

Helsingin keskustasta otettu kuva, jolla Helsinkiä markkinoidaan irakilaisille.
Toimitus suosittelee
Viikon 40/2015 luetuin
Syyskuu 2015 luetuin
Suomea markkinoidaan Irakissa unelmamaana : “maksetaan kaikki kustannukset ja palvelut, annetaan asunto, rahaa ..”
Melko harva suomalainen osaa arabiaa. Se on harmi, sillä arabian avulla pysyy kommunikoimaan lähes miljardin ihmisen kanssa. Jos osaisit sitä, osaisit suomentaa seuraavan tekstinpätkän. Siinä mainostetaan Suomea irakilaisille turvapaikanhakijoille:
بمجرد حصولك على الاقامة يتم ترحيلك من المخيم واعطاؤك شقة ويكون الاجار والخدمات عليهم ويتم صرف مبلغ من 300 يورو الى 500 يورو .
Tekstissä sanotaan: ”Oleskeluluvan saamisen jälkeen hakijalle annetaan asunto. Vuokraa ei tarvitse maksaa, ja hakijalle myönnetään kuukausittain 300-500 euroa rahaa.”
Toimituksemme kävi äskettäin läpi joukon arabiankielisiä sivustoja. Niissä neuvotaan irakilaisia yksityiskohtaisesti siitä, miten Suomesta saa turvapaikan. Monilla eri sivustoilla jaetut ohjeet ovat usein yhteneviä. Seuraavassa poimintoja.
Irakilaiset turvapaikanhakijat -Facebook-ryhmässä kirjoitetaan:
”Turvapaikan saannin kannalta Suomi on Pohjoismaiden parhaita maita. Maa kuuluu Dublinin sopimuksen allekirjoittajiin. Suomeen on monta reittiä. Ensimmäinen: Hanki viisumi Schengen-alueelle. Kun saavut Suomeen, mene lähimmälle poliisiasemalle, esittäydy ja hae turvapaikkaa. Toinen reitti: Hanki matka johonkin kolmanteen maahan siten, että reitti kulkee Suomen kautta. Hae Suomeen Transit-viisumia. Älä mene jatkolennolle, vaan jää maihin. Odota jonkin aikaa, mene sitten poliisiasemalle hakemaan turvapaikkaa. Kolmas reitti kulkee Venäjän kautta. Rajan läheisyydessä on useita kaupunkeja, esimerkiksi Pietari. Sieltä pääsee nopeasti Suomeen.”
Safar-sivustolla kerrotaan: ”Vastaanottokeskuksessa järjestetään turvapaikkakuulustelu. Hakijalla tulee olla uskottava tarina. Jos haastattelija hyväksyy tarinan, turvapaikka myönnetään. Mikäli päätös on myönteinen, oleskeluluvan saa noin kuuden kuukauden kuluttua. Mikäli virasto on ruuhkautunut, aikaa voi mennä enemmän. Oleskeluluvan saamisen jälkeen hakijalle annetaan asunto. Vuokraa ei tarvitse maksaa, kuukausittain myönnetään 300-500 euroa käyttörahaa.”
Safar ei keksi asioita omasta päästään. Oleskeluluvan saaneelle todellakin osoitetaan niin sanottu kuntapaikka, jonka kautta pakolainen saa asunnon. Valtio maksaa pakolaisen kulut kunnalle neljän vuoden ajan.
Safar-sivustoa on luettu yli kymmenen miljoonaa kertaa. Se listaa tärkeimpiä syitä, miksi juuri Suomesta kannattaa hakea turvapaikkaa:
- Hyvinvointi.
- Työpaikkoja on runsaasti, erityisesti teknologiasektorilla. Suomi on korkean teknologian viejämaa.
- Suomi kuuluu niiden Pohjoismaiden joukkoon, josta on helpointa saada turvapaikka.
- Maa tekee turvapaikka-asioissa yhteistyötä turvapaikanhakijoiden kanssa.
- Vaikka sormenjälkesi olisi otettu talteen Kreikassa, Suomi ei hyödynnä tätä tietoa.
- Suomi maksaa hakijalle kaikki kustannukset ja palvelut siihen saakka, kunnes turvapaikka on myönnetty.
Missä syyrialaiset?
Syyrialaisia turvapaikanhakijoita ei ole Suomessa juuri näkynyt. Eniten ihmisiä tulee tällä hetkellä Irakista. Kuten tunnettua on, Irak ei ole maailman rauhallisimpia maita, mutta maassa on kuitenkin rauhallisempaa kuin Syyriassa.
Syyriasta on paennut satojatuhansia ihmisiä pakolaisleireihin, jotka sijaitsevat Irakissa. Miten Irak on yhtä aikaa turvapaikkamaa sekä turvapaikanhakijoiden lähtömaa?
Vastaus saattaa löytyä Wall Street Journal -lehdestä. Lehti kirjoitti hiljattain siitä, että monien irakilaisten mielestä juuri nyt ainutlaatuinen tilaisuus muuttaa Eurooppaan.
– Olisi järjetöntä jäädä, kun nyt on tällainen ”kultainen” tilaisuus, Osama Ahmed kertoi lehdelle.
– Ystävämme, jotka olivat jo aikaisemmin saaneet turvapaikan, soittivat ja viestittelivät meille. He kehottivat jättämään Irakin niin pian kuin mahdollista, sillä eurooppalaiset viranomaiset suhtautuvat tällä hetkellä tulijoihin myönteisesti.
Moni irakilainen varmasti muuttaisi tänne erittäin mielellään. Eikä heitä voi siitä oikein syyttääkään. Mutta turvapaikkajärjestelmän tarkoitus ei ole maailman köyhyysongelmien ratkaisu.
Vaikka Suomessa olisi kuinka paljon auttamishalua, täytyy muistaa ettei tulijoita voida loputtomiin pitää hätämajoitettuna liikuntasaleihin, kirkkoihin, hotelleihin eikä pääministerin ylimääräisiin asuntoihin. Kaikki Suomessa asuvat tarvitsevat kodin. Valitettavasti meillä ei ole taloudellista mahdollisuutta tarjota kaikille turvapaikanhakuohjeet riittävän tarkkaan lukeneille ilmaista asumista. Saati sitten ottaa kymmeniä tai satoja tuhansia ihmisiä nykyisen sosiaaliturvajärjestelmän piiriin.
Turvapaikkakriisi on sekä Suomen että koko Euroopan kaikkein vaikein tämänhetkinen ongelma.
Perussuomalaisten kanta turvapaikka-asiaan on selvä. Hyökyaalto on padottava, järjestelmän räikeän hyväksikäytön on loputtava. Samaa mieltä olivat mielenosoittajat, jotka muodostivat toissaviikonloppuna Torniossa Ruotsin vastaiselle rajalle ihmismuurin ja sanoivat: ”jo riittää”. Sama arabiaksi: كفى.
Kirjoitus on julkaistu Perussuomalainen 9/2015 -lehden pääkirjoituksena.
Matias Turkkila
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Taloustieteen emeritusprofessori: Työn verotusta kannattaa keventää myös ylimmissä tuloluokissa – ”Yhteiskunnalle käy kalliiksi pitää kaikkein tuottavimpia ihmisiä vajaakäytöllä”
Heikkojen työn kannustimien vuoksi moni asiantuntijatyössä työskentelevä valitsee tällä hetkellä ylitöiden tekemisen sijaan mieluummin vapaa-ajan. Marginaalivero, eli lisätuloista perittävä vero onkin nykyisellään merkittävä kannustinloukku. - On varmasti syytä pohtia, onko edes valtion etu pitää ylikireää verotusta, jos sen seurauksena ei haluta tehdä pitkiä päiviä, taloustieteen emeritusprofessori Matti Virén sanoo.
Uusimmat

Kasvuriihen tiedotustilaisuus – suora lähetys

Tutkimus: Veroprogression alentaminen kannattaa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää