Syrizasta lohkesi uusi puolue – “Omiin käsiin otettu rahapolitiikka ei ole tuhon, vaan kehityksen työkalu”
Kreikan päähallituspuolue Syrizasta irtaantui maan ex-energia-, teollisuus- ja ympäristöministeri Panagiotis Lafazanisin johdolla yhteensä 25 kansanedustajaa. Irtiotto oli odotettu. Puolue vastustaa jyrkästi menoleikkauksia. Puolueen ohjelmassa on eurovastaisia piirteitä.
Ryhmä nimeää itsensä Kansan yhtenäisyydeksi. Uuden puolueen sihteerinä toimiva Stathis Leoutsakos kertoi, että maan väistyvä pääministeri Aleksis Tsipras “teki Syrizalle hautakiven”.
Häneltä kysyttiin näkemystä myös yhteisvaluuttaan. Leoutsakosin mielestä valuutan tulisi olla hallinnon työkalu, mutta eurosta on tullut Kreikassa jo uskonto.
– Kreikka on elänyt ilman euroa. Omiin käsiin otettu rahapolitiikka ei ole tuhon, vaan kehityksen työkalu, hän napautti.
Supertähdet Konstantonopoulou ja Varoufakis poissa
Parlamentin puhemies Zoi Konstantonopoulou tapaa uuden parlamenttiryhmän johtaja Lafazanisin lauantaina. Tapaaminen on rutiininomainen.
Konstantonopouloun ja Tsiprasin välit ovat kiristyneet äärimmilleen. Konstantonopouloulla ei arvella olevan mahdollisuuksia lähteä tämän vuoden toisiin ennenaikaisiin vaaleihin Syrizan riveissä. Hän ei ole kuitenkaan ilmoittautunut Lafazanisin ryhmään.
Gianis Varoufakisin nimi puuttuu niin ikään Lafazanisin listalta. Tammikuun parlamenttivaaleissa poliittinen debyytti tuotti Varoufakisille Kreikan historian suurimman äänisaaliin.
Varoufakis ilmoitti, ettei hän aio lähteä vaaleihin Syrizan riveistä. Hän kuitenkin kertoi pysyvänsä “aktiivisena”.
Varoufakis lyttää varsin suoraan Syrizan toimet heinäkuun alun kansanäänestyksen jälkeen. Varoufakisin mukaan hallitus petti Kreikan kansan luottamuksen.
Sekä Konstantonopoulou että Varoufakis äänestivät Kreikan kolmannen tukipaketin hyväksymistä vastaan. Varoufakis tosin äänesti neuvottelujen aloittamiseksi vaadittujen esiohjelmien toisessa äänestyksessä hallituksen esityksen mukaan. Hän kertoi äänestäneensä esityksen puolesta, vaikkei uskokaan ohjelman toimivuuteen.
Eurokysymys vielä auki
Konstantonopoulua ja Varoufakisia saattaa häiritä Kansan yhtenäisyyden suorasukainen eurovastaisuus. Lafazanis on todennut, että tavoitteena on menoleikkausten pysäyttäminen. Lafazanis muistutti, että se oli Syrizan alkuperäinen vaalitavoite tammikuussa.
Tavoitteeseen pääseminen voi tarvittaessa merkitä Kreikan lähtöä yhteisvaluutasta. Se ei ole kuitenkaan Lafazanisille este. Lapavitsas on kertonut kannattavansa maansa euroeroa.
Varoufakis on puolestaan kertonut, että hänen varasuunnitelmissaan Kreikka olisi kuitenkin jatkanut euromaana. Konstantonopoulou ei ole pitänyt yhteisvaluuttakysymystä esillä. Hän on keskittynyt enemmän laillisuus- ja ihmisoikeuskysymyksiin.
Kaksikko voi silti vielä päätyä Kansan yhtenäisyyden riveihin. Toinen luonteva valinta heille olisi kommunistinen KKE.
Lafazanis kertoi puolueensa tavoittelevan hallituspaikkaa. Hän mainitsi puolueen olevan halukas tekemään yhteistyötä kaikkien menoleikkauksia vastustavien puolueiden kanssa.
Henri Myllyniemi
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää