Suomen ilmastotoimien “romahdus” perustui Marinin hallituksen aikaiseen dataan ja vihreän konsulttifirman arvioon nykyhallituksen toimista

12.12.2023 |19:28

Entinen ilmastoministeri Maria Ohisalo herätti hämminkiä syyttämällä nykyhallitusta päästötiedoista, jotka oli itse asiassa kerätty hänen ministerikaudellaan. Ohisalon mainitseman ympäristöjärjestön raportti toki moittii Suomen nykyhallituksen toimia kunnianhimon puutteesta, mutta ainoa raportissa nimeltä mainittu “kansallinen asiantuntija” on äärivihreän konsulttifirman palkkalistalla.

Viime lauantaina vihreiden Maria Ohisalo pöyristeli viestipalvelu X:ssä (ent. Twitter) sitä, miten ”Suomen sijoitus ilmastotoimissa romahti”. Hän viittasi valtioiden ilmastotoimia arvioivaan CCPI-indeksiin, jossa Suomen sijoitus oli ”romahtanut” sijalta 15 sijalle 26.

Ohisalo ei ollut hoksannut, että vuoden 2024 CCPI-vertailussa käytetyt päästötiedot ovat vuodelta 2022, jolloin hän itse toimi Suomen ilmastoministerinä. Nolon virheensä takia Maria Ohisalo sai X:ssä yhteisöhuomautuksen ja poisti sen seurauksena oman postauksensa.

Kylmässä maassa käytetään paljon energiaa

CCPI-indeksi (Climate Change Performance Index) on vuosittain julkaistava vertailu, jossa yhteensä 63 valtion ilmastotoimet pisteytetään kasvihuonepäästöjen, uusiutuvan energian käytön ja maassa harjoitetun ilmastopolitiikan perusteella. Ydinvoiman käytöstä ei tässä vertailussa heru pisteitä.

Suomen sijoitusta CCPI-vertailussa heikentää eniten se, että Suomessa käytetään paljon energiaa asukasta kohden. Tämä johtuu Suomen kylmästä ilmastosta ja pitkistä välimatkoista, joten asialle ei ole juuri mitään tehtävissä.

Helsingin Sanomat tarkisti laskelman perusteet ja totesi, että Suomen CCPI-sijoituksen heikkenemisellä on vaikea nähdä olevan “ainakaan vankkaa yhteyttä” kesäkuussa 2023 aloittaneen nykyhallituksen toimiin.

Oliko vihreä konsultti ainoa haastateltu asiantuntija?

Helsingin Sanomien jutussa todetaan myös, että CCPI-indeksia ylläpitävän Germanwatch-järjestön raportti perustuu tilastojen lisäksi myös haastatteluihin. Näiden asiantuntijahaastattelujen perusteella Germanwatch kirjoittaa, että uuden hallituksen linja on vähemmän kunnianhimoinen kuin edellisen.

Suomen osalta ainoa raportissa nimeltä mainittu “kansallinen asiantuntija” on Third Rock -konsulttiyrityksen johtava konsultti Veikko Sajaniemi. Sajaniemi kertoo Helsingin Sanomille, että hän ei tiedä, kuinka monta ihmistä Suomea koskevaa osuutta varten haastateltiin. Voi siis hyvin olla, että Veikko Sajaniemi on ainoa Suomen osalta haastateltu asiantuntija.

– Suomen kokoisessa maassa virhemarginaali asiantuntijahaastatteluiden osalta saattaa olla aika iso, kuka minäkin vuonna vastaa kyselyyn, Sajaniemi toteaa Helsingin Sanomille.

Konsulteilla juuret vahvasti vihreässä liikkeessä

Third Rock Finland Oy on vuonna 2016 toimintansa aloittanut yritys, joka tarjoaa yrityksille “vastuullisuuskonsultointia”. Myöhemmin toiminta on laajentunut myös ilmastopalveluihin.

Third Rock -konsulttiyhtiön hallituksen puheenjohtaja Sari Kuvaja aloitti uransa Greenpeacen metsäkampanjoissa jo 1990-luvulla. Toimitusjohtaja on Leo Stranius, joka on aiemmin työskennellyt Kansalaisareenan, Luonto-Liiton ja Suomen luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtajana. Yrityksen keskeisten toimijoiden juuret ovat siis todella syvällä vihreän ideologian ytimessä.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää