

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Sveitsiläiset kaatoivat mediatuen kansanäänestyksessä – “Ei valtiosta riippuvaiselle medialle”
Sveitsiläiset kaatoivat eduskunnan jo hyväksymän lain yksityisille medioille maksettavasta tuesta. Sekä lain kannattajat että vastustajat perustelivat kantaansa “demokratian toimivuudella”. Vasemmistolaiset ja mediayhtiöt kannattivat mediatukea, oikeistolaiset vastustivat.
Sveitsissä viime sunnuntaina pidetyssä kansanäänestyksessä kansalaiset hylkäsivät hallituksen ja eduskunnan jo hyväksymän lain, joka olisi tarjonnut yksityisille sanomalehdille, radioasemille ja nettisivustoille yhteensä 143 miljoonan euron tuet vuodessa. Selvä enemmistö äänestäjistä (54,6 prosenttia) oli lakiesitystä vastaan.
Sveitsissä on käytössä suora demokratia, jossa mistä tahansa lakiesityksestä voidaan järjestää sitova kansanäänestys, jonka tulosta eduskunnan on kunnioitettava. Kansanäänestyksen järjestämiseen vaaditaan 50 000 allekirjoitusta, jotka on kerättävä sadassa päivässä. Perustuslain muuttamisesta pidetään aina sitova kansanäänestys.
Viime sunnuntaina äänestettiin mediatuen lisäksi myös leimaverolain muuttamisesta, lasten suojelemisesta tupakkamainonnalta sekä eläin- ja ihmiskokeiden kieltämisestä.
Vasemmisto ja media kannattivat, oikeisto vastusti
Mediatuen vastustus oli vankinta saksankielisillä maaseutualueilla. Länsi-Sveitsissä ja Bernin, Zürichin ja Baselin kaltaisissa suurkaupungeissa puolestaan väki oli kaikkein suosiollisinta yksityisen median rahoittamista kohtaan.
Mediayhtiöiden itsensä lisäksi mediatukea kannattivat vasemmistopuolueet. Kannattajien perustelu oli, että nelikielisessä maassa demokratia ei toimi, jos tiedonvälitystä ei tueta valtion varoin.
Oikeistopuolueet puolestaan vastustivat mediatukea. Kansanäänestystä asiasta vaati Sveitsin kansanpuolue SVP, joka on eduskunnan suurin puolue. SVP varoitti, että valtion tuki tarkoittaisi median riippuvuutta hallituksesta. Mediatuen vastustajien mukaan vapaa ja riippumaton media on sveitsiläisen demokratian tukipylväs.
Mediaa tuetaan jakelutuella ja televisiomaksulla
Kansanäänestyksen tuloksesta huolimatta sanomalehtien jakelutuki jää yhä voimaan. Sveitsin hallitus tukee tilattujen sanoma- ja aikakauslehtien kotiin jakelua 47,6 miljoonalla eurolla vuodessa. Jakelutukea saavat myös yhdistysten ja seurojen jäsenlehdet.
Sveitsissä toimii myös yleisradioyhtiö, jonka neljä alueellista osastoa lähettävät radio- ja televisio-ohjelmia maan neljällä virallisella kielellä: saksaksi, ranskaksi, italiaksi ja retoromaaniksi. Saksankielisten alueiden asukkaat joutuvat maksamaan väestöosuuttaan suuremman osan ohjelmatoiminnan kustannuksista.
Noin puolentoista miljardin Sveitsin frangin vuosibudjetilla toimiva yleisradioyhtiö saa neljä viidesosaa tuloistaan pakollisesta tv-maksusta. Loput katetaan mainoksilla ja ohjelmamyynnillä. Perhekohtainen tv-maksu on 335 frangia vuodessa, eli suunnilleen sama euroissa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- tv-maksu retoromaani SVP Sveitsin kansanpuolue sitova kansanäänestys mediatuki Yleisradio Sveitsi Yle-vero Suora demokratia
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset: Yle kulukuurille ja kehitysavusta 520 miljoonaa euroa pois

Yleisradiolle ei riitä 1,5 miljoonaa euroa päivässä: Yle-veroon vihjaillaan korotuksia – budjetti paisuu ja johdon palkkiot paukkuvat

Perussuomalaiset valmiita leikkaamaan Ylen jättibudjettia: ”Suomalaisten hyvinvoinnin kannalta toissijainen rahareikä”

Vieläkö ihmettelet, miksi Saarikko ja Marin saavat runsaasti puheaikaa vaalitenteissä? – Näin paljon hallitus jakoi medialle mieluisaa tukirahaa viime vuonna
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Hallitus korjaa yrittäjien eläkejärjestelmän vikoja: Eläkemaksu tulee jatkossa määräytymään nykyistä selkeämmin todellisten tulojen mukaan
Yrittäjien eläkemaksu laitetaan määräytymään nykyistä selvemmin todellisten tulojen mukaan.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää