Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

Sudan on Venäjän liittolainen ja maan sisällissota voi johtaa pakolaisaaltoon kohti Eurooppaa

20.04.2023 |08:16

Sudanissa vallitsee sekasorto. Maassa on sodittu lähes aina mutta nyt pelissä on harvinaisen paljon. Sudanissa soditaan suurilla panoksilla, jotka voivat räjähtää myös eurooppalaisten käsiin. Taustalla soi Wagnerin musiikki.

Sudanissa on sodittu tavalla tai toisella maan koko itsenäisyyden ajan eli puoli vuosisataa. Nyt vallasta taistelevat maan kenraalijunttaa johtava Abdel Fattah al-Burhan ja puolisotilaallista RSF-ryhmittymää ohjastava kenraali Mohamed Hamdan Dagalo.

Sisällissodan syy on hakusessa, sillä vielä jokin aika sitten RSF-joukkoja oltiin sulauttamassa Sudanin asevoimiin. Sopua sulautumisen ja parlamentarismiin palaamiseen ehtoihin ei kenraalikunnassa löytynyt ja arvovaltakiistat leimahtivat täysimittaiseksi yhteenotoksi.

Venäjä tukenut sodan kumpaakin osapuolta

Eräs niukalti julkisuudessa oleva fakta saattaa johtaa sylttytehtaalle, sillä nykyisen konfliktin molemmat osapuolet ovat CNN:n mukaan saaneet tukea Venäjältä. Sudan on puolestaan tunnustanut Krimin olevan osa Venäjää.

Sudanin sotilasjohdon yhteinen nimittäjä on ollut kullan ja muiden arvometallien kaivaminen valtakunnastaan sekä salakuljettaminen Venäjälle sotaisen eliitin iloksi.

Vastineeksi Venäjä on kouluttanut ja aseistanut RSF-joukkoja, jonka varustus onkin parempaa kuin Sudanin vakinaisella armeijalla. Kenraali al-Burhan on puolestaan ollut liiketoimissa Wagner-yhtymän kanssa, vaikka onkin painostuksen alla kieltänyt ulkomaisten palkkasoturien läsnäolon Sudanissa.

Pakolaisase jo viritetty

Sudanissa on 45 miljoonaa asukasta, se sijaitsee Pohjois-Afrikassa ja rajoittuu Punaiseen mereen. Päästäkseen valvomaan kriittisen laivaväylän liikennettä Venäjä teki Sudanin kanssa sopimuksen laivastotukikohdan perustamisesta Port Sudaniin.

Sopimuksen ratifiointi on tosin viivästynyt, koska Venäjän afrikkalaisessa liittolaismaassa ei ole sotilasjuntan aikana ollut parlamenttia.

Huolimatta näkemyseroista Ukrainan tilanteeseen Sudanilla on kovin paljon yhtäläisyyksiä Keskisen Välimeren pakolaisreittiä hallitsevaan rajanaapuri Libyaan. Pelkästään sekasortoisen poliittisen tilanteen ja de facto Venäjän läsnäolon takia.

Jo runsaat kaksi vuotta sitten RSF-joukkojen Dagalo uhkaili Politicon sivuilla, että Euroopalla ja USA:lla on kovin vähän vaihtoehtoja Sudanissa. Jos ne eivät tue sotilasjohtoa, Eurooppaa uhkaa pakolaiskriisi. Dagalo saattaa olla sanansa mittainen mies.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

4.
Suomen uutiset logo

Antikainen: Koneen Säätiö sponsoroi opettajan kotipornoa opiskelijoille – miten sairaaksi vihervasemmistolainen woke-ideologia voi vielä tästä muuttua?

13.11.2024 |12:10
5.
Suomen uutiset logo

Ruotsin hallitus haluaa maassa laittomasti piileskelevät sadat tuhannet ulos maasta – vihervasemmisto ja liittoaktivistit vastustavat

11.11.2024 |09:21
6.
Suomen uutiset logo

DEI lyttäsi Yhdysvaltojen nuoret miehet “myrkyllisiksi” ja tahrasi heidän historialliset sankarinsa – he nousivat DEI:tä vastaan ja loivat vastakulttuuria, joka siivitti Trumpia voittoon

13.11.2024 |23:00
7.
Suomen uutiset logo

Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”

16.11.2024 |11:30
8.
Suomen uutiset logo

Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse

14.11.2024 |23:20

Uusimmat

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää