

LEHTIKUVA
Sudan on Venäjän liittolainen ja maan sisällissota voi johtaa pakolaisaaltoon kohti Eurooppaa
Sudanissa vallitsee sekasorto. Maassa on sodittu lähes aina mutta nyt pelissä on harvinaisen paljon. Sudanissa soditaan suurilla panoksilla, jotka voivat räjähtää myös eurooppalaisten käsiin. Taustalla soi Wagnerin musiikki.
Sudanissa on sodittu tavalla tai toisella maan koko itsenäisyyden ajan eli puoli vuosisataa. Nyt vallasta taistelevat maan kenraalijunttaa johtava Abdel Fattah al-Burhan ja puolisotilaallista RSF-ryhmittymää ohjastava kenraali Mohamed Hamdan Dagalo.
Sisällissodan syy on hakusessa, sillä vielä jokin aika sitten RSF-joukkoja oltiin sulauttamassa Sudanin asevoimiin. Sopua sulautumisen ja parlamentarismiin palaamiseen ehtoihin ei kenraalikunnassa löytynyt ja arvovaltakiistat leimahtivat täysimittaiseksi yhteenotoksi.
Venäjä tukenut sodan kumpaakin osapuolta
Eräs niukalti julkisuudessa oleva fakta saattaa johtaa sylttytehtaalle, sillä nykyisen konfliktin molemmat osapuolet ovat CNN:n mukaan saaneet tukea Venäjältä. Sudan on puolestaan tunnustanut Krimin olevan osa Venäjää.
Sudanin sotilasjohdon yhteinen nimittäjä on ollut kullan ja muiden arvometallien kaivaminen valtakunnastaan sekä salakuljettaminen Venäjälle sotaisen eliitin iloksi.
Vastineeksi Venäjä on kouluttanut ja aseistanut RSF-joukkoja, jonka varustus onkin parempaa kuin Sudanin vakinaisella armeijalla. Kenraali al-Burhan on puolestaan ollut liiketoimissa Wagner-yhtymän kanssa, vaikka onkin painostuksen alla kieltänyt ulkomaisten palkkasoturien läsnäolon Sudanissa.
Pakolaisase jo viritetty
Sudanissa on 45 miljoonaa asukasta, se sijaitsee Pohjois-Afrikassa ja rajoittuu Punaiseen mereen. Päästäkseen valvomaan kriittisen laivaväylän liikennettä Venäjä teki Sudanin kanssa sopimuksen laivastotukikohdan perustamisesta Port Sudaniin.
Sopimuksen ratifiointi on tosin viivästynyt, koska Venäjän afrikkalaisessa liittolaismaassa ei ole sotilasjuntan aikana ollut parlamenttia.
Huolimatta näkemyseroista Ukrainan tilanteeseen Sudanilla on kovin paljon yhtäläisyyksiä Keskisen Välimeren pakolaisreittiä hallitsevaan rajanaapuri Libyaan. Pelkästään sekasortoisen poliittisen tilanteen ja de facto Venäjän läsnäolon takia.
Jo runsaat kaksi vuotta sitten RSF-joukkojen Dagalo uhkaili Politicon sivuilla, että Euroopalla ja USA:lla on kovin vähän vaihtoehtoja Sudanissa. Jos ne eivät tue sotilasjohtoa, Eurooppaa uhkaa pakolaiskriisi. Dagalo saattaa olla sanansa mittainen mies.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- laivastotukikohta Port Sudan Punainenmeri Mohamed Hamdan Dagalo Abdel Fattah al-Burhan arvometalllit RSF Sudanin sisällissota Keskisen Välimeren reitti sotilasjuntta sisällissota venäläiset palkkasoturit Wagner pakolaistulva Sudan Libya Afrikka Pakolaiskriisi Krim kullankaivuu pakolaiset Venäjä kulta
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Laittomien maahanmuuttajien vyöry Eurooppaan vilkkainta sitten vuoden 2016

Suomen Perustan Simo Grönroos tulevaisuusvaliokunnan julkaisussa: Humanitaarinen maahanmuutto lopetettava – turvapaikkajärjestelmästä tullut hallitsemattoman elintasosiirtolaisuuden väylä

Taakanjaosta tulossa totta: EU äänestää jäsenmaiden pakosta vastaanottaa turvapaikanhakijoita

Tilannekuva haltuun: Humanitaarinen maahanmuutto täytyy viimeistään nyt tunnistaa keskeisimmäksi jengirikollisuuden ja jengiytymisen syyksi

Länsimaiden kansalaiset ovat pian poistuneet Sudanista – viimeinen näytös voi alkaa
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää