LEHTIKUVA
Suomen vahva tuki Ukrainalle nousi esiin Washingtonissa – valtiovarainministeri Purra: ”Venäjä tulee saattaa vastuuseen aiheuttamistaan vahingoista”
Maailmanpankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) kevätkokoukset järjestettiin tällä viikolla Washingtonissa. Valtiovarainministeri Riikka Purra osallistui kokouksiin edustaen samalla koko Pohjoismaiden ja Baltian maiden vaalipiiriä. Kokouksessa ei löytynyt yksimielisyyttä Venäjän tuomitsemisesta sen aloittamasta hyökkäyssodasta Ukrainaan.
Valtiovarainministeri Riikka Purra edusti Maailmanpankin ja IMF:n kevätkokouksissa koko Pohjoismaiden ja Baltian maiden vaalipiiriä. Kokouksien asialistalla oli muun muassa Maailmanpankin ja IMF:n uudistukset sekä niiden rooli kehittyvien maiden tukemisessa.
Kuten viime syksynkin kokouksessa Marrakechissa Marokossa, myös Washingtonissa tunnelma oli vahvasti geotalouden värittämä.
– Kokouksissa kuultiin yleisesti globaalin talouden kehityksestä hieman aiempaa positiivisempaa viestiä. Näkyvillä on siis joitakin valopilkkuja siellä täällä, vaikka geopoliittiset riskit ympäri maailmaa ovat yhä korkealla.
– Vastaavasti puheissa esillä ovat olleet kaupan esteet, erilaiset valtiontuilla tapahtuvat kilpailut ja fragmentaatio. Valitettavasti tällaiset kehityssuunnat eivät lainkaan hyödytä Suomen kaltaisia pieniä avotalouksia, vaan kärsimme niistä, Purra sanoo.
Ukrainasta on puhuttava suoraan
Geopoliittinen tilanne ja Venäjän aggression aiheuttama epävakaus maailmalla nousi kokouksissa keskiöön.
Valtiovarainministeri Purra tapasi Washingtonissa myös Ukrainan valtiovarainministerin. Purra kertoo painottaneensa kaikissa kokouksissa Ukrainan tuen merkitystä.
– Kokouksen kenties oleellisimmaksi asiaksi nousi sen varmistaminen, että Venäjän hyökkäyssodan negatiivinen vaikutus koko maailmantalouteen ymmärretään laajasti ja hyökkäyssota tuomitaan. Ukrainan tilanteesta on puhuttava suoraan.
– On tärkeää, että kaikki Ukrainan kumppanit sitoutuvat riittävän tasoiseen ja ennustettavaan tukeen. Suomen ja EU:n osaltahan näin on myös tehty. Maailmanpankin ja IMF:n tuki Ukrainalle on myös ollut keskeinen tekijä Ukrainan talouden pystyssä pitämiseksi hyökkäyssodasta huolimatta. Myös Ukraina itse on osoittanut huomattavaa kykyä uudistaa omaa talouttaan, ja samalla kerätä verotuloja.
Suomi mukana kaatamassa yhteistä julkilausumaa
Kokouksessa ei päästy yhteisymmärrykseen yhteisestä julkilausumasta joka olisi tuominnut Venäjän toiminnan Ukrainassa. Suomen edustaman Pohjoismaiden ja Baltian maiden vaalipiiri vaati yksimielisesti Venäjän mainitsemista tekstissä.
– Meillä ei ollut mahdollisuutta hyväksyä julkilausuman tekstiä, jossa ei suoraan puhuta Venäjästä, joka käy sotaa Ukrainassa. Sodasta myös syntyy erilaisia taloudellisia vaikutuksia ympäri maailmaa. Niinpä julkilausumaa ei voitu hyväksyä, Purra sanoo.
Venäjän mainitsemista vaativat Suomen edustaman Pohjoismaiden ja Baltian maiden vaalipiirin lisäksi eräät muutkin maat, etenkin Kanada sekä Hollannin edustama vaalipiiri, johon kuuluu myös Ukraina.
Suomi painotti vahvasti Ukrainan tukemista myös Maailmanpankin ja IMF:n vuosikokouksissa viime syksynä Marrakechissa.
Purran johdolla Suomi kaatoi tuolloin suurien maiden julkilausuman, jossa Venäjän roolia sen aloittamassa hyökkäyssodassa Ukrainaa vastaan olisi peitelty ja vähätelty.
Venäjän korvausvastuusta keskusteltiin myös
Muissa Ukrainaan liittyvissä kokouksissa keskusteltiin ja käsiteltiin sitä, miten Venäjän jäädytettyjä varoja voitaisiin kansainvälisen lain sallimissa puitteissa käyttää parhaiten Ukrainan hyödyksi.
– Venäjä tulee saattaa vastuuseen aiheuttamistaan vahingoista, Purra sanoo.
Valtiovarainministeri osallistui Washingtonissa myös FATF:n eli rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen vastaisen toimintaryhmän ministerikokoukseen.
– Sielläkin sekä minä itse että moni muu maa nosti esille Venäjän toiminnan myös tässä yhteydessä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- hyökkäyssota Maailmanpankki Baltian maat Julkilausuma Washington korvausvastuu Pohjoismaat tuki Riikka Purra Ukraina Suomi IMF Venäjä
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Valtiovarainministeri Purra: Pidämme tärkeänä, että IMF ja Maailmanpankki jatkavat Ukrainan tukemista
Supo: Venäjä on edelleen Suomen suurin turvallisuusuhka
Laura Huhtasaari A-Talkissa: ”Putin kokee olevansa Tsingis Khan ja siksi meillä on konkreettinen uhka käsissä”
Venäjä poistamassa viisumipakon Afrikan ja Lähi-idän maiden kansalaisilta – suora tie Euroopan rajoille aukeaa
Yhdysvalloilta 60 miljardin dollarin tukipaketti Ukrainalle – välitön vaikutus puolustustaisteluille
Jussi Halla-aho: Eurooppa ei saa loputtomasti luottaa siihen, että yhdysvaltalaiset veronmaksajat haluavat rahoittaa turvallisuuttamme
PS-Nuoriso: Ukrainan sodan suomalaisista pidettävä huolta
Antikainen kolumnissaan: Kun Remeksen romaanien juonet uhkaavat muuttua todeksi
Tynkkynen: Lesbo-, trans- ja liittovaltiojärjestöille jaettavat EU-rahat ohjattava Ukrainan puolustukseen
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää