LEHTIKUVA
Supo: Venäjä on edelleen Suomen suurin turvallisuusuhka
Suojelupoliisin tilannekatsauksen mukaan Venäjä on edelleen Suomen kansallisen turvallisuuden suurin uhka. Venäjän lisäksi suojelupoliisi mainitsee vuosikirjassaan erikseen Kiinan. Terrorismin uhka on Suomessa edelleen tasolla kaksi, vaikka muualla Euroopassa radikaali-islamistisen terrori-iskun uhka on voimistunut viime vuoden aikana Gazan tilanteen takia.
Suojelupoliisin vuosikirja 2023 julkaistiin tiistaina. Lehdistötilaisuudessa suojelupoliisin virkaa tekevä päällikkö Teemu Turunen totesi, että Venäjän toiminta on edelleen Suomen kansallisen turvallisuuden suurin uhka. Venäjä pitää Suomea epäystävällisenä valtiona ja kohdistaa Suomeen vakoilua ja laaja-alaista vaikuttamista.
– Joudumme varautumaan entistä härskimpään ja aggressiivisempaan pahantahtoiseen vaikuttamiseen, Supon päällikkö Turunen sanoi lehdistötilaisuudessa.
Supon mukaan Suomen turvallisuus- ja toimintaympäristö on muuttunut perusteellisesti ja pysyvästi. Tähän ovat vaikuttaneet globaalin suurvaltakamppailun kiristyminen ja Venäjän brutaali hyökkäys Ukrainaan. Suomi ei kuitenkaan ole tässä kuviossa Venäjän ykkösprioriteetti.
Venäjä pitää Suomea varpaillaan
Suojelupoliisin mukaan välineellistetty maahanmuutto on Venäjälle helppo tapa pitää Suomi varpaillaan. Myös kybermaailmaan ja kriittiseen infrastruktuuriin liittyy kohonneita uhkia.
Suomi sai viime vuonna heikennettyä Venäjän henkilötiedustelun toimintamahdollisuuksia tiedustelu-upseerien karkotuksilla, vastatiedustelutyöllä ja tiukalla viisumipolitiikalla. Supo pelkää, että jatkossa Venäjä voi kohdistaa painostustoimia, vakoilusyytteitä tai omaisuuden takavarikointia myös yksittäisiin suomalaisiin Venäjällä.
Kiina tukee Venäjää
Venäjän lisäksi suojelupoliisi mainitsee vuosikirjassaan erikseen Kiinan, jossa turvallisuus- ja tiedustelupalveluiden asema on edelleen vahvistunut. Suurvaltakamppailun kiristyessä uusille aloille tiedonkeruun ja tekoälyn mahdollisuudet korostuvat. Samalla digitalisaatioon liittyvät haavoittuvuudet tulevat näkyviin.
Suojelupoliisin arvio on, että Kiinalla ja Venäjällä on yhteisiä tavoitteita, joita ne edistävät yhdessä. Molemmat haluavat horjuttaa länsimaiden ja etenkin Yhdysvaltojen asemaa maailmassa.
Kiinan ja Venäjän keskinäinen kauppa on lisääntynyt sodan aikana merkittävästi. Venäjän on ollut pakko suunnata vientiään Kiinaan ja sen riippuvuus Kiinasta on kasvanut huomattavasti. Myös Kiinan vienti Venäjälle on kasvanut.
Käytännössä Kiina tukee Venäjää varovaisesti Ukrainassa käytävästä sodasta huolimatta. Kiinalle on tärkeää, että Venäjä säilyy vakaana. Selvää kuitenkin on, että Venäjä tarvitsee Kiinaa enemmän kuin Kiina Venäjää.
Terrorismin uhka on ennallaan
Terrorismin uhka Suomessa on edelleen tasolla kaksi (”kohonnut”). Euroopassa radikaali-islamistisesti motivoituneen terrori-iskun uhka on voimistunut viime vuoden aikana. Uhkan lisääntymisen taustalla ovat Koraanien polttamiset sekä terroristijärjestö Hamasin hyökkäyksen aiheuttama konflikti Israelin ja Hamasin välillä. Voimistunut uhka muualla Euroopassa ei ole kuitenkaan Supon mukaan vaikuttanut merkittävästi uhkatasoon Suomessa.
– Edelleen suurimman terrori-iskun uhkan Suomessa muodostavat äärioikeistolaista tai radikaali-islamistista ideologiaa kannattavat yksittäiset henkilöt tai pienryhmät, kertoo Supon apulaispäällikkö Jonna Turunen.
– Terrorismin torjunnan kohdehenkilöiden määrä on pysynyt samalla tasolla. Oleellisempaa kuin kohdehenkilöiden määrä on se, että minkälaisia “profiileja” siellä kohdehenkilöissä löytyy.
Terrorismin torjunnan kohdehenkilöitä on Suomessa noin 350. Näiden joukossa on todennäköisesti äärioikeistolaisia ja radikaali-islamistisia toimijoita, joilla on sekä halu että kyky väkivaltaisten iskujen tekemiseen. Todennäköisimmän uhkan aiheuttavat näiden ideologioiden yksittäiset kannattajat ja pienryhmät. Lyhyellä aikavälillä iskut ovat epätodennäköisiä.
Alaikäiset radikalisoituvat netissä
Yksi suojelupoliisia huolestuttavista ilmiöistä on alaikäisten radikalisoituminen netissä. Ongelma on sama riippumatta siitä, onko taustalla oleva ideologia äärioikeistolainen, äärivasemmistolainen vai islamistinen.
– Radikalisoituminen koskettaa Suomessa todennäköisesti yhä useammin myös alaikäisiä nuoria, sanoo apulaispäällikkö Jonna Turunen.
– Tämä liittyy kaikkiin terroristisiin ideologioihin.
Turusen mukaan verkkoympäristö mahdollistaa aatteiden omaksumisen monesta suunnasta. Maailmankuvaa rakennetaan ottamalla vaikutteita eri puolilta, sen sijaan, että kiinnityttäisiin yhteen ideologiaan tai yhteen järjestöön.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Jonna Turunen välineellistetty maahanmuutto Teemu Turunen Israelin ja Hamasin sota kansallinen turvallisuus ääri-islamismi Äärioikeisto Hamas Äärivasemmisto Radikalisoituminen Supo Suojelupoliisi Terrorismi
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Helsinkiläismoskeijan johtaja uskoo muslimiväestön räjähdysmäiseen kasvuun ja kantaväestön romahdukseen Suomessa: “Täällä vaan mies miehen kanssa, nainen naisen kanssa”
Venäjä poistamassa viisumipakon Afrikan ja Lähi-idän maiden kansalaisilta – suora tie Euroopan rajoille aukeaa
Sisäministeri Rantanen: Aito turvapaikantarve, siirtolaisuus ja välineellistetty maahantulo ovat eri asioita – eikä niitä tule sotkea keskenään
Poikkeuslaki lausuntokierrokselle: ”Tahdomme huolehtia rajaturvallisuudesta ja Suomen turvallisuudesta kaikissa olosuhteissa”
Moskovassa terrori-iskun tehnyttä ryhmää pelätään myös Saksassa – islamistien iskuihin varaudutaan kesällä pidettävissä jalkapallon EM-kisoissa
Terroristien uhriksi joutuneen Shani Loukin kuva voitti kansainvälisen kuvapalkinnon – kuvassa Hamasin aseistetut terroristit istuvat nuoren naisen puolialastoman ruumiin päällä lava-autossa
Tadzhikistan on ääri-islamin kehto – korruptio ja nepotismi ajavat kansaa työttömyyteen ja terroristien syliin
Israel hälytystilassa Iranin uhan vuoksi – 28 Israelin suurlähetystöä suljettu toistaiseksi
Liikenne- ja viestintäministeri Ranne: Liikenneinvestointien on vahvistettava turvallisuutta
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä hengellistä musiikkia kuulleelle oppilaalle – ”Menee hyvin vaikeaksi, jos jatkossa joudutaan maksamaan korvauksia tällaisista asioista”
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä alakoululaiselle, jonka yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta katsoi joutuneen syrjityksi uskonnon tai vakaumuksen perusteella tämän kuultua hengellistä musiikkia koulussa lokakuussa järjestetyssä uskonnollisessa konsertissa.