Artikkeli kuva

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA

Suomeen ja Ruotsiin tulossa kymmeniä tuhansia kouluikäisiä pakolaislapsia – osa aikoo yhä käydä koulua etänä

Suomeen ja Ruotsiin on tulossa kymmeniä tuhansia pakolaislapsia Ukrainasta. Heillä on oikeus perusopetukseen, vaikka osa heistä käykin edelleen koulua etänä. Pullonkaulaksi Pohjolassa on muodostumassa ukrainankielisten opettajien puute. Siitäkin selvitään luovuudella.

Viime keskiviikkoon mennessä Ruotsista oli hakenut turvapaikkaa 19 517 ukrainalaista, joista lapsia oli 7 600. Useimmat heistä 6–15-vuotiaita. Luvuista puuttuvat henkilöt, jotka eivät vielä ole hakeneet turvapaikkaa. Heidän lukumääränsä on tuntematon, mutta sen arvellaan olevan suuri.

Ukrainalaisilla pakolaislapsilla on EU:n alueella oikeus saada välittömästi kouluopetusta mutta koulupakkoa ei ole. Maahanmuuttoviraston realistisen arvion mukaan Ruotsiin saapuisi 76 000 Ukrainan pakolaista juhannukseen mennessä. Ääritilanteessa tulijoita olisi 212 000 ja heistä puolet siis lapsia.

Ukrainakieliset opettajat kortilla

– Maahan saapuneiden lasten ja nuorten määrä ei suoraan heijasta sitä, kuinka moni heistä hakeutuu ruotsalaiseen kouluun. Osa lapsista valitsee ehkä etäopetuksen ja seuraa ukrainalaista koulujärjestelmää, arvelee opetusministeri Lina Axelsson Kihlbom.

Pullonkaulaksi opetuksessa saattaa muodostua se, että koko Ruotsissa on vain 16 ukrainantaitoista äidinkielenopettajaa. Akuutissa tilanteessa Opetushallitukselle on annettu tehtäväksi selvittää kaikki mahdolliset ukrainaa taitavat henkilöt, jotka voisivat avustaa kouluja opetuksen järjestämisessä.

Lapset heti koulunpenkille

Suomeen on saapumassa sisäministeriön arvion mukaan 40 000–80 000 pakolaista Ukrainasta tämän vuoden aikana. Ja lapsia heistä todennäköisesti puolet. Koululaitoksen lisäksi tämä tarkoittaa haasteita lasten varhaiskasvatukselle eli päivähoitojärjestelmälle.

Ukrainan kielen taitoiset opettajat ja varhaiskasvattajat ovat kortilla myös Suomessa. Helsingissä on yksi ukrainanopettaja, eikä tilanne ole sen parempi muissakaan kunnissa.

Opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtaja Eeva-Riitta Pirhonen sanoi viime keskiviikon tiedotustilaisuudessa, että opetuksen suhteen tilanne on selkeä. Ukrainalaislapsilla on oikeus osallistua perusopetukseen. Hänen mukaansa paras vaihtoehto olisi valmistava opetus, jossa opetetaan suomen ja ruotsin kielen alkeita.

 

 

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

1.
Suomen uutiset logo

Li Andersson esiintyi äärivasemmiston katuväkivaltaa tukevassa tilaisuudessa

12.12.2024 |17:15
5.
Suomen uutiset logo

Vasemmistotaustainen oikeusprofessori maalailee kauhukuvia maamiinoihin kävelevistä turvapaikanhakijoista – puolustusvaliokunnan perussuomalaisilta tylyt terveiset professorille

11.12.2024 |16:56
10.
Suomen uutiset logo

Syyria kaaoksessa, jihadistiryhmittymä kaataa Assadin hallintoa – Vilhelm Junnila analysoi monimutkaista tilannetta

08.12.2024 |11:57

Uusimmat










PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää