

Suomen lippu liehui Etiopian pääkaupungissa Addis Abebassa. / LEHTIKUVA
Viikon 21/2021 luetuin
Toukokuu 2021 luetuin
Suomi velkaantuu, Marinin hallitus lapioi kehitysapuun 3,4 miljoonaa euroa joka päivä – suomalaiset maksavat jopa Etiopian sääennustukset
Hallitus on koronpandemian keskellä paisuttanut kehitysapumenoja. Tänä vuonna valtion budjetin mukaiset kehitysyhteistyön määrärahat on nostettu 1 245 miljoonaan euroon. Summasta ulkoministeriön hallinnoiman kehitysyhteistyön osuus on 757 miljoonaa euroa.
Pääministeri Sanna Marinin (sd) johtama hallitus kanavoi tehokkaasti suomalaisten veronmaksajien rahoja Suomen ulkopuolelle. Tällä viikolla eduskunnan määräenemmistö asettui hallituksen tueksi eduskunnan hyväksyessä EU:n monivuotisen rahoituskehyksen ja sen kylkiäisenä 750 miljardin elvytyspaketin. Elvytyspaketista seuraa Suomelle vähintään 3 miljardin euron nettotappiot.
Perussuomalaiset äänestivät elvytyspakettia vastaan, mutta paketti meni läpi kokoomuksen eduskuntaryhmän asetuttua hallituksen tueksi.
Tänä vuonna valtion budjettitalouden alijäämäksi ennakoidaan noin 11,7 miljardia euroa ja valtionvelan arvioidaan nousevan noin 138 miljardiin euroon. Suomi siis elää velaksi. Tästä huolimatta Marinin hallitus päätti huhtikuun kehysriihessä, että ensi vuonna valtiontalouden menokehys aiotaan ylittää yli 900 miljoonalla eurolla. Kasvavien menojen kattamiseksi suomalaisten verotus tulee kiristymään entisestään, jopa vuosikymmenien ajaksi.
Rahaa palaa järjestöjen kuluihin ja ilmastohankkeisiin
Koronaviruksen torjuminen on käynyt Suomelle kalliiksi. Siitä huolimatta hallitus kasvattaa holtittomasti Suomen ulkopuolelle suuntautuvia julkisia menoja. Yksi lisärahoituksen piiriin päässyt menokohde on kehitysapu.
Valtion budjetin mukaiset kehitysyhteistyön määrärahat ovat tänä vuonna 1 245 miljoonaa euroa. Summasta ulkoministeriön hallinnoiman kehitysyhteistyön osuus on 757 miljoonaa euroa. Hallitus siis lapioi kehitysapuun 3,4 miljoonaa euroa vuoden jokaisena päivänä.
Kehitysapurahojen määrä on korona-aikana paisunut, sillä vielä viime vuonna kehitysyhteistyön määrärahat olivat 1 030 miljoonaa euroa. Viime vuonna kehitysyhteistyön rahoituksen suurimmat kohdemaat olivat Afganistan, Somalia, Myanmar, Etiopia ja Mosambik.
Tänä vuonna Pekka Haaviston (vihr) johtama ulkoministeriö on tammi-huhtikuussa hyväksynyt 21 rahoituspäätöstä – ja lisää on tulossa. Rahaa palaa enenevässä määrin YK:n alaisuudessa toimivien järjestöjen kuluihin sekä niihin kytkeytyviin ilmastohankkeisiin. Suomen Uutiset tarkasteli eräitä kevään aikana ulkoministeriössä päätettyjä kehitysyhteistyön rahoituskohteita.
Lisävahvistusta Etiopian ilmatieteen laitokselle
Maaliskuussa ulkoministeriö päätti rahoittaa sään ennustamista Etiopiassa. Kehitysapuvaroista myönnettiin 7 386 062 euron investointituki Etiopian ilmatieteenlaitoksen säähavaintoinfrastruktuurin ja ennustejärjestelmän kehittämiseen.
Tavoitteena on tukea Etiopian kapasiteettia varautumisessa ja sopeutumisessa sään ääri-ilmiöihin ja ilmastonmuutoksen vaikutuksiin. Hanke vahvistaa Etiopian ilmatieteen laitoksen (NMA) kapasiteettia varhaisvaroitusten ja muiden sääpalveluiden tarjoamisessa.
Erilaisissa kehitysyhteistyöprojekteissa toimivat järjestöt vastaanottavat vuodesta toiseen kehitysapuvaroja. Maaliskuussa ulkoministeriö rahoitti 100 000 euroa monenkeskisen kyt-vaikuttavuuden vahvistamiseen. Raha kohdennetaan Suomen kehityspoliittisten tavoitteiden mukaiseen vaikuttamistoimintaan.
Tuen piirissä olevaa vaikuttamistoimintaa tehdään esimerkiksi YK:n operatiivisten järjestöjen ja muiden KEO-90:n vastuualueelle kuuluvien kansainvälisten järjestöjen ja rahastojen kautta. Vaikuttamistoimintaa kerrotaan olevan konkreettisesti muun muassa neuvotteluprosesseihin vaikuttaminen.
YK:n maatalousrahastoon 15 miljoonaa
YK:n alaisuudessa toimii useita erilaisia rahastoja, ohjelmia ja erityisjärjestöjä. Yksi niistä on Maatalouden kansainvälinen kehittämisrahasto, jonka resurssien täydentämisestä sovitaan kolmen vuoden välein käytävissä lisärahoitusneuvotteluissa. Helmikuussa ulkoministeriö päätti, että Suomi osallistuu IFAD:n kahdenteentoista lisärahoitukseen 15 miljoonalla eurolla. IFAD myöntää eteenpäin rahoitusta lahjamuotoisesti, ja rahoituksesta ilmastohankkeisiin käytetään noin 40 prosenttia.
Kehitysapuvaroja menee myös suoraan YK:n järjestöjen toimintakuluihin jäsenmaksuina. Helmikuussa erääntyi maksettavaksi YK:n teollisen kehityksen järjestön (UNIDO), Suomen jäsenmaksu joka oli 481 374 euroa. UNIDOn tehtävänä on inklusiivisen ja kestävän teollisen kehityksen edistäminen kehitysmaissa. Suomi on ollut UNIDOn jäsen sen perustamisesta, eli vuodesta 1966 lähtien.
Hallitustenvälisen järjestön sihteeristölle 250 000 euroa
Maaliskuussa ulkoministeriö päätti 500 000 euron rahoituksesta investointitukeen kehitysmaille, joka on yksi monista Suomen kehityspoliittisista rahoitusinstrumenteista. Tavoitteena on tukea kehitysmaiden julkisen sektorin investointeja, jotka ovat YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden mukaisia ja joissa hyödynnetään suomalaista osaamista ja teknologiaa.
Maaliskuussa tehtiin myös päätös kahden miljoonan euron rahoituksesta Enhanced Integrated Framework (EIF) -ohjelmaan, jonka tavoitteena on tukea LDC-maita hyötymään kansainvälisestä kaupasta kestävän talouskasvun edistämiseksi, työpaikkojen luomiseksi ja köyhyyden vähentämiseksi. Pyrkimyksenä on tukea kehitysmaita hyötymään kansainvälisen kaupan mahdollisuuksista. Suomi on myös aiemmin tukenut EIF-ohjelmaa kymmenellä miljoonalla eurolla rahoituskaudella 2016-2020.
G7+ -hallitustenvälisen järjestön sihteeristö sai niin ikään maaliskuussa lisää rahaa ulkoministeriön päätöksellä. Sihteeristölle myönnettiin Suomen kehitysapurahoja yhteensä 250 000 euroa. Vuonna 2010 perustettu G7+ -järjestö -on konflikteista kärsineiden valtioiden hallitusten välinen järjestö, johon kuuluu 20 valtiota Aasiasta, Afrikasta, Karibialta ja Tyyneltä valtamereltä. Suomen tukea on tarkoitus käyttää erityisesti järjestön Fragile-to-Fragile-yhteistyön toimeenpanoon.
Innovaatiohubiin integroitavalle teknologialaboratoriolle 2,5 miljoonaa
Tiesitkö, että vuonna 2018 Suomeen perustettiin YK:n teknologia- ja innovaatiolaboratorio (UNTIL)? Laboratorion toimintaa ollaan parhaillaan uudelleensuuntaamassa ja se tullaan integroimaan YK:n pääsihteerin alla toimivaan UN Global Pulseen, poikkitieteelliseen innovaatiohubiin joka toimii kehityksen, rauhan ja ihmisoikeuksien osa-alueilla YK-järjestelmän laajuisesti.
Ulkoministeriö päätti maaliskuussa 2 499 604 euron rahoituksesta SG Lab Futures Initiative -hankkeelle, joka tukee tätä prosessia ja vahvistaa Suomen laboratorion profiilia osana Global Pulsea. Hankkeessa kehitetään YK:n strategista ennakointitoimintaa.
Viimeisin ulkoministeriön julkistama rahoituspäätös on tehty huhtikuun lopussa. Se oli 160 000 euron määräraha, joka käytetään globaalikasvatuksen tukihankkeisiin ja kehitystietoisuuden edistämiseen. Tarkoituksena on, että pitkäjänteisen globaalikasvatuksen tuki luo pohjaa suomalaisten sitoutumiselle globaaliin vastuunkantoon. Kehitysviestinnän yksikkö tukee globaalikasvatusta ja sen myötä suomalaisten nuorten kasvamista vastuulliseen maailmankansalaisuuteen.
Perussuomalaiset säästäisivät veronmaksajilta 1,2 miljardia
Perussuomalaisten tuoreessa kuntavaaliohjelmassa esitetään, että kaikesta toissijaisesta, turhasta ja haitallisesta tulee leikata. Sekä kunta- että valtakunnantason politiikassa perussuomalaiset haluaa asettaa julkiset menot tärkeysjärjestykseen, jolloin suomalaisten hyvinvointiin ja turvallisuuteen liittyvät menot ovat etusijalla.
Perussuomalaisten leikkauskohteita ovat esimerkiksi haittamaahanmuuton kulut, tarpeettomat ökyinvestoinnit ja EU-tukipakettien kulut. Perussuomalaiset korostaa, että koronalla ei voi enää perustella holtitonta taloudenpitoa, koska Suomen julkinen talous oli epätasapainossa jo ennen koronaa.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho esitti huhtikuussa, että lailla säädettäisiin siitä, että kehitysapua voitaisiin maksaa vain ylijäämästä. Tällöin suorat säästöt veronmaksajille olisivat vuositasolla yli 1 200 miljoonaa euroa.
SUOMEN UUTISET
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset ei hyväksy kehitysavun kasvattamista: Nostaa valtion velkataakkaa – ”Suomessa elävien köyhien elinoloista huolehtimisen pitäisi olla tärkeämpää”

Halla-ahon esittämä leikkauskohde hiljensi studion Ylellä – suomalaisille haitallisista ja toissijaisista menoista ei haluta edes puhua

Kolme miljoonaa euroa joka päivä ei riitä: Hallitus lisää kehitysapua 50 miljoonalla eurolla – velaksi, tottakai!

Ilmainen raha kelpaa Somalialle, joka kieltäytyy ottamasta vastaan omia kansalaisiaan – kolmessa vuodessa Suomen veronmaksajilta yli 25 miljoonaa euroa Somalian kehitysyhteistyöhankkeisiin

Purra: Sanna Marin on tulipunainen pääministeri – ehkä vasemmistolaisempi kuin kukaan koskaan ennen

Talousprofessori Virén esittää talouden julmat madonluvut – talouskasvu Euroopassa vaatimatonta ja Suomi maanosan häntäpäässä

Miksi veronmaksajien pitää maksaa demaripääministerien aamiaiset?

Marin ei suostu julkaisemaan ruokakuittejaan – PS: ”Mitä salattavaa asiassa on?”

Kehitysavun miljardikuluista ei vieläkään saa puhua Ylellä – juontaja lopetti heti keskustelun ja vaihtoi puheenaihetta, kun Halla-aho esitti kehitysapuleikkauksia
Viikon suosituimmat

Antikainen: Kuvitelkaa demarien Nasima Razmyar sisäministerinä – rajat auki, suut kiinni ja lisää turvapaikanhakijoita suomalaisten elätettäväksi
Pääministeripuolueena SDP:n ja Nasima Razmyarin toimintalinja olisi selvä: vihapuheesta vankilaan – mutta laittomasta maassaoleskelusta palkinto. Suomalaisille rajat sananvapauteen – mutta ei rajoja maahanmuutolle. Ja jos kritisoisit Razmyaria, joutuisit maksamaan kunnianloukkauksesta korvauksia, kansanedustaja Sanna Antikainen varoittaa.

AKT-pamppu Ismo Kokon mielestä bussiliikenne pysähtyisi ilman maahanmuuttajia – PS:n Grönroosilta tyly kuitti: ”AKT:n kaverilla kysynnän ja tarjonnan perusasiat hukassa”
Perussuomalaisten 3. varapuheenjohtaja Simo Grönroos selventää mamutusta komppaavalle ay-pomo Ismo Kokolle, että toki Suomessa bussit liikkuisivat aivan hyvin myös ilman maahanmuuttajia, tällöin vain kuljettajien palkat olisivat hieman korkeammat kuin nyt.

Demarit haluavat sementoida Ruotsin väestönmuutoksen: keskiluokan on viimein aika jakaa asuinalueensa maahanmuuttajien kanssa
Sosiaalidemokraatit nuijivat puoluekokouksessaan kesän alussa pöytään maahanmuuttopoliittisen kannanoton, joka sementoisi kerralla väestönmuutoksen ja hautaisi lopullisesti Ruotsin perinteisenä pohjoismaisena kansallisvaltiona. Vähävaraiset maahanmuuttajat olisi tästedes asutettava hyvinvoivan keskiluokan asuinalueille veronmaksajien tuella.

Tukala helle jatkuu – Ministeri Kaisa Juuso: ”Viilennyksestä on nyt huolehdittava erityisesti vanhusten asumisyksiköissä”
Kotien lisäksi sisätilojen viileydestä on huolehdittava sosiaali- ja terveydenhuollon hoitolaitoksissa sekä asumisyksiköissä, joissa hoidetaan kuumuuden vaikutuksille herkkiin väestöryhmiin kuuluvia, painottaa sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso.

Ranska avaamassa ovea uusille tulijoille – pelkkä palestiinalaisuus riittää nyt turvapaikan perusteeksi
Ranska on päättänyt myöntää turvapaikkoja Gazan palestiinalaisille. Tie EU:n alueelle on nyt periaatteessa auki kahdelle miljoonalle uudelle pakolaiselle. Päätökseen on reagoitu voimakkaasti, sillä se voi johtaa pakolaistulvaan ja Hamasin terrroristien ujuttautumiseen Euroopan ytimeen.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

SDP ja vihreät haikailevat lisää maahanmuuttoa – Keskisarja tyrmää: Suuri osa tulijoista on toimeentulotuen varassa – ”Suomen talous ei kestä tällaista ilveilyä”
Maahanmuuttopolitiikka vääjäämättä kiristyy koko EU:ssa, muun muassa rikoksista tuomittujen maahanmuuttajien karkotukset ovat vauhdittuneet eri maissa. Suomessa enää lähinnä maahanmuutosta hyötyvät vasemmistopuolueet pitävät yllä epärealistisia maahanmuuttounelmiaan.

Åkesson tyrmää väestön pakkosekoittamisen: ”Taistelemme Ruotsin puolesta”
Väestön sekoittaminen eli maahanmuuttajien mahdollinen sijoittaminen keskiluokan hyvinvoiville asuinalueille herättää suuria tunteita Ruotsissa. Demareiden aloite saa täystyrmäyksen erityisesti ruotsidemokraateilta. - Emme hyväksy väestön pakkosekoittamista, sanoo puheenjohtaja Jimmie Åkesson.

Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori: Hakkuiden vähentämisellä voidaan uhrata Suomen talous ja saada suomalaiset köyhiksi, mutta saavutettava ilmastohyöty on vähäinen
Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessorien mukaan Suomen ilmastopolitikka on epäonnistunut, jos tavoitteena on vain hakkuiden rajoittaminen ja metsien nielujen kasvattaminen. Hakkuiden vähentämisellä nielu saadaan vain hetkellisesti kasvamaan poistuman vähentyessä.

Britannian mediaviranomainen käynnisti tutkinnan BBC:n Gaza-dokumentista
BBC:n tuottama Gaza-dokumentti ajautui helmikuussa laajan kohun keskelle, kun paljastui, että sen päähenkilö oli Hamasin johtavan ministerin poika. Tapauksen seurauksena BBC:n sisäinen raportti toi esiin vakavia toimituksellisia laiminlyöntejä, erityisesti puutteita tiedonhankinnassa ja tuotannon valvonnassa. Heti raportin jälkeen Britannian mediaviranomainen Ofcom käynnisti oman tutkintansa selvittääkseen, onko BBC harhauttanut yleisöä dokumentin sisällöllä ja rikkoiko yhtiön puolueettomuusvaatimuksia.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää