

MATTI MATIKAINEN
Suomalaiset helisemässä polttoaineiden hintojen kanssa – Peltokangas: Suora leikkaus veroon on ainoa toimiva keino
Polttoaineen hinta Suomessa on EU:n huipputasoa. Hinnasta suurin osa on veroja, joten perussuomalaiset esittää polttoaineiden verojen leikkaamista 25 prosentilla. Uudistus toisi keskivertoperheelle lähes 500 euroa enemmän käteen vuodessa. Kansanedustaja Mauri Peltokangas kertoo, että avauksesta on tullut kansalta erittäin tyytyväistä palautetta. – Monet ovat jopa huojentuneita siitä, että lopultakin esitetään konkreettisia uudistuksia ostovoiman parantamiseksi.
Perussuomalaiset haluaa vahvistaa kotitalouksien ostovoimaa ja esittää sähkön ja polttoaineiden verojen alentamista 25 prosentilla. Veronalennuksilla helpotettaisiin merkittävästi eläkeläisten, pieni- ja keskituloisten palkansaajien sekä ennen kaikkea lapsiperheiden jokapäiväistä arkea.
Kansanedustaja Mauri Peltokangas kertoo, että perussuomalaisten avauksesta on tullut kansalta erittäin tyytyväistä palautetta.
– Ihmiset ovat tyytyväisiä, monet jopa huojentuneita siitä, että lopultakin esitetään konkreettisia uudistuksia ostovoiman parantamiseksi, koska jokainen tietää, millaisessa suossa tällä hetkellä Suomessa rämmitään, Peltokangas kertoo.
Kansanedustaja on syksyn ajan kiertänyt Suomea Suomalainen ensin -aluevaalikiertueella ja saanut runsaasti palautetta suoraan kansalaisilta niin polttoaineen hinnasta kuin monista muistakin ajankohtaisista poliittisista aiheista.
– Maakunnissa polttoaineen hinta on kestopuheenaihe, joka nousee aina esille.
Nyt järki käteen
Polttoaineen hinnasta yli 60 prosenttia on veroja, joten verotasossa on alentamisen varaa. Suomessa polttoaineen hinta on jo EU:n korkeimman tason tuntumassa.
– Olisi aika ottaa järki käteen ja miettiä seurauksia, kun ihmisiä kiristetään eri suunnasta aina vain enemmän. Kotitaloudet alkavat voimaan pahoin, kun tavallisen elämän kulut paisuvat koko ajan, kansanedustaja sanoo.
Polttoaineen hinnan pysytteleminen korkealla haittaisi jatkossakin merkittävästi monen tavallisen työmatkalaisen elämää. Syrjäseuduilla ei ole tavatonta, että työmatka saattaa olla 60-80 kilometriä suuntaansa, ja moni käy töissä vieläkin pidemmän matkan takaa.
Saamansa kansalaispalautteen perusteella Peltokangas tietää, että tilanne vaikuttaa jo nyt työssäkäynnin kannattavuuteen.
– Moni miettii, onko enää järkevää ajaa pitkää matkaa töihin, kun työstä saatavasta vastikkeesta yhä suurempi osa hupenee polttoainekuluihin. Monelle on järkyttävää, kun asunnon vuokrakulujen jälkeen toinen pakollinen kulu eli polttoainekustannukset ovat jo lähes asumiskustannusten tasolla.
Verovähennykset laiha lohtu
Verotuksessa on mahdollista vähentää työssä käymiseen ja töiden tekemiseen liittyvät matkakulut. Vähennykseen liittyy kuitenkin monia ehtoja ja rajoja.
Peltokangas toteaa, että verovähennykset saattavat tuntua etäiseltä lohdulta bensapumpulla, jossa moni miettii myös sitä, riittävätkö jäljelle jäävät varat loppukuuksi asumisen ja ruuan kuluihin.
– Harvalla on mahdollisuutta odottaa seuraavaan vuoteen veronpalautuksia. Korkea polttoaineen hinta vaikuttaa jokapäiväiseen ostovoimaan. Sillä, mitä kukkaroon jää polttoaine- ja asumiskulujen jälkeen, pitäisi pystyä pärjäämään.
Perussuomalaisten kanssa samoilla linjoilla on toinen oppositiopuolue kristillisdemokraatit. Sen sijaan kokoomus ei ole valmis keventämään polttoaineen verotusta siitäkään huolimatta, että korkeat pumppuhinnat heikentävät tehokkaasti työnteon kannustimia. Peltokangas ihmettelee tilannetta.
– Kokoomus on olevinaan tavallisen ihmisen asialla, vaikka he eivät kuitenkaan ole. Kokoomus on tässä suhteessa valmis viemään suomalaisilta tuhkatkin pesästä, Peltokangas hymähtää.
Pitäisi huolettaa myös kokoomusta
Perussuomalaisten esitys polttoaineveron alentamisesta toisi keskivertoperheelle lähes 500 euroa enemmän käteen.
Kokoomuksen näkemyksen mukaan kalliiseen bensaan olisi kuitenkin paremmin varaa ansiotuloverotuksen keventämisen jälkeen. Peltokangas pitää kokoomusnäkemystä ”järjen köyhyytenä”.
– Nyt kun bensan hinta on tapissa, sen pitäisi huolettaa myös kokoomusta, koska korkeat polttoainekulut rankaisevat myös yrityssektoria, kuljetusalaa ja pk-yrittäjiä. Korkeat logistiikkakulut siirtyvät tuotteiden hintoihin, mikä leikkaa ostovoimaa entisestään, eli jälleen suomalainen maksaa lisää.
Peltokangas painottaa, että perussuomalaisten esittämä suora leikkaus polttoaineveroon on ainoa toimiva ratkaisu, millä voidaan puuttua ongelmaan, eli kalliisiin liikkumisen kustannuksiin.
– On uskallettava tehdä selkeitä ja konkreettisia ratkaisuja, jotka ovat nähtävissä bensapumpulla ja jotka tuntuvat kansalaisten kukkaroissa.
Puola on päättänyt helpottaa autoilijoiden tilannetta poistamalla polttoaineveron ja polttoaineen arvonlisäveron kokonaan väliaikaisesti.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- lämmityskulut logistiikkakustannukset työssäkäynti leikkaus ostovoima polttoaineiden hinta autoilijat pieni- ja keskituloiset kotitaloudet Mauri Peltokangas Eläkeläiset perussuomalaiset hallitus Kokoomus verotus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


EU:lla taas ketunhäntä kainalossa: ”Jokainen maksaisi tankatessaan veroa Brysseliin”

Suomessa on nyt EU-alueen kolmanneksi kallein bensa – Tavio: ”Autoilijoilta kerätään rahaa, joka menee kehitysapuna Afrikkaan”

Kokoomus ei halua keventää polttoaineen verotusta – perussuomalaiset pitävät korkeita pumppuhintoja kurittamisena

Purra: “Mikäli koko hallituskausi olisi edistetty perussuomalaista politiikkaa, suomalaisella olisi omassa maassaan muutakin kuin maksajan rooli”

Saarikko vähätteli bensan hintaa, Suomela höpisi omiaan – Purra: On hölmöä väittää, ettei hallitus pysty vaikuttamaan – ”Te voitte laskea veroa”

Ranne: Uusi himmeli ja vanhat kujeet eivät sotea pelasta – “Ongelmia ei ratkaista lisäämällä loputtomasti hallintoa ja rahaa, vaan muuttamalla tekemistä”

Purra: Vaaleja ei kaivata lisää vaan vähemmän – yhdistämällä paikallis-, alue- ja eduskuntavaalit tuettaisiin demokratiaa

Polttoaineiden hinnat pilvissä – kasvavat ilmastotoimet ajavat suomalaisia energiaköyhyyteen: ”Kyllähän tämä hirvittää”

Ammattidiesel otettava käyttöön Suomessa – bensakuskiakin paleltaa
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää