

LEHTIKUVA
Supertiistain lopputulema: Sandersin johto kasvaa, Biden kirii – muut ovat ulkona
Super Tuesdayn (3.3.) tulokset Yhdysvaltain demokraattipuolueen eivät vielä ole lopullisia. Ääntenlaskenta on vielä kesken varsinkin kauimmalla aikavyöhykkeellä sijaitsevassa Kaliforniassa. Silti päätulokset ovat jo selviä, kirjoittaa FT Pekka Kauppala.
Bernie Sanders lujittaa johtoaan hankkimalla selvästi suurimman määrän puoluekokousvaltuutettuja itselleen. Sanders saa noin 550, kun taas vahvan kirin tehnyt Joe Biden vetää itselleen noin 450 valtuutettua. Muut ehdokkaat saivat vain harvoja yksittäisiä valitsijamiehiä ja joutuvat epäilemättä pian luopumaan kisasta.
Miljardööri Michael Bloomberg, joka oli satsannut kaikkensa nimenomaan tähän supertiistaihin, epäonnistui täydellisesti.
Biden sai enemmistön useammissa osavaltioissa kuin Sanders. Mutta Sandersin ylivoimainen voitto Yhdysvaltain selvästi suurimmassa osavaltiossa Kaliforniassa painaa kuitenkin enemmän. Koska Kalifornian piirikunnat valitsevat vain voittajansa puoluekokousedustajiksi, saa Sanders noin ¾ Kalifornian edustajamassasta.
Kilpailun jatkosta tulee siis kahden kauppa. Molempien ehdokkaitten vahvuudet ja heikkoudet alkavat samalla hahmottua. Heidän tukikaartinsa muistuttavat pienin mutta tärkein eroin vuoden 2016 Sanders-Clinton kilpajuoksua, jonka Hillary Clinton lopulta voitti.
Sanders tukeutuu nuoriin sekä valkoisiin työläisiin. Näihin puree hänen päävaatimuksensa yleisestä valtiollisesta sairasvakuutusjärjestelmästä, yliopistojen lukukausimaksujen poistamisesta sekä New Deal -tyyppisestä valtiojohtoisesta työllistämisohjelmasta.
Bidenin maine pohjautuu hänen varapresidenttiyteensä Barack Obaman rinnalla ja hänen lupauksensa onkin paluu pois ”pahasta Trumpin ajasta” koeteltuun vanhaan malliin. Hänen tukijoukkojaan ovat iäkkäämmät hyvätuloiset perusdemokraatit sekä mustat, joihin tekee vaikutuksen ystävyys omaan mieheen Obamaan.
Syvän etelän tuki olikin nyt Bidenin kirin ytimessä. Alussa varsin hyvin menestyneiden ehdokkaiden Pete Buttigiegin ja Amy Klobucharin viime hetken luovutukset tukijulistuksineen Bidenille olivat samalla hänelle vahvana apuna.
Suurena erona vuoteen 2016 on kuitenkin espanjalaisperäisten latinojen puolenvaihto. 2016 heidän selvä enemmistönsä tuki Clintonia, nyt vielä selvemmin Sandersia. Tämä yhdessä nuoren sukupolven vahvistumiseen vanhemman kustannuksella neljän vuoden aikana viittaa siihen, että Sandersilla on hyviä mahdollisuuksia revanssiin neljän vuoden takaisesta tappiostaan.
PEKKA KAUPPALA
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Amy Klobuchar presidenttiehdokkaat demokraatit Michael Bloomberg Pete Buttigieg Joe Biden Presidentinvaalit Bernie Sanders Hillary Clinton Donald Trump Yhdysvallat Barack Obama
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Yhdysvalloissa todettiin viikonloppuna useita tartuntoja – presidentti Donald Trumpin mukaan riskialueen lentomatkustajia seulotaan

Supertiistai on ratkaisun hetki monelle esivaalikampanjalle – vahvoja nimiä ovat Sanders, Biden ja Bloomberg

Supertiistai käynnissä, Pekka Kauppala arvioi: Sanders lähellä Trumpin haastajaksi pääsyä

Teinipoika osti Trump-lippiksen – koulukiusaajat pieksivät 14-vuotiaan rajusti porukalla

Yhdysvaltain demokraatit kurkuttavat paniikissa toisiaan – puolueessa ymmärretään, ettei Trumpia voi kaataa rehellisin keinoin

Fed laski odottamatta korkotasoaan – EKP puun ja kuoren välissä

Yhdysvaltain poliittinen kartta menee uusiksi, kun valkoiset jäävät maassa vähemmistöksi

Yhdysvaltain 10-vuotisen lainan korko putoaa kuin kivi
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Kansainvälinen kehitysrahoitus kääntyi selvään laskuun vuonna 2024 niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Tuoreen laskelman mukaan Suomen antama kehitysapu pieneni 12,9 prosenttia vuodesta 2023 vuoteen 2024 - siis yhdessä vuodessa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää