

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Suomen kansalainen pidätetty Puolassa laittoman maahantulon järjestämisestä
Rajalle julistetusta poikkeustilasta huolimatta laittomien maahantulijoiden virta Puolaan jatkuu vuolaana. Puolan rajavartiosto on ilmoittanut ottaneensa kiinni kuusi ulkomaan kansalaista epäiltyinä laittoman maahantulon järjestämisestä. Rikoksesta epäiltyjen joukossa on myös yksi Suomen kansalainen, joka on alun perin Syyriasta.
Puolan rajavartiosto tiedotti virallisella Twitter-tilillään rajavartijoiden ottaneen maanantaina kiinni kuusi ulkomaan kansalaista epäiltyinä laittoman maahantulon järjestämisestä. Rikoksesta epäillyt ovat Saksan, Suomen, Tadžikistanin, Syyrian ja Irakin kansalaisia. Toisella kiinni otetuista irakilaisista on myös Puolan passi, kertoo nettilehti Notes from Poland.
Rikosepäilyssä on kyse siitä, että henkilöt olivat järjestäneet laittomasti maahan tulleille kuljetuksia Puolan sisällä tai muihin maihin, kertoo Puolan rajavartioston tiedottaja Anna Michalska.
Laittoman maahantulon järjestäminen on Puolan lain mukaan vakava rikos, josta voi seurata jopa kahdeksan vuoden vankeustuomio, kuten Puolan rajavartioston Twitter-tili vielä erikseen varoittaa.
Kansainvälinen verkosto
Toiminnan takana näyttää olevan useisiin EU-maihin levittäytynyt verkosto. Yksi epäillyistä työskentelee suuressa varsovalaisessa kuljetusliikkeessä. Kiinni otetulla Tadžikistanin kansalaisella on oleskelulupa Puolassa. Syyrian kansalaisella on oleskelulupa Saksassa. Myös Suomen passilla liikkeellä ollut epäilty on alun perin Syyriasta. Toisella irakilaisella on Puolan passi ja toinen on hakenut turvapaikkaa Latviasta.
Puolan viranomaiset ovat käynnistäneet EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisten osalta karkotusmenettelyn. Heidät tullaan palauttamaan kotimaihinsa ja he saavat viiden vuoden maahantulokiellon Schengen-alueelle.
Laiton maahantulo jatkuu – tulijoita Kongosta asti
Kuten Suomen Uutiset kertoi jo aiemmin, Puolaan on tänä kesänä kohdistunut ennen näkemätön laittoman maahantulon aalto Valko-Venäjältä. Kyse on Valko-Venäjän hallinnon hybridioperaatiosta Puolaa ja EU:ta vastaan. Puolalaisten asenteet pakolaisia ja siirtolaisia kohtaan ovat kiristyneet huomattavasti ja puolet kansasta kannattaa raja-aidan rakentamista.
Puolan rajavartioston mukaan maahan kohdistui elokuussa 3 500 laittoman maahantulon yritystä. Pelkästään tämän viikon maanantaina rajavartiosto pysäytti 191 laittomasti maahan yrittänyttä rajalla. Lisäksi seitsemäntoista otettiin kiinni maan rajojen sisäpuolella. Tulijoita on Afganistanin ja Irakin lisäksi myös esimerkiksi Kongosta ja Kamerunista.
Suomessa laittoman maahantulon järjestämisestä tuomitaan yleensä sakkoon. Maksimirangaistus on kaksi vuotta vankeutta. Jos tekijällä katsotaan olevan “humanitaariset tai läheisiin perhesuhteisiin liittyvät vaikuttimet”, tekoa pidetään “hyväksyttävistä syistä tehtynä”, eikä siitä tuomita rangaistusta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- laittoman maahantulon järjestäminen Anna Michalska hybridisota EU:n ulkorajat Valko-Venäjä laiton siirtolaisuus Laiton maahantulo Rajavalvonta Puola
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Komissio kehuu nyt rajamuureja rakentavia reunavaltioitaan – Unkari sai aikanaan samasta toiminnasta roimat torut

Huhtasaari: Laittomaan maahanmuuttoon vastattava rajakäännytyksillä ja rajaesteillä

Afgaanit istuvat rajalla – puolalaiset vastustavat pakolaisten ottamista ja kannattavat raja-aidan rakentamista

Latvian sisäministeri: EU:n on suojattava ulkorajansa ja estettävä jokainen laiton rajanylitys

Puolan ja EU:n välinen oikeuslaitoskiista sai lisäkierroksia – uhkana EU-ero

Hollanti haluaa komission jäädyttävän Puolan EU-rahat

Rajua rähinää Puolan rajalla – laittomat tulijat yrittävät väkivalloin raja-aidan yli
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää