Roni Rekomaa Lehtikuva, PS
Toimitus suosittelee
Viikon 17/2014 luetuin
Huhtikuu 2014 luetuin
Stubb pani virkamiehet vaalityöhön – matkalaskut valtion piikkiin
Perussuomalainen-lehti kertoi hiljattain Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubbin (kok.) avustajan osallistumisesta ministerin vaalikampanjointimatkaan 2011 huhtikuussa. Stubb vastasi toimituksen tiedusteluihin toteamalla, ettei hän teetä avustajillaan vaalikampanjointia. Perussuomalainen-lehden haltuunsa saamat tiedot kuitenkin osoittavat, että ministeriön virkakuntaan kuuluvien avustajien käyttö on Stubbin kampanjoinnissa ollut laajamittaista ja jatkuvaa. Stubbin avustajat matkustivat Stubbin rinnalla päivin ja öin, arkisin ja viikonloppuisin. He olivat läsnä vaalivideoita kuvattaessa, vaalikonetta täytettäessä, Kokoomuksen kampanjaristeilyllä, sunnuntaipäivän maalaismarkkinoilla, vaalikeskusteluissa ja -grilleissä. Kulut laitettiin veronmaksajien piikkiin.
Virkamies ei ole kampanja-apulainen
Eduskuntavaalit käytiin 17.4.2011. Vaalikampanjointi käy tyypillisesti kiivaimmillaan pari kuukautta ennen äänestyspäivää. Ministereiden pitäisi kampanjoinnin lomassa hoitaa myös normaali virkatyönsä. Virkatehtävien hoitoa varten ministereillä on runsaasti palkattua henkilökuntaa, mutta heidän työpanostaan ei saa käyttää ministerin henkilökohtaisen edun vuoksi tehtävään kampanjatyöhön. Virkatyö on ministerin avustajien normaalia työtä, jota tehdään työajalla, valtion resurssein. Kampanjointi on puolestaan henkilökohtaisen edun vuoksi tehtävää työtä, joka pitää tehdä joko itse, vapaaehtoisvoimin tai itse palkkaamiensa apureiden toimesta.
Mikäli ministeri määrää ministeriön työntekijän tekemään itselleen vaalityötä, antaa hän samalla ministeriölleen määräyksen rahoittaa omaa vaalikampanjaansa.
Julkisoikeuden emeritusprofessori Teuvo Pohjolainen muistutti äskettäin Ylen haastattelussa, että ministerin avustajia tai ministeriön virkamiehiä ei missään tapauksessa saa käyttää kampanjan tukena.
Maaliskuu 2011
Perussuomalainen kokosi haltuunsa samaan aineiston perusteella yhteen vuoden 2011 maaliskuun tapahtumat.
1.3.2011. Ulkoministeri Alexander Stubbin kokenut lehdistöavustaja Sanni Grahn-Laasonen ilmoittaa jäävänsä eduskuntavaalien takia vuosilomalle vaalipäivään saakka. Hänen tilalleen lehdistöavustajaksi nousee erikoistutkija Lauri Tierala. Tämän kalenteri alkaa välittömästi täyttyä Stubbin vaalitilaisuuksista.
7-8.3.2011. Tieralan kalenterissa on varattu aika vaalivideon kuvauksiin ja HBL:n vaalikonevastauksia varten. Seuraavaksi päiväksi hän sopii ajan ”Vaalibriefiin” silloisen valtionvarainministeriön eritysavustajan Juho Romakkaniemen ja kahden muun kanssa. Ohessa Tieralan kalenterimerkinöjä kyseisiltä päiviltä:
12-13.3.2011. Kokoomus toivoristeilee. Koko Tallink-Siljan Baltic Princess -laiva on varattu tilaisuutta varten. Ei ole epäilystä siitä, etteikö kyseessä olisi ollut nimenomaan puolueen hengennostatustilaisuus. Stubb mainitsee 6.3 blogissaan lähtevänsä ensi viikolla ”Kokoomusristeilylle”. Risteilyn ohjelmatarjontaa on hyvin vaikea mieltää virkatyöksi, mutta silti Stubb määrää erityisavustajansa Jori Arvosen mukaan. Ohjelma sisältää sambakoulua, loppukirin sparrausta ehdokkaille ja vaalitiimeille, valtuuskuntien tapaamisia, verkostojen työpajoja, väittelykisan, ministerien korvatorin, hierontaa, lapsiparkit, pienen Kokoomuspuodin, Ehdokas-HydeParkin, Yhdistyskioskin, Tunnin Toivolle sekä ”maanmainiota musaa ja hillitöntä bailausta”.
Rientoon osallistuneen sittemmin kokoomusnuorten puheenjohtajaksi nousseen Susanna Kosken jälkifiilistelyt kertovat myös osaltaan tapahtuman luonteesta: Vaalitunnelmaa nostatettiin Kokoomuksen Toivo risteilyllä Helsinki-Tallinna-Helsinki. Laiva oli lastattu 1500 innokkaalla kokoomuslaisella. Ehdokkaat, tukijoukot, kansanedustajat, ministerit ja kokoomusaktiivit keräsivät eväitä vaalikentille loppukiriä varten!
Arvosen kululaskussa mainitaan ministerin nimenomaan määränneen avustajansa mukaan. Avustaja laskuttaa myöhemmin vaaliristeilyyn osallistumisestaan päivärahat, lipun hinnan ja muita kuluja. Stubb ei sairautensa vuoksi pääse osallistumaan, mutta tämä ei estä avustajan risteilyä.
22.3.2011. Stubbin avustaja Tieralan kalenterissa on tämän päivän kohdalla Yhdysvaltojen kauppakamarin (American Chamber of Commerce) vaalikeskustelu.
23.3.2011. Tieralan kalenterissa on merkintä ”Krissen vaaligrillistä”:
26.3.2011, lauantai. Vaaleihin on aikaa enää alle kuukausi. Lehdistöavustaja Lauri Tieralan kalenteriin on merkitty käyntejä Uudenmaan suuriin kauppakeskuksiin – Stockmann, Iso Omena, Lippulaiva, Myyrmanni.
27.3.2011 päivä, sunnuntai. Tierala hoitaa tehtäviään Korson maalaismarkkinoilla:
28.3.2011. Erityisavustaja Mikko Hautala matkailee Kymenlaaksossa, samoin tekee Stubb. Veronmaksajat saavat osallistua kululaskun maksuun, jonka seliterivillä lukee ”Ulkoministerin kiertue Kotka, Hamina, Kouvola”.
29.3.2011. Lauri Tieralan tehtävät vievät hänet Kirkkonummelle, Siuntioon, Karjalohjalle, Lohjan torille, Nummi-Pusulaan ja Karkkilaan. Reitti on silmiinpistävän yhtenäinen Stubbin ja muiden kokoomusehdokkaiden kiertueaikataulun kanssa.
Tierala laskuttaa taksimatkan Westendistä Kirkkonummen tilaisuuteen. Taksitositteen uskottavuus on ilmeisesti kyseenalaistettu ministeriössä, sillä siihen on merkitty merkintä ”Olari Vaalit?”:
Maaliskuun 30. päivä. Stubb on bloginsa mukaan flunssassa, joten avustajienkin kiireet hellittävät hetkeksi.
Väärät tehtävät
Avustajien matkoista syntyy monenlaisia kuluja. Päivärahat, taksikulut, matkaliput, hotelliyöpymiset – kaikki maksavat. Tyypillisesti suurin kustannus syntyy kuitenkin vääriin tehtäviin valuneista palkkakuluista. Se työaika, joka olisi pitänyt käyttää normaaliin virkatyöhön, tuli tuhrituksi päämiehen vaalitilaisuuksiin.
Erityisavustajille maksettujen palkkojen vaihteluväli on Ylen mukaan 4 154,78 – 6 777,31 euroa.
Heli-Maria Wiik, Matias Turkkila
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
UM pelkäsi skandaalia – Talousjohtaja Stubbin avustajien kuluista: “Eivät missään tapauksessa valtion menoja”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää