
Suomi irtautuu Ottawan sopimuksesta – Antikainen: “Suomi on tehnyt tärkeän päätöksen kansallisen turvallisuuden puolesta”
Suomi on tänään tehnyt tärkeän päätöksen kansallisen turvallisuuden puolesta päättäessään luopua Ottawan miinakieltosopimuksesta. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen pitää merkittävänä, että hallitus käynnistää valmistelut Ottawan sopimuksesta irtautumiseksi.
Hallituspuolueiden puheenjohtajat, pääministeri Petteri Orpo (kok.), valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.), opetusministeri Anders Adlercreutz (r.) sekä maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah (kd.) pitivät tänään tiedotustilaisuuden jalkaväkimiinojen selvityksen tilanteesta sekä ulko- ja turvallisuuspolitiikasta.
– Suomi on tehnyt tärkeän päätöksen kansallisen turvallisuuden puolesta. Kuten valtiovarainministeri Purra totesi, suomalainen jalkaväkimiina on puolustusase, johon ei astu kuin hyökkäävä sotilas. Venäjän jatkuva aggressio Ukrainassa ja kiristynyt turvallisuustilanne koko Euroopassa osoittavat, että Suomen on varmistettava itärajan puolustuskyky, Sanna Antikainen sanoo.
– Suomi on tehnyt viisaan täyskäännöksen kansallisen turvallisuuden nimissä. Ottawan sopimuksesta irtautuminen on looginen ja tarpeellinen askel. Olen itse tehnyt eduskunnassa toimenpidealoitteen asiasta ja pitänyt aihetta aktiivisesti esillä. Nyt on hienoa nähdä, että hallitus tunnustaa muuttuneen turvallisuustilanteen ja toimii sen mukaisesti, Antikainen sanoo.
Keskeinen kansallinen turvallisuuskysymys
Suomella on yli 1 300 kilometriä itärajaa, jonka puolustaminen on keskeinen kansallinen turvallisuuskysymys.
– Jalkaväkimiinat ovat kustannustehokas ja vaikuttava keino torjua laajamittaista maahyökkäystä. Niiden palauttaminen osaksi puolustusjärjestelmäämme vahvistaa Suomen puolustuskykyä ja toimii tärkeänä pelotteena mahdolliselle hyökkääjälle, Antikainen korostaa.
Ottawan sopimuksen irtisanominen edellyttää hallituksen esitystä.
– Hallituksen esitys Ottawan sopimuksesta irtisanoutumisesta valmistellaan ulkoministeriön johdolla. Irtisanominen tulee voimaan kuuden kuukauden kuluttua siitä, kun sopimuksen tallentajana toimiva YK:n pääsihteeri on vastaanottanut irtisanomiskirjan.
Puolustusmäärärahat kasvuun – turvallisuus etusijalle
Hallituksen päätöksen mukaisesti puolustusmäärärahoja nostetaan asteittain siten, että ne saavuttavat vähintään kolme prosenttia bruttokansantuotteesta vuoteen 2029 mennessä.
– Puolustusvoimat käynnistää materiaalihankintoja etupainotteisesti, mikä osaltaan vahvistaa Suomen puolustusvalmiutta. Samalla hallitus panostaa pysyvällä rahoituksen lisäyksellä sisäiseen turvallisuuteen varmistamalla, että rajavartiolaitoksen, poliisin ja suojelupoliisin resurssit vastaavat nykyisiin ja tuleviin turvallisuushaasteisiin, Antikainen sanoo.
– Suomen turvallisuuden ja alueellisen koskemattomuuden takaaminen on hallituksen ensisijainen tehtävä. Nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa on välttämätöntä, että teemme kaikki tarvittavat päätökset kansallisen puolustuksen vahvistamiseksi, Antikainen painottaa.
Suomen Uutiset
Lue myös
Jari Ronkainen: Puolustusmenojen nostaminen on ratkaisevaa Suomen turvallisuuden kannalta
Perussuomalaiset iloitsevat hallituksen aikeista ottaa jalkaväkimiinat takaisin käyttöön – ministeri Ranne: ”Erinomainen päätös”
Miko Bergbom kiittää hallitusta: “Jalkaväkimiinat ovat kustannustehokkain keino parantaa Suomen puolustusvalmiutta ja pelotevaikutusta”
Vigelius: Vahva talous olennainen osa Pohjoismaiden yhteistä puolustuskykyä
Hallitus haluaa jalkaväkimiinat takaisin – Elomaa: ”Perussuomalaiset on kannattanut tätä järkipäätöstä jo pitkään”
Junnila: Tämä ei ole aprillia – jalkaväkimiinat palaavat
Hallitus valmistelee jalkaväkimiinojen kiellon purkua – Purra: ”Tämä on aina ollut perussuomalainen linja”
Hallitus kertoo ennennäkemättömistä satsauksista maanpuolustukseen – Purra: Ilman uskottavaa puolustusta ei meillä ole julkista talouttakaan
Hallituksen tiedotustilaisuus ulko- ja turvallisuuspolitiikasta – Purra ja Orpo suorassa lähetyksessä kello 14 alkaen
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Ottawan miinakieltosopimus puolustusmäärärahat miinakielto kansallinen turvallisuus puolustuskyky Anders Adlercreutz itäraja ulko- ja turvallisuuspolitiikka Rajavartiolaitos Puolustusvoimat Riikka Purra Sari Essayah Sanna Antikainen Suojelupoliisi Petteri Orpo Jalkaväkimiinat Poliisi
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Perussuomalaiset iloitsevat hallituksen aikeista ottaa jalkaväkimiinat takaisin käyttöön – ministeri Ranne: ”Erinomainen päätös”
Ministeri Lulu Ranne ja lukuisat perussuomalaisten kansanedustajat ottavat ilolla vastaan hallituksen päätöksen ajaa perussuomalaisten jo vuosia ajamaa miinakiellon purkamista.

Miko Bergbom kiittää hallitusta: “Jalkaväkimiinat ovat kustannustehokkain keino parantaa Suomen puolustusvalmiutta ja pelotevaikutusta”
Suomen puolustusmäärärahoja tullaan lisäämään merkittävästi, ja puolustuskykyä vahvistetaan vastaamaan Venäjän luomaa uhkaa. Perussuomalaisten kansanedustaja ja puolustusvaliokunnan jäsen Miko Bergbom pitää päätöksiä välttämättöminä.

Hallitus haluaa jalkaväkimiinat takaisin – Elomaa: ”Perussuomalaiset on kannattanut tätä järkipäätöstä jo pitkään”
Kansanedustaja Kike Elomaa on tyytyväinen, että hallitus käynnistää valmistelut jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta irtautumiseksi.

Junnila: Tämä ei ole aprillia – jalkaväkimiinat palaavat
Suomi valmistautuu irtautumaan Ottawan sopimuksesta ja aikoo palauttaa halvan ja tehokkaan puolustusaseen. Asian selvitystyö on nyt valmistunut. Perussuomalaisten kansanedustaja Vilhelm Junnila pitää päätöstä välttämättömänä.

Suomen Perustan Taloustutkimukselta tilaama kyselytutkimus: Enemmistö suomalaisista kannattaa irtautumista jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta
Ajatuspaja Suomen Perustan Taloustutkimukselta tilaama kyselytutkimus paljastaa, että yli puolet suomalaisista haluaa Suomen irtautuvan jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.

Purra: Suomalaisen turvallisuuden ja puolustuksen suuri päivä
Hallitukselta historialliset satsaukset puolustukseen, Ottawan miinakieltosopimuksesta luopuminen alulle.

Jari Ronkainen: Puolustusmenojen nostaminen on ratkaisevaa Suomen turvallisuuden kannalta
Suomen puolustusmenot tullaan nostamaan kolmeen prosenttiin bruttokansantuotteesta, ja puolustuskykyä vahvistetaan selkeästi Venäjän luoman turvallisuusuhan vuoksi. Perussuomalaisten kansanedustaja ja puolustusvaliokunnan pitkäaikainen jäsen Jari Ronkainen pitää päätöstä tärkeänä ja välttämättömänä toimena Suomen turvallisuuden takaamiseksi.

Hallitus valmistelee jalkaväkimiinojen kiellon purkua – Purra: ”Tämä on aina ollut perussuomalainen linja”
Valtiovarainministeri Riikka Purra kertoo hallituksen korjaavan aiemmin tehtyjä strategisia virheitä.
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.