Supervaltojen johtajat vakuuttivat huipputapaamisen tuottaneen tulosta – Trump: Suhteemme Venäjään muuttui paremmaksi
Donald Trump ja Vladimir Putin kertoivat tiedotustilaisuudessa maidensa suhteiden lähentymisestä sekä siitä, kuinka Yhdysvalloilla ja Venäjällä on yhteisiä intressejä. Kaikista kysymyksistä ei silti päästy yhteisymmärrykseen: Trump ei tunnustanut Krimiä osaksi Venäjää. Putin pyrki keventämään tunnelmaa heittämällä Trumpille jalkapallon.
Presidenttien tiedotustilaisuudessa maanantaina Helsingissä pääsi ensiksi ääneen Vladimir Putin, joka korosti kuinka suurvaltajohtajien tapaaminen sujui hyvässä hengessä.
– Vaikka kahdenväliset suhteemme ovat vaikeassa ja jännittyneessäkin tilassa, olemme silti kyenneet keskustelemaan nykytilanteesta, ja kaikista ajankohtaisista asioista. Ideologinen vastakkainasettelu on jäänyt kauas menneisyyteen, Putin vakuutti.
Terrorismi yksi molempien haasteista
Putin mainitsi, kuinka nykyään Yhdysvalloilla ja Venäjällä on edessään uudenlaisia haasteita, kuten terrorismi, valtion rajat ylittävä rikollisuus sekä ympäristönsuojeluun liittyvät riskit.
– Näihin kysymyksiin voimme löytää ratkaisuja vain yhteistyöllä. Toivottavasti yhteistyö ja keskustelut lisäävät luottamusta maidemme välillä.
Venäjällä ja Yhdysvalloilla on yhdessä hallussaan suurin osa maailman ydinaseista. Trump ja Putin keskustelivat myös ydinaseriisunnasta.
– Suurimpina ydinasevaltioina kannamme vastuumme kansainvälisestä turvallisuudesta. Meidän on ylläpidettävä dialogia tästä asiasta. Olemme jo ehdottaneet amerikkalaisille näkemyksemme aseriisunnasta sekä siitä, että käynnistämme yhteisen terrorismin torjuntaryhmän. Meillä on yhteisiä intressejä, Putin sanoi.
Putin: Kiitos suomalaisille
Putin sanoi, kuinka Yhdysvaltojen ja Venäjän tulisi pyrkiä kehittämään yhteistyötä myös pidemmällä ajanjaksolla.
– Yhteistyömme kehittämisessä voimme käyttää johtavia asiantuntijoita sekä siviili- että sotilasalalta.
Putin sanoi, että Helsingin tapaaminen oli ensimmäinen askel erimielisyyksien ratkaisemisen suuntaan
– Olen tyytyväinen kahdenväliseen tapaamiseemme (Trumpin kanssa), vaikka olemme toki tavanneet jo aiemmin kansainvälisillä foorumeilla. Kaikkia haasteita emme voineet nyt ratkaista, mutta tämä oli ensimmäinen askel siihen suuntaan. Kiitos suomalaisille, jotka loivat hyvät puitteet tälle tapahtumalle!
Trump kiitteli Niinistöä
Donald Trump aloitti puheensa kiittelemällä suomalaisia huippukokouksen järjestämisestä.
– Suomalaiset ovat tehneet kaikin puolin hyvää työtä, kiitoksia kaikesta! Ja kiitokset presidentti Sauli Niinistölle tapaamisen järjestämisestä, Trump sanoi.
Trump oli tavannut Niinistön jo aiemmin aamulla Mäntyniemessä. Trump toi esille, kuinka hänellä ja Niinistöllä on myös henkilökohtaisesti hyvät suhteet.
Myös Trump korosti keskustelun Putinin kanssa sujuneen pääosin rakentavassa hengessä.
– Käsittelimme maillemme tärkeitä asioita. Olemme jatkaneet amerikkalaisen diplomatian perinnettä, koska diplomatia on aina parempi kuin vihamielisyys.
– Tiedämme, millaisia erimielisyyksiä maidemme välillä on, mutta olemme keskustelleet Putinin kanssa yhteistyötavoista, joilla voimme ratkaista näitä erimielisyyksiä, Trump totesi.
”Helsingissä otimme askeleen kohti parempaa”
Lähtökohta tapaamiselle ei ollut paras mahdollinen, sillä Trump oli aiemmin kirjoittanut Twitterissä, kuinka Venäjän ja Yhdysvaltojen suhteet eivät koskaan ole olleet huonommat. Helsingissä kuitenkin tapahtui muutos.
– Poliittisesti olisi ollut helpompaa kieltäytyä tästä tapaamisestä. Sillä ei kuitenkaan olisi saanut mitään hyvää aikaan. Suhteemme Venäjään on tuskin koskaan ollut huonompi kuin se on nyt ollut. Kuitenkin suhteemme muuttui neljä tuntia sitten.
– Yhdysvallat haluaa avata uusia reittejä rauhaan ja vakauteen maailmassa, eikä rauhaa pidä riskeerata politiikan tähden. Helsingissä otimme askeleen kohti parempaa. Amerikkalaiset toivovat jatkossa rauhaa ja yhteistyötä, Trump sanoi.
Trump: Venäjä ei sekaantunut Yhdysvaltain vaaliin
Tiedotustilaisuudessa nousi esille myös väitetty Venäjän sekaantuminen Yhdysvaltain presidentinvaaliin. Molemmat presidentit torjuivat väitteet. Trumpin mukaan asia tuli esille vain sen vuoksi, että demokraattien ehdokas Hillary Clinton hävisi vaalit.
– Mitään vehkeilyä ei ollut. Minusta tuli presidentti sen vuoksi, että kampanjani oli hyvä. Voitin Hillary Clintonin helposti, Trump sanoi.
Myös Putin esitti, ettei Venäjällä ollut mitään tekemistä Yhdysvaltain presidentinvaalien kanssa. Putin kuitenkin myönsi, että hän henkilökohtaisesti halusi Trumpin voittavan vaalit.
– Osoittakaa yksikin konkreettinen fakta joka todistaisi meidän sekaantumisestamme Yhdysvaltain presidentinvaaliin. Nämä väitteet ovat täyttä pötyä, Putin sanoi.
Putinilta kysyttiin myös, oliko hänellä hallussaan arkaluonteista materiaalia Trumpista. Putinin mukaa asiaa ei kannata edes pohtia.
Trump puolestaan totesi, että jos jotain tällaista aineistoa olisi olemassa, se olisi julkaistu jo ajat sitten.
Krim-kysymyksessä erimielisyydet eivät ratkenneet
Keväällä 2014 Sotshin olympialaisten jälkeen Venäjä aloitti Ukrainalle kuuluvan Krimin niemimaan miehityksen ja myöhemmin Venäjä liitti Krimin osakseen. Presidenteiltä kysyttiin Trumpin näkemystä Krim-kysymyksessä. Vastaukset jäivät niukaksi.
– Trumpin kanta koskien Krimiä on se, että Krimin liittäminen Venäjään oli laiton. Meidän kantamme on toinen: Krimillä myöhemmin järjestetty kansanäänestys koskien Krimin liittämistä Venäjään on toteutettu oikein. Tämä kysymys on loppuun käsitelty. Tiedän Trumpin mielipiteen asiassa, eli sen, että liittäminen oli hänen mielestään laiton. Asiasta keskusteltiin, mutta siinä ei edistytty. Putin sanoi.
Krim-kysymysten keventämiseksi Putin heitti tiedotustilaisuudessa Trumpille jalkapallon osoittaakseen kuinka seuraavaksi ”pallo on Yhdysvalloilla”. Trump heitti pallon edelleen vaimolleen, tiedotustilaisuudessa eturivissä istuneelle Melania Trumpille.
Suomalaismedia jäi nuolemaan näppejään
Tilaisuudessa lehdistökysymyksiä kuultiin vain muutama. Suomalaiset mediat eivät tokikaan saaneet kysyä presidenteiltä mitään, sikäli kun niitä oli edes paikalla.
Tuhannestaneljästäsadasta Helsinkiin akkreditoituneesta toimittajasta vain noin sadalle avautui tilaisuus päästä paikan päälle Presidentinlinnaan seuraamaan Trumpin ja Putinin yhteisesiintymistä.
Näin ollen Helsingin Sanomien ja Ylen politiikan toimittajat jäivät nuolemaan näppejään, eivätkä kummankaan median työntekijät saaneet tilaisuutta julistaa poliittisia näkemyksiään Trumpin ja Putinin rinnalla.
Artikkelia on muokattu 16.7.2018 klo 21.32 viimeisen kappaleen lisäyksellä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Tältä näytti Yhdysvaltain presidentin saattueletka – katsojat hurrasivat “We love Trump” (video)
Suurvaltajohtajat pitävät kansainvälisen lehdistötilaisuuden iltapäivällä: Vain sata toimittajaa kutsuttu – jääkö Suomen “vastuullinen media” nuolemaan näppejään?
Putin ja Trump: Sopimus Syyriassa helpottaa merkittävästi pakolaispaineita Euroopassa
Huhtasaari kehui Sauli Niinistön päästä varpaisiin
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää