

Roni Rekomaa Lehtikuva, PS
Toimitus suosittelee
Viikon 17/2014 luetuin
Huhtikuu 2014 luetuin
Stubb pani virkamiehet vaalityöhön – matkalaskut valtion piikkiin
Perussuomalainen-lehti kertoi hiljattain Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubbin (kok.) avustajan osallistumisesta ministerin vaalikampanjointimatkaan 2011 huhtikuussa. Stubb vastasi toimituksen tiedusteluihin toteamalla, ettei hän teetä avustajillaan vaalikampanjointia. Perussuomalainen-lehden haltuunsa saamat tiedot kuitenkin osoittavat, että ministeriön virkakuntaan kuuluvien avustajien käyttö on Stubbin kampanjoinnissa ollut laajamittaista ja jatkuvaa. Stubbin avustajat matkustivat Stubbin rinnalla päivin ja öin, arkisin ja viikonloppuisin. He olivat läsnä vaalivideoita kuvattaessa, vaalikonetta täytettäessä, Kokoomuksen kampanjaristeilyllä, sunnuntaipäivän maalaismarkkinoilla, vaalikeskusteluissa ja -grilleissä. Kulut laitettiin veronmaksajien piikkiin.
Virkamies ei ole kampanja-apulainen
Eduskuntavaalit käytiin 17.4.2011. Vaalikampanjointi käy tyypillisesti kiivaimmillaan pari kuukautta ennen äänestyspäivää. Ministereiden pitäisi kampanjoinnin lomassa hoitaa myös normaali virkatyönsä. Virkatehtävien hoitoa varten ministereillä on runsaasti palkattua henkilökuntaa, mutta heidän työpanostaan ei saa käyttää ministerin henkilökohtaisen edun vuoksi tehtävään kampanjatyöhön. Virkatyö on ministerin avustajien normaalia työtä, jota tehdään työajalla, valtion resurssein. Kampanjointi on puolestaan henkilökohtaisen edun vuoksi tehtävää työtä, joka pitää tehdä joko itse, vapaaehtoisvoimin tai itse palkkaamiensa apureiden toimesta.
Mikäli ministeri määrää ministeriön työntekijän tekemään itselleen vaalityötä, antaa hän samalla ministeriölleen määräyksen rahoittaa omaa vaalikampanjaansa.
Julkisoikeuden emeritusprofessori Teuvo Pohjolainen muistutti äskettäin Ylen haastattelussa, että ministerin avustajia tai ministeriön virkamiehiä ei missään tapauksessa saa käyttää kampanjan tukena.
Maaliskuu 2011
Perussuomalainen kokosi haltuunsa samaan aineiston perusteella yhteen vuoden 2011 maaliskuun tapahtumat.
1.3.2011. Ulkoministeri Alexander Stubbin kokenut lehdistöavustaja Sanni Grahn-Laasonen ilmoittaa jäävänsä eduskuntavaalien takia vuosilomalle vaalipäivään saakka. Hänen tilalleen lehdistöavustajaksi nousee erikoistutkija Lauri Tierala. Tämän kalenteri alkaa välittömästi täyttyä Stubbin vaalitilaisuuksista.
7-8.3.2011. Tieralan kalenterissa on varattu aika vaalivideon kuvauksiin ja HBL:n vaalikonevastauksia varten. Seuraavaksi päiväksi hän sopii ajan ”Vaalibriefiin” silloisen valtionvarainministeriön eritysavustajan Juho Romakkaniemen ja kahden muun kanssa. Ohessa Tieralan kalenterimerkinöjä kyseisiltä päiviltä:
12-13.3.2011. Kokoomus toivoristeilee. Koko Tallink-Siljan Baltic Princess -laiva on varattu tilaisuutta varten. Ei ole epäilystä siitä, etteikö kyseessä olisi ollut nimenomaan puolueen hengennostatustilaisuus. Stubb mainitsee 6.3 blogissaan lähtevänsä ensi viikolla ”Kokoomusristeilylle”. Risteilyn ohjelmatarjontaa on hyvin vaikea mieltää virkatyöksi, mutta silti Stubb määrää erityisavustajansa Jori Arvosen mukaan. Ohjelma sisältää sambakoulua, loppukirin sparrausta ehdokkaille ja vaalitiimeille, valtuuskuntien tapaamisia, verkostojen työpajoja, väittelykisan, ministerien korvatorin, hierontaa, lapsiparkit, pienen Kokoomuspuodin, Ehdokas-HydeParkin, Yhdistyskioskin, Tunnin Toivolle sekä ”maanmainiota musaa ja hillitöntä bailausta”.
Rientoon osallistuneen sittemmin kokoomusnuorten puheenjohtajaksi nousseen Susanna Kosken jälkifiilistelyt kertovat myös osaltaan tapahtuman luonteesta: Vaalitunnelmaa nostatettiin Kokoomuksen Toivo risteilyllä Helsinki-Tallinna-Helsinki. Laiva oli lastattu 1500 innokkaalla kokoomuslaisella. Ehdokkaat, tukijoukot, kansanedustajat, ministerit ja kokoomusaktiivit keräsivät eväitä vaalikentille loppukiriä varten!
Arvosen kululaskussa mainitaan ministerin nimenomaan määränneen avustajansa mukaan. Avustaja laskuttaa myöhemmin vaaliristeilyyn osallistumisestaan päivärahat, lipun hinnan ja muita kuluja. Stubb ei sairautensa vuoksi pääse osallistumaan, mutta tämä ei estä avustajan risteilyä.
22.3.2011. Stubbin avustaja Tieralan kalenterissa on tämän päivän kohdalla Yhdysvaltojen kauppakamarin (American Chamber of Commerce) vaalikeskustelu.
23.3.2011. Tieralan kalenterissa on merkintä ”Krissen vaaligrillistä”:
26.3.2011, lauantai. Vaaleihin on aikaa enää alle kuukausi. Lehdistöavustaja Lauri Tieralan kalenteriin on merkitty käyntejä Uudenmaan suuriin kauppakeskuksiin – Stockmann, Iso Omena, Lippulaiva, Myyrmanni.
27.3.2011 päivä, sunnuntai. Tierala hoitaa tehtäviään Korson maalaismarkkinoilla:
28.3.2011. Erityisavustaja Mikko Hautala matkailee Kymenlaaksossa, samoin tekee Stubb. Veronmaksajat saavat osallistua kululaskun maksuun, jonka seliterivillä lukee ”Ulkoministerin kiertue Kotka, Hamina, Kouvola”.
29.3.2011. Lauri Tieralan tehtävät vievät hänet Kirkkonummelle, Siuntioon, Karjalohjalle, Lohjan torille, Nummi-Pusulaan ja Karkkilaan. Reitti on silmiinpistävän yhtenäinen Stubbin ja muiden kokoomusehdokkaiden kiertueaikataulun kanssa.
Tierala laskuttaa taksimatkan Westendistä Kirkkonummen tilaisuuteen. Taksitositteen uskottavuus on ilmeisesti kyseenalaistettu ministeriössä, sillä siihen on merkitty merkintä ”Olari Vaalit?”:
Maaliskuun 30. päivä. Stubb on bloginsa mukaan flunssassa, joten avustajienkin kiireet hellittävät hetkeksi.
Väärät tehtävät
Avustajien matkoista syntyy monenlaisia kuluja. Päivärahat, taksikulut, matkaliput, hotelliyöpymiset – kaikki maksavat. Tyypillisesti suurin kustannus syntyy kuitenkin vääriin tehtäviin valuneista palkkakuluista. Se työaika, joka olisi pitänyt käyttää normaaliin virkatyöhön, tuli tuhrituksi päämiehen vaalitilaisuuksiin.
Erityisavustajille maksettujen palkkojen vaihteluväli on Ylen mukaan 4 154,78 – 6 777,31 euroa.
Heli-Maria Wiik, Matias Turkkila
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


UM pelkäsi skandaalia – Talousjohtaja Stubbin avustajien kuluista: “Eivät missään tapauksessa valtion menoja”
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää