

Suomi somalialaisten ja irakilaisten ykköskohde – todennäköisintä saada oleskelulupa
Suomesta haetaan viidenneksi eniten turvapaikkaa, sanoo perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-aho. Kohdemaista kärkeä pitävät väkilukuun suhteutettuna Ruotsi ja Unkari, määrällisesti eniten turvapaikkahakemuksia on jätetty Saksaan, joka tulee listalla Suomen jälkeen kuudentena.
Eurostatin uusimmat tilastot kattavat vain vuoden 2015 kolme ensimmäistä neljännestä, mutta lokakuun loppuun mennessä Saksaan oli jätetty eniten turvapaikkahakemuksia (315 000).
– Kaukana takana ovat sellaiset maat kuin Kreikka ja Italia, jotka kuulemma kokevat kovinta painetta, ja joista halutaan siirtää turvapaikanhakijoita mm. Saksaa ja Suomeen, Halla-aho toteaa.
Italiaan valuu elintasosiirtolaisia
Ketkä sitten hakevat turvapaikkaa? Koko EU:n tasolla turvapaikanhakijoista 33 % oli syyrilaisia, 14 % afgaaneja, 11% irakilaisia, 6 % albaaneja ja 5 % pakistanilaisia.
– Eri EU-maat kuitenkin houkuttelevat hyvin erilaisia kansallisuuksia. Esimerkiksi Italiassa viisi suurinta ryhmää ovat nigerialaiset, pakistanilaiset, bangladeshilaiset, gambialaiset ja senegalilaiset, Halla-aho listaa.
– Tämä asia kannattaa huomioida, koska eri kansallisuuksilla on hyvin erilaiset mahdollisuudet saada turvapaikka tai oleskelulupa toissijaisen suojelun perusteella. Italiaan jättävät turvapaikkahakemuksia pääasiassa ihmiset, joilla on hyvin vähäiset mahdollisuudet saada turvapaikkaa mistään EU-maasta, ja joita yleisesti pidetään elintasosiirtolaisina.
Suomeen eniten irakilaisia
Itä-Euroopan maissa, kuten Tshekissä, Slovakiassa, Puolassa ja Baltian maissa, suuri osa turvapaikanhakijoista tulee Venäjältä ja Ukrainasta. Etelä-Euroopan maihin, kuten Espanjaan ja Portugaliin, jätetään turvapaikkahakemuksia ylipäätään hyvin vähän, ja suurin osa hakijoista tulee Afrikan suhteellisen vakailta alueilta.
– Suomen tilanne on hyvin erikoinen. Turvapaikanhakijoista irakilaisia on 77 %, syyrialaisia vain 2 %. Suomeen on tullut sekä suhteellisesti että absoluuttisesti enemmän irakilaisia turvapaikanhakijoita kuin yhteenkään toiseen EU-maahan. Tätä ei voi selittää ainakaan maantieteellä, sillä tänne tulevat irakilaiset ovat matkustaneet Unkarin, Itävallan, Saksan, Tanskan ja Ruotsin läpi, Halla-aho huomauttaa.
– Toiseksi eniten Suomeen tuli turvapaikanhakijoita Somaliasta. Heidänkin osaltaan Suomi on ykköskohde Euroopassa. Belgia on ainoa toinen EU-maa, jossa somalit ovat viiden yleisimmän hakijaryhmän joukossa.
Oleskelulupa heltiää helpommin
Eurostatin tilastojen mukaan irakilaiset ja somalit saavat Suomesta oleskeluluvan paljon suuremmalla todennäköisyydellä kuin muista EU-maista.
– Myös perheenyhdistämisen ehdot ovat Suomessa paljon sallivammat kuin verrokkimaissa. Nämä tekijät epäilemättä lisäävät Suomen houkuttelevuutta juuri kyseisissä tulijaryhmissä, huomauttaa tänään Työmiehen tuumaustunnilla vieraillut Halla-aho.
Kuvassa: Turvapaikanhakijoita Helsingissä. Kuvan henkilöt eivät liity artikkeliin. Kuvituskuva.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Mäkelä: Turvapaikanhakijoiden maksettava oleskelu- ja paluukustannuksensa omista varoistaan

Lehto: Perusteettomasti maksetut vastaanottorahat perittävä takaisin

Tavio: Hallituksen syytä valmistautua käyttämään “rajat kiinni” -vaihtoehtoa

Ikätestin tulos: 60 prosenttia alaikäisistä turvapaikanhakijoista paljastui aikuisiksi

Saksassa vaaditaan jo maahantulijoiden aseellista pysäyttämistä

Immonen: Turvapaikanhakijoiden liikkumisoikeutta rajoitettava

Meri: Kuntia uhkaa maahanmuuttajista aiheutuva maksupommi

Presidentti nosti kissan pöydälle: “On lähdettävä nopeutettujen käännytysten tielle”

Halla-ahon arvio: 70 prosenttia hakijoista saa turvapaikan Suomesta – “Ei pystytä palauttamaan, jos eivät halua lähteä”
Viikon suosituimmat

Intia juhlii hiilenlouhinnan ennätystä – Suomi murehtii porojen röyhtäyksiä
Suomessa murehditaan lehmien pieruja ja porojen röyhtäyksiä, jotka ilmastoaktivistien mukaan tuhoavat koko maailman ilmaston. Samaan aikaan Intiassa juhlitaan sitä, että maa tuottaa enemmän hiiltä kuin koskaan. Intialaiset iloitsevat, koska edullinen fossiilinen polttoaine tarkoittaa heille halpaa energiaa, talouskasvua ja omavaraisuutta.

Tynkkynen: “On vain ajan kysymys, milloin Li Anderssonin EU-varojen käyttö menee tutkintaan”
Europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen (ps.) oudoksuu oikeuden langettamaa kieltoa, joka estää Marine Le Penin osallistumisen Ranskan presidentinvaaleihin 2027. Le Pen menetti vaalikelpoisuutensa EU-varoihin liittyvien epäselvyyksien takia. EU-avustajien palkkaamiseen tarkoitettuja varoja oli tuomioistuimen mukaan käytetty Le Penin puolueen toimintaan, mikä on kiellettyä. Samalla Tynkkynen huomauttaa, että europarlamentaarikko Li Andersson järjesti alkuvuonna Suomessa festivaalin, jonka rahoitukseen hän käytti mepin viestintäavustustaan.

SDP jälleen turpo-kuutamolla – kun Lulu Ranne totesi, ettei suomalainen puolustusteollisuus välttämättä hingu työntekijöiksi venäläisiä, demarit menivät välittömästi epäkuntoon
Vaikuttaisi itsestäänselvyydeltä, että suomalainen puolustusteollisuus toivoo työvoimaa, joiden lojaliteeteista voidaan kohtuullisella varmuudella mennä takuuseen. Yhtä lailla vaikuttaa itsestäänselvältä, etteivät Suomeen saapuvat venäläiset sattuneesta syystä ole puolustusvoimien ykkösrekryjä. Asian ääneensanominen aiheutti kuitenkin Hämeenlinnan valtuustossa melkoisen demariäläkän.

Vihreät syyllistää suomalaisia rasismista – samaan aikaan vihreä kansanedustaja syynää julkisista tapahtumista ihmisten ihonväriä
Vihreät lähtee kunta- ja aluevaaleihin ylimielisessä woke-asennossa, eli puolue solvaa nyt äänestäjiä rasisteiksi. Kaksisuuntaisesta keskustelusta kieltäytyneen puolueen arvioidaan jo olevan kriisitilassa.

Perussuomalaisten kuntavaaliehdokas Mika Merano: Miksi Helsinki päätti lähettää 350 000 euroa Gazaan? – ”Kaupunkilaisten rahaa heitetty täysin hukkaan kohteisiin, jotka eivät hyödytä veronmaksajaa”
Helsinkiläinen Mika Merano herättelee kunta- ja aluevaalien alla keskustelua verovarojen käyttökohteista ja rahankäytön avoimuudesta. Monissa kunnissa verovaroja törsätään hankkeisiin, joilla ei ole mitään yhteyttä kunnan asukkaiden palveluihin ja hyvinvointiin. Merano painottaa, että kuntien tehtävä ei voi olla toimia hyvesignaloivana runsaudensarvena. - Lähtökohtaisesti on aina ajateltava, että jokaisen veroeuron tulee tavalla tai toisella tulla suoraan takaisin sen maksajalle.

Purra avasi Saabin puolustustarviketehtaan Tampereella: Suomen puolustusteollisuudella on suuri kasvupotentiaali
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra sai kunnian avata puolustusteollisuusyhtiö Saab Finlandin uuden tuotantolaitoksen Tampereella.

Tuhannet palestiinalaiset Gazassa vaativat mielenosoituksissa Hamasia ulos Gazasta
Tuhannet palestiinalaiset osoittivat tiistaina mieltään Gazassa Hamasin terroristeja vastaan Pohjois-Gazassa Beit Lahian kaduilla. Mielenosoittajat vaativat sodan lopettamista ja israelilaisten panttivankien vapauttamista.

Saksan armeijaa halutaan varustaa sodan varalta – 1 000 miljardilla saa aseita ja ammuksia, mutta mistä sotilaita?
Saksan armeijan komentajan mukaan Saksaan ja Eurooppaan kohdistuu todellinen sotilaallinen uhka. Venäjä olisi hyökkäyskykyinen saksalaisarvioiden mukaan vuonna 2029. Saksa aikoo panostaa puolustukseensa jopa yli 1 000 miljardia euroa ja laskee kuluja myös siltä varalta, jos USA jättää puolustusliiton.

Antikainen: Elokapina tulee lakkauttaa
Keskiviikkona eduskunnassa käsiteltiin kansalaisaloitetta, jossa vaaditaan ympäristöjärjestö Elokapinan lakkauttamista sekä sitä rahoittavan Elonvaalijat ry:n toiminnan kieltämistä. Kansalaisaloitteessa esitetään myös, että tuomioistuin määrittelisi Elokapinan rikollisryhmäksi. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen antoi aloitteelle vahvan tukensa ja korosti puheenvuoroissaan Elokapinan aiheuttamaa haittaa suomalaiselle yhteiskunnalle.

Purra Ylen puheenjohtajatentissä: Tärkeintä on turvallinen Suomi – ”Maahanmuuton aiheuttamat ongelmat ratkaistaan kiristämällä maahanmuuttopolitiikkaa”
Ylen alue- ja kuntavaalien kolmannessa puheenjohtajatentissä kohtasivat torstai-iltana perussuomalaisten Riikka Purra, vihreiden Sofia Virta ja Liike Nytin Harry Harkimo.
Uusimmat

Purra: Suomalaisen turvallisuuden ja puolustuksen suuri päivä

Junnila: Tämä ei ole aprillia – jalkaväkimiinat palaavat
Toimitus suosittelee

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää