
Syrizan johto kestää – tarvitsee silti kumppanin
Perjantaina julkaistujen mielipidemittausten mukaan Kreikan ennenaikaiset parlamenttivaalit voittaisi Syriza 29,6 prosentin kannatuksella. Toisena oleva Uusi demokratia saavuttaisi 26,4 prosentin potin. Mielipidetiedustelut julkaistiin ANT1-televisiokanavalla.
Molemmat kärkipuolueet ovat lisänneet kannatustaan viime mittauksesta, joskin Syriza hieman enemmän. Piikkipaikkaansa tukevoittanutta Syrizaa kannatti edellisessä vertailukelpoisessa mittauksessa 28,1 prosenttia vastaajista, kun Uusi demokratia saavutti 25,1 prosentin suosion.
Syrizan kannatus ei kuitenkaan riitä yksin enemmistöhallitukseen. Tuohon tarvittaisiin hieman yli 36 prosentin kannatus. Toisen tuoreehkon mielipidemittauslaitoksen tekemässä kyselyssä Syriza nappaisi 31,5 prosentin äänisaaliin.
Mielipidemittausten mukaan muut kolmen prosentin vaalikynnyksen ylittäjät olisivat Stavros Theodorakiksen luotsaama Joki-puolue (5,6 prosenttia), äärioikeistolainen Kultainen sarastus (5,5 prosenttia) kommunistien KKE (5,0 prosenttia), sekä sosialidemokraattinen Pasok (3,8 prosenttia).
Riippumattomat kreikkalaiset (Anel) ja edellisestä hallituksesta eronnut Demokraattinen vasemmisto (Dimar) olisivat täpärästi jäämässä äänikynnyksen alle. Puolueiden kannatukset olivat 2,7 ja 2,6 prosenttia.
Syrizalla vähän vaihtoehtoja
Mikäli vain neljä pienempää puoluetta saa parlamenttipaikkoja, ei Syrizalla ole vaihtoehtoja valita hallituskumppania. Kommunistit ovat sanoneet kieltäytyvänsä yhteistyöstä riippumatta siitä, voittaako vaalit Syriza tai Uusi demokratia.
Kultaista sarastusta taas kukaan muu ei huoli hallituskumppanikseen. Pasok on kärsinyt kovan luokan loikkauksista, eikä puolueen kohtalosta voida vielä sanoa mitään varmaksi. Pasok on kuitenkin ollut kuitenkin Uuden demokratian hallituskumppanina toteuttamassa säästötoimia, joita Syriza vastustaa.
Jäljelle jää Joki-puolue, jonka puheenjohtaja Theodorakis kertoi, ettei hän lähde uhkapelaamaan Kreikan euroerolla. Hän väläyttää jopa suuren koalition hallitusta, johon kuuluisi kaksi suurta puoluetta: Syriza ja Uusi demokratia.
Syriza on edelleen äänekkäästi vaatinut Kreikan velkojen leikkauksia, mutta Theodorakis lähtisi hakemaan huojennuksia korkeintaan pidempien laina-aikojen ja korkojen alentamisen kautta.
Äänikynnys ratkaisee
Anel voisi muuttaa tilannetta, mikäli puolue onnistuisi nousemaan äänikynnyksen yli. Anelin puheenjohtaja Panos Kammenos toimi Syrizan johtajan Aleksis Tsipraksen kanssa yhteistyössä presidentinvaalien aikana, ja puolue voisi suostua Syrizan kanssa yhteishallitukseen.
Muussa tapauksessa Syrizan on taivuttava velkaleikkaustavoitteistaan, tai maahan on muodostumassa pattitilanne. Uusintavaalejakaan ei voida laskea pois, jos hallitusta ei saada muodostettua. Uusintavaalit todennäköisesti hermostuttaisi markkinoita vain entistä enemmän.
Aiemman Euroopan komission puheenjohtaja José Manuel Barroson ex-neuvontantaja Philippe Legrain toteaa kirjoituksessaan, että Syrizan velkaleikkaustavoite on oikea. Legrain suhtautuu varauksella Syrizan muihin tavotteisiin.
Saksan hallituksen sosialidemokraattien taholta kerrotaan, ettei Saksalla ole varaa päästää Kreikkaa eroamaan eurosta, ja että koko ajatus on “tulella leikkimistä”.
HENRI MYLLYNIEMI
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Huopaiselta: Keveämmillä veroilla saadaan tukevampaa talouskasvua

PS-Nuorisolta toive puoliväliriiheen: Ylestä leikattava lisää
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää