

LEHTIKUVA
Suomessa koronaa testataan pihistellen: Omalla rahallakaan ei välttämättä pääse – sairastuneiden todellista määrää ja sijaintia jo lähes mahdotonta tietää
Perussuomalaisten kansanedustaja Mari Rantanen on huolissaan siitä, että niukalla testauskäytännöllä ei ole mahdollista saada luotettavaa kuvaa koronatilanteesta. – Testaamattomuus johtaa siihen, että tautitapauksia ei ole enää mielekästä seurata. Vaikka meillä olisikin matalat todetut tautitapausmäärät, se ei tarkoita sitä, etteikö virusta väestössä ole.
Useat terveydenhuollon yksiköt ympäri Suomea ovat viime päivinä ilmoittaneet koronaviruksen testauskriteerien huomattavasta kiristymisestä. Esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) ilmoitti perjantaina, että hengitystieoireisten, mutta hyväkuntoisten henkilöiden, ei tule enää soittaa terveydenhuollon yksiköihin tai päivystysapuun, vaikka epäilisikin koronavirustartuntaa.
Rajatun näytteenottoryhmän piiriin kuuluvat jatkossa lähinnä vanhukset, pitkäaikaissairaat ja ulkomailla oleskelleet terveydenhuollon ammattihenkilöt. THL:n kansallisten toimenpideohjeiden mukaan koronavirusnäytteitä ei enää oteta matkailuun liittyen, vaan näytteenotossa keskitytään ryhmiin, joiden tartuntojen selvittäminen on kriittisintä.
THL:n johtaja: Sairastuneita jopa 30 kertaa enemmän
Pihistelevä testauslinja on kansalaiselle monella tavalla ongelmallinen ja jopa kummallinen. Koronan leviämisen hidastamista on hankala estää, kun käytössä ei ole luotettavaa tietoa sairastuneiden todellisesta määrästä ja sijainnista. Samaan aikaan mediassa edelleen seurataan vahvistuneiden tartuntojen kohoamista – monelta osin puutteellisen tiedon varassa.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoi maanantaina iltapäivällä, että Suomessa on todettu 272 laboratoriovarmistettua koronaviruksen aiheuttamaa tautitapausta. THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta kuitenkin totesi Yle Radio 1:n Ykkösaamun haastattelussa, että sairastuneiden todellinen lukumäärä voi hyvin olla jo 20–30 kertaa suurempi.
Testiin haluavia käännytetään pois
Tamperelainen kunnallisvaikuttaja Anton Sormunen hakeutui perjantaina Tampereen yliopistollisen sairaalan (TAYS) päivystykseen hengitystieinfektio-oireiden ja kuumeen takia, mutta hänelle ei tehty koronatestiä. Sormunen kertoi ensin asiasta Twitterissä.
– Täällä on paljon ihmisiä happiviikset naamalla. Ihmisiä käännytetään pois, eikä testata jos ei ole matkustellut tai lähipiirissä ei ole todettua tartuntaa, Sormunen kirjoittaa.
Suomen Uutiset tavoitti Sormusen. Sairaalassa Sormuselle oli kerrottu, että testiin pääsi vain, jos oli vieraillut ulkomailla pandemia-alueilla tai jos on todistettavasti ollut kontaktissa vahvistetun koronatartunnan saaneen henkilön kanssa.
– Sairaalan henkilökunta sanoi, että hengitysongelmat ovat astman oireita. Sairaalassa minua hoidettiin suoneen annettavalla kortisonilääkityksellä. Sain myös kortisonikuurin sekä antibioottikuurin keuhkoputkentulehdukseen.
– Pyysin itse, että minulta otettaisiin koronavirusnäyte, mutta sitä ei suostuttu tekemään. Sain vastaukseksi, että minun kohdallani kriteerit eivät täyty, Sormunen sanoo.
Hän ihmettelee sairaalan käytäntöä.
– Jokainen, jolla on näin vakavia hengitysoireita pitäisi testata, jotta ihmiset voitaisiin tarvittaessa määrätä karanteeniin, jotta virus ei leviäisi eteenpäin.
Tartuntaketjuja ei pystytä jäljittämään
Sormusen hengitysoireet pahenivat lauantaina, joten hän meni uudestaan sairaalaan seuraavana päivänä. Koronatestiin hän ei vieläkään päässyt.
– Kun keskustelin hoitavan lääkärin kanssa, niin hän oli kanssani samaa mieltä siitä, että koronatartuntaa epäilevät olisi hyvä testata uusien tartuntojen välttämiseksi. Lääkäri kuitenkin totesi, että sairaalan henkilökunnan on toimittava ohjeistuksen mukaan eikä siitä voi poiketa. Testattavien määrä siis pysyy rajattuna, ainakin toistaiseksi.
– Testaamattomuus on ongelma aivan kaikille siksi, että nyt monet levittävät virusta eteenpäin tietämättään, eikä tartuntaketjuja enää pystytä jäljittämään, Sormunen sanoo.
Tampereella ei saanut lähetettä yksityiselle
Testaustiedolla on aina myös henkilökohtaista merkitystä tartuntaa epäilevälle henkilölle itselleen. Sormusella oli viikonloppuna edelleen yli 38 asteen kuume ja hän kärsii hengitysvaikeuksista. Sormusella on astma sekä verenpainetauti.
– Kun poliitikolta tai terveydenhuollon asiantuntijalta kysyy millä rauhoittelisit ihmisiä, jotka ovat koronatilanteesta huolissaan, vastaus usein on “tämä tauti on vaaraksi lähinnä perussairaille ja vanhuksille.” Voin näin keuhkosairaana sanoa, että tämä ei rauhoita mieltä yhtään, Sormunen sanoo.
Testaukseen ei välttämättä pääse edes yksityiselle puolelle.
– Kysyin hoitavalta lääkäriltä lähetettä yksityiselle ja olisin ollut valmis maksamaan siitä. Lääkäri sanoi, ettei se onnistu koska samoja kriteereitä sovelletaan.
Rantanen: Niukka testaus ei anna luotettavaa kuvaa tilanteesta
Perussuomalaisten kansanedustaja Mari Rantanen on huolissaan siitä, että nykyisellä niukalla testauskäytännöllä ei ole mahdollista saada luotettavaa kuvaa koronatilanteesta.
– Testaamattomuus johtaa siihen, että tautitapauksia ei ole enää mielekästä seurata, sillä ne perustuvat tehtyjen testien määrään. Vaikka meillä olisikin matalat todetut tautitapausmäärät, se ei tarkoita sitä, etteikö virusta väestössä ole. Itse asiassa meillä on alusta asti vaadittu selkeää tartuntaketjuun kuulumista eli epidemia-alueella matkustamista tai lähipiiriin kuuluvan matkustamista. Suomi ei ole testannut muita flunssaisia koronan varalta, Rantanen sanoo.
Maailman terveysjärjestö suosittelee laajaa testaamista
Rantanen muistuttaa, että laajalla testaamisella on saatu hyviä tuloksia maailmalla.
– Etelä-koreassa on saatu tautitapaukset laskuun sillä, että testataan paljon ja näin tartuttajat on saatu pois tartuttamasta muita. Myös maailman terveysjärjestö WHO suosittelee mahdollisimman laajaa testaamista.
Tällä hetkellä olisi tärkeää huolehtia erityisesti terveydenhuollon ammattihenkilöiden suojaamisesta. Tartuntariskin madaltaminen on kuitenkin hankalaa, jos tartunnan saaneista ei ole varmaa tietoa.
– On muistettava, että kukaan ei tiedä viruksen käyttäytymisestä tarpeeksi. Terveydenhuolto suojautuu kyllä oireisten kohdalla, mutta tiedämmekö me varmuudella milloin taudinkantaja tartuttaa? Rantanen kysyy.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Emeritusprofessori: Useimmat koronaviruskuolemat Suomessa voitaisiin välttää – “laumaimmuniteetin rakentamiseen perustuva politiikka on tuhon tie”

Hallitus toimii nyt, kuten perussuomalaiset viime viikolla ehdottivat – ”Parempi myöhään kuin ei milloinkaan”

Juvonen: Hoitohenkilökunnan testaaminen on juuri nyt erityisen tärkeää

WHO kehottaa kaikkia maita järeisiin toimiin koronan pysäyttämiseksi: ”Ne, jotka katsovat sivusta tekevät kohtalokkaan virheen”

Perussuomalaiset kysyivät hallitukselta päiväkotien ja koulujen sulkemisesta – Marin ei suosittele valmiuslain käyttöönottoa

Lääkäri: Tarvitsemme järeitä karanteenitoimia nyt tai terveydenhuoltojärjestelmä uhkaa ajautua Italian kaltaiseen kaaokseen

Juvonen: Kansalaisilla ollut vaikeuksia päästä koronavirustesteihin, vaikka ovat saapuneet epidemia-alueelta – “Tämä on erittäin kyseenalaista ja vaarallista leikkiä”

Korona-viruksen leviämismallinnus todistaa – ratkaisevat hetket ovat juuri nyt käsillä

Perussuomalaiset peruuttavat yleisötilaisuutensa maaliskuussa
Viikon suosituimmat

Intia juhlii hiilenlouhinnan ennätystä – Suomi murehtii porojen röyhtäyksiä
Suomessa murehditaan lehmien pieruja ja porojen röyhtäyksiä, jotka ilmastoaktivistien mukaan tuhoavat koko maailman ilmaston. Samaan aikaan Intiassa juhlitaan sitä, että maa tuottaa enemmän hiiltä kuin koskaan. Intialaiset iloitsevat, koska edullinen fossiilinen polttoaine tarkoittaa heille halpaa energiaa, talouskasvua ja omavaraisuutta.

SDP jälleen turpo-kuutamolla – kun Lulu Ranne totesi, ettei suomalainen puolustusteollisuus välttämättä hingu työntekijöiksi venäläisiä, demarit menivät välittömästi epäkuntoon
Vaikuttaisi itsestäänselvyydeltä, että suomalainen puolustusteollisuus toivoo työvoimaa, joiden lojaliteeteista voidaan kohtuullisella varmuudella mennä takuuseen. Yhtä lailla vaikuttaa itsestäänselvältä, etteivät Suomeen saapuvat venäläiset sattuneesta syystä ole puolustusvoimien ykkösrekryjä. Asian ääneensanominen aiheutti kuitenkin Hämeenlinnan valtuustossa melkoisen demariäläkän.

Yle-pomo Merja Ylä-Anttila skippasi viime viikolla kysymyksen Yleisradion vasenkallistumasta – ”Mikään tutkimus ei tällaista todista…”
EVA:n juuri julkaistu syksyn 2024 arvo- ja asennetutkimus paljastaa, että jopa 40 prosenttia suomalaisista katsoo Yleisradion uutisoinnin oleva vasemmalle kallellaan. Perussuomalaisten kansanedustaja Pekka Aittakumpu kysyi viime viikolla samasta asiasta Yleisradion toimitusjohtajalta Merja Ylä-Anttilalta, joka tuolloin katsoi, että kysymykseen vastaaminen on hankalaa.

Vihreät syyllistää suomalaisia rasismista – samaan aikaan vihreä kansanedustaja syynää julkisista tapahtumista ihmisten ihonväriä
Vihreät lähtee kunta- ja aluevaaleihin ylimielisessä woke-asennossa, eli puolue solvaa nyt äänestäjiä rasisteiksi. Kaksisuuntaisesta keskustelusta kieltäytyneen puolueen arvioidaan jo olevan kriisitilassa.

Musk-viha roihuaa ja Teslat palavat – erityisesti transseksuaalit vihaavat maailman rikkainta miestä
Elon Muskin omistaman yrityksen valmistamat sähköautot ovat joutuneet vasemmistolaisten vihan kohteeksi. Tesloja on naarmutettu, sotkettu maalilla ja tuhottu polttopulloilla. Erityisesti transseksuaalit tuntuvat vihaavan Elon Muskia. Tuleeko Tesla-mellakoista uusi Black Lives Matter -ilmiö?

Vieläkö muistat? Sanna Marin kiisti kielitaidottomien hoitajien aiheuttavan ongelmia – nyt hoitajaliitto SuPer pelkää vieraskielisten hoitajien vaarantavan jo potilasturvallisuutta
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin julkaisema tuore selvitys viimeistään osoittaa kaikille, että sotealan ongelmia ei ole mahdollista korjata siten, että alalle aktiivisesti haalitaan henkilökuntaa maailman toiselta puolelta. Vielä eduskuntavaalien 2023 alla monet eturivin poliitikot kuitenkin pyrkivät kiistämään kielitaidottomien hoitajien työyhteisölle aiheuttamat ongelmat ja työyhteisölle kasaantuvan lisäkuorman.

Yle painostaa hallitusta likaisilla menetelmillä – Antikainen: Johtajat vaihtoon
Yleisradion toiminnassa on havaittu vakavia epäkohtia muutosneuvotteluiden jälkeen, ja irtisanomisten perusteet ovat herättäneet runsaasti kysymyksiä. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen vaatii, että Ylen tulee leikata kustannuksiaan hallinnon ja byrokratian puolelta sen sijaan, että se lakkauttaa suositut ohjelmat ja irtisanoo arvostettuja toimittajia.

EVA:n tutkimuksen tulos on karua luettavaa Ylestä – Vigelius: ’’Puolueellisuus ei kuulu verorahoitteiseen mediaan’’
Tänään julkaistun EVA:n Arvo- ja asennetutkimuksen mukaan jopa 40 prosenttia suomalaisista arvioi Yle Uutisten painottavan tiedonvälityksessään vasemmistolaista näkökulmaa.

Perussuomalaisten kuntavaaliehdokas Mika Merano: Miksi Helsinki päätti lähettää 350 000 euroa Gazaan? – ”Kaupunkilaisten rahaa heitetty täysin hukkaan kohteisiin, jotka eivät hyödytä veronmaksajaa”
Helsinkiläinen Mika Merano herättelee kunta- ja aluevaalien alla keskustelua verovarojen käyttökohteista ja rahankäytön avoimuudesta. Monissa kunnissa verovaroja törsätään hankkeisiin, joilla ei ole mitään yhteyttä kunnan asukkaiden palveluihin ja hyvinvointiin. Merano painottaa, että kuntien tehtävä ei voi olla toimia hyvesignaloivana runsaudensarvena. - Lähtökohtaisesti on aina ajateltava, että jokaisen veroeuron tulee tavalla tai toisella tulla suoraan takaisin sen maksajalle.

Bernerin taksilaki kylvää tuhoa, mutta korjaus tulee: Taksisääntelyn uudistus eduskuntaan vielä tänä vuonna – ”Kuljettajien vaatimustasoa tiukennetaan huomattavasti”
Hallitus panostaa arjen sujuvuuteen ja turvallisuuteen uudistamalla taksialan sääntelyä. Tavoitteena on palauttaa Suomeen turvalliset taksit ja luottamus koko taksialaan. Pitkään valmisteltu hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskuntaan vielä tämän vuoden puolella, syysistuntokaudella 2025.
Uusimmat
Toimitus suosittelee

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää