
LEHTIKUVA
Suomalaiset ja ukrainalaiset kehittivät yhdessä tehokkaan droonin – Ronkainen: Koko läntinen liittouma hyötyy Ukrainan kanssa tehdystä yhteistyöstä
Suomalainen puolustusalan yritys Insta on kehittänyt yhdessä ukrainalaisen kumppanin kanssa tehokkaan droonin, jota kaupataan Ukrainalle. Perussuomalaisten kansanedustaja ja puolustusvaliokunnan jäsen Jari Ronkainen pitää itsestään selvänä, että tulevaisuuden sodissa droonien merkitys entisestään korostuu ja että Suomen pitää hakea Ukrainasta kaikki se tieto, mitä tulevaisuuden sodissa tarvitaan.
Ylen julkaisemassa uutisessa kerrotaan suomalaisen korkean teknologian yrityksen ja Puolustusvoimien strategisen kumppanin, Instan, kehittäneen yhdessä ukrainalaisen kumppanin kanssa Ukrainan markkinoille tarkoitetun Steel Eagle ER -droonin, joka liitää tavallista kauemmas. Drooni esiteltiin tänään Helsingissä SecD Day -tapahtumassa.
Kansanedustaja Jari Ronkainen näkee Suomen ja Ukrainan välisessä yhteistyössä paljon hyötyjä Suomen omankin varautumisen kannalta.
– Puolustusvoimien pitää totta kai hyödyntää kaikki se tieto, mitä Ukrainan sodasta ja droonien käytöstä sodankäynnissä voi irti saada. Vaikka sota onkin ikävä asia, niin realismia on sekin, että drooneja käytetään sodissa nykyään vahvasti ja yhteistyön kautta Suomellakin on niistä paljon opittavaa, Ronkainen sanoo.
Droonit ovat tulevaisuuden sodankäyntiä
Ukrainan kokemuksista Venäjän hyökkäyssodassa on opittu sen verran, että droonien käyttö ja niiden merkitys tulevaisuuden sodissa tulee kasvamaan koko ajan. Droonien kehitys menee koko ajan eteenpäin, ja myös Suomen on pysyttävä mukana siinä kehityksessä. Tällä hetkellä paras tapa mukana pysymiseksi on imuroida kaikki se tieto, mitä Ukrainasta on saatavilla.
– Ei pelkästään Suomi vaan koko läntinen yhteisö hyötyvät siitä, että sodankäynnissä voidaan hakea erilaisia variaatioita ja skenaarioita siitä, miten drooneja voi käyttää. Se on tulevaisuuden sodankäyntiä, Ronkainen toteaa.
Pirullinen ase
Nykyaikaisessa sodassa droonit ovat äärimmäisen tärkeitä sekä puolustajalle että hyökkääjälle. Droonien epäsuoran tulen vaikutuskyky on hyvä ottaen huomioon, että droonin tuhoaminen on hyvin vaikeaa. Droonit ovat tärkeitä myös tiedustelun kannalta. Ukrainalle on puolustautumissodankäynnissään äärimmäisen tärkeää tietää vihollisen liikkeet ja ennakoida niiden perusteella, mitä vihollinen seuraavaksi aikoo.
– Droonit ovat valtavan tärkeässä roolissa Ukrainalle, mutta niin kuin on nähty, se on kova ase myös Venäjälle. Niillä pystytään tekemään tihutöitä, eivätkä niiden kustannukset ole valtavan suuria ottaen huomioon sen, miten suurta tuhoa niillä voi saada aikaiseksi. Toki Ukraina pystyy tekemään saman Venäjän hyökkäysrintamalla pudottamalla hyökkääjälle kranaatteja niskaan. Drooni on pirullinen ase, Ronkainen pohtii.
Riskit merkittäviä Ukrainan maaperällä
Ylen jutussa kerrotaan Steel Eagle ER -droonia kehitellyn Ukrainassa rintamaolot huomioiden. Ronkainen ei tiedä yksityiskohtaisesti, minkälaisissa olosuhteissa ja missä päin Ukrainaa droonia on kehitetty, mutta pitää itsestään selvänä, että riskit ovat merkittäviä silloin kun toimitaan Ukrainan maaperällä missä päin Ukrainaa hyvänsä, rintamalinjasta ja sen lähialueista puhumattakaan.
– Aina kun mennään Ukrainan rajojen sisäpuolelle, niin ainahan siinä omat riskinsä on. Se, onko Ukrainan kanssa tehdyllä yhteistyöllä riskejä Installe yrityksenä ajatellen vaikkapa Venäjän vihamielisiä toimia, niin siihen en jaksa uskoa, että asialla valtavan suurta merkitystä olisi, Ronkainen sanoo.
Suomelle myös kaupallisia hyötyjä
Ronkainen näkee tärkeäksi sen, että läntinen liittouma ja Suomi osana liittoumaa tukevat Ukrainaa. Suomi onkin hoitanut mallikkaasti oman osuutensa. Nyt kun Suomi on osa Natoa, niin myös Ukraina pääsee hyödyntämään Suomen osaamista droonien kehittämisessä, jos kaupat saadaan aikaiseksi. Sillä taas voi olla Suomelle myös kaupallisia hyötyjä, joten Ronkainen näkee Ukrainan kanssa tehdyssä yhteistyössä pelkästään positiivisia puolia Suomen kannalta.
– Koko maailma näkee nyt sen, että droonit ovat tärkeässä roolissa tulevaisuuden konflikteissa. Natonkin pitää olla siihen varautunut, ja silloin on hyvä, että myös joillakin Nato-mailla on osaamista siihenkin puoleen.
Droonien torjunta on suuri haaste
Ronkainen uskoo, että tulevaisuudessa joudutaan varmasti panostamaan entistä enemmän myös siihen puoleen, miten droonit torjutaan. Se on iso haaste, kun tiedetään, että ohjukset ovat valtavan kalliita ja tehottomia droonien torjumisessa. Mikä silloin on tehokkain työkalu droonihyökkäysten torjumiseksi?
– Uskon, että ratkaisu tähän ongelmaan saadaan samaan aikaan kun drooneja kehitetään, niin kuin yleensä käy. Siinä on kaksi merkittävää elementtiä tulevaisuuden sodankäynnissä, Ronkainen uskoo.

PS ARKISTO
Suomen Uutiset
Lue myös
Artikkeliin liittyvät aiheet
- droonien torjuminen läntinen liittouma Insta sodankäynti Ukrainan ja Suomen välinen yhteistyö droonit Ukrainan tukeminen Venäjän hyökkäyssota konfliktit Puolustusvoimat Jari Ronkainen Ukraina Venäjä nato
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Tekoäly valtaa taistelukentät – droonit tekevät itsenäisesti selvää venälaistankeista
Ukrainan sodassa käytetään jo drooneja, jotka pystyvät tunnistamaan venäläisiä panssaroituja ajoneuvoja tekoälyn avulla. Asevalmistajan mukaan tekoäly tuhoaa panssarivaunut itsenäisesti, ilman ihmisen suoraa myötävaikutusta. Tekoälyllä on puolensa mutta myös riskinsä.

Suomi ja Ukraina solmivat terveysalan yhteistyösopimuksen – ministeri Juuso: “Suomella on paljon opittavaa siitä, miten terveydenhuolto voi pysyä toimintakykyisenä haastavissakin olosuhteissa”
Suomi ja Ukraina ovat allekirjoittaneet merkittävän kahdenvälisen sopimuksen terveydenhuoltosektorin yhteistyöstä perjantaina 18. lokakuuta 2024 Helsingissä. Ukrainan terveysministeri Viktor Liashko ja Suomen sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso tapasivat allekirjoitustilaisuuden yhteydessä ja vierailivat Uudessa lastensairaalassa Helsingissä.

Antikainen: Scholzin päätös jättää Ukraina ilman apua on häpeällinen – Tuppurainen siunasi Suomen demarien tuen Berliinissä
Saksan liittokansleri Olaf Scholz (SPD) päätti estää noin kolmen miljardin euron arvoisen tukipaketin Ukrainalle. Tukipaketti olisi sisältänyt kriittisiä puolustusjärjestelmiä, kuten IRIS-T-ilmatorjuntajärjestelmiä ja Patriot-ilmatorjuntaohjuksia, joita Ukraina on pyytänyt suojellakseen kansalaisiaan Venäjän aggressioilta. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen pitää päätöstä käsittämättömänä ja vastuuttomana.

Suomi jatkaa Ukrainan jälleenrakentamisen tukea – monille suomalaisyrityksille avautumassa uusia liiketoimintamahdollisuuksia
Ulkoministeriö on tänään julkaissut toisen osan Suomen kansallisesta Ukrainan jälleenrakennussuunnitelmasta. Suomen tuki sisältää kehitysyhteistyötä, humanitaarista apua ja materiaaliapua. - Kuten hallitusohjelmassa olemme todenneet, Suomi tukee Ukrainaa niin kauan kuin on tarpeen, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio sanoo.

Yöllä nousevat piiloistaan Butšan noidat – naiset putsaavat Ukrainan taivasta vihollisen drooneista
Päivisin he ovat eläinlääkäreitä, opettajia, yrittäjiä. Yöllä heistä kuoriutuu aivan jotakin muuta. Butšan noidat puhdistavat ilmatilaa venäläisten drooneista rynnäkkö- ja konekivääreillä. Vuoden 2022 verilöyly ja kansanmurha eivät unohdu, oli sodan lopputulos mikä hyvänsä.
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.