LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Suomen EU-vaikuttamisen taso järkyttää – perussuomalaiset vastustavat uusia EU-veroja
EU-komissio on tehnyt ehdotuksen uusiksi suomalaisten maksettavaksi tuleviksi EU-veroiksi. Suomen hallituksen kanta uusille veroille on “alustavan myönteinen”, mutta perussuomalaiset vastustaa tiukasti Suomen talouspoliittisen itsemääräämisoikeuden siirtämistä EU:n alaisuuteen.
Suomen hallitus suhtautuu uusiin veroihin “avoimesti ja rakentavasti” ja muun muassa kansallisten päästökauppatulojen osittaiseen siirtämiseen EU:lle “alustavan myönteisesti”. Valtiovarainvaliokunnan lausunto puolestaan suhtautuu “valtioneuvoston tavoin alustavan myönteisesti” päästökauppatulojen luovuttamiseen.
Käytännössä puhutaan päästöoikeuksien hinnasta riippuen 200-400 miljoonan vuotuisesta maksusta EU:lle pelkästään päästökauppatulojen osalta.
Perussuomalaiset jättivät perjantaina 6.5. eriävän mielipiteen valiokunnan lausuntoon uusista EU-veroista. Eriävässä mielipiteessä moititaan lausunnon voimatonta suhtautumista EU:n suorittamaan Suomen talouspoliittisen itsemääräämisoikeuden kaappaamiseen.
– Tämä paketti siirtää Suomen kansallista verotusoikeutta ja päätäntävaltaa varojen käytöstä EU:lle. Sekä eduskunta että puolueet ovat jo pitkään julistaneet, että taloudellisesta itsemääräämisoikeudesta on pidettävä kiinni. Tässä näkyy sanojen ja tekojen sovittamaton ristiriita puhtaimmillaan, edustaja Ville Vähämäki sanoo.
Suomalaisten etua se ei taatusti edistä
Sitran tuoreessa selvityksessä kiinnitettiin huomiota Suomen EU-päätöksenteon puutteisiin. Selvityksen mukaan kansallinen valmisteluvaihe ei ole avointa ja eduskunnassakin asiat käsitellään valiokunnissa suljettujen ovien takana. Selvitys muistuttaa, että demokratian kannalta on oleellista kysyä, mitä mahdollisuuksia kansalaisella on osallistua EU:n päätöksentekoon.
Suomen EU-lainsäädäntöprosessista saa usein tietoa vasta kun valtioneuvosto esittää eduskunnalle Suomen jo muodostetun kannan Euroopan komission valmistuneeseen säädösehdotukseen.
– Tilaisuus vaikuttaa oli nyt. Jos esitysluonnokseen ei ole jo tässä vaiheessa esittää muutosehdotuksia tai vahvaa kielteistä kantaa, ne tulevat pian konkreettisina esityksinä eduskunnan käsiteltäväksi, ja silloin niiden vastustaminen tulee olemaan poliittisesti mahdotonta, kuten on nähty jo monta kertaa. Herää kysymys, onko hallitus vain näennäiskriittinen. Kenen etuja vaikeneminen ja päätöksien läpi runnominen palvelee, sillä suomalaisten etua se ei taatusti edistä, edustaja Vilhelm Junnila kysyy.
Kyseessä on verotusoikeuden siirtäminen EU:lle
Sekä hallituksen kanta että valiokunnan lausunto kertoivat, että kantoja päivitetään esityksien täsmentyessä. Perussuomalaiset suhtautuvat asiaan epäilevästi.
– Jo nyt tiedämme, että kyseessä on verotusoikeuden siirtäminen EU:lle, ja osaamme arvioida, että kyseessä on satojen miljoonien eurojen vuotuinen lisämaksu suomalaisille yrityksille ja kotitalouksille. Yksityiskohtien täsmentyminen ei tätä asiaa muuksi muuta, edustaja Jari Koskela toteaa.
– Sekä EU että hallitus perustelivat esitystä elpymispakettiin otettujen lainojen takaisinmaksutarpeella, mutta miksi sitten nyt ehdotetut verot ovat pysyviä eikä keräämistä keskeytetä, kun takaisinmaksu olisi suoritettu? On selvää, että elpymispakettia käytetään tekosyynä. Eihän EU ja hallituksemme kehtaa edes puhua veroista, vaan kutsuu näitä EU:n omiksi varoiksi ja ympäristömaksuiksi.
Tätä on kokoomuslainen EU-politiikka
Valtiovarainvaliokunnan käsittelyssä lausuntoon jättivät eriävät mielipiteensä vain perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit. Kokoomus ei jättänyt eriävää mielipidettä. Kokoomus siis käytännössä kannatti valtioneuvoston kantaa ja valiokunnan lausuntoa.
– Kokoomus on useasti ilmoittanut vastustavansa tulonsiirtoliittovaltiota, yhteisvelkaa ja epäsymmetristä tulonsiirtounionia. Kuitenkin se oppositiostakin käsin päätyi kannattamaan elpymispakettia viime keväänä, aiheuttaen suomalaisille miljardien laskun, edustaja Sami Savio kertoo.
– Ja nyt kun hallitus nyökyttelee innokkaasti tuleville EU-veroille, kokoomus ei korkeiden kannatuslukujensa sokaisemana jättänyt valtiovarainvaliokunnassa edes eriävää mielipidettä asiasta. Tätä on kokoomuslainen EU-politiikka niin hallituksessa kuin oppositiossa.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- ympäristömaksut EU-päätöksenteko päästökauppatulot yhteisvelka EU-verot EU-liittovaltio päästöoikeudet verotusoikeus EU:n verotusoikeus Elpymispaketti EU-lainsäädäntö Tulonsiirtounioni valtiovarainvaliokunta eriävä mielipide Kristillisdemokraatit Euroopan unioni Jari Koskela Sitra EU-komissio Sami Savio Vilhelm Junnila Demokratia Itsemääräämisoikeus Talouspolitiikka perussuomalaiset Ville Vähämäki hallitus Kokoomus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Huhtasaari: Elvytyspaketti tarkoittaa säännöistä luopumista ja siirtymistä mielivaltaan
Italian keskuspankin johtajalta läjä avauksia: EU:lle pysyvästi yhteistä velkaa, verotusoikeuksia ja talouskurisäännöt roskakoriin
Simula: Hallitus lahjoittamassa Suomen EU:n viheralueeksi – “Olisi aika herätä unesta ja kuunnella aidosti myös kriittisiä ääniä”
Viherpesu käy veronmaksajalle kalliiksi: ”Suomea viedään EU:ssa kuin mätää kukkoa”
EU:n piti kerätä veroja elpymisvälineen vuoksi otettujen luottojen takaisinmaksuun – nyt komissio haluaisi käyttää varoja poliittisiin tavoitteisiinsa
Suomalaiset maksavat ensin italialaisten taloremontit ja remontoivat pakosta omat talonsa energiatehokkaiksi – ”Suomi on tehnyt valtavan virheen olemalla innokkain EU-komission ehdotusten tukija”
Mäkelä: EU-linjan on muututtava vaaleissa – Suomi ei saa olla ikuinen maksaja
Viikon suosituimmat
Kirjailija Jarkko Tontti: Punavihreä kupla on puhkeamassa – ”Eliitille koittanut viimeinen hetki havahtua, että he ovat irtautuneet suomalaisesta elämästä”
Punavihreä kupla on suomalaisessa poliittisessa keskustelussa tunnettu käsite, jolla kuvataan sananmukaisesti kuplautunutta, vasemmistoa myötäilevää yhteisöä. Punavihreään hegemoniaan on tähän saakka keskeisesti kuulunut yhteiskunnallisen eliitin ja sitä myötäilevän median voimakas vieraantuminen tavallisesta kansasta, sen huolenaiheista ja toiveista. Juristitaustainen kirjailija Jarkko Tontti esittää nyt konkreettisin perusteluin, miten ajat ovat muuttuneet ja punavihreä arvomaailma törmännyt seinään.
Ilmastonmuutos ei sytyttänyt Los Angelesin maastopaloja – epäiltyjä tuhopolttajia otettu kiinni
Ilmastonmuutos on saattanut pahentaa Kalifornian kuivuutta ja voimistaa tuulia, mutta maastopalot johtuvat ihmisten toiminnasta. Useita epäiltyjä tuhopolttajia on jo otettu kiinni. Kuvernööri Newson on kutsunut kansalliskaartin apuun estämään palaneiden kotien ryöstelyä.
Vanhemmat ottavat jo juristin mukaan lapsensa opettajatapaamisiin – opettajilta kuppi nurin
Opettajien työelämä Ruotsissa ei ole välttämättä ollut ruusuilla tanssimista tähänkään asti. Uusin vitsaus ovat juristit, joita vanhemmat raahaavat mukaan pikkupiltin opettajatapaamisiin. Näin tapahtuu sekä hyvinvoivissa yksityiskouluissa että ongelmalähiöiden kunnallisissa oppilaitoksissa. Kuppi meni nurin jo opetusministeriltäkin.
Mikä meni pieleen journalismissa? – Näkökulmia median alennustilan aiheuttajista
2020-luvulla journalismi on kriisissä. Toimittajien ja mediayleisön suhde on jännittynyt, ja samalla uudet ailahtelevat ansaintamallit kasaavat painetta toimituksille. Mediamaailmaa läheltä seuraavat vaikuttajat tarkastelevat syitä siihen, miksi journalismi on ajautunut alennustilaan.
Elon Muskin X-kirjoitus nosti esiin taannoiset Isoa-Britanniaa ravisuttaneet lasten raiskausrikokset – viranomaiset eivät aluksi puuttuneet rikoksiin rasismileiman pelossa
Viestipalvelu X:ssä levisi keskustelu Ison-Britannian lähihistoriassa tapahtuneista lapsiin kohdistuneista järkyttävistä seksuaalirikoksista. Satoja lapsia ja teini-ikäisiä tyttöjä joutui laajamittaisen “raiskausringin” hyväksikäytön kohteeksi. Elon Muskin mainitsemista rikoksista vaaditaan nyt kansallista tutkimusta.
Somaleista puolet työttöminä ja lopuilla usein toimeentulovaikeuksia Ruotsissa – maan työikäisistä enemmistö ulkomaalaistaustaisia jo vuonna 2033
Yli puolet Ruotsin työikäisestä väestöstä on ulkomaalaistaustaisia vuonna 2033. Heistä useimpien tausta on Euroopan ulkopuolella. Kohti mielenkiintoisia aikoja ollaan menossa ja äänestämisessä saattaa piillä demokratian muutoksen avain. Göteborgs-Posten on haastatellut somalivaikuttajaa.
Mielipiteenvapaus somessa kuohuttaa saksalaisia – viestipalvelu X:stä alkoi joukkopako, kun Musk kehotti saksalaisia äänestämään AfD:tä
Amerikkalaisen teknomiljardöörin Elon Muskin ja Vaihtoehto Saksalle -puolueen (AfD) puheenjohtajan Alice Weidelin torstai-iltana X-viestipalvelukanavalla käymä keskustelu Saksan politiikasta ja Mars-lennoista räjäytti käyntiin myrskyisän keskustelun vaalivaikuttamisesta ja mielipiteenvapaudesta sosiaalisessa mediassa. Monet ammattiliitot ja Saksan korkein oikeus ovat ilmoittaneet jättävänsä X:n.
Kiinalaiset troolarit imuroivat kalat maailman meristä – pian tyhjän saa pyytämättäkin
Kun Kiinan omat merialueet oli kalastettu tyhjäksi, kommunistivaltio pystytti maailman suurimman kalastuslaivaston ja lähetti sen imuroimaan maailman merille. Valtavat uivat tehtaat tuhoavat kalakantoja kiihtyvällä vauhdilla. 3,3 miljardia ihmistä saa maailmassa huomattavan osan ravintoaan kalasta, mutta ennen pitkää yhä useammalle jää nälkä.
Hybridiosaamiskeskuksen johtaja Jukka Savolainen: Suomalaiset oikeusoppineet politikoivat asiantuntijaroolissa – ”Vastauksiin yhdistyy omia toiveita siitä, kuinka asioiden pitäisi olla”
Hybridiosaamiskeskuksen verkostojohtaja Jukka Savolainen arvostelee suomalaisia oikeustieteilijöitä sortumisesta politikointiin. Asetelma oli nähtävissä etenkin viime kesänä eduskunnan säätämästä rajaturvallisuuslaista käydyn julkisen keskustelun yhteydessä. Eduskunta sääti lain, vaikka eräät kansainvälisen oikeuden professorit katsoivat että lain soveltaminen rikkoisi kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia.
Antikainen: Scholzin päätös jättää Ukraina ilman apua on häpeällinen – Tuppurainen siunasi Suomen demarien tuen Berliinissä
Saksan liittokansleri Olaf Scholz (SPD) päätti estää noin kolmen miljardin euron arvoisen tukipaketin Ukrainalle. Tukipaketti olisi sisältänyt kriittisiä puolustusjärjestelmiä, kuten IRIS-T-ilmatorjuntajärjestelmiä ja Patriot-ilmatorjuntaohjuksia, joita Ukraina on pyytänyt suojellakseen kansalaisiaan Venäjän aggressioilta. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen pitää päätöstä käsittämättömänä ja vastuuttomana.
Uusimmat
Turun Perussuomalaiset nimesi lisää kuntavaaliehdokkaita
Ennen woke oli cool – nyt pelkkä haalistuva kirosana
Toimitus suosittelee
PS Naiset 3/2024
Lue lisää
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää