LEHTIKUVA
Suojelupoliisin päällikkö Juha Martelius: ”Venäjän sisäiset yhteenotot ovat spekulaatiota – mutta maan tulevaisuutta on pitkällä tähtäimellä vaikea ennustaa”
Venäjä on Suomen suurin turvallisuusuhka ja supon uusi päällikkö on Venäjän asiantuntija. Keskeistä tulevaisuudessa on se, millaisiin asetelmiin Venäjän hyökkäyssota päättyy Ukrainassa. Eli sallitaanko valtion käyttää sotilaallista voimaa toista vastaan saavuttaakseen poliittiset päämääränsä. Lopputulema heijastuu myös Suomeen.
Suojelupoliisin päällikkönä juuri aloittanut Juha Martelius on koulutukseltaan valtiotieteiden tohtori ja väitellyt Venäjän sotilaspolitiikasta. Töissä hän on ollut yliopistomaailmassa sekä pitkään puolustusministeriössä. Tie on vienyt YK:n sotarikostuomioistuimeenkin ja vielä ministerin erityisavustajaksi ynnä valtiosihteeriksi.
– Olen aina ollut siviilivirkamies, Martelius kuittaa.
Hän on perussuomalaisten jäsen.
– Ei se näy sen enempää kuin muillakaan, ja suojelupoliisin päälliköillä se ei näy lainkaan. Kun tässä on ollut lähellä poliittista päätöksentekoa niin uskon, että se auttaa myös sen ymmärtämiseen, minkälaista tietoa päätöksenteossa tarvitaan – ja suojelupoliisin yksi keskeinen tehtävä on tuottaa tietoa päätöksenteon tueksi.
Kehityskulkujen selvittäminen olennaista
Venäjä on de facto Suomen suurin turvallisuusuhka. Siten on loogista, että uusi päällikkö on itänaapurin erityisasiantuntija. Dosentti Arto Luukkasen uudessa kirjassaan esittämää näkemystä Venäjän orastavasta sisällissodasta Martelius pitää ”spekulaationa, mutta Venäjän tulevaisuutta on pitkällä tähtäimellä vaikeaa ennustaa.”
Suojelupoliisin arvion mukaan lähitulevaisuudessa Venäjän hallinnon asema on vakaa.
Marteliuksen mielestä lienee selvää, että kamppailu vallasta on kuitenkin tuloillaan. Venäjä ei ole demokratia, jossa käytäisiin vaalit ja jossa sitten eri puolueiden ehdokkaat kilpailisivat kansan suosiosta, vaan ”johtajat valitaan vähän toisella tavalla. Tai valitsevat keskuudestaan, miten se sitten meneekin”.
– Pyrimme analysoimaan ja tuottamaan tietoa riittävän ajoissa, jotta sitten pystytään reagoimaan joko poliittisen päätöksenteon tasolla tai sitten viranomaistasolla, mistä nyt kulloinkin on kyse.
Sääntöpohjainen järjestelmä horjuu
Venäjän tulevaisuutta on äärimmäisen vaikea määrittää. Keskeistä on se, mitä tapahtuu Venäjän hyökkäyssodassa Ukrainassa. Kokeeko Venäjä voittaneensa vai hävinneensä, sitten kun sotilaalliset operaatiot joskus loppuvat.
– Iso kysymys on, legitimoidaanko jollain lailla kansainvälisessä järjestelmässä nyt se, että joku valtio voi sotilaallista voimaa käyttäen saavuttaa sellaisia poliittisia tavoitteita, joihin Venäjä pyrkii.
– Tämä toki sitten vaikuttaa meihinkin vähintäänkin heijastevaikutuksena. Eli miten tällaista kansainvälistä sääntöpohjaista järjestelmää pystytään pitämään yllä ja mikä sen arvo on – ja mitä ollaan valmiita tekemään sen tukemiseksi.
”Voiko ihmisen mieli muuttua tällä tavalla”
Venäjältä kuuluu nyt äärimmäisen uhkaavaa puhetta ja länsimaiselta kannalta katsottuna täysin käsittämättömiä ja harhaisia lausuntoja. ”Tuhannen taalan kysymys” onkin, kuka sitten Venäjällä oikeasti on mitäkin mieltä.
– Kuulemme Dmitri Peskovista lähtien Venäjän johtajista – Dmitri Medvedev on toinen tällainen – jonka narratiivi on – voisin kuvitella – useimpien suomalaisten korviin täysin käsittämätön. Sitä on vaikea ymmärtää, voiko todellakin ihmisen mieli muuttua tällä tavalla.
Osin kyse on tietysti siitäkin, että eliitti pyrkii säilyttämään oman valta-asemansa. Kyse on yksinkertaisesti Vladimir Putinin suosiosta. Diktaattorin myötämielisyys pitää ihmiset niillä sijoillaan, joilla he ovat tottuneet yltäkylläisesti olemaan.
– Omaisuus on myös monelle hyvin tärkeä. Kyllähän näistä oligarkeista sellaiset henkilöt, jotka valta-asemansa ovat säilyttäneet, eivät missään nimessä ole Putinin politiikasta toista mieltä, koska heillä on liikaa menetettävää siinä.
Yhteiskunnan muutos näkyy suurissa kaupungeissa
Maailman murrosaika näkyy Suomessa myös muutoksena valtakunnan väestössä. Viime vuonna ulkomailta muutti Suomeen 70 000 ihmistä, kuoli 60 000 kantasuomalaista ja syntyvyys oli heikointa henkilömuistiin. Alkeismatematiikallakin lienee selvää, mihin suuntaan maa on menossa.
– Suojelupoliisille tässä tilanteessa on olennaista se, miten se vaikuttaa ja millaisia heijastevaikutuksia sillä on yhteiskuntaan noin laajemminkin. Yhteiskunnan muutos tapahtuu suurissa kaupungeissa ja silloin puhumme ensisijaisesti Helsingistä, Turusta ja Tampereesta.
– Tässäkin yhteydessä poliisi näkee sen rikollisuuden kautta ja muut viranomaiset oman toimialansa kautta. Me katsomme sitä radikalisoitumisen ja yhteiskunnan vakauden kannalta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- yhteiskunnan vakaus yheiskunnan muutos kansainvälinen sääntöpohjainen järjestelmä YK:n sotarikostuomioistuin legitimointi Venäjän tulevaisuus Juha Martelius Venäjän hyökkäyssota Dmitri Peskov Dmitri Medvedev oligarkit Ukrainan sota sisällissota Radikalisoituminen Supo Suojelupoliisi Arto Luukkanen Venäjä
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Helsinkiläismoskeijan johtaja uskoo muslimiväestön räjähdysmäiseen kasvuun ja kantaväestön romahdukseen Suomessa: “Täällä vaan mies miehen kanssa, nainen naisen kanssa”
Norjan Supo: Venäjältä tulleiden turvapaikanhakijoiden joukossa on ollut vakoilijoita
Uhka välineellistetyn maahantulon uudelleen käynnistymisestä on edelleen todennäköinen – ”Kyseessä on pitkäkestoinen tilanne”
Dosentti Arto Luukkanen: Venäjän suurvaltahaaveet luhistuvat sisällissotaan
Valtiovarainministeri Purra: Pidämme tärkeänä, että IMF ja Maailmanpankki jatkavat Ukrainan tukemista
Suomen aloite turvallisuus- ja puolustusalojen rahoituksesta läpi EU:ssa
Putinin asiamiehet Brysselissä paljastettava – Ruohonen-Lerner vaatii ennen eurovaaleja julkiseksi tietoa siitä, ketkä ehdokkaista ovat saaneet venäläistä rahaa
Niemen ratkaisut Suomen sotilaalliseen turvallisuuteen ja puolustukseen: Reservi, Nato ja yhteistyö Yhdysvaltain kanssa
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä hengellistä musiikkia kuulleelle oppilaalle – ”Menee hyvin vaikeaksi, jos jatkossa joudutaan maksamaan korvauksia tällaisista asioista”
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä alakoululaiselle, jonka yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta katsoi joutuneen syrjityksi uskonnon tai vakaumuksen perusteella tämän kuultua hengellistä musiikkia koulussa lokakuussa järjestetyssä uskonnollisessa konsertissa.