

LEHTIKUVA
Suurlähettiläs: Suomen mediassa väärinkäsityksiä Unkarin tilanteesta – ”Poikkeustila päättyy kun terveysvaaratilanne on ohi”
Pääministeri Orbánin Unkarin parlamentilta saamat poikkeustilavaltuudet ovat herättäneet suurta huolta muiden EU-maiden poliitikoissa. Unkarin Suomen suurlähettilään mukaan mediassa vallitsee väärinkäsityksiä poikkeustilasäädösten suhteen: poikkeustilavaltuudet eivät ole voimassa loputtomiin, parlamentti kokoontuu myös poikkeustilan aikana ja hallitusta saa yhä kritisoida.
Suomen Uutiset haastatteli Unkarin Suomen suurlähettiläs György Urkutia koronavirusepidemian ja pääministeri Viktor Orbánin parlamentilta saamien, laajojen poikkeustilavaltuuksien johdosta. Suurlähettilään mukaan Unkarissa pyritään madaltamaan koronatartuntojen käyrää hyvin samanlaisilla toimenpiteillä kuin Suomessakin.
– Unkarin tilanne on hyvinkin vertailukelpoinen Suomeen, suurlähettiläs Urkuti kertoo Suomen Uutisille.
Unkarissa koulut ja yliopistot on suljettu ja siirrytty etäopetukseen. Ihmisille suositellaan etätyöskentelyä, jos se vain on mahdollista. Toisin kuin Suomessa, ravintolat saavat olla auki lounasaikaan, mutta niiden on suljettava kello 15.
– Unkarissa ihmisten elämää on jouduttu jonkin verran rajoittamaan, mutta mihinkään Uudenmaan sulkemisen kaltaisiin liikkumisvapauden rajoituksiin ei ole jouduttu turvautumaan, suurlähettiläs Urkuti sanoo.
Takaraja on säädetty
Monet tahot ovat ilmaisseet huolensa siitä, että pääministeri Orbanin saamat poikkeustilavaltuudet ovat voimassa ilman takarajaa. Suurlähettiläs Urkuti sanoo, että tämä ei pidä paikkaansa: takaraja on säädetty.
– Kyseessä on Suomenkin lehdissä paljon esiintynyt väärinkäsitys. Todellisuudessa poikkeustilalla on olemassa takaraja, vaikka sitä ei ole määritelty täsmällisenä päivämääränä. Poikkeustila on voimassa vain niin kauan, kuin terveysvaaratilanne on olemassa. Sen jälkeen poikkeustila päättyy, suurlähettiläs Urkuti sanoo.
– Kukaan ei voi tarkkaan tietää, miten kauan koronaepidemian lannistaminen kestää, mutta parlamentti voi halutessaan milloin tahansa päättää, että terveysvaaratilanne on nyt ohi.
Parlamentti kokoontuu myös poikkeustilan aikana
Suurlähettiläs Urkutin mukaan toinen yleinen väärinkäsitys Unkarin tilanteesta on se, että parlamentti ei muka kokoontuisi poikkeustilan vallitessa.
– Parlamentti kokoontuu myös poikkeustilan aikana, suurlähettiläs sanoo.
– Ja jopa siinäkin tapauksessa, että hallitus ei haluaisi parlamentin kokoontuvan – mistä ei suinkaan nyt ole kysymys – perustuslaki määrää, että parlamentti on pakko kutsua koolle aina kun vähintään 1/5 kansanedustajista sitä vaatii.
Pääministeri Orbánin johtamalla Fidesz-puolueella on Unkarin parlamentissa kahden kolmasosan määräenemmistö. Esimerkiksi Helsingin Sanomat on pääkirjoituksessaan kritisoinut sitä, että sekä perustuslakituomioistuin että parlamentti – molemmat hallintoelimet, joilla on valta purkaa poikkeustila – ovat “Orbánin taskussa”.
Parlamenttivaalit järjestetään joka tapauksessa
Suurlähettiläs korostaa, että Unkarin perustuslaki on voimassa täysimääräisenä myös poikkeustilan aikana. Perustuslaki määrää myös sen, että seuraavat vaalit järjestetään normaalisti huhti-toukokuussa 2022.
– Se, että vaaleja ei järjestetä poikkeustilan aikana koskee vain täytevaaleja, suurlähettiläs selittää. Normaalit parlamenttivaalit järjestetään poikkeustilasta riippumatta.
Unkarissa on tapana pitää täytevaalit, kun joku kansanedustajista kuolee tai luopuu tehtävästään. Yleensä nelivuotisen parlamenttikauden aikana järjestetään viidet tai kuudet täytevaalit, mutta poikkeustilan aikana niitä ei järjestetä, koska kampanjoiminen olisi muutenkin mahdotonta.
Vääntöä pormestarien poikkeustilavaltuuksista
Unkarin parlamentissa on kiistelty myös pormestareiden poikkeustilavaltuuksista. Suurlähettiläs Urkutin mukaan kyse oli siitä, että alun perin nimenomaan oppositiopuolueet kritisoivat poikkeustilalain säädöstä, joka siirsi päätöksentekovaltaa kunnan- ja kaupunginvaltuustoilta pormestareille.
Oppositiopuolueiden mielestä se antoi liikaa valtaa pormestareille. Siksi hallitus teki lakiesityksen, joka rajoitti pormestareiden valtaa alistamalla heidän päätöksensä läänien epidemiatorjuntavaliokuntien vahvistettavaksi. Mutta sitten oppositiossa heräsi epäluulo, että tämä muutos puolestaan ottaa liikaa valtaa pois pormestareilta.
– Niinpä hallitus suostui opposition pyynnöstä vetämään lakiesityksensä pois, suurlähettiläs selittää.
Hallitusta saa yhä kritisoida
Poikkeustilalaissa on säädetty suomalaisen korvaan erittäin kovilta kuulostavia rangaistuksia. Esimerkiksi valheellisen tiedon levittämisestä voi saada jopa 5 vuotta vankeutta. Karanteenimääräysten rikkomisesta voi joutua vankilaan jopa 8 vuodeksi, jos rikkomus johtaa toisen ihmisen kuolemaan.
Suurlähettiläs korostaa, että maksimirangaistuksia annetaan vain äärimmäisissä tapauksissa ja että sananvapauden rajoitusten soveltamisala on tarkkaan määritelty.
– Rangaistus koskee vain tapauksia, joissa joku tahallaan levittää sellaisia valheita, jotka vaarantavat koronaepidemian torjunnan.
– Totta kai hallitusta saa yhä kritisoida. Viimeksi tänään suuri osa Unkarin lehdistöstä esitti hyvinkin kovaa kritiikkiä hallitusta kohtaan, suurlähettiläs sanoo.
Hän muistuttaa, että saman tyyppisiä sananvapauden rajoituksia sisältyy poikkeustilalakeihin muissakin Euroopan maissa.
EU-maat huolissaan Unkarin tilanteesta
Keskiviikkona Suomi vetosi 12 muun EU-maan kanssa oikeusvaltion puolesta, kertoo Helsingin Sanomat. Vetoomuksessa vaadittiin, että poikkeustoimet tulisi rajoittaa koskemaan ainoastaan aivan välttämättömiä asioita, niiden tulisi olla oikeassa suhteessa ja väliaikaisia. Kannanotossa ei mainita mitään maata erityisenä huolenaiheena, mutta kaikki tietävät, että se on suunnattu Unkarille.
Suurlähettiläs Urkutin viesti muille Euroopan maille on se, että me olemme nyt kaikki samassa veneessä.
– Meillä on yhteinen vihollinen: epidemia. Meidän on tehtävä kaikkemme tartuntojen ja kuolonuhrien määrän vähentämiseksi.
– Jokainen maa valitsee omat keinonsa oman historiansa, kokemustensa ja tilanteensa mukaan. Eri maiden tekemiä toimenpiteitä ei kannattaisi vertailla, sillä ne eivät välttämättä ole vertailukelpoisia, suurlähettiläs korostaa.
Myös perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on kommentoinut Unkarin tilannetta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- poikkeustila karanteeni koronavirus György Urkuti Valeuutiset Viktor Orbán Unkari Suomi Jussi Halla-aho
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Halla-aho puntaroi Unkarin tilannetta – “parlamentilla on suvereeni valta päättää, milloin normaalioloihin palataan”

Mäkelä: Hallitus epäonnistui EU-puheenjohtajuudessa – ”Vaikuttaminen tuuliajolla ja kansallinen edunvalvonta hukassa”

Unkari laittoi rajat kiinni turvapaikanhakijoilta – vetoaa koronavirukseen

Kommunistien harhaanjohtama Antti Rinne yritti opettaa unkarilaisia – Suomen ulkopolitiikan musta päivä

Huhtasaari lakkauttaisi nykymuotoisen unionin kokonaan: ”EU:n pitäisi olla pelkkä kauppaliitto”

Mäkynen: Korona jyllää, silti hallitus keskittyy pakolaisten vastaanottamiseen

Junnila ministeri Harakan kaavailemasta mediatuesta: “Ilmaista rahaa kavereille ja suopeasti hallituksesta kirjoittaville shampanjasosialisteille”

Orbán: Poikkeusvaltuuksista voidaan luopua ehkä jo kuun lopussa – “Silloin voitte pyytää anteeksi vääriä syytöksiä”

Orbánin hallitus luopuu poikkeustilavaltuuksista – aiemmin kuin Suomi
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää