Suomen ilmastotoimien “romahdus” perustui Marinin hallituksen aikaiseen dataan ja vihreän konsulttifirman arvioon nykyhallituksen toimista
Entinen ilmastoministeri Maria Ohisalo herätti hämminkiä syyttämällä nykyhallitusta päästötiedoista, jotka oli itse asiassa kerätty hänen ministerikaudellaan. Ohisalon mainitseman ympäristöjärjestön raportti toki moittii Suomen nykyhallituksen toimia kunnianhimon puutteesta, mutta ainoa raportissa nimeltä mainittu “kansallinen asiantuntija” on äärivihreän konsulttifirman palkkalistalla.
Viime lauantaina vihreiden Maria Ohisalo pöyristeli viestipalvelu X:ssä (ent. Twitter) sitä, miten ”Suomen sijoitus ilmastotoimissa romahti”. Hän viittasi valtioiden ilmastotoimia arvioivaan CCPI-indeksiin, jossa Suomen sijoitus oli ”romahtanut” sijalta 15 sijalle 26.
Ohisalo ei ollut hoksannut, että vuoden 2024 CCPI-vertailussa käytetyt päästötiedot ovat vuodelta 2022, jolloin hän itse toimi Suomen ilmastoministerinä. Nolon virheensä takia Maria Ohisalo sai X:ssä yhteisöhuomautuksen ja poisti sen seurauksena oman postauksensa.
Kylmässä maassa käytetään paljon energiaa
CCPI-indeksi (Climate Change Performance Index) on vuosittain julkaistava vertailu, jossa yhteensä 63 valtion ilmastotoimet pisteytetään kasvihuonepäästöjen, uusiutuvan energian käytön ja maassa harjoitetun ilmastopolitiikan perusteella. Ydinvoiman käytöstä ei tässä vertailussa heru pisteitä.
Suomen sijoitusta CCPI-vertailussa heikentää eniten se, että Suomessa käytetään paljon energiaa asukasta kohden. Tämä johtuu Suomen kylmästä ilmastosta ja pitkistä välimatkoista, joten asialle ei ole juuri mitään tehtävissä.
Helsingin Sanomat tarkisti laskelman perusteet ja totesi, että Suomen CCPI-sijoituksen heikkenemisellä on vaikea nähdä olevan “ainakaan vankkaa yhteyttä” kesäkuussa 2023 aloittaneen nykyhallituksen toimiin.
Oliko vihreä konsultti ainoa haastateltu asiantuntija?
Helsingin Sanomien jutussa todetaan myös, että CCPI-indeksia ylläpitävän Germanwatch-järjestön raportti perustuu tilastojen lisäksi myös haastatteluihin. Näiden asiantuntijahaastattelujen perusteella Germanwatch kirjoittaa, että uuden hallituksen linja on vähemmän kunnianhimoinen kuin edellisen.
Suomen osalta ainoa raportissa nimeltä mainittu “kansallinen asiantuntija” on Third Rock -konsulttiyrityksen johtava konsultti Veikko Sajaniemi. Sajaniemi kertoo Helsingin Sanomille, että hän ei tiedä, kuinka monta ihmistä Suomea koskevaa osuutta varten haastateltiin. Voi siis hyvin olla, että Veikko Sajaniemi on ainoa Suomen osalta haastateltu asiantuntija.
– Suomen kokoisessa maassa virhemarginaali asiantuntijahaastatteluiden osalta saattaa olla aika iso, kuka minäkin vuonna vastaa kyselyyn, Sajaniemi toteaa Helsingin Sanomille.
Konsulteilla juuret vahvasti vihreässä liikkeessä
Third Rock Finland Oy on vuonna 2016 toimintansa aloittanut yritys, joka tarjoaa yrityksille “vastuullisuuskonsultointia”. Myöhemmin toiminta on laajentunut myös ilmastopalveluihin.
Third Rock -konsulttiyhtiön hallituksen puheenjohtaja Sari Kuvaja aloitti uransa Greenpeacen metsäkampanjoissa jo 1990-luvulla. Toimitusjohtaja on Leo Stranius, joka on aiemmin työskennellyt Kansalaisareenan, Luonto-Liiton ja Suomen luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtajana. Yrityksen keskeisten toimijoiden juuret ovat siis todella syvällä vihreän ideologian ytimessä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Luonto-Liitto Kansalaisareena Sari Kuvaja Third Rock Finland Oy Veikko Sajaniemi Germanwatch kasvihuonepäästöt CCPI-indeksi uusiutuva energia Vastuullisuus Leo Stranius Suomen luonnonsuojeluliitto Maria Ohisalo Ydinvoima ilmastopolitiikka Greenpeace
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
“Viikon itsejauhotus” – entinen ilmastoministeri Ohisalo pöyristeli Suomen romahdusta ilmastotoimissa hänen omalla ministerikaudellaan
Ilmastovuosikertomus puhututtaa: ”Ilmastotoimien vaikutus maatalouden kannattavuuteen huomioitava”
Vihreään ilmastorahastoon leikkaus
Puheet luontokadosta ovat vahvasti liioiteltuja – tutkimustieto ei tue median pelottelua
Lapin lentoturismi syynissä – ministeri Ranne: ”Lapin matkailua ei saa nitistää ilmastotoimilla”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää