Louisa Gouliamaki AFP Lehtikuva
Syrizan todennäköisimmät hallituskumppanit ovat Joki tai Itsenäiset kreikkalaiset
Kreikan tänään käytävien parlamenttivaalien äänestysaika loppui iltaseitsemältä. Ennusteet lupaavat ennakkosuosikki Syrizalle murskavoittoa. Ovensuukyselyiden perusteella puolue olisi saamassa vaaleissa 35–40 prosentin kannatuksen. Ensimmäisiä tuloksia odotetaan 21:30 aikaan. Uusi demokratia olisi saamassa 23-27 prosentin kannatuksen.
Syrizan hallituskumppani joko Joki tai Itsenäiset kreikkalaiset
Vaalikynnyksen on ylittämässä seitsemän puoluetta. Syrizan ohella parlamentiin nousisi Uusi demokratia, Kultainen aamunkoitto, vasemmistohenkinen Joki, kommunistipuolue KKE, sosialidemokraattinen Pasok ja kansallismielinen Itsenäiset kreikkalaiset. Papandreoun uuden puolueen To Kiniman ei arvella pääsevän yli kolmen prosentin äänikynnyksen.
Syrizan hallituskumppaniksi kaavaillaan pääosin Joki-puoluetta. Yhteinen hallitustaival tarkottaisi kuitenkin Syrizalle keskeisten vaaliteemojen hylkäämistä. Joen puheenjohtaja Stavros Theodorakis on kertonut, ettei puolue istu hallituksessa, joka leikkii tulella eurojäsenyyden kanssa. Syriza joutuisi luopumaan velkasaneeraustavotteistaan merkittävästi.
Markkinareaktioista päätellen tällainen hallitus olisi sijoittajien mieleen. Vähemmälle huomiolle on jäänyt kansallismielinen Itsenäiset kreikkalaiset (ANEL). ANEL:n puheenjohtaja Panos Kammenos on ilmoittanut, että puolue on Syrizan käytettävissä. Myös ANEL on tukipakettiehtoja vastaan. Näiden kahden puolueen varaan rakennettu hallitus olisi kuitenkin langanlaiha. ANEL sai ovensuukyselyissä 4,5 prosentin kannatuksen.
ANEL:n ohjelma on lisäksi muissa asioissa ristiriidassa Syrizan kanssa. Suurin eroavaisuus puolueiden välillä on maahanmuuttopolitiikassa. ANEL on tiukemman linjan kannalla, kun taas Syriza on avoimempi maahanmuutolle.
Tällainen hallitus olisi europäättäjille kuitenkin epämieluinen, sillä vaatimukset tukiehtojen höllentämisestä tai jopa kumoamisesta voisi saada muutkin tukipakettimaat heräämään ja vaatimaan tukiohjelmien kohtuullistamista. Erityisesti espanjalainen Podemos on noussut kärkeen pitkälti samanlaisten teemojen avulla kuin Syrizakin. Puolueen puheenjohtaja Pablo Iglesias kävikin nostattamassa henkeä Syrizan vaalitilaisuudessa loppuviikosta.
Uusintavaalejakaan ei voida poissulkea
Uusi hallitus tulee nimetä nopeasti, tai maassa pitää lakien mukaan järjestää uusintavaalit. Hallitustunnusteluille on aikaa vain muutama päivä. Uusintavaalit tietävät samalla myös sitä, että muiden euromaiden tukiohjelma Kreikalle saattaa ehtiä päättymään. Ohjelman piti päättyä jo vuoden vaihduttua, mutta sitä pidennettiin kahdella kuukaudella helmikuun 28. päivään asti.
Euromaiden valtiovarainministerit kokoontuvat maanantaina keskustelemaan muun muassa Kreikan tilanteesta. Esillä on ajatus Kreikan tukiohjelman lisäpidennyksistä, mutta Kreikalla tarvitsee olla neuvotteluosapuolena tuen pidentämistä kysyvä hallitus. Euroryhmän kokouksessa ei siis tehdä vielä Kreikan kohdalla vielä päätöksiä maanantaina.
Pattitilanne Kreikassa on siksi erittäin arkaluontoinen. Mikäli Kreikassa ei saada toimintakykyistä hallitusta kasatuksi, on maa todella lähellä euroeroa.
Henri Myllyniemi
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Telegraph: Kreikan euroero olisi tuskin katastrofi
Kreikassa talletuspako – kaksi isoa pankkia hakee hätärahoitusta
Papandreou tarjoaa apuaan Syrizalle
Timo Soini Syrizan vaalivoitosta: Verimitta veronmaksajasta
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta
Tietokirjailija-kouluttaja Katleena Kortesuon uutuuskirja "Tunteet tapissa" kertoo havainnollisesti, kuinka olemme siirtyneet tietopohjaisesta konsensusyhteiskunnasta tunneuskovaisuuden maailmaan, jonka perustukset valettiin 1980- ja 1990-luvuilla. Monelta osin yhteiskuntamme on kuin 13-vuotias teini, joka kokee tunteita vahvasti ja viskoutuu tunnemyrskyn mukana milloin mihinkin suuntaan. Pelkkä tunne on kuitenkin surkea kumppani silloin, jos edessä on vaikea ja kauaskantoinen päätös.
Kun transkiihkoilu tieteen jyräsi: woke-aktivistilääkäri salasi tutkimustulokset, joiden mukaan murrosiän siirtäminen ei paranna nuorten mielenterveyttä
Merkittävänä transoikeuksien puolestapuhujana tunnettu lääkäri myönsi estäneensä julkaisemasta tutkimustuloksia vuosikymmenen takaisesta hankkeesta, jonka tulokset eivät miellyttäneet häntä. Veronmaksajien rahoittaman, 10 miljoonaa dollaria maksaneen hankkeen tarkoituksena oli selvittää murrosikää jarruttavien hoitojen vaikutuksia amerikkalaislapsiin. Tutkimuksesta ei löytynyt näyttöä sille, että murrosiän lykkääminen parantaisi potilaiden mielenterveyttä. New York Timesin haastattelema kohutohtori Johanna Olson-Kennedy uskoo, että lapsille suunnattujen transhoitojen kriitikot saattaisivat hyödyntää tutkimustuloksia poliittisesti. Olson-Kennedyn toimintaa on arvosteltu tieteen vastaiseksi. Kriitikot huomauttavat, että tutkimustulosten panttaaminen estää kansaa saamasta tieteellistä tietoa aiheesta, joka jakaa amerikkalaisten mielipiteitä erittäin jyrkästi.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää