

Suuren valiokunnan varapuheenjohtaja Jani Mäkelä ihmettelee, miksi pääministeri Marin kyselee EU:lta lupaa itärajan sulkemiseen – ”Komissio ei päätä tuollaisista asioista”
Mediatietojen mukaan pääministeri Sanna Marin on pyytänyt ja tiistaina saanut konsultaatiota EU-komissiolta kysymykseen, voiko Suomi keskeyttää turvapaikkahakemusten käsittelyn tai sulkea itärajansa tilanteessa, jossa rajan yli pyritään vyöryttämään ihmismassoja painostus- ja häirintätarkoituksessa. Suuren valiokunnan varapuheenjohtaja Jani Mäkelä kyseenalaistaa menettelyn.
Suomen hallitus on suorasti ja epäsuorasti pyrkinyt esittämään ja viestittämään, että rajan sulkeminen ei kuitenkaan olisi mahdollista edes poikkeusoloissa.
Hallitus on mennyt asiassa pitkälti EU:n selän taakse, mikä on peräti omituista, sillä useat EU-maat, kuten Puola, Kreikka ja Liettua, ovat aiemmin onnistuneet sulkemaan rajansa laittomien maahantunkeutujien edessä, eikä siitä ole seurannut huomautuksia komissiolta ainakaan julkisesti.
Miksi Suomi ei muka voisi tehdä samoin, mikä estää?
Laiskaa uutisointia
Viimeisin jakso äänestäjille suunnatussa esityksessä, jossa hallitus varmistelee EU:n hyväksyntää raja-asiassa nähtiin tänään, kun Helsingin Sanomat kertoi pääministeri Sanna Marinin (sd) keskustelleen Suomen itärajan turvallisuudesta komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin kanssa. Hesari julistaa näyttävästi otsikossaan ”EU kielsi Suomea sulkemasta itärajaansa kokonaan kriisitilanteessakaan” sen kummemmin kyseenalaistamatta, voiko EU edes tehdä niin.
Kriittisempi osa mediaa kuluttavasta yleisöstä on hesarin laiskasta uutisoinnista ja hallituksen EU-nöyristelystä ihmeissään: Miksi se, mikä onnistuu muilta EU-mailta, ei muka onnistuisi Suomelta? Onko EU-komissiolla oikeasti edes toimivaltaa kieltää Suomea sulkemasta rajojaan tilanteessa, jossa Venäjä päättää alkaa vyöryttää itärajan yli ihmismassoja painostus- ja häirintätarkoituksessa?
Pääministerin johtaman hallituksen nöyristely ja ylenpalttinen kuuliaisuuden tavoittelu EU:n edessä näyttää hämmentävältä, sillä tosiasiassa yksikään kansainvälinen sopimus tai EU-oikeus ei velvoita Suomea pitämään kaikissa tilanteissa rajoja auki laittomille maahantulijoille.
Miksi kysellä lupia EU:lta?
Eduskunnan EU-asioista vastaavan suuren valiokunnan varapj, perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä ihmettelee sosiaalisen median kanavillaan, miksi pääministeri Marin kyselee EU:lta lupaa sulkea itäraja.
Mitä ihmettä komission puheenjohtaja tähän kuuluu? https://t.co/Uo6tNFU5Xm
— Jani Mäkelä (@JaniMakelaFi) May 31, 2022
Mäkelä huomauttaa myös, että komissio ei ylipäätään ole toimivaltainen toimielin asiassa.
Pointti ei ole edes se että pääministeri nöyristelee eun edessä, vaikka totta sekin. Pointti on, ettei komissio anna tuomioita tai tulkitse sitovasti lainsäädäntöä. Se ei ole sen toimivallassa.
— Jani Mäkelä (@JaniMakelaFi) May 31, 2022
Ei komissio päätä tuollaisista asioista.
— Jani Mäkelä (@JaniMakelaFi) May 31, 2022
Komissiota käytetään keppihevosena
Suomen uutisten tavoittama Mäkelä ihmettelee Marinin hallituksen matelua komission edessä.
-Lisäksi ongelmana tässä on se, että komissio ylipäätään ei jaa tuomioita tai tee sitovaa tulkintaa sen enempää kansainvälisistä ihmisoikeussopimuksista, kuin EU-lainsäädännöstäkään. Juridiset kiistat ratkaistaan tuomioistuimessa, ja komission kanta ei määritä tuomioistuimen ratkaisuja.
Mäkelä toteaa, että EU:n taakse meneminen on pelkkä tekosyy. Eduskunnan käytävillä tiedetään yleisesti, että vihreät on asettanut muille hallituspuolueille ehdoksi, että Suomi ei sulje rajojaan missään tilanteessa, edes silloin kun Suomeen kohdistuu painostusta siirtolaisaseella.
– Lähinnä tilanne näyttää siltä, että Marin hakee jatketta henkilökultilleen, että Sannapa yrittää kaikkensa, mutta ikävä EU kun ei anna lupaa. Hallitus tekee tätä Suomessa usein muussakin, siis että käytetään komissiota tai sen tietopalvelua keppihevosena vahvistamaan omia kantoja. Näinhän hallitus yritti perustella EU-elvytyspaketinkin oikeutusta, että komission tietopalvelun mukaan sillä olisi ollut oikeusperusta. No, oli tai ei, sitä ei tietopalvelu päätä, Mäkelä sanoo.
SUOMEN UUTISET
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Purra vaatii hallitusta ryhtymään toimiin: ”Tehokas rajapykälä, joka mahdollistaa rajan sulkemisen ja hakemusten vastaanoton keskeyttämisen, on saatava rajavartiolakiin”

Liettua uhmaa EU-tuomioistuimen päätöstä – aikoo puolustaa rajojaan jatkossakin

Mäkelä: Euroopan on vältettävä riippuvuutta Kiinasta
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Hallitus korjaa yrittäjien eläkejärjestelmän vikoja: Eläkemaksu tulee jatkossa määräytymään nykyistä selkeämmin todellisten tulojen mukaan
Yrittäjien eläkemaksu laitetaan määräytymään nykyistä selvemmin todellisten tulojen mukaan.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.