

Riikka Purra, Samuli Salminen ja Jussi Halla-aho Tuumaustunnilla 26.10.2018. / MATTI MATIKAINEN
Suomesta matalien palkkojen maa? Saatavuusharkinnan poistolla olisi karut seuraukset
Suomalaista duunaria vyörytetään nyt toden teolla kumoon. Saatavuusharkinnan poisto myllertäisi työelämän.
Työnantajaleiri liittolaisineen vyöryttää nyt toden teolla kumoon suomalaista duunaria. Yleissitovuus on koetuksella, ay-jäsenmaksujärjestelmä yritetään romuttaa. Hallitus- ja työnantajarintaman happamaan keitokseen kuuluu lisäksi saatavuusharkinnan poisto. Se myllertäisi suomalaisen työelämän lopullisesti.
Perjantain Tuumaustunnilla pureuduttiin saatavuusharkinta-asiaan. Matti Putkosen isännöimässä tilaisuudessa puhuivat Jussi Halla-aho, Samuli Salminen ja Riikka Purra. Youtube, 1 h 18 min.
Työvoiman määrä kasvaa maailmassa räjähdysmäisesti. Suomalaista duunaria ajetaan tilanteeseen, jossa he joutuvat kilpailemaan heikentyvien työehtojen ja laskevien palkkojen työpaikoista koko maapallon väestön kanssa. Kaiken kukkuraksi suomalainen joutuisi julkisten tulonsiirtojen muodossa maksamaan itse itsensä syrjäyttämisestä. Ei se näin voi mennä.
Asiaa tutkinut Suomen Perusta -ajatuspaja (SP) julkaisi raporttinsa Työmiehen Tuumaustunnilla perjantaina. Tutkimustulokset ovat hälyttäviä.
– Mikäli saatavuusharkinnasta luovuttaisiin, selkeitä häviäjiä olisivat suomalaiset matalapalkka-alojen työntekijät. Tämä koskee sekä matalapalkka-aloilla kokopäiväisesti töitä tekeviä, osa-aikaisesti töitä tekeviä että matalapalkka-aloilta töitä hakevia työttömiä, SP:n tutkija Samuli Salminen kertoo.
Selkeitä voittajia saatavuusharkinnan poisto leipoisi matalapalkka-alojen työnantajista. Koska pelkällä alhaisella palkalla on Suomessa mahdotonta tulla toimeen, olisi veronmaksajien tultava hätiin maksumieheksi.
– Koska matalapalkka-aloille työllistyvät EU-/ETA-alueen ulkopuolisen työntekijät eivät käytännössä elä Suomessa palkallaan, Suomen julkinen talous joutuu tulonsiirroilla maksamaan matalapalkka-alalle tulleen tarvittavan toimeentulon, Salminen katsoo.
Hallituksen falskit perustelut
Käytännössä matalapalkka-aloille tulevien työntekijöiden pääsy Suomen työmarkkinoille toimisi epäsuorana yritystukena matalapalkka-alojen yrityksille.
Julkinen keskustelu saatavuusharkinnan poistosta pyörii väärän väittämän ympärillä. Pääministeri Juha Sipilä, valtionvarainministeri Petteri Orpo ja sisäministeri Kai Mykkänen ovat kukin vuorollaan vakuutelleet poistamisen välttämättömyyttä harhaanjohtavalla väitteellä, että Suomeen tarvitaan erityisosaamista. Hallituksen perustelut eivät kestä päivänvaloa. Erityisosaajat eivät ole saatavuusharkinnan piirissä tälläkään hetkellä.
Erityisen kummallista on, että vasemmistoliiton ja SDP:n riveistä on näytetty vihreää valoa saatavuusharkinnan poistolle.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-ahon mukaan Sipilä muiden ohella esittää harhaanjohtavia väitteitä lainsäädännön nykytilasta.
– Pääministeri Sipilä on puhunut, että saatavuusharkinnasta on luovuttava, koska Suomi tarvitsee osaajia. Saatavuusharkinnalla kuitenkin pyritään nimenomaan estämään sellaisten ihmisten tuloa, joilla ei ole tosiasiallisia edellytyksiä työllistyä suomalaisilla työmarkkinoilla, Halla-aho painotti aiemmin.
Rakennusliitto on yrittänyt varoittaa kovakorvaisia päättäjiä toistuvasti.
Duunari ei voi olla ainoa, joka joustaa
Aiemmin Suomessa oli kolme joustomekanismia. Valuutta jousti, ja työntekijät joustivat yhdessä työnantajien kanssa. Tänä päivänä maan kilpailukykyä painaa osaltaan joustamaton eurovaluutta sekä sopimiskulttuurin hylännyt työnantajaleiri. Duunarin niskaan yksinomaan kasattu paine purkautuu rajuina työmarkkinariitoina.
Epäreilu sanelu ei sovi perussuomalaiseen pirtaan. Sopimisen tielle on palattava. Pakkosanelun ja lakkoaallon ohella on olemassa kolmas tie. Sen tien nimi on yhteispeli.
Saatavuusharkintaraportti luettavissa täällä >
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset tyrmäsivät työehtojen heikennykset jo 2015: “Hallitus pelleilee vakavilla asioilla – sen on loputtava”

Tuumaustunnilla: Saatavuusharkinnan poistolla olisi karut seuraukset duunarille – aihetta kommentoimassa Halla-aho, Salminen ja Purra

Saatavuusharkinnasta kertova raportti julkaistu – kuka hyötyy, kuka maksaa?

Saksa avaamassa ovensa riittävästi tienaaville ammattitaitoisille maahanmuuttajille – Suomessa ei tuloilla ja kieli- tai ammattitaidolla ole niin väliä
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää