

PS ARKISTO
Suomen Perustan tutkimus osoittaa: Maahanmuutto rasittaa entistä enemmän Suomen kuntien taloutta
Ajatuspaja Suomen Perusta on tänään julkaissut verkossa päivitetyn version maahanmuuton kuntakohtaisista tilastotiedoista, joista on helppo löytää tiedot esimerkiksi siitä, mikä on eri maahanmuuttajaryhmien työllisyysaste missäkin kunnassa, kuinka suuri osa kunnassa asuvista maahanmuuttajista saa mitäkin tukia tai millainen rahoitusvaje eri maahanmuuttajaryhmistä aiheutuu, kun verrataan näiden maksamia veroja kantaväestön maksamiin veroihin.
Eduskunta aloitti tällä viikolla syysistuntokautensa ja energiakysymysten lisäksi maahanmuutto on noussut näyttävästi esille käydyissä keskusteluissa. Sisäministeri Krista Mikkonen (vihr) linjasi viikolla hallituksen tavoitteena olevan kaksinkertaistaa työperäinen ja kolminkertaistaa opiskeluperusteinen maahanmuutto sekä helpottaa humanitaarista maahanmuuttoa monenlaisin toimin.
Perussuomalaiset vastustivat rajojen avaamista entisestään siinä missä hallitus ja kokoomus kannattivat ulkomaisen halpatyövoiman lisäämistä.
– Maahanmuuton lisäämisestä esitetään Suomessa vaatimuksia päivittäin. Asiaa perustellaan usein niin sanotulla ”työvoimapulalla”, joka todellisuudessa tarkoittaa haluttomuutta parantaa palkkoja ja työoloja sellaisiksi, että työvoimaa löytyisi kotimaasta, Suomen Perustan toiminnanjohtaja, Espoon kaupunginvaltuutettu Simo Grönroos toteaa.
Työvoimapulapuhe johtaa harhaan
Jatkuva puhe ”työvoimapulasta” voi synnyttää kuvan siitä, että maahanmuutto Suomeen olisi vähäistä.
Grönroos huomauttaa, että muuttajien määrät ovat kuitenkin tosiasiassa kasvaneet kaikessa hiljaisuudessa.
– Jopa korona-aikana määrät ovat nousseet ja Suomeen jätettiin viime vuonna yli 36 000 uutta oleskelulupahakemusta. Euroopan ulkopuolelta tulevia työperäisiä maahanmuuttajia näistä oli 15 000, eli enemmän kuin koskaan.
Maahanmuuttoviraston mukaan työperäisten muuttajien joukossa korostuivat erityisesti ammattiryhmät kuten kokit, sairaanhoitajat, siivoojat ja ravintolatyöntekijät – eli matalapalkka-alat, joille löytyisi kyllä kotimaistakin työvoimaa, jos palkkoihin ja työoloihin haluttaisiin panostaa.
– Puheet ”huippuosaajista” ja ”kansainvälisistä rekrytoinneista” tarkoittavat käytännössä ulkomaista halpatyövoimaa, jonka lisäämisellä halutaan pitää tiettyjen alojen palkkakustannukset ja työntekijöiden työmarkkina-asema alhaalla, Grönroos sanoo.
Maahanmuutto rasittaa kuntataloutta
Suomen Perusta on useissa tutkimuksissaan tuonut esiin maahanmuuton julkisen talouden vaikutuksia. Ajatuspaja julkaisi kuntavaalien alla tutkimuksen Maahanmuuton kuntakohtaiset tilastotiedot, jossa tarkasteltiin maahanmuuton avainlukuja Suomen kunnissa. Tutkimus osoitti, että maahanmuutto ei ole rikkaus myöskään paikallisella tasolla.
Tutkimuksessa esitetyt tiedot julkaistiin myös verkossa kuntaluvut.fi-tietokannassa, josta on helppo löytää tiedot esimerkiksi siitä, mikä on eri maahanmuuttajaryhmien työllisyysaste missäkin kunnassa, kuinka suuri osa kunnassa asuvista maahanmuuttajista saa mitäkin tukia tai millainen rahoitusvaje eri maahanmuuttajaryhmistä aiheutuu, kun verrataan näiden maksamia veroja kantaväestön maksamiin veroihin.
Suomen Perusta on päivittänyt tänään tätä tietokantaa tuoreilla tilastotiedoilla. Päivitetyn version kuntakohtaiset tilastotiedot koskevat vuotta 2020 ja tiedot ovat luettavissa osoitteessa www.kuntaluvut.fi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- ulkomaalaiset opiskelijat rahoitusvaje Krista Mikkonen matalapalkka-alat Työllisyysaste veronmaksajat kustannukset tulonsiirrot halpatyövoima oleskelulupa Tutkimus Kunnat Suomen Perusta Simo Grönroos hallitus Kokoomus maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Kielitaidoton kotiavustaja on vanhuksen painajainen: ”Pyysin päästä vessaan, hoitaja toi lasin vettä”

Suomeen vyöryy ennätyksellisen paljon ”työperäisiä” maahanmuuttajia, joiden tulot eivät riitä elämiseen – veronmaksajat kompensoivat tulijoiden matalia palkkoja sadoilla miljoonilla joka vuosi

RKP yritti kuittailla perussuomalaisille ja viestitti somessa haluavansa tehdä koko Suomesta Närpiön – ei ehkä olisi kannattanut

Sisäministeri Mikkonen: Maahanmuutolla ei ole mitään tekemistä maahanmuuttajataustaisen katujengirikollisuuden kanssa

“I’m 17 and I can prove it” – hallitus haluaa lisää ankkurilapsia

Maahanmuutto kurittaa Espoon taloutta raskaasti: Rahoitusvaje nousi jo 133 miljoonaan euroon vuodessa

Maahanmuuton kustannuksista ei yleensä haluta puhua valtuustoissa – perussuomalaisten esittämä kritiikki sivuutetaan, asiat ymmärretään tahallaan väärin

Ovi demareista ruotsidemokraatteihin on Ruotsin ammattiliitoissa apposen auki: ”On aivan päätöntä, että Metalli tunkee jäsenten rahat demareiden kampanjoihin”

Ranne: Meidän on vaadittava Pohjoismaiden hallituksilta toimia, jotka ratkaisevat yhteisiä ongelmia
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.
