Tanssi edistää mielenterveyttä ja ennaltaehkäisee aivotoimintaan liittyviä tauteja, kuten Parkinsonia, MS-tautia, muistisairauksia sekä masennusta. Lavatanssit ovat myös osa suomalaista ainutlaatuista kulttuuria ja kansanperinnettä, kertoo Jaana Strandman.
– Eduskunta on myös tehnyt toimia lavatanssikulttuurin suojelemiseksi. Eduskunta osoitti 150 000 euroa joululahjarahoitusta lavatanssikulttuurin ja -perinteen vaalimiseen. Pidän tätä erityisen tärkeänä, en pelkästään lavatanssijana, vaan myös edellä mainittujen terveydellisten ja sosiaalisten seikkojen vuoksi. On erityisen tärkeää, että saisimme suomalaiset liikkeelle ja kansanterveyden nykyistä surkeaa tilaa parempaan kuntoon.
– Jokaiselle tulee löytyä kuntoilumuoto, ja tanssi on tutkitusti yksi parhaimmista. Liikkumattomuuden hinta on suorina kustannuksina jopa kolme miljardia euroa, ja mielenterveydellisten ongelmien arvioitu maksavan jopa 11 miljardia vuodessa. Mielenterveysongelmissa liikkumattomuus on ruokavalion ohella yksi merkittävämmistä tekijöistä.
Lavatanssin tulevaisuus
Sunnuntaina järjestetään Tampereella ”Lavatanssin tulevaisuus” -seminaari, jonne Strandman on kutsuttu pääpuhujaksi. Mukana on myös tanssiseurojen edustajia ja artisteja, kuten tangokuningas, lauluntekijä Kyösti Mäkimattila.
– Lavatansseissa myös suomalaiset orkesterit ja artistit sekä muusikot kuuluvat olennaisena osana hyvään tanssi-iltaan. Valssi, humppa, tango, jenkka ja polkka kuuluvat ainakin jokaiseen tanssi-iltaan. Upeat kesälavat järviemme rannoilla ympäri Suomen avautuvat pian ja tuovat lavatanssitunnelmat kesäämme. Kannustan kaikkia suomalaisia tutustumaan ja käymään lavatansseissa sekä saapumaan sunnuntaina Tampereelle keskustelemaan ja vaikuttamaan lavatanssikulttuurimme tulevaisuuteen, Strandman sanoo.