

LEHTIKUVA
Suomen vahva tuki Ukrainalle nousi esiin Washingtonissa – valtiovarainministeri Purra: ”Venäjä tulee saattaa vastuuseen aiheuttamistaan vahingoista”
Maailmanpankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) kevätkokoukset järjestettiin tällä viikolla Washingtonissa. Valtiovarainministeri Riikka Purra osallistui kokouksiin edustaen samalla koko Pohjoismaiden ja Baltian maiden vaalipiiriä. Kokouksessa ei löytynyt yksimielisyyttä Venäjän tuomitsemisesta sen aloittamasta hyökkäyssodasta Ukrainaan.
Valtiovarainministeri Riikka Purra edusti Maailmanpankin ja IMF:n kevätkokouksissa koko Pohjoismaiden ja Baltian maiden vaalipiiriä. Kokouksien asialistalla oli muun muassa Maailmanpankin ja IMF:n uudistukset sekä niiden rooli kehittyvien maiden tukemisessa.
Kuten viime syksynkin kokouksessa Marrakechissa Marokossa, myös Washingtonissa tunnelma oli vahvasti geotalouden värittämä.
– Kokouksissa kuultiin yleisesti globaalin talouden kehityksestä hieman aiempaa positiivisempaa viestiä. Näkyvillä on siis joitakin valopilkkuja siellä täällä, vaikka geopoliittiset riskit ympäri maailmaa ovat yhä korkealla.
– Vastaavasti puheissa esillä ovat olleet kaupan esteet, erilaiset valtiontuilla tapahtuvat kilpailut ja fragmentaatio. Valitettavasti tällaiset kehityssuunnat eivät lainkaan hyödytä Suomen kaltaisia pieniä avotalouksia, vaan kärsimme niistä, Purra sanoo.
Ukrainasta on puhuttava suoraan
Geopoliittinen tilanne ja Venäjän aggression aiheuttama epävakaus maailmalla nousi kokouksissa keskiöön.
Valtiovarainministeri Purra tapasi Washingtonissa myös Ukrainan valtiovarainministerin. Purra kertoo painottaneensa kaikissa kokouksissa Ukrainan tuen merkitystä.
– Kokouksen kenties oleellisimmaksi asiaksi nousi sen varmistaminen, että Venäjän hyökkäyssodan negatiivinen vaikutus koko maailmantalouteen ymmärretään laajasti ja hyökkäyssota tuomitaan. Ukrainan tilanteesta on puhuttava suoraan.
– On tärkeää, että kaikki Ukrainan kumppanit sitoutuvat riittävän tasoiseen ja ennustettavaan tukeen. Suomen ja EU:n osaltahan näin on myös tehty. Maailmanpankin ja IMF:n tuki Ukrainalle on myös ollut keskeinen tekijä Ukrainan talouden pystyssä pitämiseksi hyökkäyssodasta huolimatta. Myös Ukraina itse on osoittanut huomattavaa kykyä uudistaa omaa talouttaan, ja samalla kerätä verotuloja.
Suomi mukana kaatamassa yhteistä julkilausumaa
Kokouksessa ei päästy yhteisymmärrykseen yhteisestä julkilausumasta joka olisi tuominnut Venäjän toiminnan Ukrainassa. Suomen edustaman Pohjoismaiden ja Baltian maiden vaalipiiri vaati yksimielisesti Venäjän mainitsemista tekstissä.
– Meillä ei ollut mahdollisuutta hyväksyä julkilausuman tekstiä, jossa ei suoraan puhuta Venäjästä, joka käy sotaa Ukrainassa. Sodasta myös syntyy erilaisia taloudellisia vaikutuksia ympäri maailmaa. Niinpä julkilausumaa ei voitu hyväksyä, Purra sanoo.
Venäjän mainitsemista vaativat Suomen edustaman Pohjoismaiden ja Baltian maiden vaalipiirin lisäksi eräät muutkin maat, etenkin Kanada sekä Hollannin edustama vaalipiiri, johon kuuluu myös Ukraina.
Suomi painotti vahvasti Ukrainan tukemista myös Maailmanpankin ja IMF:n vuosikokouksissa viime syksynä Marrakechissa.
Purran johdolla Suomi kaatoi tuolloin suurien maiden julkilausuman, jossa Venäjän roolia sen aloittamassa hyökkäyssodassa Ukrainaa vastaan olisi peitelty ja vähätelty.
Venäjän korvausvastuusta keskusteltiin myös
Muissa Ukrainaan liittyvissä kokouksissa keskusteltiin ja käsiteltiin sitä, miten Venäjän jäädytettyjä varoja voitaisiin kansainvälisen lain sallimissa puitteissa käyttää parhaiten Ukrainan hyödyksi.
– Venäjä tulee saattaa vastuuseen aiheuttamistaan vahingoista, Purra sanoo.
Valtiovarainministeri osallistui Washingtonissa myös FATF:n eli rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen vastaisen toimintaryhmän ministerikokoukseen.
– Sielläkin sekä minä itse että moni muu maa nosti esille Venäjän toiminnan myös tässä yhteydessä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- hyökkäyssota Maailmanpankki Baltian maat Julkilausuma Washington korvausvastuu Pohjoismaat tuki Riikka Purra Ukraina Suomi IMF Venäjä
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Valtiovarainministeri Purra: Pidämme tärkeänä, että IMF ja Maailmanpankki jatkavat Ukrainan tukemista

Supo: Venäjä on edelleen Suomen suurin turvallisuusuhka

Laura Huhtasaari A-Talkissa: ”Putin kokee olevansa Tsingis Khan ja siksi meillä on konkreettinen uhka käsissä”

Venäjä poistamassa viisumipakon Afrikan ja Lähi-idän maiden kansalaisilta – suora tie Euroopan rajoille aukeaa

Yhdysvalloilta 60 miljardin dollarin tukipaketti Ukrainalle – välitön vaikutus puolustustaisteluille

Jussi Halla-aho: Eurooppa ei saa loputtomasti luottaa siihen, että yhdysvaltalaiset veronmaksajat haluavat rahoittaa turvallisuuttamme

PS-Nuoriso: Ukrainan sodan suomalaisista pidettävä huolta

Antikainen kolumnissaan: Kun Remeksen romaanien juonet uhkaavat muuttua todeksi

Tynkkynen: Lesbo-, trans- ja liittovaltiojärjestöille jaettavat EU-rahat ohjattava Ukrainan puolustukseen
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.