KUVAKAAPPAUS/UUSI SUOMI
STT ryhtyi Ylen vahtikoiraksi: Epäili helsinkiläisopettajaa vihapuheesta – päätoimittaja: “Nyt lopetetaan tämä puhelu”
Suomen tietotoimistossa epäiltiin, että helsinkiläisen opettajan Facebookissa julkaisemat Yle-kriittiset kirjoitukset saattavat loukata Ylen päätoimittajaa Atte Jääskeläistä.
Helsinkiläinen elokuva- ja tv-ilmaisun ja käsikirjoittamisen opettaja Petteri Hiienkoski yllättyi 7. toukokuuta, kun Suomen tietotoimiston (STT) toimittaja soitti hänelle ja ryhtyi yllättäen kyselemään Hiienkosken julkisesta Yleisradioon (Yle) kohdistuvasta arvostelusta. Hiienkoski on julkaissut Facebookissa sekä omassa blogissaan useita kriittisiä Yle-kirjoituksia.
Hiienkoski kertoo itse facebookissa STT:n toimittajan yhteydenotosta:
– STT:n toimittajaksi esittäytynyt nainen soittaa sunnuntaina ja ihmettelee FB-päivityksiä joissa kritisoidaan YLEn poliittisideologisesti värittynyttä ja yksipuolista uutisointia ja nimeltä mainiten Macronia!
Kutsui valehtelijoiden klubiksi
Viime aikoina kansalaisten luottamus Ylen toimintaan on laskenut. Moni on myös kyllästynyt rahoittamaan omasta pussistaan Ylen toimittajien palkkoja, matkustelua ja ulkomaanpäivärahoja.
Ylen vuosibudjetti on noin 0,5 miljardia euroa, joka kerätään pääosin pakollisena Yle-verona.
Hiienkoski on myös kutsunut Yleä ”valehtelijoiden klubiksi”. STT:n toimittaja tiedusteli puhelimitse häneltä erityisesti tästä asiasta.
Asenteellista ja ideologista uutisointia
Helmikuussa Julkisen sanan neuvosto antoi Ylelle langettavan päätöksen pääministeri Juha Sipilään liittyvästä uutisoinnista. Tuolloin Hiienkoski myös sivalsi Yleisradiota blogikirjoituksessaan Häpeä Yle.
– Ylellä on iso uudelleenarvioinnin paikka. Pääongelma on poliittisesti asenteellinen ja ideologisesti värittynyt yksipuolinen uutis- ja ajankohtaistoiminta. Ne poliittiset johtajat, joiden ideologia ja politiikka eivät kelpaa, esitetään arvaamattomina, vaarallisina, hulluina. Mitä arvoa sellaisella uutisoinnilla on?
– Myös Seta ja Amnesty ovat on Ylen erityisessä suojeluksessa. Toimittajat luovuttavat uutiskanavansa avoimesti suosimiensa järjestöjen viestinnän käyttöön. Vähäistäkään kritiikiksi tulkittavaa ei näistä järjestöistä uutisoida. Miksi, Hiienkoski kirjoittaa.
Miksi STT puuttuu Ylen arvosteluun?
STT ei lopulta julkaissut juttua Hiienkosken haastattelun perusteella. Kuitenkin STT:n menettely vaikuttaa oudolta. On vaikeaa kuvitella, miksi STT yhtäkkiä haluaa kysellä tavallisen kansalaisen some-postauksien tarkoitusperiä.
Ulkopuoliselle STT:n tarkistussoitto näyttäytyykin lähinnä yrityksenä rajoittaa kansalaisen sananvapautta.
Mistä syystä STT haluaa vahtia Ylen mainetta? Vastaus on STT:n toimituksen johdon tiedossa, eikä sieltä saatu tarkennusta tätä juttua varten. Jotain voi kuitenkin päätellä siitä, että STT ja Yle ovat äskettäin lähentyneet toisiaan yhteistyöjärjestelyllä.
Taustalla merkittävä yhteistyösopimus
Huhtikuun alussa Yle ja STT solmivat rahallisesti merkittävän yhteistyösopimuksen uutispalveluista. Sopimus on voimassa ainakin tämän vuoden loppuun saakka, mutta osapuolilla on pyrkimys jatkaa pidemmälle.
– Ylen paluu STT:n asiakkaaksi on loistava uutinen. Alamme heti pohtia, kuinka yhteistyötä voidaan tästä syventää ja jalostaa, STT:n toimitusjohtaja Mika Pettersson kertoo tiedotteessa.
– Perustamme Ylen ja STT:n yhteisen projektiryhmän selvittämään yhteistyön syventämistä esimerkiksi uutisten yöpäivystyksessä. Tavoitteenamme on syksyyn mennessä löytää malleja, jotka mahdollistavat Ylen pysyvän asiakkuuden STT:ssä taloudellisesti kestävin perustein, Ylen päätoimittaja Atte Jääskeläinen puolestaan lausuu.
STT epäili helsinkiläisopettajaa vihapuheesta
Suomen Uutiset tavoitti Petteri Hiienkoskelle soittaneen STT:n toimittajan Elina Korkeen, joka lyhyesti kertoi tapauksesta.
Mikä tarkoitus tässä oli taustalla? Miksi STT soittaa tavalliselle kansalaiselle kysyäkseen hänen kriittisestä Yle-kirjoittelustaan?
– Juttuidea ei ollut alun perin omani, sain siihen toimeksiannon esimieheltä. Taustalla oli ajatus, että meillä (STT:ssä) jutun tekemiseen olisi saattanut olla perusteita, jos tämä henkilö on media-alan opettajan tehtävissä ja hän silti samalla väittää mediaa valehtelijaksi, niin se vaikuttaa aika oudolta.
Miksei tavallinen kansalainen saisi arvostella Yleä vaikka olisikin ammatiltaan opettaja? Onhan hänelläkin sananvapaus, kuten jokaisella on.
– Oikeastaan kyllä ja ei. Sananvapauteen liittyy vastuu. Hän on kirjoittanut Ylestä Facebookissa ”valehtelijoiden klubina”. Tätä ihmeteltiin ja mietittiin, onko kyse ollut ehkä vihapuheesta. Hän oli myös kirjoittanut joistakin henkilöistä halventavaan sävyyn.
Millä tavalla se olisi vihapuhetta, jos joku sanoo Yleisradiota valehtelijoiden klubiksi, ketä henkilöä tai henkilöitä se voisi loukata ja miten?
– Mahdollisesti vaikka Atte Jääskeläistä (Ylen päätoimittaja).
Tuollainen lienee melko epätodennäköistä. Teittekö jutun?
– Juttua ei tehty. Sittemmin osoittautui, ettei tässä ole jutun aineksia. Tämä oli myös oma mielipiteeni.
Onko STT:n näkemys, että tavallisella kansalaisella ei olisi oikeutta kirjoittaa kriittisesti Yleisradiosta?
– Korostan tässä, että oma mielipiteeni oli se, että tästä ei saa juttua. Suosittelen, että kysyt asiasta lisää päätoimittajalta.
STT:n päätoimittaja lyö ”luurin korvaan”
STT:n päätoimittaja Mika Pettersson vahvistaa tietävänsä tapauksen, mutta ei suostu kertomaan asiasta enempää. Koska puhelu katkaistaan nopeasti, Petterssonilta ei ole mahdollista kysyä hänen näkemystään tai STT:n linjausta esimerkiksi sananvapausasioista.
Minkä vuoksi STT soittaa tavalliselle kansalaiselle tiedustellakseen tämän mediakriittisten kirjoituksien tarkoitusperiä?
– En halua kommentoida STT:n uutishankintaa, Pettersson sanoo.
Tuliko toimeksianto asiaan Yleisradiosta?
– Mitä? Ei tullut.
Onko tässä asian taustalla kenties tämä uusi sopimus, jonka STT on tehnyt Yleisradion kanssa, eli onko taustalla pelkoa YLE-diilin puolesta?
– Oletko tekemässä tästä juttua?
Olen tekemässä.
– Nyt lopetetaan tämä puhelu, kiitos soitosta, Pettersson sanoo, ja katkaisee puhelun.
ILKKA JANHUNEN
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Yle-pomo Jääskeläinen esittää Ylen aseman kirjaamista perustuslakiin – perussuomalaisilta täystyrmäys: ”Ei missään tapauksessa!”
Ronkainen: Ylen uutisointi tarkoituksenmukaista ja vääristelevää – “Toimittajien on kestettävä kritiikkiä omista journalistisista valinnoistaan”
Luottamus Ylen riippumattomuuteen ja luotettavuuteen notkahti – “Vääristelee tietoja ja pimittää rahankäyttöä”
Hakkaraisen tiukka linjaus Ylestä: “100-150 miljoonaa budjetista pois, ruotsinkielistä ohjelmistoa karsittava, monikulttuurisuuden tukeminen poistettava Yle-laista”
Immonen ja Ronkainen: “Ylellä on peiliin katsomisen paikka”
Rahoitus ja tehtävät hiertävät Yle-työryhmää – Hakkarainen: Monikulttuurisuus ja hömppä pois
Immonen: Eliitti kohkaa “vihapuheesta” vaientaakseen kriittisen keskustelun massamaahanmuutosta
Vihapuhepoliisi ei osaa arabiaa tai somalia – saavatko radikaalitahot vapaasti mekastaa Suomessa?
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää