

Vasemmalla: Pandeemista influenssaa varten varattujen suojainten käyttö hoitotyössä / Työterveyslaitos 9.9.2009. Oikealla: kuvituskuvaa, Pixabay. / Pixabay
Suomi tilasi sairaalakäyttöön suojamaskeja, joita ei voi käyttää sairaalassa – miksei Huoltovarmuuskeskus tilannut kolmostason suojia?
Huoltovarmuuskeskus tilasi lähes viidellä miljoonalla eurolla suojavarusteita Kiinasta, mutta niiden laatu ei riittänyt sairaalakäyttöön. Keskuksen eroamaan joutunut toimitusjohtaja Tomi Lounemaa oli kuitenkin aikaisemmin tiedotustilaisuudessa pitkin hampain myöntänyt, että tuotteet olivat sitä mitä tilattiin. Suomen Uutiset sai haltuunsa dokumentteja Huoltovarmuuskeskuksen skandaalitilauksesta.
Sunnuntai 29. maaliskuuta. Liikemies Onni Sarmaste lähettää Huoltovarmuuskeskukselle tarjouksen. Se sisältää kahdenlaisia tuotteita: KN95-suojia ja Surgical Mask -suojia:
Huoltovarmuuskeskuksen vastaus tulee nopeasti, vain noin viiden tunnin päästä, kello 16.45. Keskus hyväksyy tarjouksen:
Asiassa ei ensivilkaisulta näyttäisi olevan suurempaa ongelmaa. Suomi tarvitsee kipeästi suojavälineitä sairaaloihin, ja nythän niitä on tulossa miljoonittain.
Tämän tilausvahvistuksen hyväksyminen johtaa osaltaan noin kahden viikon päästä Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtajan eroon. Mistä oikein on kyse?
Jokin epäonnistuu, mutta mikä?
Suomen Kuvalehti skuuppasi 8.4.2020 suojavälineiden tilauksesta ja kertoi hankkeen takana häärineiden henkilöiden taustoista.
Huoltovarmuuskeskus selitti tilannetta: “Huoltovarmuuskeskus toimitti näytteet suojaimista testattavaksi VTT:lle. Testitulosten perusteella tässä suojainmateriaalin erässä ei ole sairaalakäyttöön tarkoitettujen eurooppalaisten standardien mukaisia suojaimia.”
Seuraavana päivänä keskus jatkoi: “Olimme luonnollisesti syvästi pettyneitä ja pahoillamme, että ensimmäinen toimitettu tavaraerä ei ollut tilauksen mukainen ja siitä, että emme ole noudattaneet taustojen tarkistamisessa sitä huolellisuutta, jota on meiltä perusteltua odottaa”.
9.4.2020 järjestetyssä tiedotustilaisuudessa toimitusjohtaja Lounema puhui kuitenkin toisin. Videotilaisuuden kohdassa 18:40 toimittaja Jarno Liski kysyy: “Tuotteet eivät siis käy sairaalakäyttöön, tämä on ihan selvä juttu, mutta olivatko ne silti tilausvahvistuksen mukaisia?”
Lounema vastaa: “Tuotteet olivat sinänsä niitä, mitä oli tilattu, mutta niiden tekniset ominaisuudet osoittautuivat laboratoriotesteissä sellaiseksi, että ne eivät täyttäneet niitä korkeita vaatimuksia, mitä eurooppalaiset standardit asettavat sairaalakäytölle.”
Mitä siis tilatiin?
Tilausvahvistukseen kirjattiin 1,1 miljoonaa FFP2-hengityssuojainta sekä kaksi miljoonaa FFP1-kirurgista maskia.
FFP tarkoittaa suojuksen EN 149 -standardin mukaista kasvomaskin tehokkuusluokkaa. Ykkönen on huonoin, kolmonen paras. FFP1 yltää tyypillisesti suojauskertoimeen neljä. Tämä tarkoittaa sitä, että kun FFP1-maskin läpi hengitetty ilma on neljä kertaa puhtaampaa kuin ilman maskia hengitetty – noin 80 prosenttia epäpuhtauksista suodattuu. Suojavaikutus on heikko, suunnilleen samaa tasoa kuin paksulla astiapyyhkeellä.
Tällaisia tilattiin Suomeen kaksi miljoonaa kappaletta.
Kakkostason FFP2-suojaimet ovat edellistä parempia. Niiden suodatuskyky on noin 94 prosenttia epäpuhtauksista. Tällaisia tilattiin Suomeen saatiin 1,1 miljoonaa.
Kolmostason FFP3 yltää 99 prosenttiin. Tällaisia ei Suomeen tilattu eikä saatu.
Palataan Tomi Louneman sanoihin. Hänhän sanoi, että tuotteet olivat sinänsä niitä, mitä oli tilattu, mutta niiden ominaisuudet eivät täyttäneet niitä korkeita vaatimuksia, mitä eurooppalaiset standardit asettavat sairaalakäytölle. Hän täydensi kuitenkin, että näitä suojia voidaan käyttää hoivayksiköissä ja kotiin vietävissä palveluissa.
Vastaavasti: Teknologian tutkimuskeskuksen VTT:n testeissä selvisi, että mitään nyt tilatuista suojista ei voida käyttää sairaaloissa. Lännen Medialle suojainasiaa kommentoinut sosiaali- ja terveysministeriön STM:n valmiusjohtaja Pekka Tulokas totesi, että “Kiinasta tulleet hengityssuojaimet eivät ole VTT:n testien perusteella FFP3 tai edes FFP2-tasoa.“
Miksi odotettiin FFP3-tasoa, kun sellaisia ei edes tilattu?
Tiedotustilaisuudessa, jossa työministeri Tuula Haatainen (sdp.) ilmoitti toimitusjohtaja Tomi Lounemaan erosta, kysyi Iltalehden toimittaja: “Tilattiinko suojaimet nimenomaan sairaalakäyttöön?”
Huoltovarmuuskeskuksen hallituksen puheenjohtaja Ilona Lundström vastasi: “Kyllä. Nämä suojaimet on tässä vaiheessa tilattu ensisijaisesti sairaalakäyttöön.”
Jos näin todella on, on kysyttävä, miksi sairaalakäyttöön ylipäätään tilattiin heikoimman FFP1-tason suojia? Huoltovarmuuskeskuksen omien aikaisemmin tehtyjen varautumissuunnitelmien (1, 2) mukaan ilmateitse tapahtuvien tartuntojen ehkäisyyn tarvitaan nimenomaan kolmostasoa – siis FFP3:sta. Ellei näitä ole saatavilla, voidaan käyttää kakkostasoa – siis FFP2:a.
FFP1-tason suojukset eivät pysty puhdistamaan hengitysilmaa. Näitä meillä on nyt miljoonittain, sekä niin huonoja kakkostason maskeja, että ne ovat käytännössä ykköstasoa.
Miksei keskus tilannut kolmostason suojaimia? Eikö tilaushetkellä maaliskuun lopulla Suomessa vielä ymmärretty sitä, että koronavirus leviää ilmateitse?
Mitä seuraavaksi?
Sosiaali- ja terveysministeriö on tehnyt Huoltovarmuuskeskukselle hankintaesityksen, jolla tilataan suojia 30 miljoonalla eurolla – arvatenkin jälleen sairaalakäyttöön. Tulevina viikkoina nähdään, mitä rahtikoneet tuovat tullessaan.
Huoltovarmuuskeskus on leimannut suojainkauppiaiden tiedot salaisiksi. Toivottavasti suurelle yleisölle silti kerrotaan, minkälaisia suojia kauppiailta oikein on tilattu.
MATIAS TURKKILA
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Jarno Liski Ilona Lundström Onni Sarmaste Tomi Lounemaa Pekka Tulokas Huoltovarmuuskeskus koronavirus Tuula Haatainen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Tuula Haatainen ilmoitti Huoltovarmuuskeskuksen johtajan erosta, muttei vielä omastaan

Kysymyksiä satelee suojarvarusteskandaalissa – Kenen nimi oli tilausvahvistuksessa? – Eikö kukaan muu muka tiennyt asiasta kuin HVK:n toimitusjohtaja??

Leena Meri: Suojavarusteet ovat yksi tärkeimmistä asioista terveyden kannalta – miten on mahdollista, että ministeri Haatainen kuuli toimitusongelmista vasta median välityksellä?

Hallitus tuputti myyttitarinoita, todellisuus oli toista – suojavarusteiden skandaalihankinta ei ole yksittäinen virhe vaan jo pitkään jatkuneen virhesarjan käännepiste

Perussuomalaiset työministeri Haataiselle: Oletteko valmis eroamaan?

Tavio: Hallituksen velanottoa hillittävä

Hallitus tekemässä selvitystä kasvomaskien käytöstä julkisilla paikoilla – muualla toimittu jo kuukausi sitten

Reijonen: Kansalaisille maksuttomia nenä-suusuojia – jakelu apteekkien kautta

Meri: Kotimainen rokotetutkimus osa huoltovarmuutta- ”Maskifarssissa näimme, miten kalliiksi tulee tilata terveyttä suojaavia tarvikkeita kesken globaalin kriisin”
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Joka toinen somaliäiti Suomessa on yksinhuoltaja – onko yksinhuoltajuus oikeasti moniavioisuutta?
Ylen artikkeli vuodelta 2009 kertoi, että 46 prosenttia Suomessa asuvista somaliäideistä asui tuolloin yksin lastensa kanssa. Yhtenä selittävänä tekijänä jutussa pidettiin moniavioisuutta, sillä Suomessa voi kihlautua useamman henkilön kanssa.

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Päivän pointti: Woke tuhoaa kaiken mihin se koskee, tällä kertaa Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden mahdollisuudet itsensä ilmaisemiseen

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää