MATTI MATIKAINEN
Suomessa yli 250 000 työtöntä työnhakijaa – Rantanen: Vanhojen puolueiden hokema työvoimapulasta tarkoittaa oikeasti halpatyövoimapulaa
Matalapalkka-aloille EU:n ulkopuolelta saapuvan halpatyövoiman vastaanottaminen ei ole millään mittarilla taloudellisesti kannattavaa Suomelle ja suomalaisille veronmaksajille, koska tulijoiden palkkaa täydennetään tulonsiirroilla. Perussuomalaisten kansanedustaja Mari Rantanen ihmetteleekin vanhojen puolueiden toistuvaa työvoimapulapuhetta. – Jos tulijoiden oletetaan ja viestitään pärjäävän palkallaan, mihin sitten tarvitaan suomalaisen veronmaksajan kompensaatiota joka kuukausi esimerkiksi asumistuen muodossa?
Suomi on monesta eri syystä houkutteleva maa matalapalkka-aloille työllistyville maahanmuuttajille. Ensinnäkin sosiaaliturva kattaa elämisen kustannuksia palkkatason ollessa reilut 700 euroa kuukaudessa ja työttömyysturvaoikeus syntyy 6 kuukauden työskentelyn jälkeen.
Perussuomalaisten kansanedustaja Mari Rantanen toteaa, että Suomen löysät ehdot ovat omiaan houkuttelemaan Suomeen kynnysrahoja maksavia ihmisiä joihin kohdistuu niin ihmiskauppaa kuin kiskontaa. Helsingin poliisilaitos kertoi äskettäin, että käytännössä kaikki kehitysmaista Suomeen töihin pyrkivät maksavat kynnysrahaa.
– Poliisin mukaan oleskelulupa Suomeen heltiää keskimäärin 15 000 eurolla. Tällä panostuksella on loppuelämä turvattu tarvittaessa Kelan ja suomalaisen veronmaksajan kustannuksella. Maabrändimme tunnetuin osuus maailmalla työperäisessä maahanmuutossa onkin mainoslause Kela-money, joka on tullut tutuksi myös rikostutkintojen kautta, Rantanen sanoo.
Hän kertoi tänään Tuumaustunnilla karuja tosiasioita työperäisestä maahanmuutosta.
Yhä enemmän työttömiä maahanmuuttajia
Vanhat puolueet, etenkin vihreät, kokoomus ja SDP, ovat eduskuntavaalien alla esittäneet toistuvaa työvoimapulapuhetta ja ainoa mahdollinen ratkaisu olisi kuulemma tuoda Suomeen mahdollisimman paljon halpatyövoimaa EU:n ulkopuolelta. Esimerkiksi kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo haluaisi tuoda sotealalle jopa 200 000 maahanmuuttajaa.
Samaan aikaan Suomessa on valtava joukko vailla työtä olevia tai vajaatyöllistettyjä. Rantanen toteaakin, että vanhojen puolueiden hokema työvoimapulasta onkin todellisuudessa pulaa halpatyövoimasta.
– Työ- ja elinkeinoministeriön tuottaman tammikuun työllisyyskatsauksen mukaan Suomessa oli 258 000 työtöntä työnhakijaa. Näistä vieraskielisiä oli kaikkiaan 47 558 ja nousua vuodessa oli 10 prosenttia, jota lisäystä ei katsauksen mukaan voi selittää ukrainalaisilla. Samasta katsauksesta voimme nähdä, että työpaikkojen määrä on laskenut edellisvuodesta yli 10 000, Rantanen huomauttaa.
Hän myös toteaa, että samaan aikaan kun työvoimapulapuhe raikaa, työ- ja elinkeinoministeriö povaa työttömyyden lisääntymistä.
– Jo pelkästään tässä olen kertonut maassa olevista lähes 80 000 työttömästä vieraskielisestä maassamme, joten lienee selvää, että muiden puolueiden ja elinkeinoelämän papukaijamainen hokema osaajapulasta ei tarkoita osaajapulaa vaan halpatyövoimapulaa
PS: Tulijoille 3 000 euron tuloraja
Suomeen saapuvat työperäiset maahanmuuttajat työllistyvät lähes pelkästään matalapalkka-aloille, mutta se ei ole millään mittarilla taloudellisesti kannattavaa Suomelle ja suomalaisille veronmaksajille, koska tulijoiden palkkaa täydennetään tulonsiirroilla.
Rantanen painottaa, että kansantaloudellisesti kestävää olisikin pyrkiä työllistämään Suomessa jo nyt oleva valtava työnhakijoiden joukko ja samalla löytämään vajaatyöllistetyille lisää työtunteja.
– Jos työperäinen maahanmuuttaja saa työpaikan, johon olisi voitu palkata myös suomalainen työtön, on selvää, että sosiaaliturvamenomme ei tätä menoa kestä. Tällöin maksettavaksi jää edelleen sosiaaliturva suomalaiselle työttömälle mutta vielä lisäksi tulijan toimeentuloa täydentävä sosiaaliturva.
– Valtionvarainministeriön laskelmat osoittavat, että 2 500 euron palkka yksinasuvalla on positiivinen julkiselle taloudelle jos laskentaan otetaan mukaan vain työmarkkinatuki ja asumistuki. Summasta puuttuvat siis palvelut kokonaan. Tämäkin fakta puoltaa perussuomalaisten vaatimusta 3 000 euron tulorajasta EU:n ja Eta-maiden ulkopuolelta tuleville työntekijöille. Mitä ilmeisimmin ruotsalaisetkin ovat laskelmissaan päätyneet samaan sillä uuden oikeistohallituksen myötä myös Ruotsi aikoo asettaa tämän tulorajan tulijoille, Rantanen sanoo.
Kansalaisuusperusteinen sosiaaliturva kaikkien etu
Perussuomalaisten mielestä suomalainen sosiaaliturvajärjestelmä on ensi sijassa tarkoitettu suomalaisille. Pidemmän aikavälin tavoitteena perussuomalaiset esittääkin sosiaaliturvan rajaamista vain Suomen kansalaisille.
Rantanen toteaa, että uudistus olisi kaikkien etu.
– Perussuomalaisten ehdotus kansalaisuusperusteisesta sosiaaliturvasta poistaisi niin suomalaisen veronmaksajan riskit kuin myös työperäisesti riistettäviin ihmisiin kohdistuvat rikokset.
Rantanen ihmettelee, miksi vanhoilla puolueilla ei ole ollut haluja tarkastella suomalaisen sosiaaliturvajärjestelmän heikkouksia tai esittää siihen korjauksia.
– On syytä kysyä, miksi elinkeinoelämä ja kokoomus ei ole yhdessäkään puheenvuorossaan nostanut esiin sitä, että lakia rajat ylittävästä sosiaaliturvasta ja lakia työttömyysturvasta tulisi muuttaa. Jos Suomeen tulijoiden oletetaan ja viestitään pärjäävän palkallaan, mihin sitten tarvitaan suomalaisen veronmaksajan kompensaatiota joka kuukausi esimerkiksi asumistuen muodossa?
Vanhoilla puolueilla sama tavoite
Vanhojen puolueiden pysyvä tavoite on lisätä maahanmuuttoa keinolla millä hyvänsä, vain hokemat ovat muuttuneet vuosien saatossa.
Vuonna 2015 huudettiin: ”Meillä on unelma”- ja vuonna 2023 puhutaan työvoimapulasta tai osaajapulasta. Rantanen huomauttaa, että seuraukset ovat kuitenkin täysin samat.
– Meille tulee lähinnä alikehittyneistä tai kehitysmaista kynnysrahoja maksavaa väkeä, joka rasittavat julkista taloutta, puhumattakaan peruspalvelujärjestelmästämme.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kansalaisuusperusteinen sosiaaliturva kynnysraha elinkeinoelämä vanhat puolueet kehitysmaat hyväksikäyttö tuloraja matalapalkka-alat veronmaksajat tulonsiirrot halpatyövoima Työperäinen maahanmuutto Julkinen talous Petteri Orpo Kela Mari Rantanen Peruspalvelut perussuomalaiset hallitus Työvoimapula Kokoomus työttömyys
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Riikka Purra viittasi hoitoalan järjestön asiantuntijalausuntoon: Työperäinen maahanmuutto itse asiassa heikentää hoitoalaa – pääministeri Marin alkoi huutaa
SDP:n mukaan Suomessa on valtava pula kaupan kassoista, kokoomus toisi hoiva-alalle 200 000 maahanmuuttajaa – Purra: Hoitoalan ongelmia ei voi korjata ennen kuin palkka vastaa työn kuormittavuutta
Työperäiseen maahanmuuttoon palautettava kontrolli – ratkaisu työvoimapulaan löytyy kotimaisesta reservistä ja EU-alueella olevasta työvoimasta
Kokoomuskansanedustaja Kauma puhui puuta heinää perussuomalaisten linjasta työperäiseen maahanmuuttoon ja työnsi sanat suuhun puoluejohtaja Riikka Purralle – Purra korjaa: ”Säälittävä yritys”
Menikö kokoomuksen ja vihervasemmiston maahanmuuttounelmointi jo överiksi? Petteri Orpo, Sanna Marin, Annika Saarikko ja Li Andersson haluavat kolminkertaistaa maahanmuuttajien määrän
Pääkaupunkiseutu ajautumassa kaaokseen maahanmuuton takia: ”Suomessa on nyt viimeiset hetket ryhtyä muuttamaan suuntaa”
Perussuomalaiset julkaisi maahanmuuton kuntatilastot pääkaupunkiseudulta: “Karut vaikutukset joka sektorille”
Suomen Perusta julkisti Lähiöluvut – maahanmuuttajat yliedustettuina useilla asuinalueilla valtion tukemissa ARA-asunnoissa
Työmarkkinoiden ongelmia ei voi korjata tuomalla Suomeen ihmisiä Euroopan ulkopuolelta – Purra: ”Se ajatus ei valitettavasti toimi”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää