

LEHTIKUVA
Suomalainen päätöksenteko likimain halvaantunut – riiteleekö hallitus?
Maaliskuu 2022 oli ensimmäinen kokonainen kuukausi, joka on vietetty Venäjän sotatoimissa Ukrainaa vastaan. Tämän kriisin keskellä talous oireilee. Eduskunnan toimintaa katsoessa kaikki vaikuttaisi olevan erinomaisella tolalla. Tarkastellaan asiaa eduskunnan talousvaliokunnan toiminnan osalta.
Euroalueen inflaatioluvut nousivat kaikkien aikojen ennätyksestä uuteen kaikkien aikojen ennätykseen maaliskuun aikana. Näin kertoo EU:n tilastoviranomainen Eurostat ennakkokatsauksessaan. Inflaatio on jo 7,5 prosentissa.
Palkkojen ostovoima rapistuu. Maatalous ja kuljetusala ovat kriisissä. Julkista terveydenhuoltoa alleviivaava hallitus ihmettelee terveydenhoitoalan lakkoilua. Opettajatkin pohtivat lakkoa. Isänmaan puolustuskin tarvitsee riittävät resurssit. Maanviljelijöillä on erittäin tukalat taloudelliset oltavat.
Voisi siis olettaa, että tässä tilanteessa eduskunnan talousvaliokunnassa painetaan pitkiä päiviä hiki hatussa ja tulitikut pitämässä silmäluomia auki? Suoritetaan ratsia.
Hallitus kuin jänis ajovaloissa
Eduskunnan talousvaliokunta sai maaliskuussa valmiiksi kaksi mietintöä. Lisäksi talousvaliokunta laati kuukauden aikana kuusi lausuntoa muille valiokunnille.
Kahden viimeisimmän viikon (viikot 12-13) aikana eduskunnan talousvaliokunnan mietintömäärä putosi nollaan, sillä maaliskuun julkaistut mietinnöt ovat kumpikin saatu valmiiksi 2.3. Kahden viimeisimmän viikon aikana talousvaliokunta on laatinut neljä mietintöä.
Mietintöjen lukumäärä viime viikkojen ajalta kertoo, ettei maamme taloutta pohtivat kansanedustajat ole ainakaan turhan ylikuormittuneita. Kahvi, tulitikut ja hattuarsenaliini ovat vaihtuneet vaakatasossa tehtävän peukaloiden keskinäisen liikeratojen tutkimiseen.
Talousvaliokunnan tuorein viikkosuunnitelma (4.-10.4.) kertoo, että valiokunta käsittelee ensisijaisesti peukaloiden liikerataa, toissijaisesti EU:sta tulevia asioita ja hyvin olemattomalla painoarvolla hallituksen esityksiä.
Viikkosuunnitelma voi muuttua pääsääntöisesti siitä syystä, että valiokunnan asiantuntijakuulemisten aikataulut täsmentyvät asiantuntijoiden omien aikataulujensa mukaan. Asiantuntijat eivät voi ottaa kantaa ennakoivasti, vaan se esitys tarvitaan ensin.
Joko ei osata tai ei haluta
Tekemättömyydelle on pääsääntöisesti kolme syytä. Ensimmäinen on tarpeen puute. Jos tarvetta kuitenkin on niin jäljelle jää kaksi syytä olla tekemättä juuri mitään: joko ei osata tehdä asialle mitään tai sille ei haluta tehdä mitään.
Ottaen huomioon jo aiemmin listatut talouden huolet on ilmeisen selvää, että taustalla tuskin on tarpeen puutteesta johtuva asioiden käsittelyn halvaus. Jäljelle jäävät taitamattomuus tai halukkuus.
Hallituksen taitamattomuus mitataan eduskunnassa välikysymysten kautta. Tähän asti istuvan hallituksen taitoon on riittävästi luottamusta. Hallituksen luottamusta on mitattu helmikuussa. Eduskunta totesi tuolloin hallituksen nauttivan edelleen eduskunnan luottamusta.
Tekemättömyyteen on tämän vuoksi vaikeaa edes nähdä mitään muuta syytä kuin haluttomuus. Ottaen kriisitila huomioon, haluttomuus toimia ja toteuttaa päätöksiä nostattaa kulmakarvoja. Toimettomuus tuskin on Suomen etu tässä tilanteessa.
Voisiko hallitus olla eripurainen?
Pohjatietojen jälkeen on lähdettävä arveluttaville jäille, sillä Suomen etua miettiessä nykytilanne tuskin on mielekäs. Jäljelle jäänyt Suomen etujen todennäköinen halvaannuttaminen johtuisi siis haluttomuudesta parantaa tilannetta.
Riikinkukkohallituksessa on tähän mennessä painottuneet vahva vihreys ja punaisen tummimmat sävyt. On ilmeisen helppoa nähdä hallituksen sisäisiä ristivetoja erityisesti vihreiden ja keskustapuolueen välillä. Puolueet ovat nyppineet toisiansa kannatusalhon iskiessä nimenomaan talouspuolella.
Se on tiedossa, että esimerkiksi maataloustuottajien ahdinko on todennäköisen suuri polttoaineiden maksaessa julmetusti. Eivät ne traktorit ja leikkuupuimurit liiku pyhällä hengellä. Eivätkä viljasadot kuivu ilman aktiivista kuivatusta. Navettoja pitää lämmittää, samoin maataloustuottajan omaa kotia. Lannoitteet maksavat.
On helppoa nähdä maakuntien keskustapuolueen ja vihreiden välinen tuska. Pitäisikö polttoaineverotusta laskea? Se toisi varmuudella helpotusta maatalouteen, mutta iskisi syvän epäonnistumisen leiman vihreiden hehkutukselle.
Vaihtoehtoiset toimenpiteet
Mitä jos me luopuisimme maataloudesta, mihin vihreät ilmeisesti pyrkivät? Olisimme ostoviljan ja -ruuan varassa. Eikö nimenomaan käsillä oleva kriisi kerro, että tällainen ajattelutapa saattaisi altistaa meidät todellisen katastrofin – nälänhädän – äärelle?
Huoltovarmuudesta tulisi pitää kiinni, vaikka se vähän maksaisikin. Saksa miettinee samaa ongelmaa tällä hetkellä. Maan kilpailukyvyn erinomaisuus on nojannut vuosikausia pitkälti huokeaan Venäjän energiaan ja talouden pinta on kallistunut Saksan eduksi. Yhteisvaluutan myötä kaikki eivät ole halunneet kilpailla Saksaa vastaan tulemalla yhtä riippuvaiseksi Venäjästä. Saksaa on ihailtu talouden onnistumisesta, mutta haitat taitavat nyt aktualisoitua.
Yhtäkkiä uskottavasta puolustuksestaan ja huoltovarmuudestaan kiinni pitäneet EU-valtiot ovatkin nyt niskan päällä. Olisi siten äärimmäisen eriskummallista, jos tässä maailman tilanteessa tasavaltamme hallitus alkaisi riidellä keskenään.
Riitelettekö te siellä hallituksessa vai miksi mitään ei tapahdu? Inflaatio syö palkat, huoltovarmuutemme on uhattuna ja jännitteet ovat kasvaneet. Ette te nyt vain voi yksinkertaisesti siellä istua käsienne päällä!
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
- toimettomus energiariippuvuus kuljetusala sairaanhoito Talousvaliokunta Venäjä Inflaatio Huoltovarmuus Saksa Maatalous hallitus EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Purra: Puolustuksen ja kotimaisen ruuantuotannon tukeminen on nyt täysin välttämätöntä – ”Elintärkeää turvata se, että kaupoista löytyy kotimaista ruokaa ja että tuottajat kykenevät toimimaan”

Ministeri Saarikko selittelee ja levittelee käsiään – Antikainen: Onko suomalaisten tingittävä elintasostaan, jotta vihreät pysyvät hallituksessa?

Perussuomalaisten Leena Meri esitti 1,3 miljardin kehitysapumenojen leikkaamista: ”Rahoja päätyy veroparatiiseihin” – keskustan kansanedustaja purskahti nauruun

Perussuomalaiset: Kiintiöpakolaisuus nollaan ja elintasosiirtolaisuuden kanavat tukittava, jotta resurssit riittävät ukrainalaisten auttamiseen

Reijonen: Hallitus puuhastelee ilmastotoimien kanssa – ”Meillä on ensisijaisesti hätätila ruuassa, energiassa ja polttoaineissa”
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Puoluesihteeri Vuorenpää vaalituloksesta: Tämä on opetus
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää