LEHTIKUVA
Suurlähettiläs: Suomen mediassa väärinkäsityksiä Unkarin tilanteesta – ”Poikkeustila päättyy kun terveysvaaratilanne on ohi”
Pääministeri Orbánin Unkarin parlamentilta saamat poikkeustilavaltuudet ovat herättäneet suurta huolta muiden EU-maiden poliitikoissa. Unkarin Suomen suurlähettilään mukaan mediassa vallitsee väärinkäsityksiä poikkeustilasäädösten suhteen: poikkeustilavaltuudet eivät ole voimassa loputtomiin, parlamentti kokoontuu myös poikkeustilan aikana ja hallitusta saa yhä kritisoida.
Suomen Uutiset haastatteli Unkarin Suomen suurlähettiläs György Urkutia koronavirusepidemian ja pääministeri Viktor Orbánin parlamentilta saamien, laajojen poikkeustilavaltuuksien johdosta. Suurlähettilään mukaan Unkarissa pyritään madaltamaan koronatartuntojen käyrää hyvin samanlaisilla toimenpiteillä kuin Suomessakin.
– Unkarin tilanne on hyvinkin vertailukelpoinen Suomeen, suurlähettiläs Urkuti kertoo Suomen Uutisille.
Unkarissa koulut ja yliopistot on suljettu ja siirrytty etäopetukseen. Ihmisille suositellaan etätyöskentelyä, jos se vain on mahdollista. Toisin kuin Suomessa, ravintolat saavat olla auki lounasaikaan, mutta niiden on suljettava kello 15.
– Unkarissa ihmisten elämää on jouduttu jonkin verran rajoittamaan, mutta mihinkään Uudenmaan sulkemisen kaltaisiin liikkumisvapauden rajoituksiin ei ole jouduttu turvautumaan, suurlähettiläs Urkuti sanoo.
Takaraja on säädetty
Monet tahot ovat ilmaisseet huolensa siitä, että pääministeri Orbanin saamat poikkeustilavaltuudet ovat voimassa ilman takarajaa. Suurlähettiläs Urkuti sanoo, että tämä ei pidä paikkaansa: takaraja on säädetty.
– Kyseessä on Suomenkin lehdissä paljon esiintynyt väärinkäsitys. Todellisuudessa poikkeustilalla on olemassa takaraja, vaikka sitä ei ole määritelty täsmällisenä päivämääränä. Poikkeustila on voimassa vain niin kauan, kuin terveysvaaratilanne on olemassa. Sen jälkeen poikkeustila päättyy, suurlähettiläs Urkuti sanoo.
– Kukaan ei voi tarkkaan tietää, miten kauan koronaepidemian lannistaminen kestää, mutta parlamentti voi halutessaan milloin tahansa päättää, että terveysvaaratilanne on nyt ohi.
Parlamentti kokoontuu myös poikkeustilan aikana
Suurlähettiläs Urkutin mukaan toinen yleinen väärinkäsitys Unkarin tilanteesta on se, että parlamentti ei muka kokoontuisi poikkeustilan vallitessa.
– Parlamentti kokoontuu myös poikkeustilan aikana, suurlähettiläs sanoo.
– Ja jopa siinäkin tapauksessa, että hallitus ei haluaisi parlamentin kokoontuvan – mistä ei suinkaan nyt ole kysymys – perustuslaki määrää, että parlamentti on pakko kutsua koolle aina kun vähintään 1/5 kansanedustajista sitä vaatii.
Pääministeri Orbánin johtamalla Fidesz-puolueella on Unkarin parlamentissa kahden kolmasosan määräenemmistö. Esimerkiksi Helsingin Sanomat on pääkirjoituksessaan kritisoinut sitä, että sekä perustuslakituomioistuin että parlamentti – molemmat hallintoelimet, joilla on valta purkaa poikkeustila – ovat “Orbánin taskussa”.
Parlamenttivaalit järjestetään joka tapauksessa
Suurlähettiläs korostaa, että Unkarin perustuslaki on voimassa täysimääräisenä myös poikkeustilan aikana. Perustuslaki määrää myös sen, että seuraavat vaalit järjestetään normaalisti huhti-toukokuussa 2022.
– Se, että vaaleja ei järjestetä poikkeustilan aikana koskee vain täytevaaleja, suurlähettiläs selittää. Normaalit parlamenttivaalit järjestetään poikkeustilasta riippumatta.
Unkarissa on tapana pitää täytevaalit, kun joku kansanedustajista kuolee tai luopuu tehtävästään. Yleensä nelivuotisen parlamenttikauden aikana järjestetään viidet tai kuudet täytevaalit, mutta poikkeustilan aikana niitä ei järjestetä, koska kampanjoiminen olisi muutenkin mahdotonta.
Vääntöä pormestarien poikkeustilavaltuuksista
Unkarin parlamentissa on kiistelty myös pormestareiden poikkeustilavaltuuksista. Suurlähettiläs Urkutin mukaan kyse oli siitä, että alun perin nimenomaan oppositiopuolueet kritisoivat poikkeustilalain säädöstä, joka siirsi päätöksentekovaltaa kunnan- ja kaupunginvaltuustoilta pormestareille.
Oppositiopuolueiden mielestä se antoi liikaa valtaa pormestareille. Siksi hallitus teki lakiesityksen, joka rajoitti pormestareiden valtaa alistamalla heidän päätöksensä läänien epidemiatorjuntavaliokuntien vahvistettavaksi. Mutta sitten oppositiossa heräsi epäluulo, että tämä muutos puolestaan ottaa liikaa valtaa pois pormestareilta.
– Niinpä hallitus suostui opposition pyynnöstä vetämään lakiesityksensä pois, suurlähettiläs selittää.
Hallitusta saa yhä kritisoida
Poikkeustilalaissa on säädetty suomalaisen korvaan erittäin kovilta kuulostavia rangaistuksia. Esimerkiksi valheellisen tiedon levittämisestä voi saada jopa 5 vuotta vankeutta. Karanteenimääräysten rikkomisesta voi joutua vankilaan jopa 8 vuodeksi, jos rikkomus johtaa toisen ihmisen kuolemaan.
Suurlähettiläs korostaa, että maksimirangaistuksia annetaan vain äärimmäisissä tapauksissa ja että sananvapauden rajoitusten soveltamisala on tarkkaan määritelty.
– Rangaistus koskee vain tapauksia, joissa joku tahallaan levittää sellaisia valheita, jotka vaarantavat koronaepidemian torjunnan.
– Totta kai hallitusta saa yhä kritisoida. Viimeksi tänään suuri osa Unkarin lehdistöstä esitti hyvinkin kovaa kritiikkiä hallitusta kohtaan, suurlähettiläs sanoo.
Hän muistuttaa, että saman tyyppisiä sananvapauden rajoituksia sisältyy poikkeustilalakeihin muissakin Euroopan maissa.
EU-maat huolissaan Unkarin tilanteesta
Keskiviikkona Suomi vetosi 12 muun EU-maan kanssa oikeusvaltion puolesta, kertoo Helsingin Sanomat. Vetoomuksessa vaadittiin, että poikkeustoimet tulisi rajoittaa koskemaan ainoastaan aivan välttämättömiä asioita, niiden tulisi olla oikeassa suhteessa ja väliaikaisia. Kannanotossa ei mainita mitään maata erityisenä huolenaiheena, mutta kaikki tietävät, että se on suunnattu Unkarille.
Suurlähettiläs Urkutin viesti muille Euroopan maille on se, että me olemme nyt kaikki samassa veneessä.
– Meillä on yhteinen vihollinen: epidemia. Meidän on tehtävä kaikkemme tartuntojen ja kuolonuhrien määrän vähentämiseksi.
– Jokainen maa valitsee omat keinonsa oman historiansa, kokemustensa ja tilanteensa mukaan. Eri maiden tekemiä toimenpiteitä ei kannattaisi vertailla, sillä ne eivät välttämättä ole vertailukelpoisia, suurlähettiläs korostaa.
Myös perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on kommentoinut Unkarin tilannetta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- poikkeustila karanteeni koronavirus György Urkuti Valeuutiset Viktor Orbán Unkari Suomi Jussi Halla-aho
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Halla-aho puntaroi Unkarin tilannetta – “parlamentilla on suvereeni valta päättää, milloin normaalioloihin palataan”
Mäkelä: Hallitus epäonnistui EU-puheenjohtajuudessa – ”Vaikuttaminen tuuliajolla ja kansallinen edunvalvonta hukassa”
Unkari laittoi rajat kiinni turvapaikanhakijoilta – vetoaa koronavirukseen
Kommunistien harhaanjohtama Antti Rinne yritti opettaa unkarilaisia – Suomen ulkopolitiikan musta päivä
Huhtasaari lakkauttaisi nykymuotoisen unionin kokonaan: ”EU:n pitäisi olla pelkkä kauppaliitto”
Mäkynen: Korona jyllää, silti hallitus keskittyy pakolaisten vastaanottamiseen
Junnila ministeri Harakan kaavailemasta mediatuesta: “Ilmaista rahaa kavereille ja suopeasti hallituksesta kirjoittaville shampanjasosialisteille”
Orbán: Poikkeusvaltuuksista voidaan luopua ehkä jo kuun lopussa – “Silloin voitte pyytää anteeksi vääriä syytöksiä”
Orbánin hallitus luopuu poikkeustilavaltuuksista – aiemmin kuin Suomi
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää