

KUVAKAAPPAUS/PÄIVÄN BYROKRAATTI
Suosittu Päivän Byrokraatti -blogi lopettaa – syynä vihervasemmiston vaino
Suureen suosioon noussut, poliittinen satiiriblogi Päivän Byrokraatti on ilmoittanut lopettavansa. Syyksi lopettamiseen blogin pitäjä kertoo vihervasemmiston netti- ja puhelinhäiriköinnin ja uhkailun. Tunnetut vihervasemmistolaiset somehahmot ovat riemuissaan lopettamisilmoituksesta.
Vuodesta 2013 lähtien Facebookissa ja vuodesta 2015 erillisenä blogina toiminut Päivän Byrokraatti saavutti nopeasti suuren suosion. PB:n Twitter-tilillä on tällä hetkellä yli 13 000 seuraajaa.
Blogi on jakanut huumoripitoista Päivän Byrokraatti -palkintoa “valtiojohtoisuutta ja holhousta edistäville älyttömyyksille”. Omien sanojensa mukaan Päivän Byrokraatti “edustaa aatesuuntana klassista liberalismia ja rakentaa juttunsa yksilönvapauksien, sananvapauden, tasa-arvon ja vapaan markkinatalousyhteiskunnan puolustamiselle”.
Tuorein Päivän Byrokraatti -palkinnon saaja on valtioneuvosto, jonka “projekti suomalaisten henkilötunnusten muuttamiseksi on mahdollisimman hankala ja kallis ratkaisu ongelmaan, jota ei oikeastaan ole edes olemassa.” Palkinnon perustelut kuvastavat hyvin PB-blogin tyyliä, josta kaikki eivät pidä.
– Ensi tuntumalta voi tuntua erikoiselta, että muutettaisiin tunnus, joka on osa ihmisten identiteettiä ja jonka jokainen muistaa osaltaan ulkoa, mutta tietyn ideologian kautta asiaa lähestyttäessä on nähtävissä nykyisen tunnuksen puutteina, että siitä ilmenee tarpeettomasti henkilön syntymäaika ja sukupuoli.
Suosio sai Hesarin kiinnostumaan blogin pitäjistä
PB-blogin takana on joukko kirjoittajia, mutta kyseessä ei silti ole täysin anonyymi sivusto. Vuonna 2016 Päivän Byrokraatin vastaavaksi päätoimittajaksi nimettiin yrittäjä Juha Ketola. Tämä tapahtui sen jälkeen, kun Startup Refugees -hankkeensa arvostelusta loukkaantunut Riku Rantala julisti Helsingin Sanomien kolumnissaan Päivän Byrokraatin vihapuheeksi ja valeuutissivustoksi.
– Nimetön vihapuhe tekee Suomesta Neuvostoliiton – valhesivuston ylläpitäjäksi paljastui hyvämaineisen lakifirman asianajaja, Helsingin Sanomat otsikoi Rantalan kirjoituksen.
Hesari on ollut huolissaan PB-blogin suosion kasvusta sen jälkeenkin. Vuonna 2019 Helsingin Sanomien Nyt-liite kirjoitti “tunnetusta satiirisivustosta, joka alkoi hassuttelevana netti-ilmiönä. Pian se kasvoi somessa yhtä isoksi kuin monet sanomalehdet. Sitten siinä alkoi näkyä päivä päivältä enemmän oikeistolaista politiikkaa.”
Lopettamispäätös vakaan harkinnan tuloksena
Nyt tilanne on siis se, että PB-blogin takana oleva työryhmä on päättänyt lopettaa.
– Tämä onkin sitten ystävät hyvät toiseksi viimeinen PB-kirjoitus. Yksi on vielä valmisteilla, mutta sitten hanskat tiskiin. Vihervasemmiston nettikiusaamista, puhelinhäiriköintiä, uhkailua ja öyhötystä ei enää jaksa. Olemme yrittäneet puhua asiallisen debatin puolesta, turhaan, kirjoittaa Päivän Byrokraatti Twitter-tilillään.
– Keskustelu Twitterissä on sen tasoista, että kysymys kuuluu, kannattaako täällä edes kenenkään olla? Erimielisten haukkumista, alatyylisyyttä ja törkeitä loukkauksia – ihan tunnettujen ja nimekkäiden ihmisten toimesta. Keskustelun tason kohottaminen ei näytä kummemmin etenevän.
– Vastaus on, että ei kannata, kirjoittaa Päivän Byrokraatti aiemmassa pohdinnassaan.
Vihervasemmisto riemuitsee
Monet tunnetut vihervasemmistolaiset somehahmot ovat ilmaisseet ilonsa kuultuaan PB-blogin lopettavan. Esimerkiksi vasemmistoliiton entinen Länsi-Suomen toiminnanjohtaja Misha Dellinger vuodattaa suorastaan ilon kyyneleitä twiitissään.
https://twitter.com/MiskaDellinger/status/1252699100811755532
Dellingerillä onkin erityistä aihetta iloon, sillä hänen Päivän Byrokraattiin kohdistamansa vihaviestit Twitterissä johtivat siihen, että Dellingerin somekirjoittelua ryhdyttiin tutkimaan laajemminkin. Tämän seurauksena Misha Dellinger joutui eroamaan tehtävästään vasemmistoliitossa. Suomen Uutiset on kertonut tästä helmikuisesta tapauksesta aiemmissa jutuissaan: Vasemmistoliiton toiminnanjohtajan tili yllyttää tappamaan, puoluesihteeri lakaisee asian maton alle ja Li Andersson väittää ettei tiennyt Dellingerin tappamistwiiteistä, mutta se tuskin pitää paikkaansa.
Dellingerin vihaviestejä koskevassa kirjoituksessaan Päivän Byrokraatti epäili, että “kyseessä on ongelma, joka ei rajoitu vasemmistoliitossa yhteen Dellingeriin, vaan kyseessä on laajempi, poliittiseen väkivaltaan hyväksyvästi suhtautuva asennevamma, joka ulottuu aina puolueen ylimpään johtoon asti.”
Nyt, paria kuukautta myöhemmin tilanne on se, että Päivän Byrokraatti ilmoittaa lopettavansa kirjoittamisen kokonaan vihervasemmiston harjoittaman nettikiusaamisen, puhelinhäiriköinnin ja uhkailun takia.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- vainoaminen nettivaino Päivän Byrokraatti Juha Ketola Misha Dellinger vihervasemmisto Liberalismi Some Riku Rantala Twitter Vihapuhe
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Huumeidenkäytön vapauttamista lobbaaville järjestöille jaettiin yli kymmenen miljoonaa veikkausvoittovaroja

Suomi on kiinni ja kansalaiset eristyksissä koronan vuoksi – vihervasemmisto ryhtyi heti torjumaan natseja ja ilmastonmuutosta

Halla-aho varoitti osan Suomesta muuttuvan asuinkelvottomaksi vihervasemmiston ilmastopolitiikan vuoksi, opetusministeri Li Andersson vastasi asiattomuuksilla: “p*skapuhetta”

Ronkainen: ”Perhevapaauudistuksen sukupuolineutraali kieli kuin suoraan kulttuurimarxismin oppikirjoista”

Perussuomalaiset: Brexit aiheutti paniikin – ”Jopa Ylen pölyttyneet kirjeenvaihtajat on täytynyt hälyttää uutisoimaan EU-myönteisiä juttujaan suomalaisille”

Tutkimus: Vihervasemmisto hyväksyy natsiksi ja rasistiksi haukkumisen

Ihmeellistä on feminismi – kirjamessujen ohjelmajohtajalle Ronja Salmelle kelpaa jihadismi, ei afrikkalaisen prostituoidun ja ihmiskaupan uhrin kärsimys

Päätoimittajalta: valtakunnansyyttäjä Toiviaisen tulkinnat laillisuusperiaatteen vastaisia – ilmiselvänä tarkoituksena toisinajattelijoiden kampittaminen

Hesari julkaisi diktatuurin propagandaa, joka oli liian sakeaa jopa Iikka Kivelle – kolumnisti otti protestiksi loparit
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää