Artikkeli kuva

Suomi on keskeyttänyt kehitysyhteistyön Somalian kanssa, koska maa ei vastaanota palautettavia kansalaisiaan. / LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA

Suomen kehitysapu Somaliaan menee katkolle takaisinoton vaikeuksien vuoksi – Tavio: ”Valtioiden täytyy pyrkiä siihen, että laittomasti maassa olevat palautetaan”

20.11.2024 |14:24

Suomen kahdenvälistä kehitysyhteistyötä koskevan Somalia-maaohjelman toimeenpano keskeytetään toistaiseksi. Ratkaisun taustalla ovat kielteisen päätöksen saaneiden henkilöiden palauttamisen vaikeudet Somaliaan, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo.

Ministeri Ville Tavio avasi päätöksen taustoja hetki sitten tiedotustilaisuudessa.

– Palauttamisen vaikeudet liittyvät kaikkiin niihin palautettaviin Somalian kansalaisiin, joilla ei ole oleskelulupaa Suomessa, Tavio sanoo.

Hän jatkaa, että päätös kytkeytyy osin myös siihen, että Suomi voi jatkossa paremmin tukea Somalian vastaanottokapasiteettia niin, että yhteistyö sujuisi tulevaisuudessa.

– Palautusyhteistyö Somalian kanssa ei ole noussut riittävälle tasolle. Kehitysyhteistyö kuitenkin vaatii sitä, että kummatkin osapuolet toimivat aktiivisesti. Valtioiden täytyy pyrkiä siihen, että kaikki laittomasti maassa olevat – jotka turvallisesti voidaan palauttaa – myös palautetaan.

Hallitusohjelma linjaa, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.

Uusia rahoituspäätöksiä ei toistaiseksi tehdä

Keskeyttäminen tarkoittaa konkreettisesti, että uusia maaohjelmaa koskevia rahoituspäätöksiä ei tehdä, ennen kuin takaisinottoyhteistyössä Somalian kanssa on tapahtunut konkreettista edistystä.

Maaohjelman keskeytys toimeenpannaan asteittain siten, että jo käynnissä olevat maaohjelmahankkeet saatetaan loppuun sopimusten mukaisesti.

Vuoden 2024 suunniteltu budjetti Somalian maaohjelmalle oli noin 11 miljoonaa euroa, josta tähän mennessä on maksettu noin 3,4 miljoonaa euroa. Somalian maaohjelman maksatukset vuosina 2021 – 2023 ovat olleet noin 10-13 miljoonaa euroa vuodessa. Vuodesta 2025 lähtien Suomen ja Somalian kahdenväliselle kehitysyhteistyölle oli varattu 8-9 miljoonaa euroa vuodessa.

Poliittinen tahtotila puuttuu Somaliassa

Palauttamisen vaikeudet Somalian kanssa kytkeytyvät Tavion arvion mukaan toisaalta sekä kapasiteetin ongelmiin että poliittisen tahtotilan puutteeseen Somaliassa.

Ministeri toivoo, että molempiin saadaan parannusta.

– Olemme sinänsä valmiita tukemaan Somaliaa vastaanottamisessa juuri sen mitä se vaatii ja miten osaltamme voimme tukea.

Tavio uskoo, että Somalialla on tarvittaessa kyky saada asiansa kuntoon varsin ripeästikin.

– Uskon, että ei siinä kovinkaan kauaa mene, jos tahtoa löytyy riittävästi.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Suomen uutiset logo

Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan

20.11.2024 |12:31
Suomen uutiset logo

Tavio kansainvälisten taloussuhteiden ja kehitysyhteistyön selonteosta: Kehitysyhteistyövarojen käyttöä valvotaan tehokkaasti – kumppanimaiden tulee ottaa vastaan omia palautettavia kansalaisiaan

08.10.2024 |14:57

Viikon suosituimmat

7.
Suomen uutiset logo

Vasemmistotaustainen oikeusprofessori maalailee kauhukuvia maamiinoihin kävelevistä turvapaikanhakijoista – puolustusvaliokunnan perussuomalaisilta tylyt terveiset professorille

11.12.2024 |16:56
10.
Suomen uutiset logo

Syyria kaaoksessa, jihadistiryhmittymä kaataa Assadin hallintoa – Vilhelm Junnila analysoi monimutkaista tilannetta

08.12.2024 |11:57

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää