
Suurvaltaintressien kyyninen logiikka: Kiinan etu on Putinin Venäjä
Kiinan johto otti pandan rauhallisuudella uutiset juhannuslauantain levottomuuksista Venäjällä. Kommunistisen puolueen portti narahti vasta, kun pöly alkoi laskeutua oudon näytelmän jäljiltä. Politiikka on edelleen mahdollisen taitoa ja opportunismi kaiken ydintä.
”Kyseessä on Venäjän sisäinen asia”, lausui Kiina ulkoministeriö sunnuntaina. ”Kiina tukee Venäjää kansallisen vakauden turvaamisessa”, kuului painokas jatko Politicon mukaan.
Kiinan tuki yksinvaltaiselle presidentti Vladimir Putinille on opportunistisen luontevaa, onhan yhteispeli sujunut varsinkin viimeiset kymmenen vuotta sangen liukkaasti – kummankin totalitaarisen valtion johtokoneiston eduksi ja keskittyneen vallan turvaksi.
Venäjän aloitettua hyökkäyssotansa maiden suhteet ovat edelleen tiivistyneet. Kiina hankkii Venäjältä öljyä ja kaasua huomattavasti maailmanmarkkinahintoja edullisemmin – koska läntisiä markkinoita ei enää ole.
Kansannousu on Kiinan johdolle kauhistus
Kiinalla ja Venäjällä on 4 000 ilometriä yhteistä rajaa ja sen pysyminen rauhallisena on eittämättä kummankin etu. Rajan vahtimisen ja kyräilyn sijasta kumpikin valtio on pystynyt käyttämään resurssejaan tehokkaammin omien etujensa ajamiseen kaikkialla maailmassa.
Kiinan näkövinkkelistä Venäjän ajautuminen anarkiaan ja sisäiseen välienselvittelyyn löisi laineet väistämättä Pekingiin asti. Venäjän luhistuminen saattaisi johtaa levottomuuksiin myös Kiinan naapurustossa, erityisesti Kazakstanissa ja muualla Keski-Aasiassa. Kansannousu on kommunistisen Kiinan johdolle aina kauhistus, tapahtui se missä hyvänsä.
Iltapäivälehti Global Times puki paikalliset ajatukset sanoiksi siteeraamalla kiinalaisia eturivin asiantuntijoita: ”Huolimatta länsimaisen median väitteistä, että kapina paljasti (Venäjän) hallinnon heikkouden, sen pelote on edelleen jäljellä. Tämä kasvattaa vallan auktoriteettia.”
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- intressi omien etujen ajaminen yhteinen raja sotakoneisto valtion sisäinen asia Keski-Aasia markkinahinta opportunismi kaasu vakaus kansannousu Peking vallankumous Kazakstan kommunistinen puolue Öljy aseet Vladimir Putin Kiina Venäjä Energia
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää