

PS ARKISTO
Suomi vetämässä Ruotsia mukanaan Natoon – puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Ronkainen: ”Uskon, että molemmat maat tulevat hakemaan jäsenyyttä”
Perussuomalaisten kansanedustaja, puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Jari Ronkainen painottaa, että turvallisuus on priorisoitava nyt kärkiasiaksi eduskunnassa ja että päätöksiä on kyettävä tekemään ripeästi.
Eduskunnassa käytiin keskiviikkona lähetekeskustelu hallituksen tuoreesta turvallisuusselonteosta, joka tarjoaa kansanedustajille pohjaa päätöksien tekemiseen Suomen tulevista turvallisuuspolitiikan ratkaisuista sekä mahdollisesta Nato-jäsenyydestä. Selontekoa käsitellään seuraavaksi eduskunnan valiokunnissa.
Perussuomalaisten eduskuntaryhmä linjasi jo aiemmin kantansa, jonka mukaan eduskuntaryhmä kannattaa Nato-jäsenyyden edistämistä.
Kansanedustaja Jari Ronkainen toteaa, että selvä enemmistö perussuomalaisten eduskuntaryhmästä kannattaa jäsenyyden edistämistä, eikä perussuomalaisilla ole syytä rakentaa Natosta ryhmäpäätöstä.
– Olemme käyneet keskusteluja asiasta, ja sen perusteella selvä enemmistö kannattaa Nato-jäsenyyden hakemista. He, jotka vielä miettivät, katsovat selonteon läpi ja mahdollisesti sitten muodostavat kantansa, Ronkainen sanoi eilen Ylen A-Talkissa.
Kaikki kansanedustajat mukaan
Eduskunnan puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Ronkainen toteaa, että selonteko antaa eduskunnalle hyvän pohjan päätöksien tekemiselle, vaikka selonteon sisältö ei tarjonnutkaan enää suuria yllätyksiä.
Ronkaisen mukaan päätöksenteossa ei ole syytä viivytellä tarpeettomasti.
– Varmasti on tarpeen käydä syvällinen keskustelu valiokunnissa, sen ajan mukaan mitä tarvitaan. Nyt on tärkeää saada mukaan myös ne kansanedustajat, jotka eivät ole ulkoasiainvaliokunnassa ja puolustusvaliokunnassa. Edetään asiassa kuitenkin ripeästi ja priorisoidaan turvallisuus kärkiasiaksi.
Ruotsi peesaa Suomen perässä
Suomen turvallisuuspoliittisia ratkaisuja seurataan tänä keväänä erityisen tarkasti myös Ruotsissa, jossa liittoutumisen suosio kasvattaa kannatustaan. Tuoreiden kyselyiden mukaan myös ruotsalaisista selkeä enemmistö, lähemmäs 60 prosenttia kannattaa nyt Nato-jäsenyyttä.
Ronkainen muistuttaa että asialla on merkitystä, koska Ruotsi on Suomen tärkein kumppani puolustusasioissa.
– Olisi tärkeää, että pystyisimme kulkemaan yhtä polkua. On hyvä, että asioita myös synkronoidaan mahdollisuuksien mukaan, mutta välttämätöntä se ei ole, koska molemmat maat viime kädessä tekevät omat ratkaisunsa.
– Uskon, että molemmat maat tulevat lopulta hakemaan Nato-jäsenyyttä, mutta en lähde vielä veikkaamaan, mennäänkö yhtä polkua.
Poikkeuksellisesti tällä kertaa Ruotsi näyttäisi peesaavan Suomea.
– Näyttää siltä, että Suomi on veturina, ja voimme siten antaa vetoapua. Ruotsia emme kuitenkaan voi jäädä odottamaan vaan meidän on edettävä omaa tietämme, kun olemme siihen valmiita, Ronkainen sanoo.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Nato-jäsenyys jäsenhakemus päätöksenteko Puolustus Jari Ronkainen Suomi Turvallisuus Ruotsi perussuomalaiset eduskunta
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Koskela: Vastakkain ovat länsimaiset demokraattiset arvot ja totalitaristinen Venäjä

Nato-keskustelussa kiinnitettävä huomiota erityisesti maanpuolustustahtoon ja huoltovarmuuteen liittyviin kysymyksiin – Mäenpään kanta vielä avoin

Perussuomalaiset: Naton turvatakuut voivat turvata Suomen koskemattomuuden – Suomen ei tule millään muotoa ottaa riskiä ajautumisesta Venäjän etupiiriin

Purra eduskunnan Nato-keskustelussa: Naton ulkopuolella palaisimme myöntyväisyyspolitiikkaan

Junnila peräänkuuluttaa päätöksentekokykyä: ”Suomen on luonnollista hakeutua mahdollisimman nopeasti Natoon”

Tuomioja haikailee EU:ta puolustusapuun ja Ruotsia sotilasliittoon yhdessä Suomen kanssa – Halla-aho: ”Ei ole uskottavaa”
Viikon suosituimmat

Yle-pomo Merja Ylä-Anttilalle tiukka kysymys kansalaisaloitteen kuulemistilaisuudessa: Onko Yleisradio tietoisesti hakenut säästöjä suosituimmista ja näkyvimmistä toiminnoistaan?
Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta järjesti tänään julkisen kuulemisen, jonka aiheena oli Yle kuriin nyt! -kansalaisaloite. Kuulemistilaisuudessa aloitteen tekijät kertoivat syitä, miksi aloite on tehty, ja esittivät tarkemmin, mitä muutoksia Yle-lainsäädäntöön haluttaisiin. Paikalla oli myös Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila.

Suomalaisyritys markkinoi maahantulopaketteja Iranissa ja Lähi-idässä – yrityksen somepäivityksessä kerrotaan Suomen tarvitsevan 60 000 maahanmuuttajaa vuodessa
Oikeudellista konsultointia tarjoavan oikeustoimiston neuvonantaja-asiantuntija-tittelillä esiintyvä henkilö markkinoi maahantulopaketteja Suomeen Iranissa ja Lähi-idässä. Helmikuun lopulla neuvonantajan Facebook-päivityksessä kerrottiin, että Suomi tarvitsee 60 000 maahanmuuttajaa vuosittain. Lisätietoja 4 500 euron hintaisesta maahantulopaketista saa 70 euroa maksavan puhelun kautta.

Garedew: Vanhemmilla on lakiin perustuva oikeus kieltää sateenkaari-ideologian opettaminen lapsilleen
Seta ry kiertää jälleen kouluja ja järjestää koulutuksia myös päiväkotien opettajille. Perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Garedew vaatii loppua tälle lasten seksualisoinnille. Vanhemmilla on oikeus kieltäytyä vakaumuksensa vastaisesta materiaalista ja opetuksesta lapsilleen.

Päivän pointti: Helsingin Sanomat ilmastosyyllistää ja leimaa suomalaiset tuholaisiksi – vaikka Suomi on hiilinegatiivinen maa

Kansalaisaloitteen tekijät: Ylen rahoitusta leikattava Ruotsin tasoon eli 76 euroon per asukas
Yle kuriin nyt! -kansalaisaloitteen laatijoiden mielestä Yleisradio on tietoisesti hakenut säästöjä kaikista näkyvimmistä ja suosituimmista toiminnoista esimerkiksi irtisanomalla työntekijöitä ja vihjaamalla katsojaluvuiltaan suosituimpien ohjelmien lopettamiseen.

Musk-viha roihuaa ja Teslat palavat – erityisesti transseksuaalit vihaavat maailman rikkainta miestä
Elon Muskin omistaman yrityksen valmistamat sähköautot ovat joutuneet vasemmistolaisten vihan kohteeksi. Tesloja on naarmutettu, sotkettu maalilla ja tuhottu polttopulloilla. Erityisesti transseksuaalit tuntuvat vihaavan Elon Muskia. Tuleeko Tesla-mellakoista uusi Black Lives Matter -ilmiö?

Vieläkö muistat? Sanna Marin kiisti kielitaidottomien hoitajien aiheuttavan ongelmia – nyt hoitajaliitto SuPer pelkää vieraskielisten hoitajien vaarantavan jo potilasturvallisuutta
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin julkaisema tuore selvitys viimeistään osoittaa kaikille, että sotealan ongelmia ei ole mahdollista korjata siten, että alalle aktiivisesti haalitaan henkilökuntaa maailman toiselta puolelta. Vielä eduskuntavaalien 2023 alla monet eturivin poliitikot kuitenkin pyrkivät kiistämään kielitaidottomien hoitajien työyhteisölle aiheuttamat ongelmat ja työyhteisölle kasaantuvan lisäkuorman.

Trump lennätti väkivaltaisen venezuelalaisjengin jäseniä El Salvadorin jättivankilaan – ihmisoikeusaktivistit kauhuissaan
Trump lennätti satoja karkotettavia El Salvadorin jättivankilaan 227 vuotta vanhan lain perusteella. Ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan, koska jättivankila on epämiellyttävä paikka ja karkotukset suoritettiin ilman oikeuden istuntoa. Demokraatit hakivat välittömästi toimeenpanokiellon karkotuksille, mutta lentokoneet ehtivät kansainväliseen ilmatilaan ennen tuomarin kieltoa. Trumpin näyttävä PR-tempaus onnistui yli odotusten, mutta juridinen vääntö tulee jatkumaan korkeimmassa oikeudessa.

Vigeliukselta kovaa kritiikkiä Yleisradion johdolle: ’’Uutisista leikkaaminen on Ylen päätös, ei eduskunnan’’
Yle-työryhmässä neuvotellut ja Ylen hallintoneuvostossa työskentelevä kansanedustaja Joakim Vigelius ottaa kantaa Ylen säästöihin kohdistuneeseen kritiikkiin. Hänen mukaansa säästöjen kohdentamisesta vastaa Yle, ei eduskunta.

Bernerin taksilaki kylvää tuhoa, mutta korjaus tulee: Taksisääntelyn uudistus eduskuntaan vielä tänä vuonna – ”Kuljettajien vaatimustasoa tiukennetaan huomattavasti”
Hallitus panostaa arjen sujuvuuteen ja turvallisuuteen uudistamalla taksialan sääntelyä. Tavoitteena on palauttaa Suomeen turvalliset taksit ja luottamus koko taksialaan. Pitkään valmisteltu hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskuntaan vielä tämän vuoden puolella, syysistuntokaudella 2025.