Artikkeli kuva

Arkistokuvaa - Lehtikuva, Markku Ulander

Toimitus suosittelee

Stubbin vaalimatka ministeriön piikkiin?

06.03.2014 |14:51

”Elämäni ei ole niin kiireistä kuin miltä se näyttää, koska kaikki asiat on hoidettu puolestani, kuten lentoliput ja kuljetukset. Siten minulle jää enemmän aikaa liikunnalle.”

Nämä sanat lausui silloinen ulkoministeri Alexander Stubb edellisten eduskuntavaalien alla 15.4.2011.

Lausunnon ajankohta herättää kysymyksiä, koska ministeri ei saa käyttää ministeriön virkakuntaa tai ministerintehtäviä varten palkattuja avustajia kampanjatyössään. Tästä käytännöstä muistutti viimeksi julkisoikeuden emeritusprofessori Teuvo Pohjolainen, joka totesi Ylen haastattelussa:

– Ei avustajia saisi tietenkään käyttää, siis ministerin avustajia eikä ministeriön virkamiehiä, missään tapauksessa kampanjan tukena.

Ministeriön resurssien käyttäminen olisi ongelmallista, koska vaalirahoituslain mukaan ehdokas ei saa vastaanottaa valtiolta tukea vaalikampanjaan. Ministeri ei voi valjastaa ministeriötään omaan kampanjaansa, eikä maksattaa kampanjointiaan valtiolla miltään osin.

Kampanjointia vai virkatyötä?

Miten virkatyö eroaa kampanjoinnista? Monellakin tapaa. Virkatyö on ministerin ja avustajien normaalia työtä, jota tehdään työajalla, valtion resurssein.

Jos ministeri tapaa ulkomaisia valtionvieraita, kyseessä on varmasti virkatyö. Samoin jos ministeri avaa vaikkapa uuden sairaalan, on hyvällä varmuudella kyseessä virkatyö. Entä puhetilaisuudet? Jos puheen kuulijoina ovat YK:n yleiskokoukseen osallistuvat diplomaatit, kyseessä on varmasti virkatyö. Jos taas ministeri puhuu omassa tai puolueensa vaalitilaisuudessa, on kyseessä jokin muu kuin virkatyö.

Kampanjointi on puolestaan henkilökohtaisen edun vuoksi tehtävää työtä, joka pitää tehdä joko itse, vapaaehtoisvoimin tai itse palkkaamiensa apureiden toimesta. Ministeriön tai eduskunnan avustajia ei kampanjatyössä saa käyttää.

Kokoomus ja sen ehdokkaat tekivät edellisten eduskuntavaalien alla valtavan määrän kampanjointityötä. Mutta millä ajalla, kenen avustamana ja kenen kustannuksella tuo työ tehtiin?

Huhtikuun kuudes päivä

Ministeri Stubb vieraili 6.4.2011 Vaasassa. Eduskuntavaaleihin oli 11 päivää aikaa. Hänen päiväohjelmansa näytti tältä:

– klo 11:00 Arabimaailma kuohuu — mikä muuttuu? Vaasan yliopiston opiskelijoille ja yleisölle tarkoitettu tilaisuus, Vaasan yliopisto, auditorio Wolff, Wolffintie 34.
– klo 11:45. Tiedotusvälineiden edustajien tapaaminen, tila B209 auditorio Wolffia vastapäätä
– klo 12:15. Lounastapaaminen / Vaasan Yliopisto, henkilökuntaravintola Alma
– klo 12:50. Kokoomus kuuntelee, Rewell Center, Ylätori, Vaasa.

Päivän ensimmäinen kohde Vaasan yliopistolla, siihen liittyvä pressitilaisuus ja lounas näyttäisivät ensivilkaisulta virkatehtävältä. Ohjelman tarkempi tarkastelu kuitenkin paljastaa, että yliopiston luento oli mitä jotain muuta kuin normaalia virkatyötä.

Kokoomuksen kuuntelua virkatyönä?

Vaasan Kampusporvarit on Vaasan yliopistolla toimiva kokoomuksen opiskelijaliiton paikallisyhdistys. Kampusporvareiden nettisivut kertovat 6.4.2011 päivän ohjelmasta seuraavaa:

”Ke 6.4. ulkoministeri Alexander Stubbin luento ja Kampusporvareiden kahvit. Ulkoministeri Alexander Stubb luennoi Vaasan yliopistolla ke 6.4. klo 11 aiheesta Arabimaailma kuohuu – mikä muuttuu? Vaasan Kampusporvarit tarjoavat luennon kunniaksi kahvit Mathildan aulassa klo 10.30. alkaen. Tervetuloa!”

Vaasan kokoomusnuorten Susanna Kosken verkkosivuillaan antama kuvaus osaltaan kertoo, mistä ministerin Vaasan-matkassa oli kyse: ”Kampanjapäivä oli mitä mainioin! Kampusporareiden kahvit tarjottiin Mathildan aulassa, jonka jälkeen ulkoministeri Alexander Stubb piti luennon yliopistolla arbimaiden kuohunnasta. Luentosali oli tupaten täynnä! Alexin kanssa jatkettiin kampanjointia Rewellissä.”

Kaiken lisäksi tilaisuudesta oli ilmoitus mukana Kokoomuksen kuuntelee -kampanjan ohjelmassa. Kokoomus määritteli itse tapahtuman osaksi kuuntelevaa kampanjaansa.

Mikä tässä kuviossa on vikana?

Yliopiston tilaisuus oli tosiasiallisesti kokoomuksen oma vaalitilaisuus. Samoin tietenkin loppupäivän Rewell Centerissä pidetty Kokoomus kuuntelee -osuus. Stubb käytti huhtikuun kuudennen päivän kokonaisuudessaan kampanjointiin, ja hän yritti yliopistotilaisuuden varjolla saada kampanjamatkaansa näyttämään virkamatkalta.

Jos ministeri kampanjoi, ei paikalla pitäisi olla hänen avustajaansa. Tämä oli kuitenkin matkassa. Avustajan työpanosta käytettiin työhön, joka oli kokonaisuudessaan ministerin omaa kampanjointia. Ministeriö, ja viime kädessä tietenkin myös veronmaksajat osallistuivat kampanjointiin sekä ministerin ja avustajan palkan että matka- ja kulukorvausten muodossa.

Perussuomalaisen lehden saamien tietojen mukaan Stubbin avustajalle tuon päivän ajalta maksettu kulukorvaus oli 278,22 euroa. Tämä piti sisällään lippukulut ja puolipäivärahan. Maksettu puolipäiväraha todentaa, että matka on kestänyt alle kymmenen tuntia, jolloin matkan aikana ei ole ajallisesti voitu ehtiä tehdä muita vierailuja kokoomuksen tilaisuuksien lisäksi.

Helppo, kiireetön elämä

Vaalit menivät Stubbilta mukavasti, ääniä tuli Uudeltamaalta 42 000. Omaa rahaa ei kulunut lainkaan. Eikä ikäviin rutiineihinkaan kulunut aikaa – ministerihän totesi että lentoliput ja kuljetukset ja kaikki muutkin asiat ”hoidetaan hänen puolestaan”. Ulkoministeriön virkatyönä.

Stubbin tiedetään paahtaneen 12-tuntisia päiviä kampanjoinnin ja virkatehtäviensä parissa. Vaasan yliopiston esimerkki osoittaa yhden päivän osalta, minkälaisia virkatehtäviä on todellisuudessa tehty.

Jäljelle jää enää kysymys: missä laajuudessa ulkoministeriö on rahoittanut Alexander Stubbin henkilökohtaista vaalikampanjaa?

Miten Stubb kommentoi?

Perussuomalaisen toimitus tiedusteli Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubbilta, miksi tämän avustaja oli osallistunut Vaasassa ministerin kanssa tapahtumiin, joita on kovin vaikea tulkita miksikään muuksi kuin vaalikampanjoinniksi. Stubb vastasi avustajansa välityksellä tekstiviestitse seuraavasti:

Miksi avustajanne on osallistunut virkamiehenä ministerin kampanjointimatkaan?

– Työskentelin tuolloin ulkoministerinä ja pidin ulkoministerin roolissa luennon Arabimaiden tilanteesta Vaasan yliopistolla. Kuohunta Syyriassa ja Egyptissä oli pahimmillaan. Erityisesti ulkoministerin on oltava koko ajan tavoitettavissa – varsinkin kriisien aikana – jotta ministerin kantoja voidaan tarkistaa ja asioita saadaan eteenpäin. Siksi ministerin mukana on aina ministerin työhön liittyvissä tapahtumissa avustaja.

Onko oikein, että ministeriö maksaa virkamiesten matkakuluja, jotka liittyvät  vaalikampanjointitilaisuuksiin?

– Ministeriö ei maksa vaalikampanjointitilaisuuksien kuluja.

Onko oikein, että ministeri teettää alaisellaan vaalikampanjointiin liittyvää työtä?

– En teetä avustajillani vaalikampanjointia.

Hyväksyttekö avustajien käyttämisen osana vaalikampanjointia?

– Vaalityön tekee kampanjaryhmä. Jotkin tehtävät toki risteävät joiltakin osin. Sihteerini kirjaa kalenteriini myös vaalitapahtumat, koska muu järjestely olisi käytännössä mahdoton.

Heli-Maria Wiik


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Viikon suosituimmat

2.
Suomen uutiset logo

Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”

19.11.2024 |16:28
4.
Suomen uutiset logo

Rydman: Helsingin väestökehitys on haitallista – ”Lähiöissä tikittää aikapommi”

23.11.2024 |22:27
5.
Suomen uutiset logo

Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle

21.11.2024 |20:08
6.
Suomen uutiset logo

Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan

17.11.2024 |22:27
8.
Suomen uutiset logo

Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan

20.11.2024 |12:31
9.
Suomen uutiset logo

Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”

22.11.2024 |15:09

Uusimmat

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää