LEHTIKUVA
Supertiistain lopputulema: Sandersin johto kasvaa, Biden kirii – muut ovat ulkona
Super Tuesdayn (3.3.) tulokset Yhdysvaltain demokraattipuolueen eivät vielä ole lopullisia. Ääntenlaskenta on vielä kesken varsinkin kauimmalla aikavyöhykkeellä sijaitsevassa Kaliforniassa. Silti päätulokset ovat jo selviä, kirjoittaa FT Pekka Kauppala.
Bernie Sanders lujittaa johtoaan hankkimalla selvästi suurimman määrän puoluekokousvaltuutettuja itselleen. Sanders saa noin 550, kun taas vahvan kirin tehnyt Joe Biden vetää itselleen noin 450 valtuutettua. Muut ehdokkaat saivat vain harvoja yksittäisiä valitsijamiehiä ja joutuvat epäilemättä pian luopumaan kisasta.
Miljardööri Michael Bloomberg, joka oli satsannut kaikkensa nimenomaan tähän supertiistaihin, epäonnistui täydellisesti.
Biden sai enemmistön useammissa osavaltioissa kuin Sanders. Mutta Sandersin ylivoimainen voitto Yhdysvaltain selvästi suurimmassa osavaltiossa Kaliforniassa painaa kuitenkin enemmän. Koska Kalifornian piirikunnat valitsevat vain voittajansa puoluekokousedustajiksi, saa Sanders noin ¾ Kalifornian edustajamassasta.
Kilpailun jatkosta tulee siis kahden kauppa. Molempien ehdokkaitten vahvuudet ja heikkoudet alkavat samalla hahmottua. Heidän tukikaartinsa muistuttavat pienin mutta tärkein eroin vuoden 2016 Sanders-Clinton kilpajuoksua, jonka Hillary Clinton lopulta voitti.
Sanders tukeutuu nuoriin sekä valkoisiin työläisiin. Näihin puree hänen päävaatimuksensa yleisestä valtiollisesta sairasvakuutusjärjestelmästä, yliopistojen lukukausimaksujen poistamisesta sekä New Deal -tyyppisestä valtiojohtoisesta työllistämisohjelmasta.
Bidenin maine pohjautuu hänen varapresidenttiyteensä Barack Obaman rinnalla ja hänen lupauksensa onkin paluu pois ”pahasta Trumpin ajasta” koeteltuun vanhaan malliin. Hänen tukijoukkojaan ovat iäkkäämmät hyvätuloiset perusdemokraatit sekä mustat, joihin tekee vaikutuksen ystävyys omaan mieheen Obamaan.
Syvän etelän tuki olikin nyt Bidenin kirin ytimessä. Alussa varsin hyvin menestyneiden ehdokkaiden Pete Buttigiegin ja Amy Klobucharin viime hetken luovutukset tukijulistuksineen Bidenille olivat samalla hänelle vahvana apuna.
Suurena erona vuoteen 2016 on kuitenkin espanjalaisperäisten latinojen puolenvaihto. 2016 heidän selvä enemmistönsä tuki Clintonia, nyt vielä selvemmin Sandersia. Tämä yhdessä nuoren sukupolven vahvistumiseen vanhemman kustannuksella neljän vuoden aikana viittaa siihen, että Sandersilla on hyviä mahdollisuuksia revanssiin neljän vuoden takaisesta tappiostaan.
PEKKA KAUPPALA
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Amy Klobuchar presidenttiehdokkaat demokraatit Michael Bloomberg Pete Buttigieg Joe Biden Presidentinvaalit Bernie Sanders Hillary Clinton Donald Trump Yhdysvallat Barack Obama
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Yhdysvalloissa todettiin viikonloppuna useita tartuntoja – presidentti Donald Trumpin mukaan riskialueen lentomatkustajia seulotaan
Supertiistai on ratkaisun hetki monelle esivaalikampanjalle – vahvoja nimiä ovat Sanders, Biden ja Bloomberg
Supertiistai käynnissä, Pekka Kauppala arvioi: Sanders lähellä Trumpin haastajaksi pääsyä
Teinipoika osti Trump-lippiksen – koulukiusaajat pieksivät 14-vuotiaan rajusti porukalla
Yhdysvaltain demokraatit kurkuttavat paniikissa toisiaan – puolueessa ymmärretään, ettei Trumpia voi kaataa rehellisin keinoin
Fed laski odottamatta korkotasoaan – EKP puun ja kuoren välissä
Yhdysvaltain poliittinen kartta menee uusiksi, kun valkoiset jäävät maassa vähemmistöksi
Yhdysvaltain 10-vuotisen lainan korko putoaa kuin kivi
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
SVT nauhoitti salaa Malmössä imaamin perjantairukouksen, jossa ylistettiin Hizbollahin johtaja Nasrallahia
Ruotsin yleisradioyhtiön uutistoimitus SVT Nyheter oli tekemässä tutkivaa journalismia, kun imaami Sami Al-Tameemi ylisti Hizbollahin edesmennyttä johtajaa Hassan Nasrallahia perjantairukouksessa Libanonin kulttuuriyhdistyksessä Malmössä. Hän kutsui Nasrallahia marttyyriksi. SVT nauhoitti tilaisuuden. Tämä oli SVT:n toinen käynti yhdistyksen tiloissa.
Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta
Tietokirjailija-kouluttaja Katleena Kortesuon uutuuskirja "Tunteet tapissa" kertoo havainnollisesti, kuinka olemme siirtyneet tietopohjaisesta konsensusyhteiskunnasta tunneuskovaisuuden maailmaan, jonka perustukset valettiin 1980- ja 1990-luvuilla. Monelta osin yhteiskuntamme on kuin 13-vuotias teini, joka kokee tunteita vahvasti ja viskoutuu tunnemyrskyn mukana milloin mihinkin suuntaan. Pelkkä tunne on kuitenkin surkea kumppani silloin, jos edessä on vaikea ja kauaskantoinen päätös.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää