
Suomi tarvitsee lisää investointeja – elinkeinoministeri Rydman kehottaa keventämään sääntelyä ja verotusta: ”Rohkeita siirtoja tarvitaan”
Elinkeinoministeri Wille Rydman katsoo, että Suomella olisi loistavat lähtökohdat olla kiinnostava investointiympäristö, ja lisäksi Suomessa on omasta takaa osaamista ja innovaatioita. - Suomen keskeiset vahvuudet vaativat kuitenkin jatkuvia panostuksia, Rydman sanoo.
Nyt jos koskaan Suomi on tilanteessa, jossa talous kaipaa uusia investointeja. Hallitus vauhdittaa talouskasvua ja kirittää investointeja jo nyt muun muassa työmarkkinauudistuksilla, joiden vaikutukset näkyvät nopeasti, sekä TKI-panostuksilla, joiden kasvua buustaava efekti näkyy hieman myöhemmin.
Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelman uudessa jaksossa elinkeinoministeri Wille Rydman korostaa, että kasvun ja investointien vauhdittamisen kannalta uudet sääntelyratkaisut ovat keskeisiä. Rydman avaa näkemystään teknologian ja talouden murrosilmiöiden, kuten tekoälyn, avulla.
– Tekoäly mullistaa maailmaa jo isosti. Miten esimerkiksi Kiinassa toimitaan tekoälyn puolesta? Vastaus kuuluu, että sitä ei säännellä mitenkään. Siellä siis tehdään mitä halutaan.
– Myös Yhdysvalloissa on lähestymistapa, että yritysten annetaan innovoida vapaasti. Jos ongelmia myöhemmin syntyy, niin sitten niitä korjataan sääntelyllä jälkikäteisesti.
Raskas sääntely on myrkkyä yritteliäisyydelle
Elinkeinoministeri Rydman sanoo, että mikäli Suomeen halutaan lisää korkean lisäarvon investointeja ja uusia kaupallisesti hyödynnettäviä innovaatioita, niin Suomessa on kyettävä olennaisesti keventämään sääntelyä.
Raskas sääntely ja byrokratia ovat myrkkyä luovuudelle ja yritteliäisyydelle, Rydman esittää.
– Euroopassa on vähän sellainen henki, että meillä rajoitetaan sääntelyn kautta jo ennakollisesti valmiiksi niin paljon, että innovatiivisimmat ihmiset tai yritykset Euroopassa eivät sitten niinkään viitsi kehittää tekoälyä, vaan sitä tehdään mieluummin sitten rapakon takana Yhdysvalloissa.
– On siis ihan olennainen juttu, että jos haluamme korkean lisäarvon investointeja ja paljon uusia innovaatioita, jotka ovat kaupallisesti hyödynnettävissä, niin meidän on kyettävä aivan olennaisestikin keventämään sääntelyä kaiken tämän ympärillä.
Verotuksella iso merkitys investointihalukkuudelle
Tekoälyn ja sosiaalisen median käyttö lisää maailmalla esimerkiksi datakeskusten tarvetta. Suomeen onkin nousemassa tai suunnitteilla lähes kaksikymmentä uutta datakeskusta. Rydman mainitsee, että datakeskuksia vetävät puoleensa esimerkiksi vahvat sähkönsiirtolinjat ja saatavilla oleva edullinen sähkö.
Kuitenkin lisää investointeja tarvitaan ja eri aloilta. Sääntelyllä ja etenkin verotuksella on iso merkitys siinä, onko Suomi jatkossa kiinnostava investointiympäristö, Rydman sanoo.
– Esille nousee kysymyksiä siitä, millainen verotuksellinen ympäristö olemme. Kuinka ennakoitava ympäristö Suomi on esimerkiksi luvituksen suhteen? Löytyykö meiltä oikeanlaista osaavaa työvoimaa, siis sellaista, joka osaa tehdä niitä asioita, mitä tulevaisuudessa tarvitaan?
– Minun nähdäkseni näissä asioissa tarvitaan rohkeitakin siirtoja. Millä tavoin Suomea pystytään kehittämään? Lähtökohdat ovat hyvät, koska meillä on jo hyvää siruosaamista, tekoälyosaamista ja kvanttiosaamista. Mutta jos haluamme, että se suhteellinen etu, joka meillä on jo saavutettu, myös pidetään ja että siitä saadaan kaupallistettua sitä osaamista, mitä meillä on, niin pitää olla myös rohkeutta tehdä valintoja sen suhteen, että meidän keskeisiin vahvuuksiimme panostetaan ja että mahdollistetaan Suomesta kiinnostava investointiympäristö.
Palkansaajan verotus keveni jo
Hallitus on jo keventänyt palkansaajan verotusta, ja esimerkiksi keskituloisen palkansaajan ostovoima nousee tänä vuonna 1,9 prosenttia. Vaikutus lompakossa on laskennallisesti 655 euroa.
Rydman väläyttää toivovansa hallituksen puoliväliriihestä myös uusia kasvua vauhdittavia veropoliittisia ratkaisuja. Elinkeinoministeri muistuttaa kuitenkin, että julkisen talouden vahvistaminen on tällä hetkellä herkkää tasapainottelua.
– Pitkään on oltu veitsenterällä siinä, joudutaanko EU-komission liiallisen alijäämän menettelyyn, ja jos sinne jouduttaisiin, niin sillä olisi merkittävä riski siihen, että se alkaisi jo vaikuttamaan valtionvelan korkoihin. Ja tähän on haluttu vaikuttaa, että näin ei pääsisi käymään. Siksi fokus on toistaiseksi ollut ennen kaikkea leikkauksissa.
– Tiedostan kuitenkin, että kyllä veronkevennyksillä usein on juuri se vaikutus, että silloin raha lähtee paremmin kiertoon, millä on sitten vaikutuksensa talouskasvuun, joka puolestaan on omiaan tuottamaan myös verotuloja ainakin jollakin aikavälillä. Siksi toivon, että puoliväliriihessä nyt keväällä pystytään tekemään myös selkeitä veronalennuksia johonkin suuntaan.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- datakeskukset Suomen Uutiset Show liiallisen alijäämän menettely TKI veronkevennykset Tekoäly Sääntely Investoinnit Wille Rydman Byrokratia Kiina Innovaatiot Yhdysvallat verotus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Väylävirasto: Miljardiluokan väyläinvestoinnit luovat työpaikkoja ja tekevät liikenteestä sujuvampaa – “nyt käynnistyvillä hankkeilla tehdään tulevina vuosina yhteensä reilu 14 000 henkilötyövuotta”

Poriin suunnitellaan 200 miljoonan euron räjähdetehdasta – Miko Bergbom: Suomi toimii esimerkkinä puolustuksen investoinneissa muulle Euroopalle
Puolustusministeri Häkkänen ilmoitti tänään tiedotustilaisuudessa, että Suomeen suunnitellaan TNT-tuotantolaitosta. Hankkeen kokonaisarvo yltää yli 200 miljoonaan euroon ja tehdas sijoitetaan Poriin.

Uusi verohyvitys suurille puhtaan siirtymän investoinneille – Purra: “Puhutaan jopa miljardien investoinneista Suomeen”
Uusi hallituksen esitys, jonka tavoitteena on edistää teollisuuden siirtymää kohti ilmastoneutraaliutta tukemalla merkittäviä investointihankkeita, mahdollistaa verohyvityksen suurille puhtaan siirtymän investoinneille. Valtiovarainministeri Riikka Purra näkee verohyvityksen merkittävänä kasvutoimena, joita Suomen talouskasvu tarvitsee.

Bergbom: Miksi demarit nauroivat investointien puutteelle?
Kansanedustaja Miko Bergbom viittasi puheenvuorossaan eduskunnan kyselytunnilla Kauppalehden artikkeliin, jossa kerrotaan Nokian Renkaiden erittäin nopeasti toteutuneesta 650 miljoonan euron investoinnista Romaniaan.
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Joka toinen somaliäiti Suomessa on yksinhuoltaja – onko yksinhuoltajuus oikeasti moniavioisuutta?
Ylen artikkeli vuodelta 2009 kertoi, että 46 prosenttia Suomessa asuvista somaliäideistä asui tuolloin yksin lastensa kanssa. Yhtenä selittävänä tekijänä jutussa pidettiin moniavioisuutta, sillä Suomessa voi kihlautua useamman henkilön kanssa.

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Päivän pointti: Woke tuhoaa kaiken mihin se koskee, tällä kertaa Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden mahdollisuudet itsensä ilmaisemiseen

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.
Uusimmat

Latvia irtautumassa Ottawan miinakieltosopimuksesta

Itäraja pysyy kiinni
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää