

Sisäministeri Ohisalon lausunnot ovat herättäneet keskustelua. Viimeisimmän version mukaan Suomi tukee Kreikkaa, mutta ei hyväksy sen toimia. / LEHTIKUVA
Suomen sisäministerillä ja Euroopan komission puheenjohtajalla eri näkemykset unionin ulkorajapolitiikasta
Euroopan komission puheenjohtaja kiittelee kreikkalaisia päätöksestään sulkea tilapäisesti EU:n ulkoraja Kreikan ja Turkin välillä. Suomen hallitusta EU-johtajan viesti ei ole tavoittanut.
Euroopan komission puheenjohtaja Ursula Von der Leyen vieraili Kreikassa lähellä Turkin rajaa alkuviikosta. Hän kiitteli Kreikan päätöstä sulkea Kreikan ja Turkin välinen raja tilapäisesti. Hän muistutti, että Kreikka on “EU:n kilpi”. Kilven hän lausui kreikaksi.
Tilanteen tekee varsin erikoiseksi se, ettei EU:n päällikön viesti ole kantautunut Suomen hallitukselle asti. Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) ei ole syystä tai toisesta kyennyt allekirjoittamaan EU:n rajavalvonnan politiikkaa Kreikan ja Turkin rajalla. Hän odottaa komission esityksiä maahanmuuttopolitiikan muutoksista.
“Kreikan oma linja”
Ohisalo kommentoi Kreikan päätöstä sulkea Turkin vastaisen rajansa Ilta-Sanomille.
– Se on Kreikan hallituksen oma linja, Ohisalo totesi.
Kreikan hallituksen “omalla linjalla” on Euroopan komission puheenjohtajan täysi tuki.
Kreikan pääministeri Kyriakos Mitsotakis perusteli rajan sulkemista kansallisella turvallisuusuhalla.
Asenteet muuttuneet sitten 2015
Vuonna 2015 EU:n pakolaiskriisin käynnistyessä ilmapiiri oli vallan toisenlainen kuin nykyisin. Unkarin pääministeri Viktor Orbán kertoi, ettei Unkarin maahanmuuttopolitiikka ole enää pilkan kohteena.
Torstaina Ylen A-Talkissa kokoomuksen europarlamentaarikko Petri Sarvamaa totesi asenteiden muuttuneen viidessä vuodessa. Hän huomautti, että silloisen maahanmuuttopolitiikan vuoksi kannatusta ovat keränneet Saksassa vaihtoehtopuolue AfD ja Ranskassa kansallismielinen Marine Le Pen.
EU-maiden ulkoministerit tapaavat tänään hätäkokouksessa Zagrebissa. Kokouksen tarkoituksena on miettiä keinoja ylläpitää EU:n ja Turkin välistä siirtolaisuussopimusta.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Petri Sarvamaa Kyriakos Mitsotakis Ursula von der Leyen Maria Ohisalo Viktor Orbán EU:n rajavalvonta Marine Le Pen Turkki Kreikka
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaisilta välikysymys Suomen linjasta Kreikan tilanteessa

Ohisaloa hiillostettiin Kreikka-lausunnosta – pyöritteli päätään ja viittasi kansainvälisiin sopimuksiin, mutta ei vastannut kysymykseen

Halla-aho Kreikan tilanteesta: “Järki sanoo, että kyse ei ole mistään pakolaisista, kyseessä on invaasio” (video)

Tynkkynen: “..tarkoittaa käytännössä sitä, että Ohisalo ei suostu siihen, että Kreikka käännyttäisi ihmisiä”

Purra Kreikan siirtolaisasiasta: “Eduskunnan kyselytunti oli farssi. Virallinen Suomen kanta ei selvinnyt, vaikka aiheesta keskusteltiin 45 minuuttia”

Sisäministeri Ohisalon näkemys rajavalvonnan tehtävistä aiheutti närää Twitterissä – “Mitä ihmettä minä juuri luin?”

EU-maat eivät halua taipua Turkin maahanmuuttokiristykseen – Ranskan presidentti Macron pelkää Venäjän mahtia

Peltokangas: Ei ole missään nimessä hyväksyttävää, että ministeri jättää vastaamatta itselleen epämieluisaan kysymykseen – “Vetää kyselytunnin idean ja periaatteet vessanpöntöstä alas”

Perussuomalaiset välikysymyksessään: “Suomen on ajettava EU:n sisärajatarkastuksia ja hylättävä toisesta jäsenmaasta tulevien turvapaikkahakemukset”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää