Bashar al-Assad
EU:n edustajat Syyriassa koittamassa kepillä jäätä: “Suhtautuminen uusiin vallanpitäjiin määritellään heidän toimiensa perusteella”
Syyrian islamistisen vallankumousjohdon kuherruskuukausi jatkuu kiihkeänä ja myös EU on lähestynyt Damaskoksen uusia vallanpitäjiä. Tosiasialliseti vallasta Syyriassa kamppailevat Turkki ja Saudi-Arabia, luonnonvaroiltaan köyhä maa ei kiinnosta Yhdysvaltoja. Eurooppa lienee asialla siksi, että miljoonille sotapakolaisille haluttaisiin osoittaa tie takaisin kotiin.
Syyrian pakolaiset eivät halua Ruotsista kotimaan epävarmuuteen – sen sijaan paluumuuttajien virta Turkista Syyriaan kiihtyy
Suhtautuminen pakolaisiin on muuttunut Euroopassa ja se näkyy jo politiikan valtasuhteissa. Siksi johdon vaihtuminen Syyriassa nosti välittömästi esiin kysymyksen maasta paenneiden kotiinpaluusta. Esittämättä on kuitenkin jäänyt retorinen kysymys siitä, miksi kukaan haluaisi muuttaa hyvinvointivaltion runsaudesta kotimaan leivättömän pöydän ääreen. Syyrian jälleenrakentamisen maksajasta ei ole tietoa, vaikka sormi perinteisesti osoittaakin EU:n suuntaan.
Arto Luukkanen: Syyrian tulevaisuus riippuu uuden hallinnon kyvystä voittaa puolelleen väestön sympatiat ja ulkomaiden tuki
Syyrian vallankumoushallinnon lopullisesta luonteesta ei ole tietoa, mutta arvioita voi tehdä uusien vallanpitäjien kannanottojen perusteella. Vallankumouksen kärkijoukoissa on ollut tuomittuja terroristeja ja kymmeniä jihadisteja on vapautettu tyrannian tyhjennetyistä vankiloista. Toisaalta Damaskoksen uusi valtias on ollut puheissaan sovinnollinen.
Eurooppaan vyöryi 10 vuodessa 4,5 miljoonaa Syyrian pakolaista – nyt kielteisen turvapaikkapäätökseen saaneet halutaan palauttaa turvalliseen kotimaahansa
Pelkästään Syyriasta on tullut 4,5 miljoonaa ihmistä Eurooppaan hakemaan turvaa ja parempaa elämää vuoden 2015 jälkeen. Suhtautuminen turvapaikanhakijoihin ja luvattomaan siirtolaisuuteen on kuitenkin muuttunut radikaalisti EU:n alueella vajaassa vuosikymmenssä. Nyt ainakin vaille turvapaikkaa jääneet halutaan palauttaa takaisin kotimaihinsa.
Terroristijärjestö Hizbollahin johtajan Hassan Nasrallahin surmapaikka vain 53 metrin etäisyydellä YK:n hallinnoimasta koulusta – vihje Nasrallahin piilopaikkaan tuli iranilaiselta vakoojalta
Hizbollahin johtaja Hassan Nasrallah surmattiin viime perjantaina Israelin ilmaiskussa Libanonin pääkaupungissa Beirutissa. Surmapaikka, Hizbollahin maanalainen komentokeskus, sijaitsi vain 53 metriä YK:n hallinnoimasta koulusta.
Ovatko Libanonissa räjähtäneet hakulaitteet terrorismia vai erilainen sodankäynnin muoto?
Libanonin räjähdyksiä kommentoitiin suomalaisessa mediassa voimakkaasti terrorismina. Iskut määritteli terrorismiksi verekseltään esimerkiksi Lähi-idän instituutin johtaja Susanna Dahlgren. Mutta ovatko ne sittenkin sodankäyntiä?
Uusimmat
Viikon suosituimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 3/2024
Lue lisää
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää