LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Suomalainen hyötyy koko ajan yhä vähemmän maksamistaan veroista
Perussuomalaisten näkemyksen mukaan Suomella on varaa satsata suomalaisten hyvinvoinnin edistämiseen enemmän julkista rahaa, mutta tämä edellyttäisi päättäjiltä kykyä tehdä priorisointia julkisen talouden menokohteiden valinnassa. – Valitettavasti tähän moni ei ole valmis, perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra toteaa.
Viime aikoina monissa yhteyksissä on muistutettu, mistä asioista tulevat aluevaltuutetut tulevat päättämään ja mistä eivät. Tällä tavoin puolueiden aluevaalikampanjoista on haluttu leikata pois joitakin keskusteluaiheita.
Rahat tulevat samasta kassasta
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kuitenkin toteaa, että perussuomalaiset puhuu näissäkin vaaleissa kaikista asioista.
– Koemme erittäin oleelliseksi puhua myös näissä vaaleissa niistä menokohteista, joihin suomalaisten veroeuroja yhä enemmän kuluu suomalaisten omien hyvinvointipalveluiden ja turvallisuuden takaamisen sijaan.
– Ongelmalliseen maahanmuuttoon, kehitysapuun, EU:n tukipaketteihin tai kurjistavaan ilmastokunnianhimoon upotetut veronmaksajan miljardit eivät ole suomalaisten hyvinvoinnin tai sote-järjestelmän käytössä. Rahat tulevat samaan kassaan, josta ne jaetaan eri kohteisiin, Purra sanoo.
Hän muistuttaa, että näissäkin vaaleissa on kyse siitä, onko suomalainen ykkönen omassa maassaan vai käytännössä pelkkä maksaja.
– Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselyn tulos siitä, että vain joka kymmenes uskoo sote-palveluiden paranevan hyvinvointialueilla, kertoo, että kansalaiset ovat realisteja eivätkä usko palveluiden tai tilanteen parantuvan ilman lisärahaa.
Maahanmuuttajat yliedustettuina sote-sektorilla
Aluevaltuutetut eivät päätä maahanmuuttopolitiikasta. Purra kuitenkin huomauttaa, että politiikassa asiat aina liittyvät ja linkittyvät toisiinsa.
– Jos kukaan jaksaa väittää, että maahanmuutosta ei saisi aluevaalien yhteydessä puhua, neuvon häntä perehtymään maahanmuuttajien yliedustukseen lähes kaikilla verorahoitteisilla sote-sektoreilla. Kenelle järjestelmämme on tarkoitettu, on mitä tärkein politiikan keskustelunaihe myös näissä vaaleissa. Valitettavasti keskusteluun osallistuu ainoastaan yksi puolue, Purra sanoo.
Hän katsoo, että nyt käynnissä oleva ja koko ajan kiihtyvä prosessi heikentää jo suomalaisen keskiluokan veronmaksuhalukkuutta.
– Suomalainen maksaja hyötyy koko ajan yhä vähemmän maksamistaan veroista. Julkinen perusterveydenhuolto on osissa maata käytännössä romahtanut. Lääkäriaikaa ei saa, pää kainalossa saa vaatia palvelua. Espoossa kiireettömän ajan saaminen kestää jopa 90 päivää. Käytännössä kaikki kynnelle kykenevät käyttävät työterveyttä tai yksityisiä vakuutuksia. Edes lasten hammastarkastukset eivät toimi. Nyt lisääntyvät lasten yksityiset hammaslääkärikäynnit.
Suuressa osassa maata ei pääse enää palveluihin
Suomen sote-järjestelmän keskeinen ongelma on palveluihin pääsyn vaikeudet. Purra huomauttaa, että suuressa osassa maata ei ole sen paremmin pääsyä nopeaan julkiseen kuin yksityisenkään hoitoon.
– Mummoja ja pappoja kuskataan pitkiä matkoja takseilla suhaten, kun peruspalvelut häviävät alueilta. Ja uudistuksen myötä häviäminen entisestään kiihtyy, valehtelipa hallitus mitä hyvänsä. Henkilökuntaa ei ole, ja hoitajat ja lääkärit uupuvat työtaakan alle. Monilta alueilta lähtee kokeneita hoitajia, lääkärivaje on suuri ja työhyvinvointi laskee. Tähän muut puolueet huutavat yhteiskuorona ratkaisuksi maahanmuuttoa.
– Maan ylivoimaisesti suurin epäoikeudenmukaisuus on, että ihminen, joka on käynyt ikänsä töissä, maksanut veroja, kasvattanut lapset, ei nyt saa apua ja hoitoa. Ihmisiä pompotellaan, vanhuksia säilötään laillisen heitteillejätön tapaan kotona, kun hoitopaikkoja ei ole, työikäisiä käsketään mennä yksityiselle, kun julkisen jonot eivät jousta. Samaan aikaan näille ihmisille valehdellaan, että nyt tässä uudistuksessa, jokin muuttuu ja tilanne paranee. Miten niin, millä perusteella? Purra kysyy.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- menokohteet aluevaalit julkiset palvelut punavihreä ilmastopolitiikka EU-tukipaketit tärkeysjärjestys verovarat hyvinvointi suomalaiset sote-uudistus Riikka Purra perussuomalaiset talous kehitysapu verotus maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Purra: Sote-sektorille ei ole laittaa enempää resursseja, jos niitä ei oteta ensin jostain muualta pois – ”Suomessa on rahaa, se vain menee tällä hetkellä vääriin kohteisiin”
Pääministeri Marin hoitajapulasta: ”Tarvitsemme työperäistä maahanmuuttoa” – Purra: ”Jätetään taloudellisesti haitallinen maahanmuutto pois”
Purra: Äänestysaktiivisuuden alhaiseksi jääminen ei haittaisi useimpia puolueita – ”Kansalaisten aktiivisesta passivoittamisesta on valitettavasti hyötyä monille”
Hyvinvointialueiden valtuustoryhmille ylimääräistä hillotolpparahaa jopa 6 000-10 000 euroa per valtuutettu – suurista puolueista ainoastaan perussuomalaiset vastustaa: “Piilopuoluetukea”
Jopa 72 000 koulutettua sote-ammattilaista vaihtanut alaa heikon palkan ja huonojen työolojen vuoksi – hallituksen vastaus: Haetaan osaajat ulkomailta
Perussuomalaisten esitys sähköveron alennuksesta vähentäisi hyvinvointialueiden energiakustannuksia ja tuottaisi vuodessa jopa 11 miljoonan säästöt
Purra: Pelkkä kasvu tai työllisyyden nousu eivät riitä kustantamaan sote-menoja – ”Nyt on välttämätöntä puhua siitä, mistä raha saadaan”
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.