Louisa Gouliamaki AFP Lehtikuva
Syrizan todennäköisimmät hallituskumppanit ovat Joki tai Itsenäiset kreikkalaiset
Kreikan tänään käytävien parlamenttivaalien äänestysaika loppui iltaseitsemältä. Ennusteet lupaavat ennakkosuosikki Syrizalle murskavoittoa. Ovensuukyselyiden perusteella puolue olisi saamassa vaaleissa 35–40 prosentin kannatuksen. Ensimmäisiä tuloksia odotetaan 21:30 aikaan. Uusi demokratia olisi saamassa 23-27 prosentin kannatuksen.
Syrizan hallituskumppani joko Joki tai Itsenäiset kreikkalaiset
Vaalikynnyksen on ylittämässä seitsemän puoluetta. Syrizan ohella parlamentiin nousisi Uusi demokratia, Kultainen aamunkoitto, vasemmistohenkinen Joki, kommunistipuolue KKE, sosialidemokraattinen Pasok ja kansallismielinen Itsenäiset kreikkalaiset. Papandreoun uuden puolueen To Kiniman ei arvella pääsevän yli kolmen prosentin äänikynnyksen.
Syrizan hallituskumppaniksi kaavaillaan pääosin Joki-puoluetta. Yhteinen hallitustaival tarkottaisi kuitenkin Syrizalle keskeisten vaaliteemojen hylkäämistä. Joen puheenjohtaja Stavros Theodorakis on kertonut, ettei puolue istu hallituksessa, joka leikkii tulella eurojäsenyyden kanssa. Syriza joutuisi luopumaan velkasaneeraustavotteistaan merkittävästi.
Markkinareaktioista päätellen tällainen hallitus olisi sijoittajien mieleen. Vähemmälle huomiolle on jäänyt kansallismielinen Itsenäiset kreikkalaiset (ANEL). ANEL:n puheenjohtaja Panos Kammenos on ilmoittanut, että puolue on Syrizan käytettävissä. Myös ANEL on tukipakettiehtoja vastaan. Näiden kahden puolueen varaan rakennettu hallitus olisi kuitenkin langanlaiha. ANEL sai ovensuukyselyissä 4,5 prosentin kannatuksen.
ANEL:n ohjelma on lisäksi muissa asioissa ristiriidassa Syrizan kanssa. Suurin eroavaisuus puolueiden välillä on maahanmuuttopolitiikassa. ANEL on tiukemman linjan kannalla, kun taas Syriza on avoimempi maahanmuutolle.
Tällainen hallitus olisi europäättäjille kuitenkin epämieluinen, sillä vaatimukset tukiehtojen höllentämisestä tai jopa kumoamisesta voisi saada muutkin tukipakettimaat heräämään ja vaatimaan tukiohjelmien kohtuullistamista. Erityisesti espanjalainen Podemos on noussut kärkeen pitkälti samanlaisten teemojen avulla kuin Syrizakin. Puolueen puheenjohtaja Pablo Iglesias kävikin nostattamassa henkeä Syrizan vaalitilaisuudessa loppuviikosta.
Uusintavaalejakaan ei voida poissulkea
Uusi hallitus tulee nimetä nopeasti, tai maassa pitää lakien mukaan järjestää uusintavaalit. Hallitustunnusteluille on aikaa vain muutama päivä. Uusintavaalit tietävät samalla myös sitä, että muiden euromaiden tukiohjelma Kreikalle saattaa ehtiä päättymään. Ohjelman piti päättyä jo vuoden vaihduttua, mutta sitä pidennettiin kahdella kuukaudella helmikuun 28. päivään asti.
Euromaiden valtiovarainministerit kokoontuvat maanantaina keskustelemaan muun muassa Kreikan tilanteesta. Esillä on ajatus Kreikan tukiohjelman lisäpidennyksistä, mutta Kreikalla tarvitsee olla neuvotteluosapuolena tuen pidentämistä kysyvä hallitus. Euroryhmän kokouksessa ei siis tehdä vielä Kreikan kohdalla vielä päätöksiä maanantaina.
Pattitilanne Kreikassa on siksi erittäin arkaluontoinen. Mikäli Kreikassa ei saada toimintakykyistä hallitusta kasatuksi, on maa todella lähellä euroeroa.
Henri Myllyniemi
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Telegraph: Kreikan euroero olisi tuskin katastrofi
Kreikassa talletuspako – kaksi isoa pankkia hakee hätärahoitusta
Papandreou tarjoaa apuaan Syrizalle
Timo Soini Syrizan vaalivoitosta: Verimitta veronmaksajasta
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää