

Suomen Pankin päärakennus, Snellmaninaukio. Kuva: Suomen Pankki.
“Suomen velkaantuminen on yksinkertaisesti mahdottomalla uralla”
Valtiotieteiden tohtori Heikki Koskenkylä kokoaa yhteen viime päivien puheenvuoroja valtion erittäin nopeasta velkaantumisesta.
Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio (ps.) painotti viikko sitten, että valtiovarainministeriön pohjaesitys vuoden 2022 budjetiksi jatkaa vihervasemmistolaista löysää rahankäyttöä ja leväperäistä suhtautumista velkaantumiseen. Tavio totesi lisäksi, että työllisyystoimet ovat tekemättä ja valmistelu on levällään. Julkisen talouden paisuttaminen nähdään jopa työllisyystoimena. Samalla työn ja yrittämisen kannustimiin ei tule parannuksia. Kaikki tarvittavat säästö- ja työllisyystoimet jäävät seuraavan hallituksen harteille.
Valtiovarainministeriön budjettipäällikkö Sami Yläoutinen on täysin samoilla linjoilla kuin Tavio. Yläoutinen lataa varsin kovaa tekstiä Helsingin Sanomien haastattelussa 14.8.2021. Hänen mukaansa velkaantuminen on uhka ja Suomen velkaantuminen on ”yksinkertaisesti mahdottomalla uralla”. Hän on myös huolissaan siitä, että hallitus päätti ylittää menokehykset vielä kahtena vuotena.
Nykymuotoinen menojen kehysjärjestelmä on ollut käytössä vuodesta 2003 lähtien. Pandemian vuoksi kehyksistä luovuttiin vuosina 2020 ja 2021. VM ajoi menokehykseen palaamista ensi vuonna, mutta hallitus päätti toisin. Kevään kehysriihessä hallitus linjasi, että vaalikauden alussa sovittu menotaso ylitetään vuonna 2022 900 miljoonalla eurolla ja vuonna 2023 noin 500 miljoonalla eurolla. Keskustapuolue yritti harata näitä päätöksiä vastaan, mutta joutui lopuksi antamaan periksi.
Valtion tulot ja menot ovat olleet tasapainossa viimeksi vuonna 2008. Sen jälkeen valtio on velkaantunut lähes yhtäjaksoisesti. Tulot ja menot ovat rakenteellisesti epätasapainossa erityisesti väestön ikääntymisen vuoksi. Eläke- ja hoivamenot kasvavat ja samaan aikaan työikäisten osuus väestöstä pienenee. Tämän seurauksena Suomella on vakava kestävyysvaje, jonka suuruudeksi on arvioitu vähintään 10 miljardia euroa. Muilla pohjoismailla ei ole vastaavaa ongelmaa, koska niillä on työllisyysaste huomattavasti korkeampi kuin Suomella.
Yläoutinen viittaa haastattelussa valtiovarainministeriön niin sanottuihin painelaskelmiin. Niiden mukaan valtion velkaantuminen jatkuu tulevaisuudessakin vielä pitkään. Julkisen velan suhde bruttokansantuotteeseen kohoaa aikaa myöten jopa yli sadan prosentin. Yläoutisen mukaan ministeriö on jo lähes viisitoista vuotta korostanut, että julkisten tulojen ja menojen rakenteellinen epäsuhta pitää korjata tai lopputulos on ruma. Velan korkotason nousu voi johtaa tiukkaan menojen leikkauskierteeseen. Yläoutisen mukaan menojen kehysjärjestelmässä pysyminen on edellytys johdonmukaisen talouspolitiikan harjoittamiselle.
Valtion budjetin alijäämä oli viime vuonna peräti 18 miljardia euroa, tänä vuonna se on noin 14 miljardia ja vielä ensi vuonnakin noin 7 miljardia. Julkisten menojen suhde bruttokansantuotteeseen kasvaa selvästi. Se on jo nytkin EU- ja OECD-maiden korkeimpia. Lähes 60 prosenttia. Emeritusprofessori Matti Virén on arvioinut, että julkisten menojen kasvattamisella ei ole pitkällä ajalla mitään elvyttävää vaikutusta. Virén sanoo, että massiivisen elvytyksen vaikutukset ovat lähinnä rahan kaatamista kankkulan kaivoon.
Julkisten menojen jatkuva kasvattaminen nostaa aikaa myöten myös Suomen kokonaisveroastetta, joka on kaikkien verojen suhde bruttokansantuotteeseen. Suomen kokonaisveroaste on jo nyt EU- ja OECD-maiden korkeimpia. Korkealla veroasteella on haitallinen vaikutus työnteolle, työllisyydelle ja yrittäjyydelle. Tätä ei Sanna Marinin punavihreä hallitus näytä tajuavan lainkaan, koska se painottaa toiminnassaan yksioikoisesti julkisten menojen kasvattamista velkaantumalla ja verotusta korottamalla.
HEIKKI KOSKENKYLÄ
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Purra: Velkakäyrä sojottaa punaisena, hallitusta kiinnostavat vain ilmasto ja pakolaiset – ”Suomalainen veronmaksaja itkee yhä katkerammin”

Suomi seitsemän muun EU-maan kanssa torjumassa unionin velkahumalaa – silti hallitus velkaannuttaa kansaa miljardikaupalla keskellä noususuhdannetta

Ranne: Vihervasemmiston yletön julkisen talouden paisuttaminen on suurin uhka Suomen elinvoimaisuudelle – “Tilanne on jakomielinen”

Perussuomalaisen Nuorison talouspoliittinen ohjelma julkaistu: “Vain sitä voidaan jakaa, mitä on jaettavaksi”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää