Arkistokuvaa - Lehtikuva, Markku Ulander
Toimitus suosittelee
Stubbin vaalimatka ministeriön piikkiin?
”Elämäni ei ole niin kiireistä kuin miltä se näyttää, koska kaikki asiat on hoidettu puolestani, kuten lentoliput ja kuljetukset. Siten minulle jää enemmän aikaa liikunnalle.”
Nämä sanat lausui silloinen ulkoministeri Alexander Stubb edellisten eduskuntavaalien alla 15.4.2011.
Lausunnon ajankohta herättää kysymyksiä, koska ministeri ei saa käyttää ministeriön virkakuntaa tai ministerintehtäviä varten palkattuja avustajia kampanjatyössään. Tästä käytännöstä muistutti viimeksi julkisoikeuden emeritusprofessori Teuvo Pohjolainen, joka totesi Ylen haastattelussa:
– Ei avustajia saisi tietenkään käyttää, siis ministerin avustajia eikä ministeriön virkamiehiä, missään tapauksessa kampanjan tukena.
Ministeriön resurssien käyttäminen olisi ongelmallista, koska vaalirahoituslain mukaan ehdokas ei saa vastaanottaa valtiolta tukea vaalikampanjaan. Ministeri ei voi valjastaa ministeriötään omaan kampanjaansa, eikä maksattaa kampanjointiaan valtiolla miltään osin.
Kampanjointia vai virkatyötä?
Miten virkatyö eroaa kampanjoinnista? Monellakin tapaa. Virkatyö on ministerin ja avustajien normaalia työtä, jota tehdään työajalla, valtion resurssein.
Jos ministeri tapaa ulkomaisia valtionvieraita, kyseessä on varmasti virkatyö. Samoin jos ministeri avaa vaikkapa uuden sairaalan, on hyvällä varmuudella kyseessä virkatyö. Entä puhetilaisuudet? Jos puheen kuulijoina ovat YK:n yleiskokoukseen osallistuvat diplomaatit, kyseessä on varmasti virkatyö. Jos taas ministeri puhuu omassa tai puolueensa vaalitilaisuudessa, on kyseessä jokin muu kuin virkatyö.
Kampanjointi on puolestaan henkilökohtaisen edun vuoksi tehtävää työtä, joka pitää tehdä joko itse, vapaaehtoisvoimin tai itse palkkaamiensa apureiden toimesta. Ministeriön tai eduskunnan avustajia ei kampanjatyössä saa käyttää.
Kokoomus ja sen ehdokkaat tekivät edellisten eduskuntavaalien alla valtavan määrän kampanjointityötä. Mutta millä ajalla, kenen avustamana ja kenen kustannuksella tuo työ tehtiin?
Huhtikuun kuudes päivä
Ministeri Stubb vieraili 6.4.2011 Vaasassa. Eduskuntavaaleihin oli 11 päivää aikaa. Hänen päiväohjelmansa näytti tältä:
– klo 11:00 Arabimaailma kuohuu — mikä muuttuu? Vaasan yliopiston opiskelijoille ja yleisölle tarkoitettu tilaisuus, Vaasan yliopisto, auditorio Wolff, Wolffintie 34.
– klo 11:45. Tiedotusvälineiden edustajien tapaaminen, tila B209 auditorio Wolffia vastapäätä
– klo 12:15. Lounastapaaminen / Vaasan Yliopisto, henkilökuntaravintola Alma
– klo 12:50. Kokoomus kuuntelee, Rewell Center, Ylätori, Vaasa.
Päivän ensimmäinen kohde Vaasan yliopistolla, siihen liittyvä pressitilaisuus ja lounas näyttäisivät ensivilkaisulta virkatehtävältä. Ohjelman tarkempi tarkastelu kuitenkin paljastaa, että yliopiston luento oli mitä jotain muuta kuin normaalia virkatyötä.
Kokoomuksen kuuntelua virkatyönä?
Vaasan Kampusporvarit on Vaasan yliopistolla toimiva kokoomuksen opiskelijaliiton paikallisyhdistys. Kampusporvareiden nettisivut kertovat 6.4.2011 päivän ohjelmasta seuraavaa:
”Ke 6.4. ulkoministeri Alexander Stubbin luento ja Kampusporvareiden kahvit. Ulkoministeri Alexander Stubb luennoi Vaasan yliopistolla ke 6.4. klo 11 aiheesta Arabimaailma kuohuu – mikä muuttuu? Vaasan Kampusporvarit tarjoavat luennon kunniaksi kahvit Mathildan aulassa klo 10.30. alkaen. Tervetuloa!”
Vaasan kokoomusnuorten Susanna Kosken verkkosivuillaan antama kuvaus osaltaan kertoo, mistä ministerin Vaasan-matkassa oli kyse: ”Kampanjapäivä oli mitä mainioin! Kampusporareiden kahvit tarjottiin Mathildan aulassa, jonka jälkeen ulkoministeri Alexander Stubb piti luennon yliopistolla arbimaiden kuohunnasta. Luentosali oli tupaten täynnä! Alexin kanssa jatkettiin kampanjointia Rewellissä.”
Kaiken lisäksi tilaisuudesta oli ilmoitus mukana Kokoomuksen kuuntelee -kampanjan ohjelmassa. Kokoomus määritteli itse tapahtuman osaksi kuuntelevaa kampanjaansa.
Mikä tässä kuviossa on vikana?
Yliopiston tilaisuus oli tosiasiallisesti kokoomuksen oma vaalitilaisuus. Samoin tietenkin loppupäivän Rewell Centerissä pidetty Kokoomus kuuntelee -osuus. Stubb käytti huhtikuun kuudennen päivän kokonaisuudessaan kampanjointiin, ja hän yritti yliopistotilaisuuden varjolla saada kampanjamatkaansa näyttämään virkamatkalta.
Jos ministeri kampanjoi, ei paikalla pitäisi olla hänen avustajaansa. Tämä oli kuitenkin matkassa. Avustajan työpanosta käytettiin työhön, joka oli kokonaisuudessaan ministerin omaa kampanjointia. Ministeriö, ja viime kädessä tietenkin myös veronmaksajat osallistuivat kampanjointiin sekä ministerin ja avustajan palkan että matka- ja kulukorvausten muodossa.
Perussuomalaisen lehden saamien tietojen mukaan Stubbin avustajalle tuon päivän ajalta maksettu kulukorvaus oli 278,22 euroa. Tämä piti sisällään lippukulut ja puolipäivärahan. Maksettu puolipäiväraha todentaa, että matka on kestänyt alle kymmenen tuntia, jolloin matkan aikana ei ole ajallisesti voitu ehtiä tehdä muita vierailuja kokoomuksen tilaisuuksien lisäksi.
Helppo, kiireetön elämä
Vaalit menivät Stubbilta mukavasti, ääniä tuli Uudeltamaalta 42 000. Omaa rahaa ei kulunut lainkaan. Eikä ikäviin rutiineihinkaan kulunut aikaa – ministerihän totesi että lentoliput ja kuljetukset ja kaikki muutkin asiat ”hoidetaan hänen puolestaan”. Ulkoministeriön virkatyönä.
Stubbin tiedetään paahtaneen 12-tuntisia päiviä kampanjoinnin ja virkatehtäviensä parissa. Vaasan yliopiston esimerkki osoittaa yhden päivän osalta, minkälaisia virkatehtäviä on todellisuudessa tehty.
Jäljelle jää enää kysymys: missä laajuudessa ulkoministeriö on rahoittanut Alexander Stubbin henkilökohtaista vaalikampanjaa?
Miten Stubb kommentoi?
Perussuomalaisen toimitus tiedusteli Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubbilta, miksi tämän avustaja oli osallistunut Vaasassa ministerin kanssa tapahtumiin, joita on kovin vaikea tulkita miksikään muuksi kuin vaalikampanjoinniksi. Stubb vastasi avustajansa välityksellä tekstiviestitse seuraavasti:
Miksi avustajanne on osallistunut virkamiehenä ministerin kampanjointimatkaan?
– Työskentelin tuolloin ulkoministerinä ja pidin ulkoministerin roolissa luennon Arabimaiden tilanteesta Vaasan yliopistolla. Kuohunta Syyriassa ja Egyptissä oli pahimmillaan. Erityisesti ulkoministerin on oltava koko ajan tavoitettavissa – varsinkin kriisien aikana – jotta ministerin kantoja voidaan tarkistaa ja asioita saadaan eteenpäin. Siksi ministerin mukana on aina ministerin työhön liittyvissä tapahtumissa avustaja.
Onko oikein, että ministeriö maksaa virkamiesten matkakuluja, jotka liittyvät vaalikampanjointitilaisuuksiin?
– Ministeriö ei maksa vaalikampanjointitilaisuuksien kuluja.
Onko oikein, että ministeri teettää alaisellaan vaalikampanjointiin liittyvää työtä?
– En teetä avustajillani vaalikampanjointia.
Hyväksyttekö avustajien käyttämisen osana vaalikampanjointia?
– Vaalityön tekee kampanjaryhmä. Jotkin tehtävät toki risteävät joiltakin osin. Sihteerini kirjaa kalenteriini myös vaalitapahtumat, koska muu järjestely olisi käytännössä mahdoton.
Heli-Maria Wiik
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta
Tietokirjailija-kouluttaja Katleena Kortesuon uutuuskirja "Tunteet tapissa" kertoo havainnollisesti, kuinka olemme siirtyneet tietopohjaisesta konsensusyhteiskunnasta tunneuskovaisuuden maailmaan, jonka perustukset valettiin 1980- ja 1990-luvuilla. Monelta osin yhteiskuntamme on kuin 13-vuotias teini, joka kokee tunteita vahvasti ja viskoutuu tunnemyrskyn mukana milloin mihinkin suuntaan. Pelkkä tunne on kuitenkin surkea kumppani silloin, jos edessä on vaikea ja kauaskantoinen päätös.
Kun transkiihkoilu tieteen jyräsi: woke-aktivistilääkäri salasi tutkimustulokset, joiden mukaan murrosiän siirtäminen ei paranna nuorten mielenterveyttä
Merkittävänä transoikeuksien puolestapuhujana tunnettu lääkäri myönsi estäneensä julkaisemasta tutkimustuloksia vuosikymmenen takaisesta hankkeesta, jonka tulokset eivät miellyttäneet häntä. Veronmaksajien rahoittaman, 10 miljoonaa dollaria maksaneen hankkeen tarkoituksena oli selvittää murrosikää jarruttavien hoitojen vaikutuksia amerikkalaislapsiin. Tutkimuksesta ei löytynyt näyttöä sille, että murrosiän lykkääminen parantaisi potilaiden mielenterveyttä. New York Timesin haastattelema kohutohtori Johanna Olson-Kennedy uskoo, että lapsille suunnattujen transhoitojen kriitikot saattaisivat hyödyntää tutkimustuloksia poliittisesti. Olson-Kennedyn toimintaa on arvosteltu tieteen vastaiseksi. Kriitikot huomauttavat, että tutkimustulosten panttaaminen estää kansaa saamasta tieteellistä tietoa aiheesta, joka jakaa amerikkalaisten mielipiteitä erittäin jyrkästi.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää