MATTI MATIKAINEN
Suomalaiset helisemässä polttoaineiden hintojen kanssa – Peltokangas: Suora leikkaus veroon on ainoa toimiva keino
Polttoaineen hinta Suomessa on EU:n huipputasoa. Hinnasta suurin osa on veroja, joten perussuomalaiset esittää polttoaineiden verojen leikkaamista 25 prosentilla. Uudistus toisi keskivertoperheelle lähes 500 euroa enemmän käteen vuodessa. Kansanedustaja Mauri Peltokangas kertoo, että avauksesta on tullut kansalta erittäin tyytyväistä palautetta. – Monet ovat jopa huojentuneita siitä, että lopultakin esitetään konkreettisia uudistuksia ostovoiman parantamiseksi.
Perussuomalaiset haluaa vahvistaa kotitalouksien ostovoimaa ja esittää sähkön ja polttoaineiden verojen alentamista 25 prosentilla. Veronalennuksilla helpotettaisiin merkittävästi eläkeläisten, pieni- ja keskituloisten palkansaajien sekä ennen kaikkea lapsiperheiden jokapäiväistä arkea.
Kansanedustaja Mauri Peltokangas kertoo, että perussuomalaisten avauksesta on tullut kansalta erittäin tyytyväistä palautetta.
– Ihmiset ovat tyytyväisiä, monet jopa huojentuneita siitä, että lopultakin esitetään konkreettisia uudistuksia ostovoiman parantamiseksi, koska jokainen tietää, millaisessa suossa tällä hetkellä Suomessa rämmitään, Peltokangas kertoo.
Kansanedustaja on syksyn ajan kiertänyt Suomea Suomalainen ensin -aluevaalikiertueella ja saanut runsaasti palautetta suoraan kansalaisilta niin polttoaineen hinnasta kuin monista muistakin ajankohtaisista poliittisista aiheista.
– Maakunnissa polttoaineen hinta on kestopuheenaihe, joka nousee aina esille.
Nyt järki käteen
Polttoaineen hinnasta yli 60 prosenttia on veroja, joten verotasossa on alentamisen varaa. Suomessa polttoaineen hinta on jo EU:n korkeimman tason tuntumassa.
– Olisi aika ottaa järki käteen ja miettiä seurauksia, kun ihmisiä kiristetään eri suunnasta aina vain enemmän. Kotitaloudet alkavat voimaan pahoin, kun tavallisen elämän kulut paisuvat koko ajan, kansanedustaja sanoo.
Polttoaineen hinnan pysytteleminen korkealla haittaisi jatkossakin merkittävästi monen tavallisen työmatkalaisen elämää. Syrjäseuduilla ei ole tavatonta, että työmatka saattaa olla 60-80 kilometriä suuntaansa, ja moni käy töissä vieläkin pidemmän matkan takaa.
Saamansa kansalaispalautteen perusteella Peltokangas tietää, että tilanne vaikuttaa jo nyt työssäkäynnin kannattavuuteen.
– Moni miettii, onko enää järkevää ajaa pitkää matkaa töihin, kun työstä saatavasta vastikkeesta yhä suurempi osa hupenee polttoainekuluihin. Monelle on järkyttävää, kun asunnon vuokrakulujen jälkeen toinen pakollinen kulu eli polttoainekustannukset ovat jo lähes asumiskustannusten tasolla.
Verovähennykset laiha lohtu
Verotuksessa on mahdollista vähentää työssä käymiseen ja töiden tekemiseen liittyvät matkakulut. Vähennykseen liittyy kuitenkin monia ehtoja ja rajoja.
Peltokangas toteaa, että verovähennykset saattavat tuntua etäiseltä lohdulta bensapumpulla, jossa moni miettii myös sitä, riittävätkö jäljelle jäävät varat loppukuuksi asumisen ja ruuan kuluihin.
– Harvalla on mahdollisuutta odottaa seuraavaan vuoteen veronpalautuksia. Korkea polttoaineen hinta vaikuttaa jokapäiväiseen ostovoimaan. Sillä, mitä kukkaroon jää polttoaine- ja asumiskulujen jälkeen, pitäisi pystyä pärjäämään.
Perussuomalaisten kanssa samoilla linjoilla on toinen oppositiopuolue kristillisdemokraatit. Sen sijaan kokoomus ei ole valmis keventämään polttoaineen verotusta siitäkään huolimatta, että korkeat pumppuhinnat heikentävät tehokkaasti työnteon kannustimia. Peltokangas ihmettelee tilannetta.
– Kokoomus on olevinaan tavallisen ihmisen asialla, vaikka he eivät kuitenkaan ole. Kokoomus on tässä suhteessa valmis viemään suomalaisilta tuhkatkin pesästä, Peltokangas hymähtää.
Pitäisi huolettaa myös kokoomusta
Perussuomalaisten esitys polttoaineveron alentamisesta toisi keskivertoperheelle lähes 500 euroa enemmän käteen.
Kokoomuksen näkemyksen mukaan kalliiseen bensaan olisi kuitenkin paremmin varaa ansiotuloverotuksen keventämisen jälkeen. Peltokangas pitää kokoomusnäkemystä ”järjen köyhyytenä”.
– Nyt kun bensan hinta on tapissa, sen pitäisi huolettaa myös kokoomusta, koska korkeat polttoainekulut rankaisevat myös yrityssektoria, kuljetusalaa ja pk-yrittäjiä. Korkeat logistiikkakulut siirtyvät tuotteiden hintoihin, mikä leikkaa ostovoimaa entisestään, eli jälleen suomalainen maksaa lisää.
Peltokangas painottaa, että perussuomalaisten esittämä suora leikkaus polttoaineveroon on ainoa toimiva ratkaisu, millä voidaan puuttua ongelmaan, eli kalliisiin liikkumisen kustannuksiin.
– On uskallettava tehdä selkeitä ja konkreettisia ratkaisuja, jotka ovat nähtävissä bensapumpulla ja jotka tuntuvat kansalaisten kukkaroissa.
Puola on päättänyt helpottaa autoilijoiden tilannetta poistamalla polttoaineveron ja polttoaineen arvonlisäveron kokonaan väliaikaisesti.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- lämmityskulut logistiikkakustannukset työssäkäynti leikkaus ostovoima polttoaineiden hinta autoilijat pieni- ja keskituloiset kotitaloudet Mauri Peltokangas Eläkeläiset perussuomalaiset hallitus Kokoomus verotus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
EU:lla taas ketunhäntä kainalossa: ”Jokainen maksaisi tankatessaan veroa Brysseliin”
Suomessa on nyt EU-alueen kolmanneksi kallein bensa – Tavio: ”Autoilijoilta kerätään rahaa, joka menee kehitysapuna Afrikkaan”
Kokoomus ei halua keventää polttoaineen verotusta – perussuomalaiset pitävät korkeita pumppuhintoja kurittamisena
Purra: “Mikäli koko hallituskausi olisi edistetty perussuomalaista politiikkaa, suomalaisella olisi omassa maassaan muutakin kuin maksajan rooli”
Saarikko vähätteli bensan hintaa, Suomela höpisi omiaan – Purra: On hölmöä väittää, ettei hallitus pysty vaikuttamaan – ”Te voitte laskea veroa”
Ranne: Uusi himmeli ja vanhat kujeet eivät sotea pelasta – “Ongelmia ei ratkaista lisäämällä loputtomasti hallintoa ja rahaa, vaan muuttamalla tekemistä”
Purra: Vaaleja ei kaivata lisää vaan vähemmän – yhdistämällä paikallis-, alue- ja eduskuntavaalit tuettaisiin demokratiaa
Polttoaineiden hinnat pilvissä – kasvavat ilmastotoimet ajavat suomalaisia energiaköyhyyteen: ”Kyllähän tämä hirvittää”
Ammattidiesel otettava käyttöön Suomessa – bensakuskiakin paleltaa
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää