Laittomasti maahan tulevia riittää esimerkiksi Lesboksen saarella Kreikassa. / LEHTIKUVA
Taakanjaosta tulossa totta: EU äänestää jäsenmaiden pakosta vastaanottaa turvapaikanhakijoita
EU on viimein valmis käymään lopulliset keskustelut unionin maahanmuuttopolitiikan yhtenäistämisestä. Sopimusta on yritetty vääntää vuosikaudet ja nyt siirtolaisvirtojen jälleen kasvaessa paineet sopimukseen pääsemiseksi ovat kasvussa. Etenkin eteläisessä Euroopassa ja eritoten Italiassa.
EU-parlamentti antoi maaliskuun lopussa ehdotuksensa unionin maahanmuuttosopimukseksi. Sopimusehdotuksen mukaan unioni lisää ulkorajojen valvontaa ja tehostaa maahantulijoiden taustaselvityksiä. Näin ”talouspakolaiset” pyritään karsimaan pois potentiaalisten turvapaikanhakijoiden joukosta.
– Ehdotuksessa EU-byrokraateille annetaan valta jakaa maahanmuuttokiintiöt ja valmistella toimet, joilla se voi tulevaisuudessa sanella maahanmuuttopolitiikan ehdot riippumatta siitä, miten ruotsalaiset äänestävät valtiopäivävaaleissa, sanoo ruotsidemokraattien ECR-ryhmän parlamentaarikko Charlie Weimers.
Hän pitää ehdotusta ”täysin hulluna” ja aikoo äänestää sitä vastaan maanantaina hankkeen pysäyttämiseksi tai hidastamiseksi.
Pakolaisten pakkosijoitus tulossa
Sopimus ei tiettävästi enää sisällä suoraa pakollista taakanjakoa, vaan siitä ollaan hitusen peruuttamassa. EU on perustamassa ”solidaarisuuspoolia”, jonka tarkoitus on päästä sopuun pakolaisten sijoittamisesta vapaaehtoisesti. Toki ehdotuksessa on maininta myös “kapasiteettiin” liittyvistä mahdollisista “lisäponnisteluista”.
Ensimmäisessä vaiheessa jäsenvaltiot sitoutuvat henkilöresurssein, materiaaliavulla tai muin tarpeellisin toimin keventämään ensisijaisten pakolaisten vastaanottajamaiden taakkaa.
Jos turvapaikanhakijoiden siirrosta muihin jäsenmaihin ei päästä sopuun, EU jakaa kullekin jäsenmaalle pakolaiskiintiöt.
Alennusta kiintiöstä voi hakea, jos jäsenmaa on vastaanottanut riittävän rutkasti pakolaisia viimeisen 10 vuoden aikana.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- solidaarisuuspooli pakollinen taakanjako talouspakolaiset Euroopan konservatiivien ja reformistien ryhmä Charlie Weimers Keskisen Välimeren reitti harmonisointi EU:n ulkorajat EU-parlamentti kiintiöpakolaiset pakolaiskiintiöt Euroopan unioni ECR Turvapaikanhakijat pakolaiset Italia EU maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Purra ja Rantanen äimistyneinä: Olipa kriisi mikä tahansa, hallitus haalii lisää turvapaikanhakijoita Suomeen
Italiaan kansallinen hätätila laittoman maahanmuuton patoamiseksi – Euroopan unionia kaivataan taas taakanjakoon
Tavio: Komission turvapaikkapolitiikka hakoteillä – ”Pakkotaakanjako uhkaa nousta taas esiin”
Hallitus ottaa miljardeja uutta velkaa, kohdistaa varoja vääriin kohteisiin – perussuomalaiset hakisi säästöjä maahanmuutosta: ”Eurooppa ei kykene ratkaisemaan Afrikan ja Lähi-idän ongelmia”
Purralta toimenpidelista siirtolaisvyöryn ehkäisemiseksi: Rajat tukittava laittomilta tulijoilta ja kotouttamiseen varatut rahat käytettävä ulkorajavartiointiin
Lähes kaksi kolmasosaa ranskalaisista haluaa pysäyttää Euroopan ulkopuolelta tulevan maahanmuuton
Sudan on Venäjän liittolainen ja maan sisällissota voi johtaa pakolaisaaltoon kohti Eurooppaa
Maahanmuuttajien taakanjako etenee EU:ssa – Hakkarainen: ”Kansallisvaltioille ei jää paljoa sanansijaa”
Ruotsin hallitus saattaa jopa kaatua riitaan maahanmuutosta – ruotsidemokraatit ja moderaatit eri linjoilla EU:n päätösvallasta
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.