LEHTIKUVA
Supertiistain lopputulema: Sandersin johto kasvaa, Biden kirii – muut ovat ulkona
Super Tuesdayn (3.3.) tulokset Yhdysvaltain demokraattipuolueen eivät vielä ole lopullisia. Ääntenlaskenta on vielä kesken varsinkin kauimmalla aikavyöhykkeellä sijaitsevassa Kaliforniassa. Silti päätulokset ovat jo selviä, kirjoittaa FT Pekka Kauppala.
Bernie Sanders lujittaa johtoaan hankkimalla selvästi suurimman määrän puoluekokousvaltuutettuja itselleen. Sanders saa noin 550, kun taas vahvan kirin tehnyt Joe Biden vetää itselleen noin 450 valtuutettua. Muut ehdokkaat saivat vain harvoja yksittäisiä valitsijamiehiä ja joutuvat epäilemättä pian luopumaan kisasta.
Miljardööri Michael Bloomberg, joka oli satsannut kaikkensa nimenomaan tähän supertiistaihin, epäonnistui täydellisesti.
Biden sai enemmistön useammissa osavaltioissa kuin Sanders. Mutta Sandersin ylivoimainen voitto Yhdysvaltain selvästi suurimmassa osavaltiossa Kaliforniassa painaa kuitenkin enemmän. Koska Kalifornian piirikunnat valitsevat vain voittajansa puoluekokousedustajiksi, saa Sanders noin ¾ Kalifornian edustajamassasta.
Kilpailun jatkosta tulee siis kahden kauppa. Molempien ehdokkaitten vahvuudet ja heikkoudet alkavat samalla hahmottua. Heidän tukikaartinsa muistuttavat pienin mutta tärkein eroin vuoden 2016 Sanders-Clinton kilpajuoksua, jonka Hillary Clinton lopulta voitti.
Sanders tukeutuu nuoriin sekä valkoisiin työläisiin. Näihin puree hänen päävaatimuksensa yleisestä valtiollisesta sairasvakuutusjärjestelmästä, yliopistojen lukukausimaksujen poistamisesta sekä New Deal -tyyppisestä valtiojohtoisesta työllistämisohjelmasta.
Bidenin maine pohjautuu hänen varapresidenttiyteensä Barack Obaman rinnalla ja hänen lupauksensa onkin paluu pois ”pahasta Trumpin ajasta” koeteltuun vanhaan malliin. Hänen tukijoukkojaan ovat iäkkäämmät hyvätuloiset perusdemokraatit sekä mustat, joihin tekee vaikutuksen ystävyys omaan mieheen Obamaan.
Syvän etelän tuki olikin nyt Bidenin kirin ytimessä. Alussa varsin hyvin menestyneiden ehdokkaiden Pete Buttigiegin ja Amy Klobucharin viime hetken luovutukset tukijulistuksineen Bidenille olivat samalla hänelle vahvana apuna.
Suurena erona vuoteen 2016 on kuitenkin espanjalaisperäisten latinojen puolenvaihto. 2016 heidän selvä enemmistönsä tuki Clintonia, nyt vielä selvemmin Sandersia. Tämä yhdessä nuoren sukupolven vahvistumiseen vanhemman kustannuksella neljän vuoden aikana viittaa siihen, että Sandersilla on hyviä mahdollisuuksia revanssiin neljän vuoden takaisesta tappiostaan.
PEKKA KAUPPALA
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Amy Klobuchar presidenttiehdokkaat demokraatit Michael Bloomberg Pete Buttigieg Joe Biden Presidentinvaalit Bernie Sanders Hillary Clinton Donald Trump Yhdysvallat Barack Obama
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Yhdysvalloissa todettiin viikonloppuna useita tartuntoja – presidentti Donald Trumpin mukaan riskialueen lentomatkustajia seulotaan
Supertiistai on ratkaisun hetki monelle esivaalikampanjalle – vahvoja nimiä ovat Sanders, Biden ja Bloomberg
Supertiistai käynnissä, Pekka Kauppala arvioi: Sanders lähellä Trumpin haastajaksi pääsyä
Teinipoika osti Trump-lippiksen – koulukiusaajat pieksivät 14-vuotiaan rajusti porukalla
Yhdysvaltain demokraatit kurkuttavat paniikissa toisiaan – puolueessa ymmärretään, ettei Trumpia voi kaataa rehellisin keinoin
Fed laski odottamatta korkotasoaan – EKP puun ja kuoren välissä
Yhdysvaltain poliittinen kartta menee uusiksi, kun valkoiset jäävät maassa vähemmistöksi
Yhdysvaltain 10-vuotisen lainan korko putoaa kuin kivi
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää