Etulinjan maana Suomen tulee olla selvä nettohyötyjä kaikissa mahdollisissa puolustukseen liittyvissä EU-tason ratkaisuissa”
Valtiovarainministeri Riikka Purra pitää Ruotuväki-lehden haastattelussa eurooppalaisten puolustushankkeiden rahoittamista yhteisvelalla Suomelle vaikeana kysymyksenä julkisen talouden alijäämän vuoksi. Myös perinteisesti nihkeästi Naton kanssa päällekkäisiin puolustusratkaisuihin suhtautuneen Yhdysvaltain kanta asiaan tulisi selvittää ja ylipäätään pyrkiä luomaan ja ylläpitämään vahvoja kahdenvälisiä suhteita Yhdysvaltain kanssa.
Viron tuore pääministeri: “Donald Trump on hyväksi Euroopalle”
Viron heinäkuussa virkaansa astunut pääministeri Kristen Michal tunnetaan pragmaattisena poliitikkona. Keskeistä Virolle on turvallisuuspolitiikka ja puolustuskyky. Tätä opettaa Euroopalle myös Donald Trump.
Presidentti Biden armahti poikansa – ja itsensä
Presidentti Joe Biden on armahtanut poikansa kaikista tämän mahdollisesti 1.1.2014 jälkeen tekemistä rikoksista, vaikka aiemmin vakuutti, ettei tulisi käyttämään armahdusoikeuttaan. Armahdus tapahtui vain 50 päivää ennen vallanvaihtoa. Tuleva presidentti Trump ei pysty kumoamaan sitä jälkikäteen.
Purra Atlantti-seurassa: Demokratia kestää Trumpin kauden
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra puhui Suomen Atlantti-seuran syyskokouksessa Helsingissä perjantaina. Purran mukaan aikakausi, jolloin Eurooppa huolettomasti pystyi lisäämään sosiaalimenojaan samalla, kun amerikkalaiset huolehtivat mantereen puolustamisesta, on auttamatta ohi.
Heikki Koskenkylän analyysi: Kiihdyttääkö Trumpin talouspolitiikka kasvua vai onko se shokki koko maailmalle?
Donald Trumpin talouspoliittiset tavoitteet, kuten liittovaltion menojen leikkaukset, verotuksen kevennykset ja korkeiden tuontitullien asettaminen sekä uuden hallinnollisen yksikön DOGE:n perustaminen ovat herättäneet voimakkaita reaktioita. VTT Heikki Koskenkylä analysoi tulevaa Suomen Uutisille.
Woke-kulttuuri on kuollut – naapurimaan konservatiivit arvelevat Trumpin valinnan hyödyttävän sekä Yhdysvaltoja että Ruotsia
Donald Trumpin valinta Yhdysvaltain presidentiksi ei miellyttänyt perinteistä mediaa, mutta muutosta on silti tulossa. Eräs seuraus republikaanien myötätuulesta ovat jäähyväiset globaalille woke-kulttuurille sekä identiteettipolitiikalle. Vastakkainasettelun aika voisi viimein olla ohi.
Demokraattimedia CNN:n katsojaluvut romahtivat – edessä henkilöstön vähennyksiä ja lomautuksia, satojen toimittajien työpaikat uhattuina
Presidentinvaalien jälkeisessä ajassa mediamarkkinoilla jytisee Yhdysvalloissa. Tuoreiden tietojen mukaan mediajätti CNN:n toimituksessa on lähiaikoina edessä suuria muutoksia ja uudelleenjärjestelyjä, joihin kuuluu myös irtisanomisia ja lomautuksia kaikilla osastoilla.
Tomi Immonen Venäjän vaikutuksesta Suomen turvallisuuteen: “Venäjä ei ole koskaan niin heikko tai niin voimakas kuin se antaa ymmärtää”
Ensimmäisen kauden kansanedustaja Tomi Immonen kiersi kuluneena lauantaina pohjoista Keski-Suomea yhdessä Perussuomalaisten Keski-Suomen piirijärjestön kanssa. Immonen kävi kiertueen aikana keskusteluja keskisuomalaisten kanssa muun muassa Suomen turvallisuustilanteesta.
Donald Trumpin neuvonantaja tekoälystä: ”AI on ensiarvoisen tärkeätä Yhdysvalloille”
Tekoäly on jo välttämätön osa jokaisen sujuvaa arkea ja AI:n merkitys kasvaa kaiken aikaa. Ohjelmistokehityksen mahdollisuudet yhdistettynä ihmisen ahneuteen merkitsevät myös huomattavia riskejä. Donald Trumpin hallinto ymmärtää AI:n merkityksen ja myös sen sääntelyn tarpeet.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Toimitus suosittelee
Trump teki harvinaisen comebackin, aivan kuten esikuvansa Richard Nixonkin
Marraskuun alun Yhdysvaltain presidentinvaalit muistuttivat asetelmaltaan vuoden 1968 vaaleja. Silloin Republikaanien Nixon voitti virassa olleen demokraattien varapresidentin Hubert Humpreyn. Donald Trump päihitti samoin varapresidentin asemassa kampanjoineen Kamala Harrisin. Comebackin tekeminen on Yhdysvaltain presidentille erittäin harvinainen tempaus. Yhdysvaltain ja Iso-Britannian poliittiseen historiaan erikoistunut vapaa artikkelitoimittaja Matti Hukari kirjoittaa.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
DEI lyttäsi Yhdysvaltojen nuoret miehet “myrkyllisiksi” ja tahrasi heidän historialliset sankarinsa – he nousivat DEI:tä vastaan ja loivat vastakulttuuria, joka siivitti Trumpia voittoon
Quillette-lehden perustaja Claire Lehmann tarkastelee Trumpin voittoa päivänpoliittisten kysymysten sijaan kulttuuri-ilmiönä – erityisesti nuorten miesten parissa orastavan asenneilmapiirin kautta. Vaikka kuluneen vuoden aikana eri medioissa on käsitelty nuorten miesten oikeistolaistumista, taustalla on muutakin kuin poliittisten kantojen jyrkentymistä.
Trump tekee Elon Muskista valtionhallinnon tehokkuustarkastajan – byrokraatit odottavat kauhulla
Donald Trump on nimittänyt Elon Muskin valtionhallinnon tehostamisviraston johtoon. Uuden viraston nimi DOGE on tuttu netin koirameemeistä. Kyseessä ei ole kuitenkaan vitsi, vaan odotettavissa on kovia leikkauksia byrokratian syövereihin. Mutta koska puikoissa on Elon Musk, odotettavissa on myös kovan luokan viihdettä.
Trump oli parempi ehdokas ja voitti – kohta koittaa vaalilupausten lunastamisen aika
Donald Trump voitti vaalit, koska amerikkalaiset halusivat presidentin, joka puhuu kaikkien ihmisten arkea koskettavista asioista, kuten hintojen noususta ja laittomasta siirtolaisuudesta. Vastoinkäymisistä ja salamurhayrityksistä huolimatta Trump veti ikimuistoisen vaalikampanjan, joka oli paljon hauskempi, ihmisläheisempi ja koskettavampi kuin hänen kilpailijansa kampanja. Trumpin voitto merkitsee myös itsenäisen kansalaisjournalismin voittoa suurten mediayhtiöiden määräysvallasta. Trumpin valinta on jo heikentänyt Yhdysvaltain houkuttavuutta laittomien siirtolaisten silmissä.
Bergbom: Suomen puolustus edellyttää vahvaa valtiontaloutta
Yhdysvaltojen huomio saattaa jatkossa olla yhä enemmän indopasifisella alueella muun muassa Kiinan toimien vuoksi, jolloin Euroopan on kannettava enemmän vastuuta omasta puolustuksestaan. Perussuomalaisten kansanedustajan Miko Bergbomin mukaan oleellista Suomen puolustusmenojen vahvistamisessa on nyt jatkuvuus tulevien hallituskausienkin aikana. - On tärkeää, että parlamentaarisesti voidaan jakaa laajasti sama analyysi ja tilannekuva siitä, että puolustuksen resursseja on nostettava, Bergbom sanoo.
Halla-aho tylyttää liberaalia wokemediaa – “Trumpin voitto on työväenluokan kapina”
Puhemies Jussi Halla-aho naulasi keskiviikkona someen omat teesinsä syistä, jotka avittivat Donald Trumpin Yhdysvaltain 47. presidentiksi. Trump voitti vaalit siitä huolimatta, että liberaalit ja media nimittelivät Trumpia toistuvasti "pelleksi, huijariksi, fasistiksi, rikolliseksi, epäpäteväksi ja ties miksi”.
Perussuomalaiset USA:n vaalituloksesta: Suomi tulee tekemään hyvää yhteistyötä liittolaismaamme valitun johdon kanssa
Perussuomalaiset vaikuttajat onnittelevat Yhdysvaltain vastavalittua presidenttiä Donald Trumpia viestipalvelu X:ssä.
Donald Trumpille jättipotti – myös senaatti ja edustajainhuone menossa republikaaneille
Donald Trump on Yhdysvaltain seuraava presidentti. Voitto varmistui, kun Trump sai tai on saamassa taakseen kaikki vaa’ankieliosavaltiot.
Miko Bergbom uskoo Trumpin toistavan Euroopalle aikaisemman viestinsä: ”Ottakaa enemmän vastuuta itsestänne”
Fox News julisti Donald Trumpin presidentinvaalien voittajaksi ja somessa jo kauhistellaan, mitä Trumpin toinen valtakausi tuo tullessaan. Kansanedustaja Miko Bergbom toppuuttelee kauhukuvia.
Kannattajat poistuvat vaitonaisina Kamala Harrisin vaalivalvojaisista – ehdokas itse vaikenee
Donald Trump on Yhdysvaltain seuraava presidentti jo 95 prosentin todennäköisyydellä. Kamala Harris ei suostu kommentoimaan tilannetta, ja väki on jo poistumassa hänen vaalivalvojaisistaan.
Selitykset alkavat Donald Trumpin ja republikaanien marssiessa kohti vaalivoittoa
Trump voitti itselleen Pohjois-Carolinan vaa’ankieliosavaltion ja on menossa voittoon myös Georgiassa. Harrisin oljenkorsi on voittaa Pennsylvaniassa, Michiganissa Wisconsinissa, mutta Trump on niskan päällä niissäkin.
Trumpin voiton todennäköisyys kasvaa ääntenlaskennan edetessä
Pohjoismainen valtamedia on klo 5.50 vaikean paikan edessä Yhdysvaltain presidentinvaalien ääntenlaskennan edetessä. Vaalien alla uumoiltiin supertasaista kisaa, joka päättyisi hiuksenhienosti Kamala Harrisin oikeutettuun voittoon.
New York Timesin ennuste: Trump voittamassa vaalit
Tilanne Yhdysvaltain presidentinvaaleissa on klo 4.59 kääntymässä republikaanien Donald J. Trumpin eduksi.
Uusimmat
Viikon suosituimmat
Tynkkynen osti Hesarin etusivun täyteen maahanmuuttopolitiikkaa
Krista Kiurua lyöty kasvoihin
Toimitus suosittelee
PS Naiset 3/2024
Lue lisää
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää