Julien Warnand
Taas takapakkia Kreikka-neuvotteluissa
Keskiviikkona alkanut euromaiden valtiovarainministereiden kokous keskeytettiin tuloksettomana. Uusi kokous on tiedossa tänään torstaina. Kreikan pääministeri Aleksis Tsipras ja Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker tapasivat kokouslähteiden mukaan toisensa vielä myöhään yöllä.
Saksa on vaatinut, että Kreikan parlamentin tulee saada sopimuksen lakiesitykset voimaan maanantai-iltaan menneessä. Saksan parlamentti ei aio hyväksyä sopimusta ennen Kreikkaa.
Sopimuksen tulisi olla valmis kaikilta osin tiistaina, sillä samana päivänä Kreikalta erääntyy Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n 1,5 miljardin euron tukiluottoerä. Kreikan hallitus on kertonut, ettei sillä ole rahoja tämän erän hoitamiseen. Ilman sopimusta Kreikka jää ilman toisen tukipaketin viimeistä noin 7,2 miljardin euron maksuerää.
Tsipras ihmettelee: Mikään ei kelpaa
Kreikalta on usean kuukauden ajan vaadittu sellaista vyönkiristysohjelmaa, jolla tavoitteiksi asetettuihin perusylijäämälukuihin päädytään. Aiemmissa Kreikan toimittamissa ohjelmissa ei velkojien mielestä tähän olla päästy. Perusylijäämä tarkoittaa lainanhoitokuluista siivottua valtiontalouden ylijäämää.
Viikonlopun aikana Kreikka toimitti viime hetkillä uuden luonnoksen, jonka mukaan vaaditut talouden oikaisutoimet toteutettaisiin. Luvassa oli ensisijaisesti veronkorotuksia rikkaille. Tämäkään ei kelvannut velkojille. Velkojat haluavat Kreikan leikkaavan eläkkeitä rajummin. Tämä käy ilmi velkojien vuotaneesta sopimusehdotuksesta.
Kreikan pääministeri Tsipras ihmetteli yhteisöpalvelu Twitterissä velkojien asennoitumista.
– Koskaan aiemmin eivät tietyt instituutiot ole toistuvasti hylänneet samansuuruisia vaihtoehtoesityksiä. Näin ei tehty Portugalin tai Irlannin kanssa. Tämä omituinen asenne antaa vaikutelman, ettei velkojat haluakaan sopimusta – tai sitten heillä on jotain aivan erityisiä tavotteita, Tsipras kirjoittaa kahdessa tviitissään.
The repeated rejection of equivalent measures by certain institutions never occurred before-neither in Ireland nor Portugal. #Greece (1/2)
— Alexis Tsipras (@tsipras_eu) 24. kesäkuuta 2015
This odd stance seems to indicate that either there is no interest in an agreement or that special interests are being backed. #Greece (2/2)
— Alexis Tsipras (@tsipras_eu) 24. kesäkuuta 2015
Tsiprasin on tulkittu viittaavan Joki ja Uusi demokratia -oppositiopuolueiden puheenjohtajien Stavros Theodorakisin ja Antonis Samarasin kokoontumista EU-komissaari Pierre Moscovicin kanssa.
Joki-puolueen Theodorakis on ilmaissut kannattavansa kaikkia sopimusesityksiä, jotka turvaavat maan eurojäsenyyden. Samaras on puolestaan viime kauden pääministeri, ja toimi tiukassa yhteistyössä euromaiden päättäjien kanssa.
Mikäli päähallituspuolue Syrizan rivit repeävät niin, että puolueesta riittävän moni kannattaisi velkojien sopimusesitystä, se voisi mennä läpi oppositiopuolueiden tuen turvin.
Henri Myllyniemi
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä hengellistä musiikkia kuulleelle oppilaalle – ”Menee hyvin vaikeaksi, jos jatkossa joudutaan maksamaan korvauksia tällaisista asioista”
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä alakoululaiselle, jonka yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta katsoi joutuneen syrjityksi uskonnon tai vakaumuksen perusteella tämän kuultua hengellistä musiikkia koulussa lokakuussa järjestetyssä uskonnollisessa konsertissa.