Artikkeli kuva

Helsingin keskustasta otettu kuva, jolla Helsinkiä markkinoidaan irakilaisille.

Toimitus suosittelee

Viikon 40/2015 luetuin

Syyskuu 2015 luetuin

Suomea markkinoidaan Irakissa unelmamaana : “maksetaan kaikki kustannukset ja palvelut, annetaan asunto, rahaa ..”

29.09.2015 |07:00

Melko harva suomalainen osaa arabiaa. Se on harmi, sillä arabian avulla pysyy kommunikoimaan lähes miljardin ihmisen kanssa. Jos osaisit sitä, osaisit suomentaa seuraavan tekstinpätkän. Siinä mainostetaan Suomea irakilaisille turvapaikanhakijoille:

بمجرد حصولك على الاقامة يتم ترحيلك من المخيم واعطاؤك شقة ويكون الاجار والخدمات عليهم ويتم صرف مبلغ من 300 يورو الى 500 يورو .

Tekstissä sanotaan: ”Oleskeluluvan saamisen jälkeen hakijalle annetaan asunto. Vuokraa ei tarvitse maksaa, ja hakijalle myönnetään kuukausittain 300-500 euroa rahaa.”

Toimituksemme kävi äskettäin läpi joukon arabiankielisiä sivustoja. Niissä neuvotaan irakilaisia yksityiskohtaisesti siitä, miten Suomesta saa turvapaikan. Monilla eri sivustoilla jaetut ohjeet ovat usein yhteneviä. Seuraavassa poimintoja.

Irakilaiset turvapaikanhakijat -Facebook-ryhmässä kirjoitetaan:

”Turvapaikan saannin kannalta Suomi on Pohjoismaiden parhaita maita. Maa kuuluu Dublinin sopimuksen allekirjoittajiin. Suomeen on monta reittiä. Ensimmäinen: Hanki viisumi Schengen-alueelle. Kun saavut Suomeen, mene lähimmälle poliisiasemalle, esittäydy ja hae turvapaikkaa. Toinen reitti: Hanki matka johonkin kolmanteen maahan siten, että reitti kulkee Suomen kautta. Hae Suomeen Transit-viisumia. Älä mene jatkolennolle, vaan jää maihin. Odota jonkin aikaa, mene sitten poliisiasemalle hakemaan turvapaikkaa. Kolmas reitti kulkee Venäjän kautta. Rajan läheisyydessä on useita kaupunkeja, esimerkiksi Pietari. Sieltä pääsee nopeasti Suomeen.”

Safar-sivustolla kerrotaan: ”Vastaanottokeskuksessa järjestetään turvapaikkakuulustelu. Hakijalla tulee olla uskottava tarina. Jos haastattelija hyväksyy tarinan, turvapaikka myönnetään. Mikäli päätös on myönteinen, oleskeluluvan saa noin kuuden kuukauden kuluttua. Mikäli virasto on ruuhkautunut, aikaa voi mennä enemmän. Oleskeluluvan saamisen jälkeen hakijalle annetaan asunto. Vuokraa ei tarvitse maksaa, kuukausittain myönnetään 300-500 euroa käyttörahaa.”

Safar ei keksi asioita omasta päästään. Oleskeluluvan saaneelle todellakin osoitetaan niin sanottu kuntapaikka, jonka kautta pakolainen saa asunnon. Valtio maksaa pakolaisen kulut kunnalle neljän vuoden ajan.

Safar-sivustoa on luettu yli kymmenen miljoonaa kertaa. Se listaa tärkeimpiä syitä, miksi juuri Suomesta kannattaa hakea turvapaikkaa:

  1. Hyvinvointi.
  2. Työpaikkoja on runsaasti, erityisesti teknologiasektorilla. Suomi on korkean teknologian viejämaa.
  3. Suomi kuuluu niiden Pohjoismaiden joukkoon, josta on helpointa saada turvapaikka.
  4. Maa tekee turvapaikka-asioissa yhteistyötä turvapaikanhakijoiden kanssa.
  5. Vaikka sormenjälkesi olisi otettu talteen Kreikassa, Suomi ei hyödynnä tätä tietoa.
  6. Suomi maksaa hakijalle kaikki kustannukset ja palvelut siihen saakka, kunnes turvapaikka on myönnetty.

Missä syyrialaiset?

Syyrialaisia turvapaikanhakijoita ei ole Suomessa juuri näkynyt. Eniten ihmisiä tulee tällä hetkellä Irakista.  Kuten tunnettua on, Irak ei ole maailman rauhallisimpia maita, mutta maassa on kuitenkin rauhallisempaa kuin Syyriassa.

Syyriasta on paennut satojatuhansia ihmisiä pakolaisleireihin, jotka sijaitsevat Irakissa. Miten Irak on yhtä aikaa turvapaikkamaa sekä turvapaikanhakijoiden lähtömaa?

Vastaus saattaa löytyä Wall Street Journal -lehdestä. Lehti kirjoitti hiljattain siitä, että monien irakilaisten mielestä juuri nyt ainutlaatuinen tilaisuus muuttaa Eurooppaan.

– Olisi järjetöntä jäädä, kun nyt on tällainen ”kultainen” tilaisuus, Osama Ahmed kertoi lehdelle.

– Ystävämme, jotka olivat jo aikaisemmin saaneet turvapaikan, soittivat ja viestittelivät meille. He kehottivat jättämään Irakin niin pian kuin mahdollista, sillä eurooppalaiset viranomaiset suhtautuvat tällä hetkellä tulijoihin myönteisesti.

Moni irakilainen varmasti muuttaisi tänne erittäin mielellään. Eikä heitä voi siitä oikein syyttääkään. Mutta turvapaikkajärjestelmän tarkoitus ei ole maailman köyhyysongelmien ratkaisu.

Vaikka Suomessa olisi kuinka paljon auttamishalua, täytyy muistaa ettei tulijoita voida loputtomiin pitää hätämajoitettuna liikuntasaleihin, kirkkoihin, hotelleihin eikä pääministerin ylimääräisiin asuntoihin. Kaikki Suomessa asuvat tarvitsevat kodin. Valitettavasti meillä ei ole taloudellista mahdollisuutta tarjota kaikille turvapaikanhakuohjeet riittävän tarkkaan lukeneille ilmaista asumista. Saati sitten ottaa kymmeniä tai satoja tuhansia ihmisiä nykyisen sosiaaliturvajärjestelmän piiriin.

Turvapaikkakriisi on sekä Suomen että koko Euroopan kaikkein vaikein tämänhetkinen ongelma.

Perussuomalaisten kanta turvapaikka-asiaan on selvä. Hyökyaalto on padottava, järjestelmän räikeän hyväksikäytön on loputtava. Samaa mieltä olivat mielenosoittajat, jotka muodostivat toissaviikonloppuna Torniossa Ruotsin vastaiselle rajalle ihmismuurin ja sanoivat: ”jo riittää”. Sama arabiaksi: كفى.

Kirjoitus on julkaistu Perussuomalainen 9/2015 -lehden pääkirjoituksena. 

Matias Turkkila


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

4.
Suomen uutiset logo

Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”

19.11.2024 |16:28
5.
Suomen uutiset logo

Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”

16.11.2024 |11:30
6.
Suomen uutiset logo

DEI lyttäsi Yhdysvaltojen nuoret miehet “myrkyllisiksi” ja tahrasi heidän historialliset sankarinsa – he nousivat DEI:tä vastaan ja loivat vastakulttuuria, joka siivitti Trumpia voittoon

13.11.2024 |23:00
9.
Suomen uutiset logo

Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan

17.11.2024 |22:27
10.
Suomen uutiset logo

Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse

14.11.2024 |23:20

Uusimmat

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää