Kreikan päähallituspuolue Syrizasta irtaantui maan ex-energia-, teollisuus- ja ympäristöministeri Panagiotis Lafazanisin johdolla yhteensä 25 kansanedustajaa. Irtiotto oli odotettu. Puolue vastustaa jyrkästi menoleikkauksia. Puolueen ohjelmassa on eurovastaisia piirteitä.
Ryhmä nimeää itsensä Kansan yhtenäisyydeksi. Uuden puolueen sihteerinä toimiva Stathis Leoutsakos kertoi, että maan väistyvä pääministeri Aleksis Tsipras “teki Syrizalle hautakiven”.
Häneltä kysyttiin näkemystä myös yhteisvaluuttaan. Leoutsakosin mielestä valuutan tulisi olla hallinnon työkalu, mutta eurosta on tullut Kreikassa jo uskonto.
– Kreikka on elänyt ilman euroa. Omiin käsiin otettu rahapolitiikka ei ole tuhon, vaan kehityksen työkalu, hän napautti.
Supertähdet Konstantonopoulou ja Varoufakis poissa
Parlamentin puhemies Zoi Konstantonopoulou tapaa uuden parlamenttiryhmän johtaja Lafazanisin lauantaina. Tapaaminen on rutiininomainen.
Konstantonopouloun ja Tsiprasin välit ovat kiristyneet äärimmilleen. Konstantonopouloulla ei arvella olevan mahdollisuuksia lähteä tämän vuoden toisiin ennenaikaisiin vaaleihin Syrizan riveissä. Hän ei ole kuitenkaan ilmoittautunut Lafazanisin ryhmään.
Gianis Varoufakisin nimi puuttuu niin ikään Lafazanisin listalta. Tammikuun parlamenttivaaleissa poliittinen debyytti tuotti Varoufakisille Kreikan historian suurimman äänisaaliin.
Varoufakis ilmoitti, ettei hän aio lähteä vaaleihin Syrizan riveistä. Hän kuitenkin kertoi pysyvänsä “aktiivisena”.
Varoufakis lyttää varsin suoraan Syrizan toimet heinäkuun alun kansanäänestyksen jälkeen. Varoufakisin mukaan hallitus petti Kreikan kansan luottamuksen.
Sekä Konstantonopoulou että Varoufakis äänestivät Kreikan kolmannen tukipaketin hyväksymistä vastaan. Varoufakis tosin äänesti neuvottelujen aloittamiseksi vaadittujen esiohjelmien toisessa äänestyksessä hallituksen esityksen mukaan. Hän kertoi äänestäneensä esityksen puolesta, vaikkei uskokaan ohjelman toimivuuteen.
Eurokysymys vielä auki
Konstantonopoulua ja Varoufakisia saattaa häiritä Kansan yhtenäisyyden suorasukainen eurovastaisuus. Lafazanis on todennut, että tavoitteena on menoleikkausten pysäyttäminen. Lafazanis muistutti, että se oli Syrizan alkuperäinen vaalitavoite tammikuussa.
Tavoitteeseen pääseminen voi tarvittaessa merkitä Kreikan lähtöä yhteisvaluutasta. Se ei ole kuitenkaan Lafazanisille este. Lapavitsas on kertonut kannattavansa maansa euroeroa.
Varoufakis on puolestaan kertonut, että hänen varasuunnitelmissaan Kreikka olisi kuitenkin jatkanut euromaana. Konstantonopoulou ei ole pitänyt yhteisvaluuttakysymystä esillä. Hän on keskittynyt enemmän laillisuus- ja ihmisoikeuskysymyksiin.
Kaksikko voi silti vielä päätyä Kansan yhtenäisyyden riveihin. Toinen luonteva valinta heille olisi kommunistinen KKE.
Lafazanis kertoi puolueensa tavoittelevan hallituspaikkaa. Hän mainitsi puolueen olevan halukas tekemään yhteistyötä kaikkien menoleikkauksia vastustavien puolueiden kanssa.